szalotka - 3092 przepisów (strona:161/207)

Domowa kostka rosołowa (bulionetka) 142

łyżeczka ziaren ziela angielskiego - 4 liście laurowe - 1/2 łyżeczki rozmarynu - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1/4 łyżeczki tymianku - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/4 łyżeczki imbiru - 2 ząbki czosnku - 1 szalotka - 500 g marchwi - 150 g korzenia pietruszki - 150 g korzenia selera - 100 g białej części pora - 4 suszone grzyby (lub 60 g świeżych leśnych grzybów) - 1/2 puszki pomidorów bez skórki

Marder&Marder Manufacture
Brukselka inna niż zwykle 161

pyszne!!! Na ciepło smakuje wyśmienicie. Polecam!!! Można podać do obiadu lub zjeść na kolację. Składniki (dla 1 osoby): około 130 g brukselki garść mieszanki pestek słonecznika i dyni cebula szalotka łyżka oleju kokosowego przyprawy - szczypta soli, łyżka przyprawy "Posypka do kanapek" (suszony seler naciowy, por, cebula, koperek) - można zastąpić ulubionymi ziołami Przygotowanie:  Brukselkę obrać - kolejno obierać poszczególne liście

pyszne zdrowości
Soczewica na zielono 223

ulubionym połączeniu z zielonymi warzywami i kolendrą. Kolendra nadaje całemu daniu piękny, orzeźwiający  aromat. Polecam na szybki obiad :) Składniki: Soczewica zielona i czarna - 400 g po ugotowaniu 3 szalotki 6-8 ząbków czosnku 100 g szpinaku 100 g jarmużu (bez łodyg) 180 g kiełków soczewicy łyżeczka imbiru, kuminu i mielonej kolendry 4 łyżki oliwy 3 łyżki wody 1 łyżka

pyszne zdrowości
Białkowe pierogi - bez glutenu 276

soczewicy 50 g mąki sojowej 50 g skrobi ziemniaczanej 3 łyżki oliwy mąka ziemniaczana do posypania stolnicy Farsz 180 g tofu 50 g liści jarmużu 5 ząbków czosnku 2 szalotki sól himalajska - do smaku łyżka suszonych pomidorów w wiórkach 5 łyżek pestek dyni i słonecznika łyżka oliwy Przygotowanie: Farsz Cebulę i czosnek posiekać, dusić na oliwie. Po kilku minutach dodać

pyszne zdrowości
Sałata lodowa z serkiem bałkańskim 178

serek typu bałkańskiego. Poza tym rożne świeże warzywa i sos jogurtowo - majonezowy. Pychotka. SKŁADNIKI: 1 główka sałaty lodowej 2 zielone ogórki 3 średnie pomidory 1 cebula czerwona 1 cebula szalotka 5-6 rzodkiewek 1 opakowanie serka typu bałkańskiego Na sos 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu po 1 łyżeczce ziół: oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie 1 płaska łyżeczka musztardy WYKONANIE

W kuchennym oknie Ewy
Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem 187

dwie świeżego) 2-3 łyżki klarowanego masła lub kaczego/gęsiego smalcu sól morska, świeżo mielony pieprz Duszony jarmuż: 200 g jarmużu (można zastąpić świeżym szpinakiem) 1 cebula lub 3 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych migdałów (albo słupki lub płatki) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7

Poezja smaku
Tagliatelle z melonem i wątróbką w sosie własnym. 200

robię już teraz na wiele sposobów. Dziś z żółtym melonem, tzw honeydew melon, słodziutkim, soczystym, idealnym substytutem dla popularnie łączonego z wątróbką jabłka. Czego użyłem? -makaron tagliatelle -cebula szalotka posiekana drobno -melon, obrany, pokrojony w kostkę -ok 350 gram wątróbki z kurcząt, oczyszczonej i pokrojonej w drobne kostki -łyżeczka masła -sól, pieprz -tymianek -1i1/2 łyżki octu balsamicznego Makaron gotujemy

BaRepas
Risotto z cukinią, chipsami z szynki parmeńskiej oraz natką pietruszki 126

gram parmezanu, startego na tarce o drobnych oczkach 1 cukinia 2-3 plastry szynki parmeńskiej 1/2 litra bulionu 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz 1/2 cebuli lub dwie szalotki 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek Na łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekany czosnek i cebulę. 3/4 cukinii ścieramy na tarce o dużych oczkach, resztę cukinii odkładamy na bok. Startą cukinię

Mango Papaja
Wegańska zupa z młodych warzyw 192

mąka i woda, bez jajek) 1 cukinię kilka szparagów kilka różyczek kalafiora kilka różyczek brokuła 2 łyżki oliwy dwie gałązki świeżego tymianku ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1 szalotkę sól, pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Marchewkę, cebulę, czosnek, seler, pietruszkę i młode ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (cebulę i czosnek drobniej). Jeśli macie fioletowe ziemniaki ugotujecie

ladykitchen
Zupa krem z pieczonej papryki 156

przygotować przy okazji wiosennego grilla, wystarczy zawinąć warzywa w folię aluminiową i upiec na kratce :) Składniki: 3 czerwone papryki 4 pomidory 4 ząbki czosnku średnia cebula lub 2 szalotki 0,5 litra bulionu warzywnego gałązka tymianku oliwa z oliwek łyżka masła sól i pieprz Do posypania: słonecznik pestki dyni płatki migdałów Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 200°C. Warzywa dokładnie umyć

Piąty grzech główny
Kremowa zupa z batatów i pora. 165

Składniki na około 3 - 4 porcje: około 500 g batatów 2 średnie ziemniaki biała część pora (kawałek 10 cm) 1 ząbek czosnku 1 większa cebula szalotka 1 czubata łyżka masła 800 ml bulionu sok z połowy cytryny sól  pieprz cayenne curry kurkuma 3 łyżki czubate jogurtu greckiego 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki słonecznika 2 łyżki pestek dyni

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Golonka z indyka pieczona z warzywami 155

solanka (ok. 1 litr wody i 1 łyżka soli) olej (może być aromatyzowany czosnkiem) suszone przyprawy: papryka, czosnek, zioła prowansalskie warzywa do wyboru: ziemniaki, marchewki, cebule, papryki, buraczki, bataty, szalotki, pietruszki, selery itp. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy solankę. W letniej wodzie rozpuszczamy sól (1 łyżka na 1 litr), studzimy. Do solanki wkładamy golonki

Poezja smaku
Barszcz z botwinki z ziemniakami 148

wcześnie, więc możemy pozwolić sobie na taki smakołyk. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: 1,5 litra  wywaru mięsnego ( u mnie wołowina z drobiem) 2 pęczki botwinki 1 pęczek cebulki szalotki ze szczypiorkiem 1 pęczek koperku 1 marchewka 1/2 pietruszki 100 g śmietanki 18% sól pieprz do smaku 1,5 łyżki octu winnego 5-6 młodych ziemniaków WYKONANIE Marchewkę i pietruszkę

W kuchennym oknie Ewy
Curry z kurczaka i bakłażana 237

większy bakłażan lub 2 mniejsze, 2 łodygi trawy cytrynowej, 2 łyżeczki sosu rybnego, 400 ml mleczka kokosowego do dekoracji : świeża kolendra i chilli Pasta: 1 chilli - bez pestek,* 2 szalotki, 4 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru - wielkości kciuka, 4 suszone liście limonki kaffir, garść kolendry, 1/4 łyżeczki kurkumy, 2 łyżki oleju Wszystkie składniki pasty umieścić w pojemniku blendera i zmiksować

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania