JAK ZROBIĆ DOMOWE WARZYWA NA PATELNIĘ? 245Panasonic. Jego olbrzymie możliwości zastosowań pokazywałam Wam ostatnio. Dzisiaj wykorzystamy jedną z nich! Zakładamy nóż do krojenia warzyw i działamy. WARZYWA NA PATELNIĘ NR 1: - 2 średnie cukinie - 2 szalotki - 4 papryki czerwone - 1 ząbek czosnku Za pomocą urządzenia warzywa kroimy na cieniutkie plasterki. (wybieram nóż do krojenia w plastry i program warzywa na robocie) Warzywa podsmażam na oliwie
SMYKWKUCHNI
Chłodnik truskawkowy czyli Zupowy Wtorek odc 94 237KUCHNI 06/2017 (proporcje zastosowałam własne). Chłodnik truskawkowy 600 g truskawek (bez szypułek) pół zielonego ogórka (bez skórki) 2 łodygi selera naciowego pół awokado sól, pieprz 1/2 cebulki (najlepiej szalotki lub czerwonej) łyżeczka soku z cytryny kilka listków mięty Do misy blendera wrzucamy pokrojone truskawki, awokado, posiekanego grubo selera i ogórka. Lekko solimy i pieprzymy a następnie blendujemy dokładnie. Wstawiamy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Meksykańska miska mocy (Buddha bowl #1) 286piec około 15 – 20 minut, do miękkości. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miseczki, odrobinę posolić i krótko powygniatać tak, aby nieco zmiękła. Pomidora pokroić w kostkę, szalotkę i papryczkę w cienkie paseczki, awokado pokroić na kawałki, a marchewkę, najlepiej przy pomocy obieraczki julienne na cienkie paseczki. Przygotować dressing. Do miseczki zetrzeć skórkę z limonki (woskowany owoc należy wcześniej starannie wyszorować
Even Better Food
Makaron pappardelle ze szparagami, bobem i winem 195pappardelle 1 pęczek zielonych szparagów 250 g bobu sól, świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa 100 ml białego wina 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia biała cebula lub szalotka 1 czubata łyżka masła 4 łyżki drobno startego grana padano 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj składniki: czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę
Moja pasja smaku
Cannelloni z sosem bolońskim 305koniecznie wypróbować! Zapraszam po przepis! Składniki: 12 rurek cannelloni sos boloński z tego przepisu: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory butelka passaty pomidorowej 2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki) 3 ząbki czosnku papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól zioła: tymianek, bazylia, oregano mozzarella SOS BESZAMELOWY: 30 g masła 2 łyżki mąki 300 ml mleka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Gotuj z Mąką
Pstrągi pieczone w ziołowej marynacie 293ryby podajemy od razu. U nas wylądowały na talerzach w towarzystwie bardzo wiosennej sałatki z młodych ziemniaków w jogurcie, musztardzie i ziołach. SKŁADNIKI 2 pstrągi, świeże, patroszone 120g cebuli – szalotki albo czerwona cebula garść liści bazylii (15-20 sztuk) garść listków pietruszki 8-10 liści mięty 5-6 gałązek tymianku 1-2 średniej wielkości ząbki czosnku skórka otarta
Karo in the Kitchen
Zupa tajska na listopadowy obiad 165drugiego) 4 duże, możliwie dojrzałe pomidory 5 cm kawałek imbiru 2 garście grzybów mun krojonych w cienkie paseczki (lub całe grzyby do pokrojenia) 2 cebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej sezamowy jasny sos sojowy lub sos rybny makaron ryżowy kolorowy pieprz
Patchwork
Wzmacniająca zupa czosnkowa 201obróbce znacząco łagodnieje, co dla wielu osób jest jedyną formą do zaakceptowania. Kremowa zupa czosnkowa – składniki: Czosnek – 1 duża główka 1 – 2 cebulki szalotki Masło – 1 łyżka Rosół – 1 litr Kilka łyżek słodkiej śmietanki Opcjonalnie: serek topiony do zagęszczenia lub tarty ser żółty do posypania Drobny, posiekany szczypiorek Grzanki ziołowe lub czosnkowe
Patchwork
Poznaj oryginalne zupy rodem z Japonii 364temat samego ramenu znaleźć można tutaj . Udon – makaron z Japonii Inną popularną japońską potrawą jest udon – charakterystyczny, gruby makaron podawany w wodnistym bulionie. Do zupy dodaje się drobno posiekaną szalotkę, mięso, kawałki tempury bądź jajka. Popularność zupa ta zyskała przede wszystkim ze względu na niepowtarzalny smak makaronu. Grube kawałki makaronu w połączeniu z bulionem przypadły już do gustu nawet najbardziej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Surówka z pomidorów, szalotki i bazylii 158która pasuje do większości dań obiadowych. Najlepiej smakuje kiedy pomidory są świeże i pełne smaku - czyli w sezonie, bo to one budują cały aromat. Do tego świeża bazylia, oraz szalotka, która sprawia, że surówka jest nieco ostra i daje jej ciekawy posmak
Milion Smaków
Sałatka z grillowanych warzyw 252szczególnie jako dodatek do mięs z grilla. Ale świetnie smakuje również z samym pieczywem. składniki 1 bakłażan 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 pomidor 1 szalotka garść bazylii garść natki pietruszki sól, pieprz oliwa przygotowanie W piekarniku włączyć funkcję grill - u mnie z termoobiegiem. Blachę wyłożyć folią aluminiową Bakłażan, papryki, cukinię ułożyć na ruszcie a ruszt
Stare Gary
Sałatka z łososiem i zielonym ogórkiem 210Taka sałatka dobrze się sprawdzi jako przystawka, kolacja albo jako śniadanie do pracy. Składniki: 120 g wędzonego łososia 1 zielony ogórek 3 garście roszponki 2 garście sałaty lodowej 1 szalotka sos 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka cytryny 1/2 łyżeczki miodu sól, pieprz Wykonanie: Ogórka obrać, pokroić w półplasterki, a cebulę w krążki. Łososia pokroić na mniejsze
magiczna kuchnia Kasi
Ciasto na pierogi nietypowe 237pierogów Ciasto 2 jajka 50 ml wody 5-6 łyżek kwaśnej śmietany 350 g pszennej mąki + do podsypania 1 łyżeczka soli Nadzienie 150 g świeżego szpinkau 1 bananowa szalotka 125 g wędzonego boczku 300 g mieszanych grzybów, pieczarki, skiitake, portabello 3 łyżki masła 1 łyżka świeżego tymianku sól i pieprz do smaku pęczek dymki Wszystkie składniki na ciasto umieść
codojedzenia
RISOTTO ZE SZPARAGAMI 257pęczku ) szklanka ryżu do risotto, np. arborio ok. 3 szklanki bulionu, ewentualnie z kostki ( nie polecam) 2 łyżki oleju rzepakowego + duża łyżka masła cebula szalotka szklanka wina wytrawnego białego ( reszta dospożycia podczas gotowania :-) sól, pieprz łyżka cukru Sposób przyrządzenia: Szparagi obrać z włókien za pomocą obieraczki do warzyw. Gotować cały pęczek
pieprzny smaczek
Pierś z Kurczaka w Tymiankowo - Cytrynowej Glazurze 254ziemniaki, a ja swoje ulubione marchewki ;) Do tego sos jogurtowy z czosnkiem i sałatka ze wszystkiego co mi wpadło pod ręce, czyli tym razem była to sałata lodowa, cebula szalotka, pomidor, ogórek i kawałek sera feta. Składniki na 2 porcje: 2 nieduże piersi z kurczaka 1/2 niedużej cytryny (starta skórka i sok) 1/2 łyżki miodu ( u mnie miód gryczany
Blondynka Gotuje