szalotka - 3092 przepisów (strona:163/207)

KLOPSIKI I BOROWIKI 135

smażone. Zachęcam do przygotowywania samodzielnie takich grzybów podczas jesiennych zbiorów, bo teraz smakują one równie wyśmienicie. SKŁADNIKI: na klopsy 500 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 szalotka drobno posiekana 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko sól, pieprz ziarenka smaku mąka olej bulion 2 łyżki przecieru pomidorowego na grzyby: 1 miseczka mrożonych borowików 1 cebula drobno

Kuchnia w opałach
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA 127

kanapce jak i w sałatce :) Dzisiejsza propozycja to alternatywa dla tych, co nie przepadają za tradycyjnym tatarem z wołowiny. SKŁADNIKI : 100 g wędzonego łososia 1 średni kiszony ogórek 1 szalotka 1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego 1 łyżka zielonych oliwek drobno posiekanych kiełki rzodkiewki do dekoracji pieprz A jak to zrobić: Wszystkie składniki drobno pokroić i przełożyć do miseczki. Doprawić pieprzem

Kuchnia w opałach
ZIEMNIAKI FASZEROWANE WARZYWAMI 132

mówią, że na urlopie powinno się odpoczywać. Ja jednak zdecydowanie należę do tych, których "nicnierobienie" bardzo męczy. W ramach kolacji, faszerowane ziemniaczki. SKŁADNIKI: 8 średniej wielkości ziemniaków 1 szalotka 1/2 strąka czerwonej papryki 1/2 strąka żółtej papryki 1/2 strąka białej papryki 1/2 średniej cukinii 1 mały pomidor 1 ząbek czosnku żółty ser 1 łyżka pokrojonego szczypiorku sól ziołowa pieprz kolorowy

Kuchnia w opałach
PLACUSZKI MARCHEWKOWO-CUKINIOWE 145

duża marchewka świeże listki oregano i czosnku niedźwiedziego  szczypta chilli sól pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki olej do smażenia salsa: 1 papryka czerwona 1 ząbek czosnku 1 szalotka oliwa z oliwek sól pieprz świeża bazylia A jak to zrobić: Cukinię umyć i poszatkować na tarce z dużymi oczkami, posolić i odstawić, aż "puści" wodę. Marchewkę obrać i zetrzeć

Kuchnia w opałach
Bezglutenowe kluseczki szpinakowe z dyniową zupą! 232

ZUPĘ DYNIOWĄ: - 500 g dyni startej na tarce - 1 ząbek czosnku - puszka mleka kokosowego - 1,5 łyżki pasty curry tajskiej - chili według uznania - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 szalotki cebulki - 400 ml wody - curry łyżeczka Wszystko gotujemy przez godzinę. Miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Gorącą zupę wylewamy na kluseczki! MMMniammmm!!!! PS. Smakowało? Podaj dalej

SMYKWKUCHNI
Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku, Dzika pycha i Piaty smak, czyli Srodowe Rybki odc.54 192

ości 4 łyżki mąki sól, pieprz 2 lekko ubite białka 50 g bułki tartej olej do smażenia bagietka  cytryna do podania kwaśna śmietana do podania pure z groszku: szalotka, drobno posiekana ząbek czosnku, drobno posiekany łyżka masła 50 ml warzywnego bulionu łyżeczka soku z cytryny łyżeczka skórki otartej z cytryny szczypta cukru Przygotowujemy pastę z groszku. Na łyżce masła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotleciki z dorsza z sosem koperkowym 174

Zastanawiam się tak po cichutku czy nadejdzie dzień, w którym na sole już na stałe zagoszczą tylko dania wegetariańskie... Niestety pan M. kiepsko się na to

Magiczna kuchnia Darii
Roladki z kurczaka w boczku/ bakłażan perfumowany różą z granatem! 298

około 30 minut.Owijamy boczkiem i smażymy, posypując tymiankiem, na minimalnej ilości tłuszczu (tłuszcz wytopi się z boczku). Na złoty i rumiany kolor.NA BAKŁAŻANY:-  bakłażan dość spory- 3 cebule szalotki lub dymka- 3 łyżki oliwy z oliwek- 3 łyżki melasy z granata- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego- woda różana około 1/3 łyżeczki- sól, pieprz kolorowy świeżo zmielonyBakłażany kroimy na półplasterki

SMYKWKUCHNI
Zupa jarzynowa z młodą kapustą 235

Zawsze nam mówiono, że zupy są zdrowe i pożywne. Święta racja. Wiosna powoli obradza nas w świeże, polskie warzywa. Zachęcam Was do zakupu młodej kapusty oraz

kulinarnyJa
Zupa krem z pieczonej papryki z pestkami dyni 281

Nasz polski klimat zmiennym jest. Właśnie nadeszły chłodniejsze dni. Wietrznie i deszczowo. To idealna pora na zupę. Dziś chciałbym zaproponować Wam mój krem z pieczonej papryki

kulinarnyJa
Pappardelle z 3 sosami i kilka słów o wakacjach 210

razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.Podawać z ugotowanym w osolenej wodzie makaronem.DUE. Sos z tuńczykiem i papryką (zdjęcie powyżej)Składniki:puszka tuńczyka w zalewie wlasnej1 papryka czerwona3 szalotki lub 1 średnia cebula5 łyżek passaty lub 2 łyżki koncetratu pomidorowego200g śmietany 18%oliwa z oliwekpieprz i sól nie zaszkodzi również: łyżeczka otartej skórki z cytryny lub 1 pokrojony

W kuchni wieczorem
Perliczka z azjatycką nutą 228

minut od strony udek, a następnie 8 minut od strony piersi, zanurzoną do połowy w gorącym oleju.Podawać z ugotowanym ryżem. Do dekoracji można dodatkowo użyć posiekanej szalotki i/lub świeżej papryczki chilli

W kuchni wieczorem
Szybka pizza - gorgonzola, szałwia i kilka zdań o europejskich znakach jakości 173

szafie. A teraz pizza :)Składnikiciasto150g mąki pszennej70ml wody5g świeżych drożdży5g soli1 łyżka oliwy z oliwekdodatkioliwa z oliweklistki z gałązki świeżej szałwiipół czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki1 duża szalotka pokrojona w talarkiok. 7 łyżeczek łagodnej gorgonzoli (wg. uznania)5 oliwekkilka płatków parmezanuSposób przegotowaniaCiasto zagniatamy i zostawiamy w misce, pod przykryciem na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rękami ugniatamy

W kuchni wieczorem
Kiełki fasoli, grzyby shitake... i smażony makaron 171

składniki dla 2 osób* 1/2 opakowania smażonego makaronu* 1 filet z kurczaka * 4 grzyby shitake* 1/3 opakowania kiełków fasoli mung* 1 mała marchewka* 1/2 średniej pietruszki* 1 cebulka szalotka* 1/2 małej żółtej papryki* 2 łyżki groszku mrożonego* 2/3 szklanki zielonej fasolki szparagowej* 2 cm kawałek imbiru* 1 ząbek czosnku * sos sojowy* pikantny sos chili* gotowa przyprawa azjatycka (lub własna kompozycja

Mix smaku
Sałatka z pora, ser kozi z orzechami, pomidory z szalotką, czyli skomponuj swoje śniadanie. 207

kozi-szczypiorek-ogórek zielony bez skóry pokrojony w kostkę, bez nasion-orzechy laskowe zgniecione w moździerzu-sólWszystkie składniki łączymy z serem, mieszamy.Pomidory malinowe, obrane i posolone łączymy z posiekaną szalotką i kilkoma kroplami oleju rzepakowego.Jajko gotuję na miękko 6 minut wkładając do osolonego wrzątku.Pieczywo podgrzane w tosterze i skopione oliwą

BaRepas