Przepis na szybką tartę na cieście francuskim. Tarta ze szparagami, mozzarellą i szpinakiem. Sprawdzony przepis na szybki obiad. Po sezonie szparagowym świetnie będzie pasowała również cukinia. Drukuj Tarta ze szparagami i mozzarellą na cieście francuskim Składniki 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 jajko garść szpinaku 1 kulka mozzarelli 12 szt. szparagów sól, pieprz(...)smaku Instrukcje Ciasto przekładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Szparagi płuczemy, odłamujemy zdrewniane końcówki, układamy na cieście francuskim. Rozkładamy umyte liście szpinaku, całość oprószamy solą i pieprzem. Na wierzch ścieramy mozzarellę na tarce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 20-25 minut, aż się ładnie zrumieni. Artykuł Tarta ze szparagami
To co lubię - gotuję i polecamTrwa sezon na szparagi i kalarepę. To właśnie teraz te warzywa są najlepsze. Dodałem pierś z kurczaka, a wszystko połączyłem kremowym sosem. Pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu wiosenny obiad. Przepis na potrawkę z kurczakiem, szparagami i kalarepą Składniki: 1 większa pierś z kurczaka, łyżka mąki pszennej, 1 duża cebula, 1 duża kalarepa lub 2 mniejsze, 2 ząbki czosnku(...)śmietanki kremówki 30 proc., 100 ml mleka, garść startego parmezanu lub innego podobnego twardego sera dojrzewającego, łyżka masła, sól, pieprz. Jak zrobić potrawkę z kurczaka, szparagów i kalarepy? Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem, wymieszaj, odstaw na kilka minut, a następnie posyp mąką i ponownie wymieszaj, aby mięso równomiernie się nią pokryło. Na patelni rozgrzej masło
Kulinarna PolskaUgotowane białe szparagi podane ze startym gotowanym jajkiem i przesmażona szynką. SZPARAGI Z SZYNKĄ SKŁADNIKI 6-8 białych szparagów na osobę; 1-2 łyżki masła; 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej; 1 jajko ugotowane na twardo; pieprz; przepis na szparagi z szynką i jajkiem masłem Artykuł Szparagi z szynką i jajkiem masłem polane pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaKrótko gotowane zielone szparagi, a na nich ułożone jajka sadzone posypane świeżo startym serem parmezan. SZPARAGI Z JAJKIEM SADZONYM SKŁADNIKI pół pęczka zielonych szparagów; 2 wiejskie jajka; parmezan; sól; przepis na szparagi z jajkiem sadzonym Artykuł Szparagi z jajkiem sadzonym pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaIdealne risotto z dodatkiem chrupiących zielonych szparagów. RISOTTO ZE SZPARAGAMI SKŁADNIKI 180 gramów ryżu carnarolli lub arborio (po 60 gramów na osobę); pęczek zielonych szparagów; łodyga selera naciowego; mała cebula; 1 ząbek czosnku; masło; pół szklanki białego wytrawnego wina; parmezan lub inny ulubiony ser dojrzewający; przepis na risotto ze szparagami Artykuł Risotto ze szparagami jakiego nie jadłeś pochodzi z serwisu
Kuchnia TomkaKrótko smażony na woku kurczak z kruchymi zielonymi szparagami, szynką i makaronem orzo. KURCZAK ZE SZPARAGAMI SKŁADNIKI 300 gramów piersi z kurczaka; pęczek zielonych szparagów; 150 gramów makaronu w kształcie ziarenek ryżu; 80 gramów szynki szwarcwaldzkiej; Twoja ulubiona przyprawa do kurczaka; przepis na kurczaka ze szparagami i szynką Artykuł Kurczak ze szparagami i szynką pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaKREM ZE SZPARAGÓW SKŁADNIKI pęczek białych szparagów (minimum 500 gramów); kilka cienkich zielonych szparagów; słodka śmietanka; duży ziemniak; cytryna; 1 mała cebula; 800 ml domowego bulionu warzywnego; sól, pieprz; przepis na zupę krem ze szparagów z grzankami Artykuł Zupa krem ze szparagów z grzankami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaZimą nie ma co liczyć na świeże warzywa, więc trzeba ratować się np. konserwowymi. Dlatego dziś mam dla Was przepis oparty właśnie o nie. Sałatka ze szparagami konserwowymi, korniszonami, jajkiem i wędliną to propozycja w sam raz na jakąś imprezę. Jest prosta i pyszna. Serdecznie polecam i zapraszam do przepisu Sałatka ze szparagami konserwowymi Prosta i pyszna sałatka Składniki(...)małych porcji): szparagi konserwowe, 300g (masa netto), korniszony, 150g, wędlina z indyka, 100g, 4 jajka , 4 łyżki posiekanego szczypiorku, łyżeczka majonezu, łyżka jogurtu naturalnego, szczypta pieprzu do smaku. Sposób przygotowania Najpierw ugotuj jajka na twardo. W tym czasie dokładnie odsącz z zalewy korniszony i szparagi konserwowe. Następnie pokrój warzywa i wędlinę w kostkę, a szczypiorek posiekaj. Później wymieszaj ze sobą
Natka PietruszkiPodobno gorące lato ma jeszcze wrócić do nas w tym tygodniu, dlatego pędzę do Was z przepysznym pomysłem na upalne dni! Delikatny, czosnkowy kurczak, jędrne zielenią ostatnie drobne szparagi i garść śieżych i chrupiących warzyw. Całość owinięta mlecznym woalem z ryżowego papieru. Dla dodatkowego smaku i powiewu lata dokładam do każdej rolki świeże liście bazylii, któa w tym roku wspaniale(...)pyszniącym się w miseczce obok. Świeże smaki, lekkość i soczyste kolory uwiodą niejednego wielbiciela letnich dań i namalują na twarzach rozkoszny uśmiech :) Zapraszam zatem na letnie rollsy z ostatnimi szparagami i kurczakiem, a dla tych, którzy wolą pominąć mięso, to mogą to zrobić albo rzucić okiem na spring rolls z makaronem ryżowym i awokado , które wiodły tu prym w zeszłym
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: 1 kg ziemniaków 400 g fileta z piersi indyka 1 pęczek zielonych szparagów 15 sztuk suszonych pomidorów z oliwy 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka dymki 2 dymki 2 łyżki tymianku 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy z pomidorów Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu winnego sól, pieprz(...)mieszamy z sosem sojowym, tymiankiem oraz posiekanym czosnkiem. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Na 5 minut przed końcem gotowania do ziemniaków wrzucamy pokrojone na 2cm kawałki szparagi (przed pokrojeniem ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki). Warzywa odcedzamy, ziemniaki odkładamy do wystudzenia. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy wcześniej przygotowane mięso. Smażymy do momentu aż kawałki mięsa nie będą surowe
Qchnia po prostuKolorowa, zdrowa i lekka sałatka z udziałem zielonych szparagów, cukinii, truskawek, awokado i brokuła, doprawiona słodko-słonym winegretem z dodatkiem soku z pomarańczy, oliwy z oliwek i syropu klonowego- to moja propozycja dla osób lubiących zdrową żywność oraz kuchnię roślinną. Korzystajcie z końca sezonu na szparagi, by ją przygotować! Przygotowanie: 25 min. Gotowanie: 3 min. Porcja(...)osób : ● 250 g zielonych szparagów ● 200 g truskawek ● 2 awokado ● 1 mała cukinia ● kilka różyczek brokuła ● 2 łyżki soku z cytryny ● 3 łyżki soku z pomarańczy ● 8 łyżek oliwy z oliwek ● 1 łyżeczka musztardy ● 2 łyżki syropu klonowego (lub 1 łyżeczka miodu) ● kilka listków świeżej mięty ● sól
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskajest ten moment, gdy mamy już świeży bób, groszek w strączkach i jeszcze są szparagi. Sałatka z tych trzech warzyw jest pyszna. Bób : b ób wrzucić do wrzącej wody, dodać sól - około 1 łyżki soli na kilogram bobu. Gotować do wymaganej miękkości, około 15 - 20 minut. Jedni wolą bób lekko twardy inni znowu rozgotowany. Do sałatki lepszy będzie al dente(...)przelać zimną wodą. Obrać ze skórki, chociaż jak ktoś woli ze skórką, to może pominąć ten etap. Groszek obrać z łyka i przekroić w poprzek na skos każdy strączek. Szparagi umyć, obrać . Szparagi pokroić wzdłuż na cienkie paski, zwinąć i włożyć do zimnej wody na kilkanaście minut. Ułożyć szparagi, groszek i bób w salaterce lub na talerzu. Przygotować sos : musztardę
królestwo garówPIECZONE SZPARAGI W PANIERCE Z SEZAMU - 1 x pęczek szparagów - 1/3 szkl sezamu - 1 jajko - sól, czosnek niedzwiedzi suszony, mielone suszone pomidory - mielone migdały Szparagom odetnij zdrewniałe końce, umyj, obtocz w jajku i przyprawach, następnie w panierce z zmielonych migdałów i sezamu. Piecz w piecu przez 20 -25 minut, temp 200- 220 stopni C, grzanie dół- góra. Uwzględnij grubość szparaga(...)SZPARAGÓW: - dojrzałe awokado - jogurt naturalny - sok z cytryny - sól
SMYKWKUCHNIDziś zapraszam na pyszne, kolorowe i zdrowe danie, do tego bardzo proste do wykonania. Szparagi najbardziej lubię podane z makaronem, więc zawsze jak zaczyna się sezon to robię je w takiej wersji. Zwykle wybieram do tego krewetki, ale tym razem postawiłam na kurczaka i wyszło równie pysznie. Składniki (2 porcje): 150 g makaronu penne 1 pojedyncza pierś z kurczaka(...)pęczka szparagów 100 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwy 1 łyżka śmietany 18% tarty parmezan (opcjonalnie) Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić ulubioną przyprawą i wymieszać. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy, wrzucić kurczaka i smażyć przez około 5 minut. Umyć szparagi, odłamać twarde końce. Łodyżki pokroić na mniejsze kawałki. Makaron ugotować al dente
Healthy food explorerSkładniki: 500 g makaronu (np. strozzapreti) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 150 g surowego boczku wędzonego 1 pęczek zielonych szparagów 1 duży ząbek czosnku 330 g śmietanki 30% 1 żółtko 1 łyżka masła 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano 1/2 pęczka natki pietruszki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka(...)kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy zmiażdżony czosnek oraz łyżkę oleju, mieszamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente. Szparagi myjemy i odłamujemy i twarde końcówki. 3 minuty przed końcem gotowania wrzucamy je do gotującego się makaronu. Makaron wraz ze szparagami odcedzamy i zachowujemy ok. 1/4 szklanki wody z ich gotowania. Szparagi kroimy
Qchnia po prostu