szalotka - 3092 przepisów (strona:147/207)

Roladki z cukinią i boczkiem. 123

pieprz 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka masła klarowanego FARSZ: około 10 cm. cukinii 10 cm. białej części pora około 10 dag. boczku wędzonego parzonego 1 mała szalotka drobno siekany lubczyk lub kilka kropli magii  sól, pieprz WYKONANIE: rozbite plastry schabu posypujemy przyprawą, solą i pieprzem, cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, boczek kroimy w cienkie paski

Kuchnia Beaty
Cullen skink – szkocka kartoflanka z wędzoną makrelą 139

żółtkami. Z ziemniaczanym puree zamiast z kawałkami ziemniaków, zmiksowana na gładko, ozdobiona płatkami mięsa ryby…   Ta, którą zrobiłam najbliższa jest oryginałowi, nie ma w sobie żadnych wymyślnych porów, szalotek czy białego wina. Jest prosta, ale nie prostacka. Jest tak szczera i uczciwa jak tylko może być talerz zupy – mleko perfekcyjnie wyciąga i uwydatnia najważniejsze smaki, a tekstura jest oczywista

Karo in the Kitchen
Krem z pieczonym bakłażanem, sosem berneńskim i jajkiem poche 178

każdego stołu zwłaszcza podczas przyjęcia lub spotkania z przyjaciółmi, a można go przygotować znacznie wcześniej.  Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 2-3 Souse bernoise, czyli sos berneński 1 szalotka (można zastąpić białą cebulą) 1/4 pęczka estragonu 1 liść laurowy 1 żółtko 4 łyżki białego octu winnego 1/4 szklanki masła klarowanego 3 ziarna pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego Szczypta pieprzu

SzczyptaSmaQ
Szalotki marynowane 133

psuje, gdy trzymamy ją obok ziemniaków. Takie tam ciekawostki, może kiedyś głębiej wejdziemy w temat. A tymczasem niepostrzeżenie dotarliśmy do przepisu :)       Potrzebujemy: 0,5 kg małych szalotek 0,5 litra wody sól Zalewa: 400 ml wody 0,5 szklanki octu spirytusowego 10% 2 łyżki cukru 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 1 liść laurowy Wykonanie: Wszystkie

Marder&Marder Manufacture
SEROWE PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM I KREMOWYM SERKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 172

kurczaka – 1 szt * serek kremowy Papaja i curry Apetina – 125 g * sól, pieprz * świeża kolendra * masło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * papryczka chili – 1 szt * kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir, kmin rzymski – po 1 łyżeczce * ziarna kozieradki, sproszkowana chili

Ostra na Słodko
Szybki sos z kabaczka z kaszą jęczmienną 225

próbować potrawę. Przygotowanie: Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta w lekko osolonej wodzie. Na patelni (u mnie mała, nieprzywierająca) rozgrzewamy olej i podsmażamy krótko pokrojone w drobną kostkę szalotki. Następnie dodajemy pokrojonego w małą kostkę kabaczka (u mnie młody, nie obierałam skórki), doprawiamy go szczyptą soli czosnkowej i majerankiem. Całość mieszając co jakiś chwile czas podsmażamy. Następnie dodajemy przecier

Słodkie okruszki
BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – wołowina po burgundzku 243

marchewką. 6. CEBULKI (5 min) To krok opcjonalny – cebulki perłowe rzadko pojawiają się w sklepach (marynowane w occie ze słoika odpadają), można zastąpić je pokrojonymi na pół szalotkami lub całkowicie pominąć. Cebulki wrzucamy na patelnię z 1 łyżką masła i smażymy do zarumienia. Gotowe odkładamy do miski z marchewką. 7. WINO (1 min) Na rozgrzaną patelnię, na której wszystko

Nerds Kitchen
Guacamole 130

limonkę i sól. Na grillu, do ciepłego mięsa to po prostu poezja. Polecam! Składniki : * dojrzałe awokado * łyżka soku z limonki * sól himalajska  * szczypta pieprzu * pomidor malinowy * mała cebula szalotka * opcjonalnie świeża kolendra Przygotowanie : Cebulę drobno posiekać , pomidora pokroić w kostkę. Awokado rozgnieść widelcem, dodać cebulę i pomidora oraz s ok z li monki. Przyprawić do smaku. Ewentualnie posypać kolendrą

Magiczne Życie Marty
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i kiełbasą 144

tego kiełbaska (dla moich panów), przyprawy, cebula, czosnek i natka pietruszki. Lubię tak :-))). Miłego dzionka :-)) Składniki: 2 cukinie 1 szklanka kaszy jaglanej 3 kiełbaski śląskie natka pietruszki 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku wędzona papryka sól pieprz oliwa do posmarowania cukinii Cukinię myję, wydrążam środek (ja zawsze trochę z tego środka, tam gdzie nie ma pestek kroję i dodaję

kruche babeczki
Zupa pomidorowa z ciecierzyca i ryzem czyli Zupowy Wtorek odc.81 156

chleba a także przygotowanie mega smacznej zupy! Dzisiaj cieciorka rządzi!!! Zupa pomidorowa z ciecierzyca i ryżem 210 g ugotowanej ciecierzycy 60 ml ryżu basmati 1 łyżka oliwy 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku po szczypcie utłuczonych w moździerzu kolendry i kuminu 750 ml wywaru warzywnego 300 ml przecieru pomidorowego garść natki pietruszki W garnku na oliwie szklimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placuszki z cukinii i marchewki 437

buraczki i ziemniaczki. Ja dałam do placuszków jedną średnią cukinię i wyszło około 12 szt. Udanego poniedziałku :-)) Składniki: 1 średnia cukinia 1-2 marchewki 1 ząbek czosnku 1 cebula szalotka natka pietruszki sól różowa pieprz troszkę kurkumy 2 jajka 6 łyżek mąki olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia Cukinię jak jest młoda, myje i ścieram na tarce na małych oczkach

kruche babeczki
Carbonara z wędzonym łososiem – lekka i odchudzona 147

podajemy od razu. SKŁADNIKI 150g wędzonego na zimno łososia 150ml słodkiej śmietanki 30% tłuszczu 2 jajka M 2 łyżki masła surowego lub klarowanego (30g) 1 większa lub 2 mniejsze szalotki 2 średnie ząbki czosnku 5 łyżek startego sera Pecorino Romano lub Parmezanu 1-2 łyżki posiekanego kopru 1 łyżeczka skórki startej z cytryny ½ łyżeczki pieprzu sól do smaku

Karo in the Kitchen
Confit z kaczki w wolnowarze 216

kacze nogi (Ilość zależy od wielkości wolnowaru) 5 jagód jałowca 4 goździki 4 - 5 listków laurowych 2 gałązki rozmarynu  główka czosnku - podzielona na ząbki, w łupinkach 2 szalotki - obrane tłuszcz kaczy ok 2 kg (zależy od wielkości garnka przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Nogi kacze umyć i osuszyć. Mięso włożyć do miski. Natrzeć solą i pieprzem, odstawić

Stare Gary
Klasyczny przepis na mule 200

owoce morza Przepis na mule Małże dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wszystkie otwarte wyrzucamy, bo zapewne są zepsute i stare. W garnku na maśle szklimy pokrojoną w drobną kosteczkę szalotkę i czosnek . Jak już nam się cebula zeszkli dodajemy małże , zalewamy białym winem, przykrywamy garnek i całość dusimy do momentu aż mule się otworzą. Podczas gotowania 2-3 razy wstrząśnijmy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania