szparagi - 5593 przepisów (strona:87/373)

Zupa krem z białych szparagów 128

Jestem zielonym szparagożercą. Białe szparagi również zjem, aczkolwiek bez entuzjazmu. Są dla mnie mdłe, miękkie, wręcz papkowate po ugotowaniu. Idealnie nadają się jednak na kremową zupę. Dodałam jej smaku za pomocą cukinii, selera naciowego, szałwii i tymianku. Niekwestionowaną zaletą mojej zupy jest specjalny dodatek – szynkowy szaszłyk. Składniki na: 4 porcje : • 1 pęczek szparagów białych(...)szałwii • świeży tymianek • 4 łyżki oliwy • 1/2 łodygi selera naciowego i natka selera • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 8 plastrów szynki typu parmeńska Wykonanie: • Szparagi umyć i obrać z nich twardą skórkę, pokroić na małe kawałki. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone szparagi, cukinię

To co kocham
Szparagi ze szpinakiem i zielonym groszkiem 137

Wiosna to zieleń nie tylko w przyrodzie, ale i w mojej kuchni. Osobiście jestem warzywożerna i smakują mi wszystkie, a teraz szczególnie szparagi. Ponieważ chłopaki mający awersję do tych warzyw wyjechali na weekend do Madrytu, mogłam sobie pozwolić na zielony, jarski obiad szparagowo-szpinakowo-groszkowy. Nie tylko smaczny(...)napawający bardzo optymistycznie, szczególnie w poszukiwaniu wiosennego słońca i ciepła. Lekki, jednak sycący i bardzo odżywczy, prawdziwa wiosenna bomba witaminowa! Składniki: • mały pęczek zielonych szparagów, ok. 10 sztuk • 250 g liści szpinaku • 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku • pęczek szczypiorku • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki masła • szczypta cukru Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając

To co kocham
Gofry francuskie ze szparagami 161

Wiosna to zieleń i zielone szparagi, które o tej porze roku smakują najbardziej. Szczególnie w towarzystwie takich tostów z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem. Składniki: • ciasto francuskie • biały serek kanapkowy • łosoś wędzony • pęczek zielonych szparagów • kiełki słonecznika • kilka plasterków cytryny • oliwa do polania Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec(...)drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien. • Zagotować ok. 1 litra posolonej wody z łyżeczką cukru, wrzucić szparagi i gotować 7 minut, po czym delikatnie odcedzić. • Z ciasta francuskiego wyciąć kółka i usmażyć je w gofrownicy na złoty kolor. • Każdy tost posmarować serkiem

To co kocham
delikatna jajecznica ze szparagami 146

Sezon na szparagi w pełni, nie można tego nie wykorzystać! na pierwszy ogień w tym roku poszła szybka jajecznica ze szparagami z dodatkiem jogurtu naturalnego. Ten ostatni sprawi, że jajecznica będzie puszysta, kremowa i lekka. Pycha! Składniki (na dwie porcje): - 5 szparagów - mała cebula - 6 jaj - łyżka jogurtu naturalnego - łyżeczka masła - sól, pieprz Odłamuję zdrewniałą część szparagów (wystarczy wygiąć szparaga(...)centymetrowe kawałki i wkładam do garnka z osoloną wodą. Gotuję je 2 minuty (od momentu zagotowania), następnie przelewam bardzo zimną wodą. Cebulę drobno siekam, szklę na maśle, następnie dodaję szparagi i smażę 3 minuty. W tym czasie jajka wbijam do miseczki, dodaję sól, pieprz i lekko je roztrzepuję. Jajka dodaję na patelnię i smażę na niewielkim ogniu często mieszając

Cook&Love
Krem ze szparagów 131

Krem ze szparagów wg. przepisu Ewy Wachowicz Składniki:  pęczek białych szparagów (mogą być również zielone)  1 l bulionu warzywnego  2 łyżki serka mascarpone  2 łyżki soku z cytryny  1 łyżka mąki ziemniaczanej  sól , pieprz , gałka muszkatołowa  Wykonanie:  Szparagi umyć, odciąć główki i odłożyć na bok. Bulion jarzynowy postawić na gazie i wrzucić(...)niego szparagi pokrojone w kawałki. Szparagi ugotować do miękkości, gdy zaczną się rozpadać zmiksować na gładki krem ( jeśli blender nie poradzi sobie z włóknami, trzeba przetrzeć przez sito). Dodać serek mascarpone, wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem , gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Odlać odrobinę zupy do małej miseczki, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać

Aromatyczne Podróże
Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus 227

Dziś przedstawiam pomysł na szybki i lekki obiad w zapracowanym dniu, gdzie tajski kurczak w mleku kokosowym szparagami sprawdzi się idealnie. Oprócz szparagów można dodać także inne ulubione warzywa, ja dodałam jeszcze fasolkę szparagową, pieczarki i chilli, które dodaje daniu charakteru:) Danie robi się bardzo szybko i na pewno zachwyci podniebienia wszystkich amatorów i dalekowschodnich smaków. Nie przerażajcie się długą(...)listą składników, wykonanie tego dania jest na prawdę łatwe. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Kurczak w mleku kokosowym i szparagami (3-4 porcje) Składniki: 250 g ryżu, ugotowanego lub makaronu ryżowego 250 g filetów z piersi z kurczaka, pokrojonych w plasterki 1 puszka 400 ml mleka kokosowego 100 ml bulionu drobiowego 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki

karmelowy
Sałatka z kurczaka i szparagów 215

Błyskawiczna sałatka z kurczaka i szparagów sprawdzi się wyśmienicie w upalne dni. Sałatkę możemy z powodzeniem zabrać do pracy i zjeść w porze lunchu. Nie potrzebujemy zbyt dużo czasu na jej przygotowanie, dlatego zróbcie ją tego samego dnia kiedy będzie przez Was jedzona. Sałatka z kurczaka i szparagów Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy przez 6-7 minut(...)patelni z odrobiną oleju kokosowego (jest bardzo zdrowy) . Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Na talerzu układamy rukolę , kurczaka , pomidorki koktajlowe pokrojone w połówki i pokrojone w mniejsze kawałki szparagi , całość polewamy odrobiną oliwy. Sałatkę możecie przygotować warstwowo, albo wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Post Sałatka z kurczaka i szparagów pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
MAKARON ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 216

Makaron ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami to pyszny, sycący posiłek, który przygotujecie w kilkanaście minut. Wszystko po kolei podsmażamy na patelni, na koniec dodając ugotowany al dente makaron i posypując tartym parmezanem. Szparagów nie trzeba wcześniej gotować, po podsmażeniu będą idealne - intensywnie zielone i lekko chrupiące.  Dodadzą daniu świeżości i odrobiny lekkości. Szynkę parmeńską możecie zastąpić inną(...)szynką lub cieniutko pokrojonym boczkiem ( należy go dodać nieco wcześniej, aby zdążył się wytopić i nabrać chrupkości).  Polecam do wypróbowania dla wszystkich zapracowanych. SKŁADNIKI / 2 porcje ¹⁄₂ pęczka zielonych szparagów  1 cebula 4 ząbki czosnku 4-6 suszonych pomidorków ze słoiczka 4 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami 100 g szynki parmeńskiej 120 g makaronu spaghetti 4 łyżki tartego

cool and minty
Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów, z jajkiem 218

Ciąg dalszy ziemniaczanej fascynacji :)  Póki są młode i malutkie korzystam, a przy okazji cały czas pożeram szparagi :)  Sałatka jest pyszna sama w sobie ale również jako dodatek np. do grilla.  Weganom proponuję wersję bez jaja :) Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów, z jajkiem 12 zielonych szparagów 15 małych, młodych ziemniaczków 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1-2 jajka(...)musztardy sarepskiej 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka syropu z agawy sól, pieprz, 4 posiekane listki mięty Ziemniaki szorujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy. Szparagom obłamujemy stwardniałe końcówki, obieramy je z łuskowatych listków, solimy, pieprzymy i lekko skrapiamy oliwą. Pieczemy w 180 st.C. około 12 minut. Jajka gotujemy na miękko, tak by białko było ścięte

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szparagi z migdałami 110

pęczek szparagów białych sól, cukier, 1 łyżka lekko zmiksowanych płatków migdałów, 2-3 łyżki masła Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Obrane wkładać do zimnej wody, aby nie ciemniały. Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej lekko(...)osolonej i ocukrzonej wody, gotować 5 minut od zagotowania. Migdały podprażyć na suchej patelni, dodać masło, mieszając smażyć do rozpuszczenia się masła. Szparagi ułożyć na talerzu, polać migdałami z masłem. Tak samo można podać szparagi zielone. Zielone szparagi gotujemy krócej. zastawa

królestwo garów
Leszcz ze szparagami i czarną soczewicą 149

kuchni. Dlatego postanowiłem przygotować przepis, który może zachęci Was do złapania jej na haczyk. ;) Leszcza upiekłem w piekarniku z odrobiną klarowanego masła i podałem z sałatką z pieczonych szparagów, rzodkiewki i czarnej soczewicy (moje niedawne odkrycie). Całość skropiłem suto sokiem z cytryny. Pysznie i lekko, tak po prostu. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Leszcz: 4 płaty leszcza 1 łyżka klarowanego masła(...)cytryna 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska Szparagi: 2 pęczki zielonych szparagów 1 cytryna kilka gałązek świeżego oregano oliwa z oliwek sól morska Soczewica: 1 szklana czarnej soczewicy 1 cytryna 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sól morska kilka rzodkiewek * PRZYGOTOWANIE Leszcz Leszcza umyj, pozbaw łusek, pokrój na kawałki i umieść w żaroodpornym naczyniu. Klarowane masło rozpuść

Food Square
Omlet ze szparagami 135

zielonych szparagów, 6 plasterków boczku wędzonego surowego, 5 jajek, masło/oliwa Szparagi umyć, odłamać końcówki, Połowę szparagów zawinąć w boczek. Patelnię posmarować tłuszczem, ułożyć na niej szparagi w boczku i smażyć, aż boczek się przyrumieni ze wszystkich stron. Dodać pozostałe szparagi.  Smażyć aż się przyrumienią z jednej strony, odwrócić i wlać roztrzepane jajka. Przykryć pokrywką. Gdy jajka z wierzchu(...)duży płaski talerz. Patelnię posmarować tłuszczem. Omlet przerzuć na patelnię wierzchem do dołu. Smażyć chwilę (około pół minuty), zsunąć omlet na talerz. Podawać. To zielone przybranie to wierzchołki krzaczorów szparagów. zastawa

królestwo garów
Chłodnik ze szparagów. 163

Kochani. Dziś mam dla Was świetny przepis na wiosenny chłodnik. Jest orzeźwiający, kremowy i przede wszystkim pyszny! Idealny nie tylko na upały. Bardzo polecam!!!  Składniki na chłodnik ze szparagów:  na 2 porcje 200 g zielonych szparagów 50 g obranego i posiekanego, zielonego ogórka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1-2 łyżki śmietany kwaśnej lub jogurtu naturalnego 250 ml wody(...)łyżeczki soli sól i pieprz       Wodę i sól przekładamy do małego garnka, zagotowujemy. Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki (średnio około 3-4 cm), obieramy, odcinamy główki, a resztę kroimy w 1 cm kawałki. Szparagi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3-4 minuty (do miękkości), wyłączamy grzanie i natychmiast studzimy (garnek wkładamy do miski wypełnionej zimną wodą

Rozpustne gotowanie
Sałatka z kaszą gryczaną, łososiem, szparagami i suszonymi pomidorami 142

Przepyszna sałatka z kaszą gryczaną paloną, gotowanymi szparagami, smażonym łososiem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni. Idealna na lunch do pracy lub kolację. Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej suchej 5-6 suszonych pomidorów w oleju 7-8 zielonych szparagów 100 gram filetu z łososia 3 łyżki pestek dyni szczypta soli i pieprzu 2 łyżki oleju pozostałego(...)pomidorów suszonych skórka otarta z połowy cytryny Kaszę gotujemy w proporcji 1:2, na połowę szklanki kaszy przypada 1 szklanka wody, do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w wodzie przez 3 minuty, tak by główki szparag wystawały znad powierzchni wody. Filet z łososia doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i skórką z cytryny. Smażymy

Mango Papaja
KREM SZPARAGOWY Z ORIENTALNĄ NUTĄ, BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI 166

wszystkich wielbicieli szparag (sezon szparagowy w pełni), pyszna zupka z mnóstwem tych wartościowych i zdrowych warzyw. Tym razem zamiast kremówki dodałam mleczko kokosowe, zupka zyskała więc lekko orientalną nutę. Dzięki temu stała się też bardziej dietetyczna, jest także bez dodatku mleka, wegańska i bezglutenowa. Ja przygotowałam swoją na bulionie jarzynowym. To taka zdrowa porcja warzyw... Z podanych ilości uzyskałam 2litry(...)kremu szparagowego. Polecam :-) Składniki: - 1,5kg jasnych szparag (mogą być zarówno białe jak i fioletowe łebki) - 0,8l bulionu (u mnie jarzynowy) lub wody - 200ml mleczka kokosowego - sól i pieprz do smaku - 2-4 ząbki czosnku - chili do posypania (gdy lubimy) - świeży koperek do posypania - ksylitol lub cukier (gdyby zupa miała gorzkawy smak, ja miałam bardzo słodką, mój bulion był

Smaczne Zdrowe