szparagi - 5593 przepisów (strona:93/373)

Pizza ze szparagami i botwinką 116

Pizza z botwinką i szparagami. Czy może być coś bardziej majowego? No może gdyby jeszcze dołożyć tan rabarbar.. wolałam jednak położyć tam kozi twarożek, mozzarellę i jajko – które się cudownie rozpłynęło tworząc żółtkowy sosik. Było pysznie. Maj nas nie rozpieszcza. Pogoda taka sobie, ale to i nawet lepiej z ładnej i tak byśmy nie korzystali jak zwykle(...)Więc skoro taka sytuacja to chociaż korzystajmy na maksa z tego maja w kuchni. U mnie zdecydowanie królują szparagi, botwinka i rabarbar. Odbijam sobie w kuchni majowe niedomagania na zewnątrz. PIZZA ZE SZPARAGAMI I BOTWINKĄ Składniki: Ciasto (możecie użyć też innego sprawdzonego przepisu na ciasto) 400 g mąki ( najlepiej typ 00) 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka

Cooking for Emily
Mini pizza z ricottą, szparagami i przepiórczym jajem 117

soli 30 ml oliwy z oliwek 300 ml wody DODATKI 250 g sera ricotta 50 g startego parmezanu szczypta soli i pieprzu 15 sztuk przepiórczych jaj pęczek zielonych szparagów 100 g wędzonego boczku 3 łyżki  oliwy z oliwek  gałka muszkatołowa, świeżo tarta, szczypta na każdą porcję Wykonanie CIASTO Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia(...)nastawiamy na maksymalną temperaturę (250°C). Jeżeli używacie kamień do pizzy, włóżcie go do zimnego piekarnika i nagrzewajcie go odpowiednio dłużej (około 30 minut od nagrzania piekarnika). MINI PIZZA Szparagi myjemy i odłamujemy stwardniałe końcówki. Obieraczką do warzyw tniemy szparagi na paski lub kroimy na mniejsze kawałki. Wędzony boczek kroimy w kostkę lub w cienkie paski. Ser ricotta mieszamy

Tajemnice Smaku
Wafle ryżowe z cytrynowym serkiem i karmelizowanymi szparagami 107

pikantne…te wszystkie smaki znajdziecie w jednym kęsie. Te proste wiosenne kanapeczki mają w sobie tyle smaku, że grzechem będzie nie spróbować. Śpieszcie się, póki trwa sezon na szparagi :) opakowanie wafli ryżowych Sonko Fit Vege z zielonym groszkiem i jarmużem ok. 200 g naturalnego, gładkiego twarożku 2 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy sparzonej cytryny kilka rzodkiewek(...)pół pęczka szparagów łyżka masła klarowanego łyżka syropu klonowego czerwony pieprz w ziarnach sól i pieprz mielony Twarożek mieszamy z sokiem i skórka z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szparagi myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i chwilę podsmażamy na maśle klarowanym, aż nieco zmiękną. Dodajemy syrop klonowy i sporą ilość mielonego pieprzu. Chwilę smażymy, aż szparagi się skarmelizują

Mienta blog
Kaszotto ze szparagami i szpinakiem – kasza jaglana ze szparagami 165

Zdrowsza wersja risotto, która zamiast ryżu wykorzystuje kasze jaglaną. Tak samo kremowe i pyszne, zdrowe i sycące. Podane z opalonymi na gazie białymi szparagami, ale nadadzą się też zielone. Pyszne wiosenne kaszotto ze szparagami i szpinakiem proszę Państwa! Kremowa kasza jaglana z opalanymi szparagami Opalane Read More Artykuł Kaszotto ze szparagami i szpinakiem – kasza jaglana ze szparagami pochodzi

Flymetothespoon
Żytnia tarta ze szparagami / Rye asparagus tart 127

tartę albo quiche i ten dzień ostatnio nastąpił. Tak jak wszystko w mojej kuchni tarta też jest w zdrowszej, bo pszenno-żytniej wersji, a że mamy sezon na szparagi – musiały się one znaleźć w moim menu. Oczywiście nie samymi szparagami człowiek żyje, w tarcie mamy więc dodatkowo łososia i pomidorki. Ryba nie jest obowiązkowa, tarta będzie równie pyszna(...)vegetarian version! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki razowej 2 całe jajka 2 żółtka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Farsz: pęczek szparagów (500 g) kilkanaście pomidorków koktajlowych kawałek łososia (ok. 300 g) jogurt grecki 1 jajko 250 g żółtego sera (np. Edamski) 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) Marynata

Martyna Cooks
Belgia - Białe szparagi po flamandzku, wersja wegańska (Asperges op Vlaamse Wijze) 138

Przepis na wegetariańską wersję białych szparagów po flamandzku jest na blogu od ponad roku. Przyszedł kolejny sezon szparagowy i zrodził się pomysł na popełnienie wegańskiej wersji tego dania. Składniki (2 porcje): - 250-300 g białych szparagów  - 75-100 g tofu - 1 łyżeczka oleju - sok z połowy cytryny - 2 łyżeczki musztardy sarepskiej (najlepsza będzie musztarda jak najmniej ostra - zależy(...)jedynie na jej konsystencji) - 3-4 łyżki wegańskiego smarowidła-margaryny (my użyliśmy sojowego Pure ) - sól, pieprz - odrobina natki pietruszki lub koperku Przygotowanie: 1) W garnku zagotowujemy wodę. Szparagi myjemy i obieramy. Szparagi przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut - powinny być miękkie, ale lekko chrupiące w środku.  2) W międzyczasie tofu kroimy w drobną kosteczkę. W małym rondelku

Roślinożerni urlopowicze
Łosoś ze szparagami i pomidorami 139

Dziś propozycja bardzo smacznej rybki pieczonej ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Sok z pomidorów podczas pieczenia dodaje łososiowi wspaniałego smaku a do tego zielone szparagi - mniam . Dodam jeszcze , że całość piecze się szybciutko i nie wymaga wiele zachodu. Łosoś ze szparagami i pomidorkami - 300 g łososia - 100 g szparagów - 100 g pomidorków koktajlowych - odrobina masła - sól, pieprz do smaku Rybę(...)myjemy, osuszamy i tniemy na kawałki. Szparagi obieramy, myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Pomidorki tniemy na połówki. Na spodzie naczynia żaroodpornego układamy szparagi. Posypujemy solą i dodajemy odrobinę wiórek masła. Na to kładziemy łososia i znów odrobinę dodajemy soli, pieprzu i wiórek masła( nie dużo tylko do smaku)  Na wierzchu łososia układamy miąższem do ryby pomidorki

Kuchnia Pełna Emocji
Szybka zupa krem ze szparagów 122

Szybka zupa krem ze szparagów Wiosna bardzo kojarzy mi się ze szparagami. Sezon na nie zaczyna się końcem marca, a kończy w okolicach pierwszej połowy czerwca. W tym przedziale są one najsmaczniejsze, najzdrowsze i najtańsze, chociaż tanie zazwyczaj nie są. Jak każde warzywo, tak i szparagi można wykorzystać do prawie wszystkiego. Pierwszym przepisem na blogu było risotto ze szparagami(...)groszkiem , natomiast dzisiaj mam propozycję na pierwsze danie. Szybka zupa krem ze szparagów, to idealna propozycja do osób, które cenią sobie prostotę. Z czym podawać krem ze szparagów? Oczywiście można klasycznie zrobić lub kupić grzanki. Ja natomiast zrobiłem ekspresowe podpłomyki z patelni , które wymiatają w kategorii pieczywa bez drożdży 😄 Kilka zup, które również gorąco Ci polecam Zupa krem z pieczarek

Blendman
Szparagi zapiekane z bekonem 89

sposób na przekąskę. W sezonie szparagowym warto taką zrobić. Dla gości, dla nas samych w sam raz „coś na ząb”. W domu byli zachwyceni. Składniki: * kilka sztuk szparagów * tyle samo plastrów bekonu co szparagów Szparagów nie obierałam ze skórki, tylko odcięłam twarde końcówki. Umyłam i owinęłam każdy z osobna plastrem bekonu. Tak przygotowane szparagi wyłożyłam na blachę wyłożoną(...)pergaminem do pieczenia. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut. Przekąska przepyszna! Nie użyłam do niej ani grama soli, wystarczyła ta z bekonu. Bekon i szparagi tworzą naprawdę świetną kompanię. Polecam. Notatki: * zamiast bekonu można użyć boczku wędzonego bądź surowego bardzo cienko pokrojonego Smacznego! Lidka Artykuł Szparagi zapiekane z bekonem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Poniedziałek: Włoskie leniwe, czyli pierożki z ricotty 134

zrobienia, ale bajecznie miękkie. Pierożki z ricotty podaje się w podobny sposób jak gnocchi, czyli w sosie pomidorowym, lub przesmażone z masłem i szałwią. My zrobiliśmy je ze szparagami i zielonym groszkiem. Szparagi dodają daniu chrupkości, a groszek przyjemnej słodkości:) Spróbujcie też naszych przepisów na oryginalne gnocchi z buraczków i batatów . Składniki: Pierożki 200 g mąki (najlepiej 00, ale może(...)niepełne szklanki 225 g sera ricotta (jeśli w opakowaniu jest 250 g użyj całość) 3 żółtka 30 g tartego parmezanu Szczypta gałki muszkatołowej Sól Sos Kilka szparagów Garść groszku zielonego (może być mrożony) 3 łyżki masła Kilka łyżek tartego parmezanu Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przesyp mąkę do głębokiej misy. Dodaj żółtka, parmezan, ser ricotta, szczyptę gałki muszkatołowej i płaską

Niedzielny kucharz
Letni obiad z chłodnikiem, fasolką, szparagami i niemieckim winem 142

Jaki jest najlepszy przepis na letni obiad? W sezonie ogórkowym rządzą chłodniki i sezonowe warzywa. Leżymy na leżaku i zachwycamy się smakiem fasolki, ogórków małosolnych i szparagów. Popijamy Rielsinga i Spätburgunda, bo to idelane wino na ciepłe dni. Niemiecki Instytut Wina zaprosił Agatę Wojdę , żeby pokazała jak pięknie letnie smaki komponują się z niemieckimi winami. Jeśli chcecie podać lekki(...)godnie reprezentowało słynne mozelskie Rieslingi. Idealna sprawa na letni obiad. Winiarnia: Weingut Karl Erbes (Mozela) 2017 Riesling feinherb Ürziger Würzgarten Do kupienia w Winers . Kasza gryczana z wieprzowiną i szparagami Składniki kilo mielonej wieprzowiny pęczek dymki razem ze szczypiorem 3 ząbki czosnku 2 łyżki cukru brązowego 3 papryczki chilli zielone 3 cm kawałek świeżego imbiru ćwierć łyżeczki cynamonu sos sojowy

Ugotowane pozamiatane
Kasza gryczana z kurczakiem i szparagami 216

gryczana, której solo nie cierpię. W takiej wersji nie dość, że zdrowa to jest jeszcze przepyszna. Polecam każdemu. Ciekawy obiad na szybko. Składniki na kaszę gryczaną z kurczakiem i szparagami (2 - 3 porcje): torebka kaszy gryczanej filet z kurczaka (ilość wedle uznania min. 200 - 250 g) duża cebula 4 duże szparagi pieprz  sól Cebulę pokroić w średnią kostkę(...)podsmażyć. Mięso oczyścić i pokroić na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Wrzucić na patelnię i podsmażyć. W tym samym czasie ugotować kaszę w osolonej wodzie. Odciąć zdrewniałe części szparagów, potem główki, a resztę pokroić w paski. Szparagi podsmażyć na osobnej patelni. Najpierw mniejsze części, a później osobno większe. Ściągając z patelni odtłuścić ręcznikiem papierowym. Do podsmażonej cebuli i mięsa wsypać

Karola gotuje
Sałatka ze szparagami i jajem 134

Składniki (na 1 porcję) - 6 szparagów (ok. 130 g) - 1 jajo (ok. 50 g), - kilka liści sałaty (ok. 30 g), - 1 mały pomidor (ok. 100 g), - łyżka szczypiorku (ok. 8g), - 2 łyżki tartego parmezanu (ok. 16 g), - 3 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 60 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - pół łyżeczki miodu (ok. 6 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób(...)przygotowania 1. Szparagi dokładnie myjemy i odłamujemy twarde końce. 2. Łodygi szparagów kroimy ukośnie na plasterki (główki pozostawiamy w całości). 3. Szparagi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 min. 4. Jajo gotujemy na półtwardo (ok. 4-5 min od momentu zagotowania się wody). 5. Jajo studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupki. 6. Sałatę rwiemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach