szalotka - 3092 przepisów (strona:150/207)

Kremowy sos do makaronu – z kalafiora 238

przepisie mogą zastąpić serek topiony taką samą ilością silken tofu, a masło bez problemu zamienić na bezwonny oleje kokosowy. SKŁADNIKI 700g kalafiora 3 ząbki czosnku 250g cebuli białej lub szalotki 90g serek topiony naturalny – gouda, pomorski, tylżycki lub silken tofu 50g masła lub oleju kokosowego 250ml dowolnego mleka – krowie, ryżowe, sojowe, z nerkowców sól cukier pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne

Karo in the Kitchen
Prościutka sałatka 239

150g brązowego ryżu (opcjonalnie białego) 500ml bulionu (opcjonalnie) 250g mrożonego groszku puszka kukurydzy 2 kwaśne jabłka 3-4 kiszone ogórki 3-4 jajka duża cebula (najlepiej czerwona lub dwie szalotki) majonez sól, czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy w wodzie lub bulionie warzywnym/drobiowym zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Powinien być delikatnie twardawy. Rozgotowany nie będzie wyglądał estetycznie w sałatce. Odsączam

Pyry na Gaz
Sałatka ziemniaczano-kaparowa 173

przez praskę, połączyłem z sokiem z cytryny, bulionem warzywnym, musztardą i miodem. Mieszałem z powoli wlewaną oliwą. Gdy sos zgęstniał dodałem opłukane i osączone kapary, korniszony pokrojone w kostkę, szalotki w plasterki, a cebulę w drobną kosteczkę. Dorzuciłem posiekany koperek i natkę. Jeszcze ciepłe ziemniaki obrałem, pokroiłem w cząstki, wrzuciłem do sosu. Wstawiłem do lodówki, aby smaki się ładnie połączyły

R'n'G Kitchen
Dorada na leśnych grzybach / Sea bream with wild mushrooms 222

Wbrew pozorom danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, polecam! Scroll down for recipe in English Dorada na leśnych grzybach (4 porcje) Składniki na sos grzybowy: 1 łyżka masła 2 szalotki, drobno posiekane 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 250 g grzybów leśnych, świeżych lub mrożonych, rozmrożonych i odsączonych z wody 100 ml białego, wytrawnego wina 200 ml śmietanki 30-36% sól

karmelowy
Kapusta z grzybami i wędzoną śliwką 208

pokusiłam się o dodatek śliwki wędzonej. Kapusta z grzybami i wędzoną śliwką 400 g kiszonej kapusty 60 g suszonych podgrzybków 4 wędzone śliwki bez pestek 1 jabłko (szarlotkowe) 1 szalotka szczypta cukru, pieprzu, kminku listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego łyżka oleju lnianego lub oliwy Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 2 godziny. Odcedzamy, wkładamy do garnuszka, znowu zalewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 226

kurczaka z ‚polędwiczką’, ok. 350g 200g średnich krewetek 2-3 dobre, grubo mielone i wędzone kiełbasy wieprzowe, ok. 350g 4 gałązki selera naciowego – ok.250g 2-3 cebule (białe, czerwone, szalotki) – ok.200g 3 papryki okrągłe (zielone, żółte, czerwone) ok. 500g 1 puszka pomidorów w zalewie, bez skórki, całych lub krojonych 3-4 średnie ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 5 łyżek oleju

Karo in the Kitchen
Langos - placek węgierski 152

Smażymy na gorącym oleju z obu stron. Podajemy na gorąco z sosem czosnkowym oraz tartym żółtym serem lub ketchupem. Fantazji tego dania nie ma granic: polane samą śmietaną, szalotką, wędzonym boczkiem lub szynk ą , serem owczym, również wyśmienicie smakuje na słodko - z dżemem, nutell ą ,  twar o giem, czy tylko posypane cukrem pudrem oraz cynamonem. Smacznego

kgwjanczewo
Lekki cytrusowy gulasz wołowy z ciecierzycą 208

pieczywo idealnie wchłaniają sos. SKŁADNIKI 500g wołowiny na gulasz 1 puszka ciecierzycy (400g) 1 cała puszka obranych pomidorów (400g) 150g cebuli (u mnie 3 różne — biała, czerwona i szalotka) 2 średnie marchewki, ok. 200g 4 gałązki selera naciowego 1 mała pietruszka 3 ząbki czosnku 1 średnia pomarańcza – starta skórka i wyciśnięty sok 2,5 szklanki bulionu wołowego (może być

Karo in the Kitchen
Co to jest cacciatore? 211

danie można przyrządzić z całego kurczaka lub odfiletowanych udek. Przepis na cacciatore Składniki: 5-6 porcji 800 g odfiletowanych udek z kurczaka 300 g leśnych grzybów 2 szalotki 1 por 150 g wędzonego boczku 1 czosnek solo 1 batat 2 puszki pomidorów w całości mały słoiczek czarnych oliwek 250 ml czerwonego wina 1 gałązka rozmarynu 2 laurowe liście sól

codojedzenia
CURRY Z KURCZAKIEM I DYNIĄ 157

pojedyncze piersi kurczaka 200  g dyni pomidory w puszcze czerwona pasta curry 1 czerwona papryka 8 pieczarek 3 cebule szalotki 400 ml mleka kokosowego w puszce 2 ząbki czosnku 200 g  ryżu basmati  2 łyżki  masła 2 łyżki sosu sojowego kawałek imbiru  sól  pieprz Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy

KuchcikoweLove
KANAPKA ZE SMAŻONYMI ZIELONYMI WARZYWAMI 252

prosta i szybka propozycja śniadaniowa. Sycąca, a jednocześnie lekka i zdrowa. Miłe rozpoczęcie dnia…   Potrzebne: 1 jabłko 3 kawałki selera naciowego 1 zielona papryka 3 cebulki szalotki pół fenkuła (kopru włoskiego) 4 mini ogórki garść natki pietruszki kremowy biały serek (ja użyłem serek Twój Smak z Piątnicy) nasiona czarnego sezamu... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Zupa tajska na listopadowy obiad 194

jednego i drugiego) 4 duże, możliwie dojrzałe pomidory 5 cm kawałek imbiru 2 garście grzybów mun krojonych w cienkie paseczki (lub całe grzyby do pokrojenia) 2 cebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej sezamowy jasny sos sojowy lub sos rybny makaron ryżowy kolorowy pieprz świeża

Patchwork
Clam chowder – gulasz z małży z Nowej Anglii 213

wody. Gotować kilk minut aż muszle się otworzą. W międzyczasie zbierać szumowiny. Małże odcedzić, odrzucić muszle, które się nie otworzyły! – wodę po gotowaniu zostawić! Warzywa (marchew, seler, pietruszka, szalotka, cebula, ziemniaki, czosnek) – obrać i pokroić w kostkę (ziemniaki osobno). Na patelni rogrzać masło i wrzucić boczek. Podsmażać aż się zrumieni. Dodać cebulę i dymkę z czosnkiem, zeszklić. Dodać

Pociąg Do Kuchni
Risotto z polędwiczkami, warzywami i chińskimi grzybkami 171

wyrazistymi przyprawami. Mieni się kolorami i różnymi smakami.    Składniki: 1 marchew ok. 30 g, 50 g cukinii, 150 g ryżu arborio, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 cebule szalotki, szczypta cukru, ½ papryki czerwonej, 100 g polędwicy wieprzowej, 50 ml wytrawnego białego wina, 0,5 ml bulionu, 1 łyżka marynowanego pieprzu zielonego, garść grzybków brązowych shimeji, 10 g startego sera

Moniki Smakołyki