objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 200 g kurek 2/3 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 1 – 2 szalotki 2 ząbki czosnki 1 pęczek natki pietruszki około 600 ml bulionu warzywnego 1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 oliwa oliwy z oliwek + 2 łyżki masła
Moja pasja smakunaczynia i całość dokładnie mieszamy. Świeża bułka, zimny coleslaw lub sałata lodowa z dodatkami – smacznie i bez większych ceregieli, prawda? SKŁADNIKI 100-1200g szynki wieprzowej 3-4 szalotki albo 2 średnie czerwone cebula 100ml piwa 100ml klasycznej Coca-Coli lub napoju Dr.Pepper 8 łyżek dobrego ketchupu – łagodnego lub pikantnego 3 łyżki sosu Worcestershire 4 łyżki oliwy 2 łyżki brązowego
Karo in the Kitchensól morska świeżo zmielony czarny pieprz SOS POMIDOROWY 4 pomidory np. malinowe lub 400 g rozdrobnionych pomidorów z puszki 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju 1 szalotka 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1 łyżka octu balsamicznego garść listków świeżej bazylii plus kilka listków do przybrania sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano
cool and mintyBrokuły gotujemy na parze lub w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy i przekładamy do miski. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy masło i 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy pokrojoną szalotkę, podsmażamy przez około 5 minut, na umiarkowanym ogniu, aż zrobi się szklista. Często mieszamy, nie rumienimy zbyt mocno. Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy przez kolejne
cool and mintyznajomych lub z eko sklepu. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 salaterka kapusty kiszonej ( ok. 300 g, 3 szklanki) / odsączonej i posiekanej ¹⁄₂ szklanki papryki konserwowej/ pokrojonej w kostkę 1 szalotka lub ¹⁄₂ cebuli/ drobno posiekanej 1 mała marchewka / starta na tarce 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki szczypiorku ¹⁄₄ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu ¹⁄₂ łyżeczki nasion
cool and mintysmaku, cieniutko krojona i zwinięta w rulon była dominującym elementem dania. Mus i chips z buraka + chips z pietruszki uzupełniły smak i złamały tekstury na talerzu. Zaskakiwała również piklowana szalotka - intensywnie cytrusowa i chrupiąca. Świeży chrzan i liść ostrygowy zaostrzyły smaki. Po takim wstępie zastanawiałam się, czym teraz może zaskoczyć mnie danie główne. Pokrzywa i Emilgrana na początku brzmiały dość
Spektrum Smakuszczypiorku 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki do dekoracji Farsz z awokado: 4 jajka 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego 1 mała cebulka szalotka, drobno posiekana dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny lub limonki 1 łyżka majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku 11 sól morska świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie Farsz z mozzarellą
R'n'G Kitchenmarchewka, świeże ogórki i kukurydza. Dzięki marchewce sałatka ma piękny, słoneczny kolor :) Składniki: pół małej główki młodej kapusty 2 młode marchewki 3 gruntowe ogórki 1 puszka kukurydzy 1 cebula szalotka 1 łyżka soku z cytryny pół płaskiej łyżeczki cukru pudru sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Kapustę szatkujemy, solimy i chwilkę ugniatamy rękoma. Dzięki temu kapusta puści
Smak mojego domuwłoskiej Lombardii charakterystycznym dodatkiem do ossobuco (cielęciny duszonej w winie i pomidorach), który fajnie "podkręca" smak rybnego gulaszu. Składniki: 500 g polędwicy z dorsza 250 g krewetek 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2-3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 małe cukinie 1 batat 2 puszki krojonych pomidorów 250 ml białego wina wytrawnego 250 ml bulionu warzywnego sól
Smakowity Blog Kulinarnyawokado 1 garść pomidorków koktajlowych 1 garść oliwek 1 mała ostra papryczka 1 cytryna 1 mała sałata rzymska 1/4 czerwonej cebuli (dla koloru) można zastąpić szalotką lub zwykłą cebulką 2 ząbki czosnku oliwa z pierwszego tłoczenia sól morska pieprz biały 1 garść pokrojonego szczypiorku Wykonanie: Sałatę umyć, osuszyć, rozdzielić listki, ułożyć na talerzach
Wino Francja Kuchniadań, ale też może być przyrządzona jako samodzielna przekąska. Jeżeli nigdy wcześniej nie mieliście okazji skosztować cebuli z grilla – czas to zmienić. Na grilla można przygotować białą cebulę, szalotkę lub czerwoną – zawsze można przygotować miks dwóch kolorów cebuli. Uwielbiam cebulę i nie wyobrażam sobie, grilla bez cebuli. Cebula z grilla […] The post Cebula z grilla appeared first
Magiczny Garnekkooperatywy wrocławskiej, kupuję w tym Gospodarstwie Rolnym . Szczerze polecam. Jeszcze się nie zawiodłam Salsa z mango, składniki: 1 owoc mango, obrany i pokrojony w drobną kostkę 1 mała szalotka drobo posiekana 1 łyżka soku z cytryny mała szczypta pieprzu cayenne. Jeśli macie w zasobach kuchennych papryczkę chili, mango smaczniej i ładniej się z nią komponuje. Drobno posiekaj połówkę papryczki
gutfutktóry pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * fasola Jaś ( sucha ) – 150 g * oliwa z oliwek dobrej jakość – 50 ml * czosnek – 2 ząbki * cebula szalotka – 1 szt * sól, pieprz, sok z cytryny, majeranek DODATKOWO: * prażone ziarna słonecznika SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Namoczoną przez noc fasolę gotujemy do miękkości, odcedzamy, dodajemy oliwę, posiekany czosnek oraz przesmażoną cebulkę
Ostra na Słodkoodstaw do przestygnięcia. Ser zetrzyj na tarce, szynkę (lub kiełbasę) pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj starty ser, szynkę, szalotki (lub cebule) i posiekany szczypiorek. W oddzielnej misce zmieszaj mleko z jajkami i dodaj do miski z pozostałymi składnikami razem z rozpuszczonym masłem. Wszystko zmieszaj. Nakładaj do wysmarowanych masłem
Kocham CzekoladęZupa trzy strączki. porcja: jak dla wojska. od Was zależy czy będzie to zupa czy potrawka - w zależności od ilości wody, wielkości warzyw czy gęstości passaty pomidorowej :) Składniki: 3 szalotki lub 2 cebule 2 cukinie 3 marchewki pół szklanki soczewicy czerwonej pół szklanki mrożonego groszku(nie z puszki!) 1 puszka białej fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli łyżka oliwy
Fiolka w kuchni