szparagi - 5593 przepisów (strona:84/373)

Krem z końcówek zielonych szparagów z migdałami i miętą 137

Sezon na szparagi jeszcze trwa i wszyscy zachwycamy się tymi smukłymi skarbami wiosny w kolorze nadziei i kości słoniowej :) Piękne, zgrabne i powabne lądują na naszych talerzach w przeróżnych kombinacjach, najpiękniej wyeksponowane. Ale co z obierkami i twardymi ogonkami szparagów, które odcinamy przyrządzając te wszystkie szparagowe pyszności? Często wyrzucamy je do kosza, a przecież one także są pełne wiosennego smaku(...)właśnie o tym śpiewa moja dzisiejsza zupa w kremowych uniesieniach zieleni :) Końcówki zielonych szparagów, ziemniaki i dymka niosą podniebieniu smaki wiosny, mięta orzeźwia i uzupełnia smaki razem z prażonymi płatkami migdałów. Całość stanowi pyszną i kremową propozycję na obiad lub przystawkę ;) Koniecznie spróbujcie, bo szkoda marnować tyle szparagowego smaku i właściwości! Krem z końcówek zielonych szparagów z migdałami i miętą

Kuchnia w Słońcu Skąpana
MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM, KURCZAKIEM i SZPARAGAMI 152

Delikatne kawałki kurczaka i szparagów w pysznym sosie z pomidorów, czosnku i cebuli. Kurczaka kroimy w kosteczkę i krótko podsmażamy, a nastepnie gotujemy w pomidorach z ziołami. W miedzyczasie gotujemy makaron, pod koniec dodajac pokrojone na kawałki szparagi. Dzięki krótkiemu gotowaniu, nawet po dodaniu do sosu, pozostaną jędrne i intensywnie zielone.   SKŁADNIKI / 4 porcje 50 g pikantnej kiełbaski(...)pierś kurczaka 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wina/bulionu lub wody 400 g (1 puszka) pokrojonych pomidorów  1 mały pęczek zielonych szparagów 2 łyżki tartego parmezanu przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki w proszku, suszonego oregano, szczypta chili DODATKOWO: 280 g makaronu penne WYKONANIE Szparagi myjemy

cool and minty
Wstążki w maślanym sosie ze szparagami– obiad w 15 minut 238

chyba potraw bardziej minimalistycznych niż włoskie pasty – tylko kilka składników, zawsze sezonowych i doskonałej jakości, plus prostota i szybkość przygotowania. W sezonie na szparagi warto wykorzystać je do zrobienia obiadu albo gorącej kolacji z makaronem właśnie – prosto i szybko, dosłownie w 15 minut. Sprawdźcie to sami – minimalizm w kuchni naprawdę jest pyszny! W dużym garnku nastawiamy wodę do gotowania makaronu(...)rozklejanie i szybsze gotowanie. Makaron do tego dania powinien być ugotowany al dente – spokojnie dojdzie przez chwilę gotowania w sosie. Wybierzcie jak najrówniejsze, jednakowej wielkości, świeże i jędrne zielone szparagi – nie trzeba ich obierać, wystarczy odłamać im zdrewniałe końce. Myjemy je, osuszamy i kroimy szparagi pod skosem na mniej więcej 2,5cm kawałki. W dużym, szerokim rondlu rozpuszczamy pełną łyżkę

Karo in the Kitchen
Z czym podawać szparagi – białe szparagi z pieczarkami 237

Kupiłaś białe szparagi i nie wiesz z czym podawać szparagi? Chcesz ugotować coś innego niż krem ze szparagów lub szparagi z jajkiem? Powiem... The post Z czym podawać szparagi – białe szparagi z pieczarkami appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Szparagi w panierce z piekarnika 174

Sezon na jedne z moich ukochanych warzyw zakwitł w pełni. Tuż obok botwinki i mizerii z ogórków, szparagi to dla mnie zdecydowana oznaka wiosny. To z kolei oznacza dużą ilość świeżych warzyw  z których można wyczarowywać w kuchni prawdziwe cuda! Wiosna to w moim rankingu absolutny numer jeden pór roku i cudowności na talerzach. Coś czuje że ten sezon(...)będzie równie smaczny  ( jeśli nie smaczniejszy) niż poprzedni. Na początek szparagi zapiekane w panierce. Mniam! Składniki: Pęczek zielonych szparagów Około 50g drobno startego żółtego sera 3 jajka Bułka tarta Przyprawy: sól i pieprz Szparagi myjemy i odłamujemy twarde zdrewniałe końcówki. W jednej miseczce umieszczamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Do drugiej sypiemy bułkę tartą, żółty ser oraz przyprawy

Kolizje Smaków
Tarta ze szparagami, kurczakiem i porem 220

zapach węgli i brykietów, żarzących się pod grillowanymi, majówkowymi pysznościami. Ale wciąż Maj! I wciąż ciepły, słoneczny, pachnący mieszanką bzów z konwaliami...i cały czas pełen zielonych i smukłych szparagów :) Z okazji krótkiego sezonu na te warzywka w kolorze nadziei pędzę szybko podzielić się z Wami przepisem na pyszną tartę pełną zieloności! Kruchy spód z aromatem oregano i puszyste nadzienie(...)porem i kurczakiem, które tworzy mięciutką poduszeczkę dla pięknych szparagów. Na koniec subtelna nuta tartego sera o wyrazistym smaku, który wieńczy potrawę. Teraz nie pozostaje nic innego, jak zatopić zęby w ciepłym, kruchym kawałku i rozkoszować się wytrawną stroną wiosny :) Przy stole w popołudniowych promieniach słońca, na balkonie lub w ogrodzie pod ulubionym drzewem. Ta tarta świetnie też sprawdzi się

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Krem z białych szparagów 267

fenomen dzieci, które w dzień powszedni śpią jak susły a w każdy inny, czy to świąteczny czy weekendowy - wstają skoro świt. Maj przywitał mnie piękną pogodą i piękną paletą szparagów w warzywniaku. Postanowiłam zatem przygotować najprostszą zupę krem z tego warzywa. Podałam ją z główkami szaragów (które po ugotowaniu odstawiłam na bok), kawałkami wędzonego kurczaka i koperkiem. Z kurczakiem(...)Możecie go oczywiście również pominąć. A w kolejce czeka już rabarbar - mam dla Was już kilka smakołyków z nim w roli głównej. Zatem będzie się działo :) Składniki: pęczek białych szparagów 1/2 cebuli 400 ml bulionu (najlepiej drobiowy lub warzywny) 1/4 szklanki śmietany kremówki sól, pieprz opcjonalnie: kawałki wędzonego kurczaka Szparagi obrać i odłamać zdrewniałe końce. Pokroić na równe kawałki. Główki

My simple kitchen
Zielone szparagi i jogurtowy dip z czosnkiem niedźwiedzim 177

Nareszcie są! Zielone szparagi, moje ulubione. Kuszą swoim smakiem i niebywale prostym sposobem przygotowania. Zielonych szpargów nawet nie trzeba obierać, odłamujemy tylko zdrewniałe końcówki. Nie będę przekonywać, że warto je jeść tylko zapraszam na smakowity wiosenny obiad -  zielone szparagi z młodymi ziemniaczkami, sadzonym jajkiem i przepysznym dipem jogurtowym z czosnkiem niedźwiedzim. Dip na bazie jogurtu doprawiony miodem i musztardą(...)posiekanymi listkami czosnku niedźwiedziego jest rewelacyjny, do tego bardzo fit. Nie ma porówniania z kalorycznym, szparagowym klasykiem, sosem holenderskim. Zapraszam na szparagowa ucztę! Składniki: 500 g zielonych szparagów sól, pieprz 1 łyżka masła klarowanego 100 ml białego wina Składniki na dip jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz listki czosnku niedźwiedziego Wykonanie: jogurt wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak w panierce orzechowej z batatowym puree i szparagami „po schwardzwaldzku” 157

Nadszedł sezon na szparagi! Nie mogłyśmy więc przegapić okazji, aby coś z nich przygotować. Tak oto powstało wykwintne danie, które cieszy nie tylko oko, ale też kubki smakowe i które można modyfikować na wiele sposobów. Bataty, możecie na spokojnie zastąpić kalafiorem z marchewką. Połączenie cukini i hummusu klasycznego, też powinno się świetnie sprawdzić. Co do szynki „szchwardzwaldzkiej”, zamiast(...)niej, możecie kupić bekon lub inną szynkę długodojrzewającą. Zachęcam do eksperymentowania. Powodzenia! Poziom zaawansowania: Średni Składniki na 2 porcje: 2 piersi z kurczaka 6 szt. szparagów zielonych 6 plastrów szynki „szchwardzwaldzkiej” 120 g orzechów włoskich 1 duży batat 50 g sera koziego (10g do sosu) natka pietruszki 8 małych ząbków czosnku garść liści bazylii garść pistacji 4 łyżki

Pyszny Duet
Wtorek: Pęczotto primavera 159

niczym nadzwyczajnym, ale kiedyś, pojawienie się pierwocin płodów ziemi (piękne, biblijne określenie:), było oznaką końca zimy, chudego przednówka i początku nadejście wiosny. Dzisiaj warzywnym znakiem początku nowego sezonu są szparagi. Owszem też można je kupić przez cały rok, ale z końcem zimy zaczynają pojawiać się w większej ilości i po przyzwoitych cenach. Szparagi, piękne, intrygujące wyglądem, przypominając kołczan strzał amora(...)spaghetti primavera, które szybko zdobyło popularność, pojawiło się risotto primavera, z takich samych składników, tylko z ryżem. My z kolei zrobiliśmy naszą wersję na bazie naszego tradycyjnego pęczaku. Oprócz szparagów znalazły się w nim brokuły, cukinia, groszek i – grzyby. W wielu przepisach są pomijane, ale znajdziecie je w kanonicznej wersji szefa Maccione. My również je dodaliśmy, bo grzyby świetnie

Niedzielny kucharz
Cytrynowe risotto ze szparagami i krewetkami 163

się pełnymi słońca owocami i warzywami, czy owocami morza z Morza Śródziemnego… Dlatego chciałabym podzielić się z Wami przepisem na aromatyczne, cytrynowe risotto z pysznymi krewetkami i zielonymi szparagami. Sezon na szparagi powoli się kończy, więc wykorzystajmy szansę na ich zjedzenie! Składniki: – ok. 3 szklanki bulionu warzywnego – 400g zielonych szparagów (pęczek) – 250g krewetek – 100g ryżu(...)dokładnie oczyszczone (wykonujemy nacięcie i sprawdzamy czy jelito jest usunięte). Jeżeli kupiliśmy krewetki bez ogonków – nie przejmujmy się, one są tylko do dekoracji. Bulion zagotowujemy w rondelku. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde i białe końce. Łodyżki kroimy w plasterki, główki pozostawiamy w całości. Na dużej patelni podgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę

Be Fit Be Strong
Quiche z zielonymi szparagami 170

Idealnie kruchy, rozpływający się w ustach spód, pysze, świeże zielone szparagi oraz kremowa masa śmietanowo-jajeczna. Palce lizać. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Ciasto (wszystkie składniki schłodzone): 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody Nadzienie: 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów 2 jajka 1 szklanka(...)kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 6) Piec okolo 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. Szparagi: 1) Odciąć twarde, jasne końce szparagów (jeżeli mamy grubsze szparagi, cieniutko obrać). 2) Zielone łodyżki opłukać i osuszyć, przekroić na połowy. 3) Połówki z główką zawinąć pojedynczo w plasterki szynki

Fitsweet.me
Makaron soba ze szparagami i groszkiem 154

Sezon szparagowy powoli dobiega końca, niestety. Z utęsknieniem będziemy czekać do przyszłej wiosny na kolejny, a teraz czas na smaki lata. Ze szparagami żegnam się bardzo prostym daniem, bo szparagi nie lubią skomplikowanych kombinacji, przynajmniej w mojej kuchni. Najczęściej jem je podsmażone na maśle z jajkiem sadzonym i ziemniakami z koperkiem. Tym razem szparagi i zielony groszek trafiły do makaronu(...)japoński makaron gryczany lub pszenno-gryczany, stanowi jeden ze sztandarowych produktów kojarzonych z kuchnią japońską. Ma lekko orzechowy smak i jest bardzo zdrowy. Składniki: 300 g makaronu soba pęczek szparagów 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 1 łyżka masła sól pieprz skórka otarta z cytryny parmezan lub grana padano natka pietruszki Przygotowanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, około

Smakowity Blog Kulinarny
Grillowane szparagi w boczku 180

Zamiast klasycznej kiełbasy czy karkówki zachęcam do poszerzenia grillowego menu o sezonowe szparagi. Ich lekko gorzki smak świetnie współgra z ostrą musztardą i wyrazistym boczkiem. Składniki: Pęczek szparagów (zielonych lub białych) Boczek parzony plastry (tyle szt. ile szparagów) Musztarda dijon Sól, cukier Sposób przygotowania: Szparagi obieramy (białe) lub odrywamy końcówki (zielone). Gotujemy we wrzątki z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki(...)cukru aż będą półtwarde. Odcedzamy. Plastry boczku (najlepiej długie i cienko pokrojone na krajalnicy) smarujemy cienka warstwa musztardy Dijon. Zawijamy wokół szparagów. Opcjonalnie możemy spiąć wykałaczką. Szparagi układamy stroną z łączeniem boczku do dołu i grillujemy na rozgrzanym grillu ze wszystkich stron do zezłecenia

Pyry na Gaz
Jajecznica ze szparagami 148

Jajecznica ze szparagami to pomysł na smaczne i sycące śniadanie na ciepło. Uwielbiam jajecznice, ale w tym wydaniu jest jeszcze bardziej apetyczna :) Aby całe danie było treściwe to jajecznice podałam z ciemnym pieczywem i pomidorkami koktajlowymi. Składniki na 1 porcje: 2 jajka (rozmiar L) 6 sztuk zielonych szparagów sól masło Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i ewentualnie obrać. Pokroić(...)części. Do małego garnka wlać odrobinę wody, posolić ją. Gdy zacznie wrzeć to przełożyć szparagi (bez główek!). Gotować kilka minut, aż do miękkości. Na sam koniec wrzucić główki szparagów i gotować jeszcze 1 minutę. W międzyczasie na patelni rozpuścić masło, wbić jajka. Całość posolić. Gdy jajka się zetną to przełożyć do nich ugotowane, odcedzone szparagi. Wszystko ze sobą wymieszać

Ugotować

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję