Dziś dostałam przesyłkę z domu, a w niej poza kartką z życzeniami, opłatkiem i odrobiną sianka, wspaniała książka "Tradycyjne potrawy świąteczne - Wigilia i Boże Narodzenie". Co prawda menu na tegoroczne Święta mam już zaplanowane, ale napewno skorzystam z niektórych porad, a inne przepisy wykorzsytam w kolejnych latach. Przepisy są proste i nieskomplikowane, napisane takim językiem jak lubię - krótko
Codzienne GotowanieDziś postanowiłam przedstawić Wam bardzo ciekawą, smaczną i elegancką przekąskę, idealną na świąteczny stół, jednak bez względu na okazję, Wasi goście będą nimi zachwyceni.Co więcej łososiowe raffaello jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, natomiast smakuje rewelacyjnie. Polecam! Składniki : 200g wędzonego łososia 150g serka Philadelphia sok z połowy cytryny wiórki kokosowe sól, pieprz Przygotowowanie : Łososia delikatnie
Codzienne GotowanieŚwięta święta i po świętach. Pora wrócić do pracy i mimo świątecznego obżarstwa trzeba coś jeść. Wiosenna aura skłania do przygotowywania lekkich i kolorowych posiłków. Co więcej - niedługo wakacje w związku z czym warto zadbać o linię, dlatego też jem niskokaloryczne dania ;) Propozycja na dziś to: Śniadanie - tortilla z gotowanym kurczakiem, buraczkiem i sałatą. Lunch - kotleciki drobiowe z buraczkami
Codzienne Gotowaniesklepie kupicie też inne przedmioty dekoracyjne, ręcznie tkane tekstylia, markowe meble o fantazyjnych kształtach, ciepłe i puszyste pledy, a także piękne rzeczy z kampanii Świąteczny blaski z lampkami, girlandami i świecznikami. Zdjęcia dzięki uprzejmości firmy Westwing
Kulinarne przygody Gatityjednak suszone wiśnie można kupić w sklepach, lub nasz przepis wykorzystać w przyszłym roku. W tym roku kolejny raz przygotujemy też nalewkę pomarańczowo-kawową która wpisze się w zimowo-świąteczny klimat. Nalewka z suszonych wiśni i karmelu: Składniki na 1/2 litra: 100 g suszonych wiśni 50 g domowego karmelu 350 ml spirytusu 150 ml wody Przygotowanie: Wydrylowane, suszone wiśnie zalewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjakże pyszne, aromatyczne i dzięki nim powstała pyszna baba. Baba na maślance jest puszysta, wilgotna i bardzo szybko znika. Polecam tak na co dzień do kawy lub nawet na świąteczne stoły. Baba z maślanką i porzeczkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewiem, do świąt jeszcze daleko, ale takie przepisy warto gromadzić dużo wcześniej, aby móc zaskoczyć bliskich przy świątecznym stole :) Muffinki smakują wyśmienicie w chłodne wieczory z kubkiem ciepłej herbaty. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru szczypta soli 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 100 g suszonej żurawiny 75 ml oleju kropelka
Chocolate Muffin BlogKtóż z nas nie układał w dzieciństwie kolorowej łamigłówki kostki Rubika? Z pewnością wszyscy są przejedzeni świątecznymi przysmakami, dlatego dziś proponuje Wam lekki ciekawy, efektowny i bardzo smaczny pomysł na de ser- owocową kostkę. Pomoże uzupełnić energie po świętach. Bogata w cukry i węglowodany oraz w jakże cenne witaminy. Taką bombę witaminową można ułożyć z różnych pyszności. Najważniejsze aby wszystkie
Podróż w kulinariajajek są ,, jajeczne koguciki’’ a żeby było smacznie i wesoło. Banalnie proste w wykonaniu, a uśmiech wywołują u każdego gościa. To urocza dekoracja, która musi się pojawić na Waszym świątecznym stole! Składniki: • 6 jaj ugotowanych na twardo • 6 plasterków marchewki • 12 ziarenek pieprzu • sałata Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy a następnie od węższej strony nacinamy wierzch
Podróż w kulinariaMałe ozdobniki zarówno wielkanocnego stołu jak i koszyczka wywołujące uśmiech i radość. Są delikatne, puszyste i mięciutkie. Idealne na świąteczne śniadanie oraz na lekką przekąskę w ciągu dnia! Składniki: 250 g mąki tortowej 1 jajko 2 łyżki cukru Pół łyżeczki soli 20 g drożdży 1/4 szklanki mleka 50 g margaryny 1 jajo do smarowania ciasta Wykonanie: Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy
Podróż w kulinariaswojsko :) A zapach... jest nieziemski. Dziś z kolejnej części grzybów powstanie moja najlepsza Zupa Grzybowa , także koniecznie zajrzyjcie do przepisu, który mimo, iż prezentuję go Wam w Świątecznych klimatach - jest jak najbardziej aktualny w całym sezonie grzybowym, jak również poza nim :) Smacznego! SKŁADNIKI (na 3-4 osoby): 800 g ziemniaków 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
Słodko-Słony Świat Ilonysiódmą; miałam mieć trochę czasu dla siebie. Chciałam niespiesznie zjeść śniadanie, wypić kubek (albo dwa) gorącej herbaty. Poczytać książkę, bo koniec roku zbliża się nieubłaganie, o czym świadczą pierwsze świąteczne dekoracje na sklepowych wystawach. Tymczasem ciepła pościel okazała się być tak kuszącą i miękką, że nie mogłam wydobyć się z jej objęć. Wręcz przeciwnie - wiercąc się i moszcząc, zanurzałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzetaki właśnie efekt. Poza tym kto nie lubi bitej śmietany i karmelu??? I w końcu ciasto bardzo ładnie wygląda, jest lekkie i ja zapisuję je w kategorii ciast świątecznych:) Przepis znalazłam na blogu CYNAMONOWE SZCZĘŚCIE. Zamieniłam krem budyniowy na śmietanę kremówkę. Polecam bardzo. Biszkopt na blaszkę o wym. 33x25 cm: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
Maślane ciasteczkowspaniałe, soczyste i pełne aromatów mięso jest idealną propozycją na niedzielny, świąteczny obiad. Do potraw mięsnych często dodajemy żurawinę lub borówkę. Zapominamy jednak o jarzębinie - wspaniałym skarbie jesieni, który naprawdę może zagrzać miejsce w Waszej kuchni. Ja przetwarzam jarzębinę co roku. Nie robię wielkich zapasów, jednak staram się aby 5 - 6 słoiczków znalazło się w mojej spiżarni. I właśnie
Nie tylko w kuchni