szalotka - 3092 przepisów (strona:143/207)

(Nie) klasyczny śledź w oleju lnianym z chili i granatem 199

podpatrywałam różne wersje śledzi w oleju (mój Tata zajadałby się nimi codziennie) - w oleju rzepakowym, lnianym, (czasem w oliwie z oliwek), z koperkiem, pietruszką, grzybami, cebulką czerwoną, białą, czasem szalotką, i tak dalej i tak dalej... Śledziowe eksperymentowanie mam po niej, bo dziś serwuję swoim gościom nawet śledzie z miodem, z suszonymi owocami, marynowanymi warzywami w różnych ostro

Zasmakuj Kuchni
Zdrowe risotto z pokrzywą. 156

krwi. Warto więc spożywać dużo tego zioła. Poniżej podaję Wam przepis z wykorzystaniem zdrowej pokrzywy.    Składniki : 10 dkg młodych listków pokrzywy 25 dkg ryżu do risotto 2 szalotki 2 ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego wina 3 łyżki oliwy około 1 l bulionu 15 dkg świeżego lub mrożonego zielonego groszku szczypiorek parmezan pieprz czarny mielony sól Sposób wykonania

Przepisy i porady kulinarne
Świąteczne śledzie w śmietanie i mascarpone 154

nadzieję, że Was nie zanudzę ale dziś znów mam propozycję na śledzie. Śledzie w śmietanie i mascarpone z szalotką i imbirem świetnie smakują z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub z pieczywem. Już możecie je przygotować na Wigilię. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Sałatka śledziowa 324

sałatek śledziowych jakie jadłam, w tym roku obowiązkowo na wigilijnym stole. Składniki: 500g ziemniaków 400g śledzi matjasów z solanki 3 duże ogórki kiszone (ok. 300g) 4 jajka 1 cebula szalotka 1 duże jabłko  lub dwa średnie (ok. 300g) sos 200g majonezu 200g jogurtu naturalnego 1 kopiasta łyżka musztardy sól, pieprz Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez dwie godziny

Gotowanie i blogowanie
Śledziowa sałatka z fasolą 155

Będąc w klimatach śledziowych mam dziś propozycję na sałatkę śledziową z fasolą. Do tego papryka, konserwowy ogórek i szalotka i mamy całkiem fajna i smaczną potrawę na wigilijny stół. Nie wymaga dużo pracy a mamy coś nowego. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 224

cukier. SUSZONE I MARYNOWANE W SOLI ŚLIWKI- Mają słonawy intensywny smak. Sprzedaje się je w słoiczkach, niewykorzystane można przechowywać w lodówce. Dopóki marynata nie zmętnieje, nie warto jej wylewać. SZALOTKI- Znacznie łagodniejsze niż inne rodzaje cebuli, znajdują zastosowanie w wielu przepisach. Można je zastąpić czerwoną cebulą, biorąc jedną zamiast 6-8 główek. (trzeba się liczyć wtedy z bardziej intensywnym kolorytem

ClauditteMissCooking
“Na zdrowie”-recenzja 167

gotuje Eliza Mórawska? Jej kuchnia to proste dania, ale wykwintnie podane. Zwykłe smaki jak sałatka ziemniaczana, stają się wyrafinowanymi kompozycjami w skandynawskich stylu, bo zamiast zwykłej cebuli użyto szalotki, a dekorowanie talerza, by wyglądał naturalnie, zajęło tyle samo czasu co ugotowanie. Gotowanie ma pomóc nam dojść małymi kroczkami do zdrowej kuchni, ale bez ślepego podążania za trendami.   Sporo jest

Ugotowane pozamiatane
Bitki wołowe w pysznym sosie z miodem 223

plastry o grubości 1 cm, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor.Dodać obrane szalotki i boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Smażyć chwilę mieszając. Pod koniec dodać miód i musztardę. Obtoczyć mięso w miodzie i musztardzie, jeszcze chwilkę smażyć , ale nie za długo. Miód

Kuchnia Pokoleń
Polędwica a'la Wellington. 129

zrobić. Oryginalne danie nie jest z polędwiczki wieprzowej tylko wołowej- może następnym razem! SKŁADNIKI: 1/2 kg. polędwiczki wieprzowej 200-300 g. pieczarek (można pomieszać z leśnymi grzybami) 1 szalotka garść drobno posiekanej pietruszki 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka smalcu 1 łyżka masła 150 g. boczku w plastrach 1 ciasto francuskie 1 żółtko WYKONANIE: polędwiczkę oczyścić, odciąć końcówki (końcówki

Kuchnia Beaty
Polędwiczka z jabłkami 141

oraz waszych upodobań , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki  1 szt polędwiczki  1 cebula  1 duże jabłko  szczypta cynamonu  sól  pieprz czarny  1 szalotka  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  listek laurowy  10 ziaren pieprzu kolorowego  2 łyżki masła ( do smażenia ) 1 kostka wieprzowa  Wykonanie  Polędwice kroję w plastry

Mój Smak
Pierogi z grzybami leśnymi. 158

SKŁADNIKI: 0,5 kg. mąki + do podsypania 1 szkl. gorącej wody 2 żółtka 1 łyżeczka soli(szczypta do ciasta, reszta do wody) FARSZ: 40 dag. grzybów leśnych 1 szalotka 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła klarowanego posiekana zielona pietruszka pieprz,sól, lubczyk WYKONANIE: grzyby gotujemy około 40 min. z dodatkiem vegety, cebuli, następnie grubo

Kuchnia Beaty
Sałatka nicejska z tuńczykiem 171

sosie własnym), jajka, oliwki i anchois; do tego dodajemy winegret i układamy wszystko na sałacie. Sałatka nicejska z tuńczykiem może także zawierać świeże warzywa sezonowe: karczochy, czerwoną paprykę, szalotkę – wtedy jest jeszcze bardziej kolorowa. Gdy użyjecie całych steków z tuńczyka sałatka nicejska może zastąpić pełny posiłek! Składniki: 2 steki z tuńczyka albo 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania