szparagi - 5593 przepisów (strona:79/373)

Szparagi w sosie szodonowym 61

Szaleństwa szparagowego ciąg dalszy… tym razem w sosie – kremie z żółtek i białego wina. Połączenie tego sosu i szparagów… cóż, trzeba spróbować, bo opisać smaku nie sposób. Zjadłyśmy we dwie z Moniką. Dobrze, że chłopaki nie przepadają za zieleniną! Składniki: ? 2 pęczki zielonych szparagów ? sól, cukier do gotowania Sos szodonowy ? 4 żółtka ? 150 ml białego wina(...)bulionu – u mnie rosołek wegetariański ? 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ? sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: ? Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien. ? Zagotować ok. 1 litra wody z solą i cukrem, wrzucić szparagi i gotować 7 minut, po czym delikatnie odcedzić

To co kocham
Zielony tort warzywny 77

Ależ to było smaczne! A poza tym spektakularny efekt wizualny! Zapiekanka na bazie zielonych warzyw – cukini, szpinaku i szparagów, z dodatkiem kulek mozzarelli, w aksamitnej masie jajeczno-śmietanowej. Sos czosnkowy to przysłowiowa kropka nad i. Składniki: ? 4 małe cukinie ? 150 g świeżego szpinaku ? 1 pęczek zielonych szparagów ? 2 małe ziemniaki ? 3 opakowania sera mozzarella, kulki(...)śmietany kwaśnej ? 1/2 szklanki joguru ? 3 łyżki majonezu ? 3 ząbki czosnku ? sól do smaku Wykonanie: ? Ziemniaki wyszorować i ugotować w skórce. ? Cukinie umyć i pokroić w 1 cm krążki. ? Szparagi złamać w miejscu, gdzie znajdują się włókna – złapać w połowie i za koniec. ? Zagotować w garnku wodę z łyżecką soli i cukru. ? Wrzucić cukinię i zblanszować przez 3 minuty

To co kocham
Szparagi z sadzonym jajkiem 75

porach i rzadko razem spotykamy się w kuchni. W niedzielę królują jajka, najczęściej jest to jajecznica z szynką, pomidorem, serem żółtym i szczypiorkiem, albo jajka sadzone lub na miękko. Szparagi i jajka sadzone to moje best of. Składniki na 2 porcje duże lub 4 małe: ? 4 jajka ? pęczek zielonych szparagów ? kilka liści sałaty zielonej ? garść szpinaku świeżego ? kilka rzodkiewek ? sól(...)pieprz do smaku ? 2 łyżki tartego parmezanu ? 2 łyżki masła ? oliwa Wykonanie: ? Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien. ? Zagotować ok. 1 litra wody z solą i odrobiną cukru, wrzucić szparagi i gotować 7 minut. Delikatnie odcedzić i zalać zimną wodą, najlepiej z lodem

To co kocham
Zupa krem z białych szparagów 63

Jestem zielonym szparagożercą. Białe szparagi również zjem, aczkolwiek bez entuzjazmu. Są dla mnie mdłe, miękkie, wręcz papkowate po ugotowaniu. Idealnie nadają się jednak na kremową zupę. Dodałam jej smaku za pomocą cukinii, selera naciowego, szałwii i tymianku. Niekwestionowaną zaletą mojej zupy jest specjalny dodatek – szynkowy szaszłyk. Składniki na: 4 porcje : ? 1 pęczek szparagów białych ? 1 mała cukinia ? 1 cebula(...)listki szałwii ? świeży tymianek ? 4 łyżki oliwy ? 1/2 łodygi selera naciowego i natka selera ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? 8 plastrów szynki typu parmeńska Wykonanie: ? Szparagi umyć i obrać z nich twardą skórkę, pokroić na małe kawałki. ? Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone szparagi, cukinię, i również podsmażyć. ? Doprawić solą, pieprzem, dodać szałwię

To co kocham
Szparagi ze szpinakiem i zielonym groszkiem 67

Wiosna to zieleń nie tylko w przyrodzie, ale i w mojej kuchni. Osobiście jestem warzywożerna i smakują mi wszystkie, a teraz szczególnie szparagi. Ponieważ chłopaki mający awersję do tych warzyw wyjechali na weekend do Madrytu, mogłam sobie pozwolić na zielony, jarski obiad szparagowo-szpinakowo-groszkowy. Nie tylko smaczny, ale i napawający bardzo optymistycznie, szczególnie w poszukiwaniu wiosennego słońca i ciepła(...)Lekki, jednak sycący i bardzo odżywczy, prawdziwa wiosenna bomba witaminowa! Składniki: ? mały pęczek zielonych szparagów, ok. 10 sztuk ? 250 g liści szpinaku ? 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku ? pęczek szczypiorku ? 3 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki masła ? szczypta cukru Wykonanie: ? Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu

To co kocham
Gofry francuskie ze szparagami 57

Wiosna to zieleń i zielone szparagi, które o tej porze roku smakują najbardziej. Szczególnie w towarzystwie takich tostów z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem. Składniki: ? ciasto francuskie ? biały serek kanapkowy ? łosoś wędzony ? pęczek zielonych szparagów ? kiełki słonecznika ? kilka plasterków cytryny ? oliwa do polania Wykonanie: ? Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą w środku. Szparag złamie się(...)odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien. ? Zagotować ok. 1 litra posolonej wody z łyżeczką cukru, wrzucić szparagi i gotować 7 minut, po czym delikatnie odcedzić. ? Z ciasta francuskiego wyciąć kółka i usmażyć je w gofrownicy na złoty kolor. ? Każdy tost posmarować serkiem, na serek położyć po kawałku łososia wędzonego i skropić sokiem cytryny. ? Tosty podawać z ugotowanymi szparagami, posypane

To co kocham
Polędwiczki drobiowe w szynce parmeńskiej pieczone ze szparagami 79

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego jest u mnie tak intensywny - staram się przyrządzać je wtedy często. Poza sezonem również można spotkać je czasami w sklepach, warto i wtedy wpleść je w swoje menu:). 300g polędwiczek z kurczaka, czyli 5-6 sztuk 1 opakowanie szynki parmeńskiej  sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany  1 pęczek zielonych szparagów(...)łyżki oleju  1. Polędwiczki drobiowe posypujemy solą i przyprawami, każdą z nich zawijamy w plaster szynki parmeńskiej.  2. Ze szparagów odrywamy twarde końcówki.  3. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian polędwiczki i po kilka szparagów. Szparagi smarujemy olejem, posypujemy solą. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.  szparagi, polędwiczki drobiowe, szynka parmeńska, dania obiadowe

Szefowa kuchni
Linguini ze szparagami i zielonym pesto 85

Linguini ze szparagami i zielonym pesto Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu al denta. Przed odcedzeniem odlać 1/2 szklanki wody i zachować. Pierś z kurczaka przekroić w poziomie, a następnie pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem czarnym. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojonego kurczaka, podsmażyć, zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Ze szparagów odłamać(...)końcówki, a następnie pokroić na kawałki 1,5-2 cm. Na patelnię wlać łyżkę oleju, włożyć szparagi i smażyć na średnim ogniu 3-4 min, aż będą al dente. Na patelnie włożyć z powrotem kurczaka, wlać śmietanę, 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu, dodać dodać pesto i dusić na średnim ogniu ok. 3 min. Następnie dodać parmezan, wymieszać, doprawić

ememe kitchen
Zupa szparagowa z kostkami z semoliny 86

Zupa Szparagowa. Zapewne wiesz mój drogi czytelniku, że już w starożytność szparagi były uznawane, że afrodyzjak, i pewnie z racji wyglądy, nie bez powodu. To jędrne, soczyste, sztywne, warzywo, zawiera mieszankę składników odżywczych, które śmiało, można nazwać stymulującymi, które dodaj energii i sił witalnych. Szparagi usuwaj z organizmu nadmiar amoniaku, przez co nasze… No pobyt w toalecie, może mieć(...)nieciekawy zapach, ale nadmiar amoniaku w organizmie może powodować zmęczenie i brak zainteresowania seksem…straszne…aż mnie dreszcz przeleciał 🙂 Idę kupić worek szparagów 🙂 co by wszystko płonęło jak należy. Zupa szparagowa idealnie komponuje się, z kostkami z semoliny i parmezanu. Cesarz i seks, no jakoś to się wszystko wspaniale, łączy w piękną całość. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi

RafalCook
Szparagi zapiekane w ciescie francuskim 80

Szparagi zapiekane w cieście francuskim z serem typu parmezan są świetną przekąską na ciepło i na zimno. Świetnie sprawdzą się podczas imprez domowych jak i na działce lub pikniku. Najlepsze będą szparagi zielone. Odłamać końcówki szparagów – nie obcinamy, tylko odłamujemy, dzięki temu nie będzie włóknistych twardych końcówek. Szparagi obrać, najlepiej obieraczką do miękkich warzyw. Ciasto francuskie pociąć w prostokąty(...)kwadraty (ciasto z jednego opakowania podzieliłam na 6 części). Ciasto posmarować rozmąconym jakiem. Ułożyć szparagi, posypać serem. Złożyć ciasto. Posmarować jajkiem i posypać płatkami migdałów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 – 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. Pęczek szparagów, opakowanie ciasta francuskiego, 100 g świeżo starego

królestwo garów
Makaron ze szparagami w sosie serowym 115

głos) Makaron ze szparagami w sosie serowym to ekspresowe danie obiadowe. Wystarczy zaledwie 15 minut, aby go przygotować. Fani sosów serowych będą zachwyceni. Ten makaron nie wymaga wyjątkowych umiejętności, poradzi sobie z nim nawet laik. Spróbujcie go koniecznie w sezonie szparagowym, na pewno nie pożałujecie 🙂 Osobom, które lubią ostrzejsze smaki, polecam dodać odrobinę chili oraz sporą ilość pieprzu. Smacznego! Zobacz(...)też: Łatwe obiady z makaronem Makaron z krewetkami i pomidorkami oraz czosnkiem Makaron chiński z wołowiną Makaron chiński z kurczakiem Lasagne bolognese Przepis na makaron ze szparagami w sosie serowym Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 15 minut Składniki pęczek szparagów garść pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek do smażenia 250 ml śmietanki do zup i sosów

Kuchnia Bazylii
Makaron ze szparagami w sosie serowym 94

przepis nie został jeszcze oceniony) Makaron ze szparagami w sosie serowym to ekspresowe danie obiadowe. Wystarczy zaledwie 15 minut, aby go przygotować. Fani sosów serowych będą zachwyceni. Ten makaron nie wymaga wyjątkowych umiejętności, poradzi sobie z nim nawet laik. Spróbujcie go koniecznie w sezonie szparagowym, na pewno nie pożałujecie 🙂 Osobom, które lubią ostrzejsze smaki, polecam dodać odrobinę chili oraz sporą(...)pieprzu. Smacznego! Zobacz też: Łatwe obiady z makaronem Makaron z krewetkami i pomidorkami oraz czosnkiem Makaron chiński z wołowiną Makaron chiński z kurczakiem Lasagne bolognese Przepis na makaron ze szparagami w sosie serowym Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 15 minut Składniki pęczek szparagów garść pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek do smażenia 250 ml śmietanki

Kuchnia Bazylii
Sałatka ze szparagami 85

Dziś pyszna lekka i kolorowa sałatka ze szparagami, bo sezon na te pyszne warzywa trwa w najlepsze i teraz można je kupić w bardzo atrakcyjnych cenach (albo wyciąć w ogródku, jak ja zrobiłam), a po drugie była po prostu przepyszna.  Ja szparagi przyrządziłam na grillu elektrycznym, bo od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką takiego fajnego urządzenia (które wykorzystuję jako grill(...)oraz opiekacz do kanapek i tortilli), ale możecie je ugotować lub upiec w piekarniku. Składniki (na 2 porcje): pęczek szparagów 1 opakowanie typ halloumi opakowanie miksu sałat (polecam taki z botwinką) garść pomidorków koktajlowych garść pestek dyni i słonecznika olej, sól Dresing: 3 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny  sól

Cynamonowe szczęście
Ziemniaczana zapiekanka ze szparagami i szynką parmeńską 93

Składniki: 1,5 kg młodych ziemniaków 1 pęczek zielonych szparagów 1 mała cukinia 6 plastrów szynki parmeńskiej 1,5 szklanki tartego sera chedar 200 g śmietany 18% 1 jajko 1 łyżka oregano sól, pieprz 2 łyżki oleju do natłuszczenia naczynia żaroodpornego Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Szparagi myjemy i odłamujemy ich twarde końcówki(...)minut przed końcem gotowania do ziemniaków dodajemy przygotowane szparagi. Ugotowane warzywa studzimy. Następnie ziemniaki kroimy w plastry o grubości ok. 1cm a szparagi na 2 cm kawałki. Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, a jego dno wykładamy plasterkami ziemniaków i posypujemy kawałami szparagów (kawałki z główkami pozostawiamy

Qchnia po prostu
Przepisy ze szparagami – jak przyrządzać szparagi? Co zrobić ze szparagami? 128

Szparagi to moje ulubione warzywo – w sezonie jadam je praktycznie codziennie, serio! Postanowiłam Wam je nieco bardziej przybliżyć i zebrać w jednym wpisie przepisy ze szparagami – znajdziecie też trochę wskazówek na temat tego, jak się w ogóle do nich zabrać! Jak przyrządzać szparagi,  … Artykuł Przepisy ze szparagami – jak przyrządzać szparagi? Co zrobić ze szparagami? pochodzi

Flymetothespoon

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję