Risotto z szafranem - przepis 261sprężyste i lekko al dente. Jeśli ktoś nie jadł warto choć raz spróbować. SKŁADNIKI : (przepis na 3-4 osoby) ryż do risotto ok 300 g 1 szalotka lub cebula drobno posiekana w kostkę 2 łyżki masła ok 1l bulionu drobiowego 125 ml wina białego 2 szczypty szafranu SPOSÓB WYKONANIA : Rozgrzewamy patelnię
Basia w kuchni
Guacamole z orzechami 205smakowało, a być może stworzycie swój wyjątkowy przepis, którym będziecie inspirować innych. Dzisiaj moja propozycja :) porcja dla 2 osób Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 szalotka 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki mała garstka orzechów nerkowca kilka kropli Tabasco sól do smaku sok z połowy cytryny Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Awokado obieracie
Niezły Młynek
Surówka z marchewki i awokado. 250Surówkę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda Platin . Zapraszam :) Składniki : 4 marchewki 1 awokado 1/2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki czosnku od EcoBlik 1 mała szalotka Wykonanie : Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebule obrać i drobno posiekać lub także zetrzeć na tarce. Awokado umyć, przeciąć na pół, dużą łyżkę
Sama słodycz i szczypta chili
Tortilla szpinakowo-żytnia. 211Placki można przechowywać w lodówce pod przykryciem nawet kilka dni. Propozycja podania: -> Mieszanka sałat -> 1 papryka czerwona -> 2 piersi z kurczaka -> 1 szalotka -> Pomidorki cherry -> Oliwa z oliwek Wykonanie: Sól, pieprz, curry, chilli, kurkuma, imbir Pierś kroimy na paski grubości około 1-2 cm. Przekładamy do miski, zalewamy oliwą
Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Tradycyjne rolady wołowe. 173mięso na plastry o dużej powierzchni w poprzek włókien. SKŁADNIKI: około 1 kg. wołowiny kilka plastrów boczku wędzonego lub szynki 1-2 ogórki kiszone 2 cebule -dymka albo szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy pieprz, ewentualnie odrobina soli 3 łyżki mąki 2- 3 liście laurowe 4-5 ziaren angielskich łyżka masła klarowanego tłuszcz do smażenia WYKONANIE: mięso pokroić
Kuchnia Beaty
Krem z zielonych i białych szparagów 174rybny, który jest dla mnie nr 1, jest niezwykle esensjonalny i bez sztucznych konserwantów. Dwukolorowa zupa – krem ze szparagów „ Pyszne 25” pęczek szparagów zielonych pęczek szparagów białych 2 cebulki szalotki lub 1 zwykła cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki masła 2 średnie ziemniaki 500 ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki śmietany 50g płatków migdałowych sól, pieprz po 2 krople
Kubki smaku
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 257160ml wrzątku 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek ½ łyżeczki soli SKŁADNIKI NADZIENIA 300g dobrej kapusty kiszonej 150-200g pieczarek 10g suszonych podgrzybków 10g suszonych prawdziwków 1 cebula szalotka ½ łyżeczki mielonego kminku 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3-4 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia sól świeżo mielony pieprz
Karo in the Kitchen
Soczysty dorsz z sosem winno-maślanym i puree ziemniaczano-jabłkowym 233soli, przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ok. 20 minut. Włączyć piekarnik na 160C (grzałka góra-dół). W międzyczasie przygotować sos: Do rondla wrzucić pokrojoną w kosteczkę szalotkę i drobno pokrojony czosnek. Zalać winem i octem. Gotować na średnim ogniu, aż zredukuje się o połowę. Wówczas wlać śmietankę (należy ją najpierw zahartować – do kubka ze śmietaną wlać
Moja Delicja
Pikantne skrzydełka z cynamonem 173Oczywiście możecie je przygotować na każdą imprezę i goście będą zachwyceni. Taka przystawka z pewnością przypadnie do gustu szczególnie jak pojawiają się %. Składniki: 2 kg skrzydełek 3 szalotki 4 ząbki czosnku 4 dymki 1 papryczka chilli 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki sosu sojowego 150 g miodu 1 płaska łyżeczka soli 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu
Niezły Młynek
Smażony łosoś z sosem żurawinowo - porowym 203smaż na złoty kolor na oliwie z klarowanym masłem - ryż jaśminowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu - na patelni rozpuść masło, dodaj oliwę, przeciśnięty czosnek, posiekane pory i szalotkę, mieszając ciągle, zblanszuj, dodaj żurawinę i przyprawy, przesmażaj około 5 minut, dodaj wino i wodę. Sos gotujemy aż odparuje jego znaczna część, będzie zdecydowanie bardziej gęsty i aromatyczny. Podajemy razem póki
SMYKWKUCHNI
Śledź w jogurcie z jabłkiem 276solone a la Matjas - wiaderko z Frisco połowa opakowania jogurt naturalny 375 ml z Frisco jabłko szara reneta 2 ogórki kiszone 2 liście laurowe cebula szalotka k 2 sztuki 6 ziaren ziela angielskiego młotkowany pieprz Filety pokrój na kawałki. Jabłko, ogórek i cebulę w kosteczkę. Włóż wszystko do dużej misy. Dodaj przyprawy. Wymieszaj. Posyp młotkowanym pieprzem
AZgotuj!
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 717zimnej wody lub mleka czarnuszka, sezam lub kminek do posypania SKŁADNIKI NADZIENIA 550g dobrej kapusty kiszonej 350g pieczarek (waga po oczyszczeniu) 20g suszonych podgrzybków 20g suszonych prawdziwków 2 duże szalotki albo 1 spora biała cebula ½ łyżeczki mielonego kminku do gotowania +do przyprawienia 3-4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 3-4 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia sól
Karo in the Kitchen
Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 254jemy SKŁADNIKI 75-100g łososia wędzonego na zimno 200g śmietany 18% do zup – musi być gęsta i lekko kwaśna 5 łyżek naturalnego serka Philadelphia lub President 1 duża szalotka skórka starta z połowy cytryny 1 mały brokuł (lub pół dużej róży) 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego 1-2 łyżki drobnych kaparów z zalewy 3-4 gałązki kopru gałązka grubego
Karo in the Kitchen
Chutney śliwkowy z kolendrą i kminem 162Witek Iwański, który prowadził warsztaty. Słoiczek zabrałam do domu i wykorzystam w Święta. Koniecznie przygotujcie ten chutney Składniki /na 4 słoiczki/: 500 g suszonych śliwek kalifornijskich 2 szalotki olej słonecznikowy 2 liście laurowe laska cynamonu 3 ząbki czosnku 4 ziarenka świeżego pieprzu Czytaj dalej... Artykuł Chutney śliwkowy z kolendrą i kminem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smaku
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 507przygotować szybką i bardzo zdrową sałatkę z kiszonych buraków. 300-400g kiszonych buraków kroimy drobno w słupki, dodajemy drobno pokrojony 1 kiszony ogórek, 1 czerwoną średnią cebulę lub szalotkę, starte na tarce małe twarde, słodko-winne jabłko. Doprawiamy całość oliwą z oliwek, olejem rzepakowym lub lnianym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Do kotletów mielonych czy klopsów – idealna! SKŁADNIKI
Karo in the Kitchen