szalotka - 3092 przepisów (strona:153/207)

Wołowina po chińsku 259

mojej diety ;)   Składniki: 250g wołowiny (chudy kawałek, może być np. zrazowa lub polędwica) 2 łyżki oleju kokosowego 1 mała marchewka Biała część pora (około 6cm) Średnia czerwona papryka Szalotka (1 duża bądź 2 małe) Garść grzybków mun Sól, pieprz Sos: 1cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki erytrolu (zmielone na cukier puder) 3 łyżki

Jak gotować i nie zwariować
Turecka sałatka z ciecierzycą 116

dzięki cytrynowemu dressingowi orzeźwiająca.   Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki duża garść czarnych oliwek, przekrojonych na pół 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki 1 cebula szalotka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 200 g sera feta, pokruszonego pęczek posiekanej natki pietruszki i kilka listków świeżej mięty Sos:  sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z wędzonej makreli, mango i serem kozim 168

śniadanie. Lekka i z dzienną porcją warzyw, a i jest ryba. 6 porcji Składniki:  1 duża makrela obrana 1 czerwona papryka 125 g świeżej rukoli 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 mango 100 g oliwek zielonych bez pestki (mogą być faszerowane) 120 g sera koziego sos 3 łyżki miodu 5 łyżek oliwy 2 łyżki musztardy dijon  pieprz

Niezły Młynek
Ribollita – toskańska zupa chlebowa z pomidorami i fasolą 288

wystarczy za cały obiad. Z tej ilości składników wyszło 6-8 średnich porcji zupy. SKŁADNIKI 3 duże łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 1 duża cebula lub 2 cebule szalotki 2-3 średnie ziemniaki 100g wędzonego boczku albo pancetty 3 duże ząbki czosnku 1 cała puszka pomidorów krojonych, bez skórki 2 puszki białej drobnej fasolki , odcedzone, płyn wylewamy

Karo in the Kitchen
Risotto z szafranem - przepis 215

sprężyste i lekko al dente. Jeśli ktoś nie jadł warto choć raz spróbować.     SKŁADNIKI : (przepis na 3-4 osoby) ryż do risotto ok 300 g  1 szalotka lub cebula drobno posiekana w kostkę  2 łyżki masła  ok 1l bulionu drobiowego  125 ml wina białego  2 szczypty szafranu   SPOSÓB WYKONANIA : Rozgrzewamy patelnię

Basia w kuchni
Kiełbasa w pikantnym sosie. 181

KIEŁBASA W PIKANTNYM SOSIE.           Składniki na 6 porcji: około 400 g kiełbasy (np. zwyczajnej, podwawelskiej) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże cebule szalotki 1 ząbek czosnku 1 duża marchew 1 duża pietruszka 500 ml passaty pomidorowej puszka zielonego groszku konserwowego sól pieprz czarny łyżeczka musztardy 3 łyżki ketchupu pikantnego po 1 łyżce posiekanej natki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Guacamole z orzechami 142

smakowało, a być może stworzycie swój wyjątkowy przepis, którym będziecie inspirować innych. Dzisiaj moja propozycja :)  porcja dla 2 osób Składniki:  1 dojrzałe awokado  1 szalotka 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki mała garstka orzechów nerkowca kilka kropli Tabasco sól do smaku sok z połowy cytryny Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj Przygotowanie:  Awokado obieracie

Niezły Młynek
Surówka z marchewki i awokado. 192

Surówkę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda Platin . Zapraszam :) Składniki : 4 marchewki 1 awokado 1/2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki czosnku od EcoBlik 1 mała szalotka  Wykonanie : Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebule obrać i drobno posiekać lub także zetrzeć na tarce. Awokado umyć, przeciąć na pół, dużą łyżkę

Sama słodycz i szczypta chili
Tortilla szpinakowo-żytnia. 170

Placki można przechowywać w lodówce pod przykryciem nawet kilka dni.  Propozycja podania:  -> Mieszanka sałat -> 1 papryka czerwona -> 2 piersi z kurczaka -> 1 szalotka -> Pomidorki cherry -> Oliwa z oliwek Wykonanie:  Sól, pieprz, curry, chilli, kurkuma, imbir Pierś kroimy na paski grubości około 1-2 cm. Przekładamy do miski, zalewamy oliwą

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Tradycyjne rolady wołowe. 118

mięso na plastry o dużej powierzchni w poprzek włókien.  SKŁADNIKI: około 1 kg. wołowiny kilka plastrów boczku wędzonego lub szynki 1-2 ogórki kiszone 2 cebule -dymka albo szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy pieprz, ewentualnie odrobina soli 3 łyżki mąki 2- 3 liście laurowe 4-5 ziaren angielskich łyżka masła klarowanego tłuszcz do smażenia WYKONANIE: mięso pokroić

Kuchnia Beaty
Krem z zielonych i białych szparagów 115

rybny, który jest dla mnie nr 1, jest niezwykle esensjonalny i bez sztucznych konserwantów. Dwukolorowa zupa – krem ze szparagów „ Pyszne 25” pęczek szparagów zielonych pęczek szparagów białych 2 cebulki szalotki lub 1 zwykła cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki masła 2 średnie ziemniaki 500 ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki śmietany 50g płatków migdałowych sól, pieprz po 2 krople

Kubki smaku
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 204

160ml wrzątku 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek ½ łyżeczki soli SKŁADNIKI NADZIENIA 300g dobrej kapusty kiszonej 150-200g pieczarek 10g suszonych podgrzybków 10g suszonych prawdziwków 1 cebula szalotka ½ łyżeczki mielonego kminku 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3-4 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia sól świeżo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
Soczysty dorsz z sosem winno-maślanym i puree ziemniaczano-jabłkowym 174

soli, przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ok. 20 minut. Włączyć piekarnik na 160C (grzałka góra-dół). W międzyczasie przygotować sos: Do rondla wrzucić pokrojoną w kosteczkę szalotkę i drobno pokrojony czosnek. Zalać winem i octem. Gotować na średnim ogniu, aż zredukuje się o połowę. Wówczas wlać śmietankę (należy ją najpierw zahartować – do kubka ze śmietaną wlać

Moja Delicja
Pikantne skrzydełka z cynamonem 127

Oczywiście możecie je przygotować na każdą imprezę i goście będą zachwyceni. Taka przystawka z pewnością przypadnie do gustu szczególnie jak pojawiają się %.  Składniki:  2 kg skrzydełek 3 szalotki  4 ząbki czosnku 4 dymki 1 papryczka chilli 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki sosu sojowego 150 g miodu 1 płaska łyżeczka soli 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu

Niezły Młynek
Smażony łosoś z sosem żurawinowo - porowym 150

smaż na złoty kolor na oliwie z klarowanym masłem - ryż jaśminowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu - na patelni rozpuść masło, dodaj oliwę, przeciśnięty czosnek, posiekane pory i szalotkę, mieszając ciągle, zblanszuj, dodaj żurawinę i przyprawy, przesmażaj około 5 minut, dodaj wino i wodę. Sos gotujemy aż odparuje jego znaczna część, będzie zdecydowanie bardziej gęsty i aromatyczny. Podajemy razem póki

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania