się otworzą, wreszcie - czy będą smakować. Wszystko się udało, mule smakowały pysznie, a my mogliśmy powspominać wakacje nad oceanem;) Składniki: 1 kg małży 1 nieduża cebula (lub 2 szalotki) 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy pół szklanki białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki świeżo mielony pieprz sól morska cytryna Mule powinny być świeże. Jeśli muszla jest otwarta
Obiad gotowysmaczną i sycącą kolację z białego twarogu i jajek z dodatkami. Czas przygotowania i ilość porcji 55 minut, 2 porcje. Produkty 3 jajka, 200g twarogu, 1 pomidor, 1 cebula szalotka, 1 ząbek czosnku, 3 plasterki szynki z indyka, bazylia, oregano, pieprz, sól. Przygotowanie Do miski włóż twaróg i rozgnieć go widelcem. Pomidora, szynkę, cebulę i szczypiorek pokrój w drobną kostkę
Fit&Fast Kitchendrugiej wojnie światowej zamiast kapusty używano brukwi. SKŁADNIKI: 7 ziemniaków 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1 jajko 10-15 dag. boczku wędzonego 1 szalotka 1 łyżka smalcu ze skwarkami szczypta soli WYKONANIE: ziemniaki zetrzeć na małych oczkach tarki lub zemleć w maszynce do warzyw, dokładnie wycisnąć, dodać mąkę, jajko, dokładnie wymieszać, formować małe kluseczki, zagotować
Kuchnia Beatyblaszce, wstaw do pieca na pół godziny, oddziel miąższ od skórki. Miąższ zmiksuj blenderem) - 3 marchewki - 2 pietruszki - 5 ząbków czosnku - chili wedle uznania - 1/2 cebuli lub 2 małe szalotki - sól - 1 rosołek - kostka - 3 łyżki śmietany np. 18% lub jogurtu - 1-2 łyżeczki curry - 2 łyżki masła - 4 łyżki oliwy z oliwek - 1 cm korzenia imbiru
SMYKWKUCHNIjest słodko - słone. Szybko i smacznie. Smacznego:) Składniki: 150 g makaronu kolanka (opcjonalnie inne kształty: świderki, gwiazdki, penne) 2 większe obrane i pokrojone w skośne talarki marchewki 2 szalotki obrane i pokrojone w większą kostkę 2 ząbki czosnku drobno posiekanego spora garść mrożonej zielonej ciętej fasoli garść mrożonej kukurydzy 2 suszone pomidory z zalewy pokrojone w kostkę
Zasmakuj KuchniPyszne, delikatnie, buraczane a jednocześnie tak bardzo aromatyczne. Z dodatkiem duszonego czerwonego buraka i sera typu feta. Składniki: - 1 duży burak - 1 szalotka - 100 g ryżu długoziarnistego z dzikim - 100 ml białego wytrawnego wina - 300 ml bulionu warzywnego - 3 łyżki masła - oliwa z oliwek do smażenia ryżu - świeży majeranek - 100 g sera typu feta Przygotowanie: Buraka obieramy, ścieramy na tarce
Życie zaczyna się w kuchniszklanki mleka 3,2 % 1 żółtko 1 białko 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli i cukru tłuszcz do smażenia pasta jajeczna: 4 jajka 2 łyżki majonezu 1 cebulka szalotka sól, pieprz do smaku 1/2 pęczka koperku dodatkowo: opakowanie śledzi z żurawina i brzoskwinią SEKO Przygotowanie: Ciasto: Podgrzewamy 1,2 szklanki mleka, powinno być lekko ciepłe. dodajemy drożdże
Życie zaczyna się w kuchnideskę do krojenia, dużą miskę, łyżkę. Przygotuj składniki: kapustę pekińską, opakowanie (1/2 kg) pomidorów koktajlowych lub śliwkowych, opakowanie kiełków rzodkiewki, opakowanie kiełków brokułów, niezbyt dużą cebulę białą lub szalotkę, kilka łyżek majonezu, sól, pieprz ziołowy. Kapustę i pomidory umyj i osusz. Kapustę poszatkuj, a pomidory pokrój na połowy lub ćwiartki. Cebulę obierz z łupinek i posiekaj. Wszystkie składniki sałatki przełóż
blog.moje-pasje.infogorąca kolacja gotowa. SKŁADNIKI: 2 woreczki ugotowanego ryżu w vegecie duża pojedyncza pierś z kurczaka(około 500g) przyprawa gyros 2 łyżki masła klarowanego oliwa z oliwek cebula szalotka kilka pomidorków koktajlowych kilka plastrów boczku wędzonego ser parmezan i salami(wg.uznania) 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu 1 łyżka śmietany słodkiej 18% WYKONANIE: pierś kroimy na cienkie paseczki
Kuchnia Beatyulubionych. Kieszonki z kurczaka Składniki: na 4 -6 porcji 4 piersi z kurczaka średniej wielkości 2 jabłka 6 suszonych śliwek 3 czubate łyżki grubo posiekanych włoskich orzechów 2 szalotki ½ łyżeczki tymianku 1 łyżka balsamicznego octu 4 łyżki masła sól i czarny pieprz do smaku Pokrój jabłka i cebulę w kostkę i podsmaż na rozgrzanym na dwóch łyżkach masła. Pokrój śliwki
codojedzeniabakłażana. Moja wersja jest wegańska, ale można urozmaicić ją, dodając mięso z kurczaka. Stanie się wtedy pełnoprawnym daniem obiadowym. Polecam. Składniki: 3/4 szkl. czerwonej soczewicy 1 nieduży bakłażan 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3/4 szkl. passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki nasion kuminu 1/2 łyżeczki garam masali 1/4 łyżeczki pieprzu
zadanie-gotowanieszkl. ugotowanej białej fasoli (u mnie Jaś karłowy) lub fasola z puszki 500 ml przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 duża marchewka 1 małe jabłko 2 szalotki lub 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 szkl. wody 1 łyżka oleju do smażenia 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego cząbru 1/2 łyżeczki mielonego chili
Codziennik Kuchennybazie powstają wyśmienite lody, wypełniamy nim tarty, trudno sobie bez niego wyobrazić słynnego trifle czy crumble , ale ma dużo większe zastosowanie, ja często polewamy nim naleśniki, podaje do szalotki, czy porcji kisielu z podgotowanych owoców. Sos angielski, w przeciwieństwie do crème patissier , nie zawiera mąki, do sosu warto używać tylko mleka UHT, wtedy sos jest trwalszy, bardziej stabilny
Słodki Kompromismenu znajdziemy różnego rodzaju pierożki na parze: indyk i zioła himalajskie jarmuż i tempeh szpinak i ser dynia i orzechy krewetka i pędy bambusa wołowina i szalotka kaczka i pomarańcza wieprzowina i grzyby shitake łosoś i suszone pomidory owoce morza i kawior Bardzo fajnym pomysłem jest mix pierożków pół/pół, można wtedy zamówić dwa różne smaki
Kulinarne przygody Gatitynajchętniej były czytane. Dania główne i świąteczne Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki Jaglane kotlety z rybą i szalotką Czerwona kapusta na ciepło Pęczotto ze świeżymi kurkami Zupy Francuska zupa cebulowa Sałatki Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem Sałatka z mozzarellą, kurczakiem i prażonymi nerkowcami Desery Domowe
My Chcemy Jeść