szalotka - 3092 przepisów (strona:151/207)

Jesienne grillowanie – sposoby na pyszne dania z dynią 157

octem w stosunku 2:1. Warto też dodać trochę musztardy Dijon. Ale jeśli robimy taki sos w domu nie musimy iść na łatwiznę. Możemy dodać do takiego sosu pokrojone szalotki, pieczony/grillowany czosnek, starty imbir, suszone oregano a nawet miód. Dzięki temu możemy dostosować jego smak do naszych ulubionych potraw. Domowy sos Vinaigrette najlepiej smakuje gdy trochę odstoi w lodówce, nawet

naRuszcie
Pstrąg z szampańskim risotto i patelnia WOLL okiem M&M 203

Poszłam na rynek po produkty i jakoś samo przyszło. Jak już testować produkt, to na całego! Składniki: 1 szklanka ryżu arborio cukinia boczniaki papryka kawałek dyni 1 chilli 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 szklanka szampana około 600 ml bulion warzywny 5 łyżek sera - parmezanu/ grana padano/ lub innego Pstrąg z sosem: pstrąg 2 pomidory bazylia cytryna Przygotowanie: Na patelni

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Zupa dyniowa z imbirem i prażonym makaronem ryżowym 204

efektowny dodatek nie tylko do kremowych zup, ale także krewetek, mięs i orientalnych sosów. Składniki: 2 szklanki  puree z dyni 3 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 szalotki 400 ml mleka kokosowego 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka curry w proszku sól biały pieprz 2 łyżki oleju Dodatkowo: prażony makaron ryżowy* pestki dyni prażone na suchej patelni listki

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa z pecłonek z zacierkami 181

przecudnym zapachu i smaku pecłonek (gąsek zielonych lub gąsek niekształtnych). Składniki : 3 duże garści makaronu typu zacierki marchew odrobina selera 200 g oczyszczonych i wypłukanych pecłonek cebula lub duża szalotka duży ząbek czosnku łyżka zakwasu chlebowego lub zakwasu na żur sól pieprz Do garnka z 0,75 l wody wrzucić odrobinkę selera korzeniowego i obraną marchew (w całości). Zagotować. Pecłonki

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka farfalle (makaronowa) na szpinaku z krążkami z polędwiczki 304

składników jak ze sobą połączymy, odpowiednio doprawimy to zapewne będzie nam smakować i częściej z makaronem będziemy takie dania serwować. Składniki: 4 porcje 200 g makaronu farfalle, 2 cebule szalotki, 16 pomidorków koktajlowych, 4 garście świeżego szpinaku, 1 nieduża polędwiczka wieprzowa, 50 g serka śmietankowego, listki świeżej kolendry, 100 ml oliwy z oliwek,   sól do smaku, pieprz do smaku

Moniki Smakołyki
KURCZAK W CURRY Z FASOLKĄ W MLECZKU KOKOSOWYM 197

żółtą ostrą pastą curry,  mleczkiem kokosowym i zieloną fasolką. Ostra pasta curry jest bardzo aromatyczna, nadaje się idealnie do drobiu. W jej skład wchodzą min: trawa cytrynowa,szalotka,suszone papryczki chilli,proszek curry,kolendra, kurkuma, kmin rzymski,goździki,anyż,imbir,cynamon,kardamon. Danie naprawdę proste w wykonaniu. Z paru składników można wyczarować naprawdę pyszny i szybki obiad. Składniki

potrawyregionalne
Sos tatarski 206

jest znany od dosyć dawna, ale nie ma tak naprawdę jednego przepisu na niego. Generalnie, jest to majonez wymieszany z kwaśnymi i pikantnymi składnikami, takimi jak kapary, korniszony, cebula, szalotka, szczypiorek, chrzan czy marynowane grzyby, a także ziołami i przyprawami. Nie mniej jednak wybór i kombinacje składników, jak również rzeczywista technika wytworzenia sosu różnią się znacznie. Nasz przepis widoczny poniżej

Kulinarna Pokusa
Sola w sosie curry z ryżem jaśminowym i karmelizowanymi marchewkami . 194

Oleju kokosowego Olejowy Raj   około 5 marchewek 1 łyżka oliwy 1 łyżka cukru trzcinowego  1/2 szklanki wody sól morska , pieprz do smaku  1 łyżka cytryny 2 szalotki ( cebulki ) Wykonanie : Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Rybę umyć osuszyć ręczniczkiem papierowym . Ułożyć   w żaroodpornym naczyniu , odrobinę posolić. Koncentrat curry dobrze wymieszać w śmietance , dodać 1 łyżeczkę mąki

Sama słodycz i szczypta chili
Krem z pietruszki (korzenia) z czarnym sezamem 159

mleczkiem kokosowym całość zmiksować. Curry, kurkuma smaku i koloru ciekawego dodały, a ziarenka sezamu fajnie w kremie chrupały.  Składniki: 250 g pietruszki - korzeń, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 szalotki, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 1 płaska łyżeczka curry, 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka), sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 2 łyżki sezamu czarnego, duże marynowane kapary

Moniki Smakołyki
CIASTECZKA CEBULOWE. 162

SKŁADNIKI: 250 g cebuli (ja użyłam szalotki) 250 g masła (pokroić w kawałki) 600 g mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej) 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE: Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopsytką ze ścianek na dnia naczynia miksującego.  Dodać masło, wymieszać 5 s/obr. 5. Dodać mąkę, ocet i sól, wyrobić

ClauditteMissCooking
Roladki z kurczaka w marchewce. 1886

pyszny i niepowtarzalny, myślę że warto! SKŁADNIKI: - 1 duży podwójny filet z kurczaka - 2 marchewki młode - 1/2 pęczka natki pietruszki - 3 łyżki- pasty tahini - czosnek 2-3 ząbki - 1 szalotka mała - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, imbir, chili - świeży rozmaryn - marokańskie chili do posypania rolady Filet z kurczaka rozbij tłuczkiem na jak największy blat, najlepiej kształtu prostokąta. Oprósz solą

SMYKWKUCHNI
Risotto z melonem, chili i tymiankiem 173

kcal (na porcję jeśli tę ilość zjedzą dwa głodomory) Składniki: 4 garście ryżu Arborio 2 łyżki oliwy 150 ml białego wina 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu 1 szalotka lub mała c ebula 1 ząbek czosnku pół średniego melona, pokrojonego w kostkę pół łyżeczki chili w płatkach lub pół świeżej papryczki garść świeżego tymianku 1 łyżka mascarpone garść Parmezanu

Bazując na smaku
Gryczane naleśniki. Kurczak z cukinią w sosie dyniowym! 198

patelni beztłuszczowej. KURCZAK W SOSIE DYNIOWYM Z CUKINIĄ: - 3 płaskie łyżki oleju kokosowego (jeśli nie masz użyj masło) - 1 filet z kurczaka  - 2 ząbki czosnku - 1 szalotka - imbir świeży - 2 małe cukinie - 4 czubate łyżki puree z dyni Hokkaido - 100 ml wody - kiełki lucerny do ozdoby - łyżka curry indyjskiego - sól W rozgrzanym rondlu na oleju kokosowym smażymy posiekany czosnek

SMYKWKUCHNI
Papryka nadziewana ricottą, cukinią i tuńczykiem 187

następnym razem zrobię dla Was zdjęcia. Jak do tej pory to najlepsza papryka faszerowaną jaką robiłam i jadłam. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. 2 duże papryki czerwone mała cukinia szalotka lub czerwona cebula średniej wielkości 2 łyżki oliwy 150 g ricotty puszka tuńczyka jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ząbek czosnku sól i pieprz do smaku

Mienta blog