szparagi - 5593 przepisów (strona:96/373)

Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej (z parmezanem) 139

Otwieramy sezon na szparagi. Zdrowe i pyszne. Szynka parmeńska nadaje im intensywny, charakterystyczny smak. Możemy podbić go dodatkowo parmezanem. Jeśli chcemy zaś delektować się samym szparagiem również nic nie stoi na przeszkodzie. Robimy go w ten sam sposób jedynie posypując odrobiną soli. Składniki na zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej (5 sztuk): 5 szparagów 5 plastrów szynki parmeńskiej parmezan (opcjonalnie(...)oliwa z oliwek Szparagi umyć i odciąć ich zdrewniałe końcówki, a następnie posmarować oliwą z oliwek i owinąć szynką parmeńską. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po 10 minutach obrócić szparagi na drugą stronę. Opcjonalnie na talerzu można posypać odrobiną parmezanu

Karola gotuje
Szparagi owinięte dojrzewającą szynką 156

Chrupiące szparagi otulone aromatyczną szynką, podane z wyrazistym słodko - ostrym sosem to moja propozycja sezonowej przekąski. Składniki: 9 sztuk białych szparag 9 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 łyżki masła 2 łyżki bulionu drobiowego sól pieprz Sos: 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżeczki musztardy miodowej sól pieprz Wykonanie: 1. Szparagi umyć(...)półtwardo w lekko osolonym wrzątku i odcedzić. 2. Każdą szparagę owinąć szynką szwarcwaldzką i przełożyć do naczynia żaroodpornego. 3. Masło rozpuścić na patelni, dodać bulion, dokładnie wymieszać i polać szparagi. 4. Szparagi wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut. 5. Sos: Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. 6. Szparagi podawać

Szalona Kuchnia Eweliny
Posiłek po treningu: Kurczak pieczony ze szparagami 215

dużo białka, a dzięki pieczeniu nie zawiera tłuszczu – w przeciwieństwie do smażonych kotletów. Kaloryczną panierkę zastąpiliśmy pyszną marynatą. A żeby nie było nudno – kurczakowi towarzyszą pieczone szparagi i pomidorki. Danie potrzebuje tylko pół godziny w piekarniku. Świetnie nadaje się do mrożenia, pakowania i podgrzewania. Poziom trudności: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut (w tym 25 minut pieczenia(...)wymaga dodawania tłuszczu. W przeciwieństwie do smażonych, panierowanych kotletów, które (fakt) smakują dobrze, ale są również tłuste. Kurczak dzięki marynacie jest bardzo aromatyczny, pomidorki dodają mu lekkiej słodyczy, a szparagi orzechowego posmaku. Danie jest dziecinnie proste do zrobienia. Idealnie sprawdzi się także jako lunch do pracy. Z dodatkiem kaszy gryczanej zmienia się w sycący obiad. Lunch do pracy i posiłek

Niedzielny kucharz
Makaron pappardelle ze szparagami, bobem i winem 162

Cześć! Tym przepisem żegnam się ze szparagami. Na myśl o tym, że sezon na nie trwa tak krótko – robi mi się smutno. Uwielbiam je i mimo, że często goszczą w mojej kuchni – mam wrażenie, że nie nacieszyłam się nimi w pełni. Kochajcie szparagi, sezon na nie tak szybko się kończy! Składniki (2 porcje): 250 g makaronu pappardelle(...)pęczek zielonych szparagów 250 g bobu sól, świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa 100 ml białego wina 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia biała cebula lub szalotka 1 czubata łyżka masła 4 łyżki drobno startego grana padano 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj składniki: czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Szparagi opłucz

Moja pasja smaku
Pieczone szparagi z boczkiem i parmezanem 157

Cześć Wszystkim! :) Dzisiaj przepis na pieczone szparagi z boczkiem i parmezanem, które będą zarówno przepyszną przekąską, jak i dodatkiem do obiadu. Powiem szczerze, że zajadam się nimi do dwóch dni i ciągle nie mam dość! ;) Do przygotowania będziemy potrzebować: - pęczek zielonych szparagów (ok. 12 sztuk) - opakowanie wędzonego boczku (8 plasterków) - tarty parmezan - olej - sól i pieprz 1. Szparagi płuczemy(...)osuszamy, a następnie odcinamy twardą końcówkę łodygi (ja odcinam ok. 2-3 cm). 2. Następnie porcję szparagów (3 sztuki) owijamy plasterkiem (lub dwoma) boczku i układamy na blaszce do pieczenia. 3. Szparagi z obu stron skrapiamy olejem oraz oprószamy solą i pieprzem. 4. tak przygotowane wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15-20 minut. 5. Gotowe szparagi

Bez Cebuli
Szparagi w cieście francuskim z szynką parmeńską 358

SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ Zdarza się, że potrzebujemy przyrządzić coś szybko jako przekąskę- np. gdy oczekujemy gości i szykujemy już dość czasochłonne główne danie, lub gdy sami chcemy poczuć "odrobinę luksusu"- i świetnie gdy taka przekąska będzie wykwintna i robiąca wrażenie, a jednocześnie prosta w wykonaniu i mało czasochłonna.  Oto jedna z propozycji na pyszną(...)wykwintną przystawkę. Składniki: - pęczek zielonych szparagów - szynka parmeńska (lub inna podobna- cienko krojona, dojrzewająca) - ciasto francuskie mrożone - żółty ser (tarty parmezan, lub inny, łatwy do samodzielnego utarcia) - sól, pieprz, oliwa z oliwek Wykonanie: 1. Ciasto francuskie rozmrażamy. Szparagi myjemy, odrywamy i wyrzucamy zdrewniałe końcówki 2. Szparagi kładziemy na talerzu, obficie skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem

Aromatyczne Podróże
Łosoś z młodymi ziemniaczkami, szparagami i sosem koperkowym 185

Składniki (na 1 porcję) - filet z łososia (ok. 100 g), - 3 młode ziemniaki  (ok. 210 g), - 6 szparagów (ok. 138 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g) - cytryna, - sól, - pieprz, - koperek, - ½ opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g). Sposób przygotowania: 1. Filet z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy łososia obustronnie na patelni teflonowej (bez tłuszczu(...)przez około 10-15 min. 2. Przygotowujemy sos koperkowy: mieszamy jogurt naturalny z pokrojonym koperkiem, sokiem z cytryny szczyptą soli i pieprzu. 3. Szparagi gotujemy w wysokim garnku „na stojąco” przez ok. 10 min. 4. Ugotowane szparagi podsmażamy na łyżeczce masła. 5. Łososia podajemy z ziemniakami, szparagami i sosem koperkowym. Łosoś z młodymi ziemniaczkami, szparagami i sosem koperkowym jest bogaty

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kalafior z ciecierzycą i szparagami 215

porze najczęściej kupuję kalafior i szparagi. Są to moje ulubione warzywa, z których przyrządzam pożywne sałatki na ciepło. Niektórzy z Was pewnie podnoszą brewki na widok kalafiora. Moja rodzinka przepada za kremem z kalafiora . Kalafiorowa z brokułami też jest niczego sobie ale sałatka z kalafiora to pychotka. W zeszłym roku odwiedziła nas rodzina męża z Iranu. Kalafior tak im przypadł(...)smaku, że praktycznie jedliśmy go codziennie. Najczęściej były to sałatki łączone z różnymi warzywami jak na przykład ze szparagami i awokado. Odkryłam, że kremowe awokado to idealne warzywo na dressing i o dziwo świetnie pasuje do kalafiora. Właściwie nie ma co się dziwić, bo przecież awokado jest neutralne w smaku. Dlatego można je łączyć z czym popadnie, nawet z kalafiorem

codojedzenia
Panierowane szparagi z boczkiem wg Aleex 209

niedzielę wpadliśmy do sklepu po kilka rzeczy, których zapomniałam kupić wcześniej. Zobaczyłam pęczki świeżutkich, zielonych szparagów, które aż prosiły się, by je kupić. Kupiłam. Przecież wiadomo, że szparagi są najlepsze właśnie w maju. Po powrocie do domu trzeba je było jakoś przyrządzić. Zrobiłam je w panierce, z odrobiną parmezanu, na ciepło. Udały się znakomicie. Były pyszne, chrupiące, z lampką białego(...)wina smakowały wyśmienicie. Polecam. Koniecznie spróbujcie, właśnie w maju. Składniki: • pęczek młodych zielonych szparagów • 10 cieniutkich plasterków boczku • 2 jajka • bułka tarta • garść startego parmezanu (opcjonalnie) • sól, pieprz • olej Sposób przygotowania: 1. Szparagi przygotować: odłamać zdrewniałe końcówki, w razie potrzeby oczyścić łodygi z włókien. Umyć pod bieżącą wodą. 2. Jajka rozkłócić w talerzu. Posolić. Na drugim talerzu przygotować tartą bułkę

W mojej kuchni
Młoda kapusta z zielonymi szparagami 241

Nastał czas młodej kapusty i szparagów. No, może nie tak całkiem nastał, ale można już i młodą kapustę i szpargle kupić.  Postanowiłam je połączyć. Wyszła bardzo smaczna, delikatna  jarzynka. Bardzo polecam! składniki główka białej, młodej kapusty 1 cebula 500 g zielonych szparagów łyżka masła sól, pieprz 1/2 szklanki bulionu  - do podlania przygotowanie Cebulę pokroić w kostkę, czosnek(...)posiekać. Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, przekroić na 4 części, usunąć głąb. Pokroić w cienkie paski, opłukać, osączyć z wody. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki (wyrzucić), opłukać, odkroić łebki, pozostałą część pokroić w plasterki. W głębokiej, dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę poddusić na patelni ok 3 minut, następnie dodać masło, kapustę, sól, pieprz. Podlać bulionem (częścią). Dusić

Stare Gary
Szparagowy krem podany z jajkiem, camembertem i grilowanym kurczakiem 188

bardzo wiosenny. Dodatki możecie dowolnie modyfokować według własnego uzniania, mi do gustu mocno przypadł szczególnie intensywny camembert rozpływający się w ciepłym, aksamitnym kremie. Składniki: - 1/2 pęczka zielonych szparagów.  - 6 niewielkich, młodych ziemniaków - biała część sporego pora - masło - sól, pieprz, kurkuma, chilli, sok z cytryny do smaku - dwie łyżki kwaśnej śmietany - 3 ząbki czosnku - 1,5 - 2 litry buliony warzywnego(...)mocnym ogniu na złoto. Przekładam do garnka i zalewam ciepłym bulionem, dodaję pokrojonego w krążki pora. Gotuję ok 10 minut aż ziemniaki i por zmiękną. W tym czasie przygotowuję szparagi:  1. odłamuję zdrewniałe końcówki 2. dokłądnie myję ziemniaki pod bierzącą wodą 3. odkrajam główki i odkładam na bok 4. pozostałą część szparaga kroję w mniejsze części i dodaję

Cook&Love
Szparagi zapiekane w cieście francuskim 188

roku. Miał czekać jeszcze ale postanowiłam się dzisiaj z Wami nim podzielić bo przecież dzisiaj jest piątek i to ten Nasz Błyskawiczny Piątek  na Facebooku, a zrobienie tych szparag jest szybsze niż błyskawica ;)))) Idealna przekąska przedobiednia lub na podwieczorek. Składniki:  2 pęczki świeżych zielonych szparag 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko  1 łyżka mleka gruba sól Przygotowanie(...)Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy że obetniemy tylko zdrewniałe końcówki. Najlepiej obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu. Ja stosuję inny sposób jakim jest wygięcie szparaga  i końcówka sama się odłamuje. Ciasto francuskie tniemy na paski około 1/2 cm i owijamy nim każdego szparaga jak na zdjęciu poniżej. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i mlekiem oraz posypujemy grubą solą

Życie zaczyna się w kuchni
Szparagi z grilla z sosem bazyliowym 173

Szparagi z grilla które robi się bardzo szybko i nie wymagają długiego grillowania. Polecam na party i spotkania rodzinne i nie tylko. 6 szparagów zielonych 3 szparagi białe 3 plastry boczku wędzonego 1/3 piersi z kurczaka sól, pieprz papryka wędzona 3 pomidorki koktajlowe oliwa sos bazyliowy: 1 garść liści bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny(...)sól, pieprz kolorowy 2 łyżki jogurtu greckiego Szparagi obieram, obcinam końce i gotuję w osolonej wodzie pięć minut. Pierś z kurczaka kroję na plastry cienkie i wąskie. Dwie szparagi zielone i jedną białą zawijam w paski piersi i paski boczku, spinam wykałaczkami. Doprawiam solą, pieprzem, papryką, smaruję oliwą i układam na grillu razem z pomidorkami. Sos: Liści bazylii miksuję

wesoła kuchnia
Zupa z zielonych szparagów z pieczonym ziemniaczkiem faszerowanym czarną quinoą i rozmarynem 173

kochać szparagów i młodych ziemniaków? Ja osobiście nie wyobrażam sobie majowych obiadów bez nich. Dziś bardzo prosta, ale przy tym efektowna zupa z zielonych szparagów, do której podałam pieczone ziemniaczki. Oczywiście nie mogło zabraknąć komosy ryżowej, wybrałam czarną i nafaszerowałam nią pieczonego kartofelka, pyrkę, grulę ;) czy jak kto woli. Farsz zyskał niepowtarzalny charakter dzięki gałązce świeżego rozmarynu w połączeniu(...)jeszcze jednym prostym i niedocenianym składnikiem ;)  Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 duży pęczek zielonych szparagów 4 młode ziemniaki 4 małe gałązki świeżego rozmarynu 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami kolorowy pieprz różowa sól himalajska woda Wykonanie: Szparagi myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, w razie potrzeby odcinamy i wyrzucamy zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy do miękkości w niezbyt

Quinoa Raz!
Krem z białych i zielonych szparagów 163

garnka z zimną wodą i dodać przyprawy i zagotować. Następnie dodać natkę pietruszki. Po upływie 2/3h doprawić bulion do smaku. Składniki na biały krem: - 300ml bulionu - pęczek białych szparagów około 450g - 50g masła - cebula - świeża gałka muszkatołowa - śmietana 30% Przygotowanie: 1. Szparagi obrać i podzielić każdy na 3 części. 2. Rozpuścić masło w garnku i dodać wcześniej pokrojoną cebulę(...)kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone szparagi i chwilę podsmażyć. 3. Następnie zalać bulionem i gotować do miękkości. Po ugotowaniu całą zawartość przelać do blendera i zmiksować. 4. Tak przygotowany krem przetrzeć przez sito i gotować na małym ogniu, dodać gałkę muszkatałową,śmietane, pieprz i sól według uznania. Składniki na zielony krem: - 300ml bulionu - pęczek zielonych szparagów

Coś z niczego