szparagi - 5593 przepisów (strona:77/373)

Bulgur ze szparagami i cytrynową oliwą 230

Bulgur, jak wielokrotnie już pisałam, lubię bardzo, to jedna z najsmaczniejszych kasz. Szparagi też lubię. Więc to połączenie musiało się udać. I tak było.  I  pachniało cytrynowo.    Kupiłam bulgur z makaronem, ale nie ma znaczenia jakiego użyjecie. Będzie pysznie! Inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 1 szklanka kaszy bulgur(...)szklanki bulionu lub wody 500 g zielonych szparagów 110 g  świeżego młodego szpinaku (może być mrożony) 1 cebula pokrojona w kostkę 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę 1/2 szklanki bulionu ¼ szklanki  oliwy z oliwek + dodatkowo  łyżka  do smażenia 2 łyżki. soku z cytryny  skórka otarta z 1 cytryny 10 listków świeżej bazylii

Stare Gary
Zupa krem ze szparagów białych i zielonych 220

Świetna zupa kremowa, odpowiednio gęsta i dobrze doprawiona, lekko pikantna, tak jak lubimy;)  Dzisiaj zrobiona ze szparagów zielonych i białych, można całość zmiksować, lecz przy niewielkim nakładzie pracy, mamy zupkę dwukolorową, która ślicznie się prezentuje i doskonale smakuje;)   Podałam ją na talerzu z kolekcji ISTRIA od Porcelana Bogucice , prawda że to zgrany duet ? :) udko z kurczaka(...)skrzydełka marchewka 2 pietruszki połowa selera 3 ząbki czosnku 50 dag białych szparagów 5 dag zielonych szparagów 80 dag ziemniaków groszek konserwowy  3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego pół łyżeczki imbiru sól i biały pieprz grzanki lub groszek ptysiowy ( poleca czosnkowe z KLIK )  Najpierw gotuję wywar z mięsem i przyprawami. Kiedy mięso jest

Takie tam pichcenie
Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem 241

Polecam Wam przygotować bardzo smaczne danie. Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem zapiekane w sosie. Klopsiki są pikantne, gdyż są przygotowane z dodatkiem sosu pomidorowego chilli, a do sosu dodany został jeszcze pieprz cayenne i gałka muszkatałowa. Klopsiki przygotowujemy bardzo często, a klopsiki z sosem to jedno z ulubionych dań mojego syna. Tym razem klopsiki zostały podane w formie(...)sosie . Składniki: 40 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 4 łyżki pikantnego sosu pomidorowego z chilli 1 łyżka kaszki manny sól morska i pieprz do smaku majeranek prażona cebulka zielone szparagi ok. 100 g suchego makaronu Mielimy mięso, dodajemy pikantny sos, doprawiamy solą, pieprzem Cayenne, majerankiem, dodajemy jeszcze 1 łyżkę kaszki manny, prażoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy, hakiem robota. Formujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini tarty ze szparagami, czyli szparagi na cieście francuskim 150

Pyszne mini tarty z ciasta francuskiego. Szybkie i smaczne danie dla miłośników szparagów :) SKŁADNIKI  1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 4 plastry szynki długo dojrzewającej pęczek zielonych szparagów 4 łyżki tartego twardego sera PRZYGOTOWANIE Ciasto francuskie dzielimy na 4 części. Wszystkie boki zawijamy do środka na ok.1cm) tworząc mały rant. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Układamy plasterki szynki. Szparagi myjemy, obieramy

Moje Kuchenne Rewelacje
KASZOTTO ZE SZPARAGAMI 194

Dawno nie przeżywałam takiego szału na jakiś produkt spożywczy. Nie wiem, co mi się stało, ale zwariowanie na punkcie szparagów zaczyna powoli przechodzić w uzależnienie od tych białych i zielonych, smukłych warzyw o uroczej główce i przyjemnej fizjonomii ( zbyt dużo ostatnimi czasy A. Brillat-Savarina się czyta ).     Szparagi są dla mnie warzywami z charakterem - tu wszyscy, którzy(...)myślą inaczej podnoszą pomruk niezadowolenia i oburzenia - choć dla niektórych są zbyt delikatne i ulotne, w końcu sezon na szparagi to ledwie miesiąc. Mają charakter, przez swój nietuzinkowy smak. Co jak co, ale nie da się go pomylić z żadnym innym. Choć nie tak intensywny, jak czosnku czy cebuli, ale w tej wrażliwości i delikatności tkwi prawdziwa siła. I potencjał

W kuchni Karmel-itki
Pizza z zielonymi szparagami 136

Sezon na szparagi cały czas trwa, więc wykorzystuję to smaczne i zdrowe warzywo, jak tylko się da :-). Dziś zapraszam na pizzę z zielonymi szparagami. A na blogu znajdziecie również inną wersję na pizzę ze szparagami,i, czyli zieloną pizzę .     Pizza z zielonymi szparagami Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 placki Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej(...)łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Wierzch pizzy: kilka zielonych szparagów 1 opakowanie małych kulek mozzarelli 2 łyżeczki oregano sól morska świeże oregano oliwa z oliwek EV      Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba

Kulinarne przygody Gatity
Tarta ze szparagami i szynką 163

Pyszna, delikatna wytrawna tarta. Sezon na szparagi rozpoczęty i nawet dla mnie. Pierwszą wariację ze szparagami postawiłam na tartę. Strzał w dziesiątkę, zachęcam do wypróbowania ;) Składniki Ciasto : 250 g mąki 125 g zimnego masła 1 żółtko 50 ml wody 1 łyżeczka smalcu szczypta soli Nadzienie : pęczek szparagów 200g pieczarek 1/2 cebuli 100g szynki garść startego żółtego sera 2 jajka 100ml(...)Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki ciasta, posiekać nożem, następnie zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. W czasie, gdy ciasto leżakuje, kroimy cebulę, pieczarki - podsmażamy. Zdrewniałe końce szparagów ucinamy, myjemy. Szparagi gotujemy przez około 10 minut w słonej wodzie z cukrem. Ugotowane szparagi odcedzamy i kroimy na kawałki około 2 cm. Jajko roztrzepujemy z przyprawami i śmietanę

Garnkowe fanaberie
Szparagi z pieczarkami 206

tylko natrafiłam na ten przepis , od razu wiedziałam że nam zasmakuje i nie pomyliłam się.  Smaki doskonale się komponują, polecam zwolennikom szparagów i tym którzy nie są do tego warzywa przekonani.  Tak przygotowane szparagi, można zajadać same, lub podać z jajkiem sadzonym.   W oryginale były podane na grzance:)  Polecam i czekam na opinie ;) 1 pęczek(...)zielonych szparagów 25 dag pieczarek 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka  sosu Worcester pół łyżeczki sosu sojowego ciemnego sól i pieprz  cytrynowy wg smaku Szparagi myję, odrywam twarde/zdrewniałe końcówki i kroję na mniejsze kawałki, „łebki zostawiam dłuższe. Pieczarki obieram, przepłukuję, odsączam porządnie z wody. W rondlu lub woku rozpuszczam masło, wrzucam posiekany drobniutko czosnek, następnie

Takie tam pichcenie
Tarta ze szparagami i pomidorami 117

Szparagi to byliny z rodziny szparagowców. Sezon na te smakołyki trwa od połowy kwietnia do połowy lipca. Szparagi to źródło witamin i minerałów. Można je przygotowywać na wiele sposobów. Jednym z moich przepisów były szparagi z jajkiem (przepis tu ), a teraz zrobiłam tartę. Polecam jest bardzo smaczna. Składniki: 1 ciasto francuskie XXL 5 zielonych szparagów 400 ml śmietany(...)żółtego sera 1 duży pomidor 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Wykonanie: Na blaszkę wielkości 38x23 cm wyłożyć ciasto na dno i po bokach 0,5 cm. Szparagi obrać. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Rozsmarować na powierzchni ciasta. Ułożyć szparagi, pokrojony w mniejsze cząstki pomidor i posypać koperkiem. Piec

O kuchni z uczuciem
Szparagi z jajkiem w koszulce 179

Podobno szparagi najlepiej smakują z jajkiem w koszulce... więc musiałam je zrobić :) Szparagi wyszły mi przepyszne, a do tego to płynne żółtko... żałuję tylko, że zrobiłam tylko jedno jajko w koszulce do szparagów:) Składniki: 6 zielonych szparagów (cienkie), 1 jajko, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki octu, szczypta soli, 1 plasterek szynki parmeńskiej, czerwony pieprz. Przygotowanie:  Szparagi umyłam(...)osuszyłam. Odcięłam stwardniałe końce, ułożyłam je na rozgrzanej patelni grillowej skropionej oliwą z oliwek. Szparagi smażyłam po minucie z każdej strony. Na tej samej patelni podsmażyłam trochę szynkę parmeńską. W rondelku zagotowałam wodę z octem i szczyptą soli. Z bardzo małej wysokości wbiłam jajko i gotowałam je 4 minuty. Ułożyłam je na szparagach i posypałam czerwonym pieprzem. Jajko przecięłam

Aga w kuchni
Krem ze szparagów 205

Delikatna, pyszna zupa krem z białych szparagów.  Spróbujcie póki szparagi są z nami :) SKŁADNIKI 2 pęczki białych szparagów 2 szklanki bulionu warzywnego 2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki masła 4 żółtka 2 małe cebule 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz PRZYGOTOWANIE   Cebule drobno siekamy i podsmażamy w garnku na maśle. Odcinamy zdrewniałe końce szparagów i obieramy(...)pomocą obieraczki do warzyw. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Miksujemy na gładko (możemy wyjąć wcześniej kilka szparagów i pokroić na kawałki dla ozdoby). Dodajemy śmietankę roztrzepaną z żółtkami.Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z ognia. Pyszny krem szparagowy gotowy. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Szparagi w szynce i cieście francuskim 197

Dziś zapraszamy miłośników szparagów na przekąskę właśnie z tym warzywem w roli głównej. Korzystajmy ze szparagów, póki są, gdyż sezon na nie jest niezwykle krótki. Przekąska jest niezwykle prosta i efektowna. Ja użyłam szynki dojrzewającej, ale przekąska będzie też smaczna jeśli użyjemy innej szynki . Całość posypałam czarnuszką, którą wręcz uwielbiam, ale jeśli ktoś nie lubi to nie jest element obowiązkowy(...)Szparagi w szynce i cieście francuskim  SKŁADNIKI: 10 szparagów zielonych 10 plasterków szynki dojrzewającej (u mnie kumpiak) ok 1/3 op ciasta francuskiego 1 jajko czarnuszka  PRZYGOTOWANIE: Z zielonych szparagów odłamujemy twarde zdrewniałe końcówki i gotujemy je ok 3-4 minuty na parze. Po ostudzeniu każdego szparaga owijamy plasterkiem szynki.  Ciasto francuskie kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
SZPARAGI POD PIERZYNKĄ Z BESZAMELU 110

Szparagi zawsze wzbudzały we mnie lęk ;) Bardzo je lubię, jednak samodzielne ich przygotowywanie do moich mocnych stron nie należy (stąd ten lęk). Zawsze się obawiam, że wyjdą zbyt łykowate, albo zupełnie bez wyrazu. Dzisiaj się udało, są smaczne, zachęcam do przygotowania ich właśnie w taki sposób. SKŁADNIKI: 1 pęczek białych szparagów 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 8-10 plasterków(...)startego żółtego sera 3 pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki posiekany szczypiorek 2 łyżki masła 2 łyżki mąki około1 szkl mleka sól pieprz biały gałka muszkatołowa A jak to zrobić: Szparagi obrać i gotować w związanym pęczku około 10 minut, w wodzie z solą i cukrem najlepiej ułożyć je w garnku tak,aby główki wystawały ponad powierzchnię wody) Ugotowane szparagi wyjąć

Kuchnia w opałach
Aksamitne pappardelle z białymi szparagami i łososiem 268

Uwielbiamy szparagi i makarony, więc pomysł na takie danie po prostu musiał się w końcu narodzić. Danie jest aksamitne i delikatne (ale nie nudne!). Delikatny smak mascarpone przełamuje świeżo mielony pieprz, starta gałka muszkatołowa i kapary (jeśli lubimy). SKŁADNIKI 150-200 gram makaronu pappardelle 200 gram mascarpone 1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego pęczek białych szparagów 100 gram łososia wędzonego sól(...)pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej łyżka posiekanego koperku łyżka kaparów (opcjonalnie) WYKONANIE Szparagi obieramy, kroimy na kawałki 3-4 cm i gotujemy na pół twardo w niewielkiej ilości wody (tyle by przykryła szparagi). Do wody dodajemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Główki szparagów dodajemy do garnka w połowie gotowania. Na patelni na małym ogniu

OstryKęs
Calzone ze szparagami 151

Ostatni w tym roku przepis ze szparagami idealny na rozpoczęcie wakacyjnego miesiąca. Mam nadzieję, że szparagi się Wam jeszcze nie znudziły ;). Tym razem bardzo włoski, pożywny i oczywiście smaczny. Przepis świetnie nadaje się na obiad albo kolację. Zapraszam na Calzone ze szparagami!"Składniki200 g mąki + 150 g17 g świeżych drożdży2/3 łyżeczki soliłyżka oliwy1/2 szklanki mleka1/2 szklanki gorącej wody200(...)ciasta. Wszystko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie oddajemy resztę mąki i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.Dzielimy na 5 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy.Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem cukru. Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie szparagi wyławiamy i wrzucamy do zimnej wody.Na środek placka układamy

Słodkie Przyjemności