jesienne smuteczki, najlepsze są TRUFLE ;) To bezapelacyjnie jeden z moich ulubionych, poprawiaczy nastroju. Przyjemność tkwi w ich robieniu, a jeszcze większa jest w ich jedzeniu ;) Tym razem wersja trochę świąteczna. Idealnie sprawdzi się jako prezent dla najbliższych. Tym bardziej fajny, bo przygotowany własnoręcznie i od serca. SKŁADNIKI: ok 100 g korzennych ciasteczek 100 g białej czekolady 1 łyżka startej skórki
Kuchnia w opałachBabeczki te nie tylko fajnie wyglądają jako dekoracja świątecznego stołu, ale również dobrze smakują. Przepis na nie pochodzi z książki Nigelli Lawson, ja odrobinę zmniejszyłam ilość cukru niż w oryginalnym przepisie. Składniki: - 125 ml jogurtu naturalnego - 75 g masła - 2 jajka - skórka otarta z 1 cytryny - 150 g mąki pszennej - 110 g drobnego cukru - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta
Zainspirowana w kuchniNastał grudzień a z nim na blogu będą się pojawiały mniej lub bardziej świąteczne przepisy. Zaczynam od propozycji rosołu, ostatnio w tej wersji dość często przeze mnie robionego, ale to dlatego że w sklepie, w którym zaopatruję się w mięso mogę co tydzień dostać porcje świeżej kaczki, idealną na pyszny, domowy, rozgrzewający rosół, nie tylko od święta. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJest możliwość bycia eko, a to słowo ostatnio bardzo w modzie. Są eko ubrania, eko kuchnia, bądźmy eko! Kilka kroków dzieli nas od porządku w domu i wymarzonej atmosfery świątecznej
Moja smaczna kuchniaKolejna propozycja śledzi, typowo Świątecznych tym razem w korzennych przyprawach. Delikatne, długo moczone śledzie a następnie długo marynowane, by potem zachwycić swym delikatnie korzennym smakiem. Polecam. Składniki (na 2-3 porcje): 2-3 filety śledziowe z zalewy octowej lub z oleju ( moczę całą noc w wodzie lub mleku, wymieniając wodę minimum trzykrotnie) Przyprawy: 4 gwiazdki anyżu 3-4 goździki
Mango Papajabędę jadła indyka, bo nie lubię. Będę delektować się soczystym, krwistym prime rib z chrzanem. Tak czy inaczej już od prawie miesiąca „zabawiałam się” w kuchni świątecznymi składnikami. Co to za składniki? Rozmaite dynie , słodkie ziemniaki, brukselki, żurawina , pomarańcze … Dynia cukrowa nie jest w moim guście, ale piżmowa owszem. Szczególnie kiedy jest w towarzystwie owoców cytrusowych
Jem więc Jestemsię tu spotkać. Tym razem moją uwagę przykuły Ciasteczka Imbirowe, bo imbir mam, ale nie używam ;) Zapraszam oczywiście na oryginalną stronę z przepisem . Znajdziecie tam przepiękne, już trochę świąteczne zdjęcia owych ciasteczek i możecie pochwalić się fotką w komentarzu. Takich perypetii nie miałam chyba z żadnymi ciastkami ;p Pierwszy raz rozwałkowywałam ciasto bez podsypki z mąki
W kuchni bez szafekprzepis jest już u nas tradycją. Korzysta z niego i babcia, i mama a w tym roku i ja spróbowałam. Chyba nie ma nic bardziej świątecznego niż wspólne przygotowywanie potraw i ubieranie choinki. Zawsze rodzinnie ozdabiamy je lukrem, orzechami, migdałami itd. itd. Pierniczki można wykonać dużo wcześniej, jak i dzień przed świętami ;) Składniki: (na ok. 200 pierników) 1 kg mąki
W kuchni bez szafekBożenarodzenie i okazało się, że w pierwszy dzień świąt musiałam go „dorabiać” gdyż w Wigilię został skonsumowany w pierwszej kolejności ze wszystkich słodkości jakie zagościły na stole świątecznym. Składniki na: Ciasto […] The post Ciasto daktylowe z melasą appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekopłaty. Nam trochę zabrakło ryb w śniadaniowym zestawie. W ofercie hotelu znajdziecie także vouchery prezentowe , które można dowolnie komponować kwotowo lub wybrać konkretne zabiegi. Jeśli szukacie nietuzinkowych prezentów świątecznych, pomysłów na weekendowy wypad lub relaks w spa odwiedźcie Hotel Mercure Racławice Dosłońce Conference
SzczyptaSmaQBędąc na Świątecznym Kiermaszu w Centrum Newcastle przy jednej z wielu budek z jedzeniem ze świata wypatrzyliśmy Steki z Kangura. Steki te podawane były z bułka pszenną oraz duszoną cebulką. Cena nie była duża więc skusiliśmy się spróbować. Hamburger z Kangura okazał się rewelacyjny. Mięso w smaku przypomina chudą wołowinę. Mięso jest lekko czerwone w środku i bardzo
Gotowanie PatkiWitajcie, grudzień na blogu będzie już Świąteczny :) Cykl ten zacznę domową wędliną. Domowe wędliny zazwyczaj stawiamy na naszych stołach w Święta i szkoda, że tylko wtedy. Domowe wędliny są naturalne, są prawdziwie aromatyczne i mamy pewność co do świeżości. Ten przepis to banalnie prosta sprawa - wkładamy do garnka wszystkie składniki, gotujemy 5 minut, odstawiamy na kilka godzin i znów
Poezja Smaków - blog kulinarnynadchodzą wielkie dni...Wielkie, to znaczy jej urodziny:) Zrobiłyśmy więc wspólnie takie małe przedbiegi w przygotowaniach do świąt, i upiekłyśmy ciasteczka maślane. Wybrałyśmy kilka foremek do wycinania ciasteczek, niekoniecznie świątecznych, bo na te przyjdzie jeszcze czas. Dla mnie była to przyjemność, kiedy razem z córką mogłam spędzić więcej czasu, a dla niej była to świetna zabawa, w końcu nie jakaś
na moim stole...Aromatyczny i miękki piernik na miodzie, a w nim sernik z delikatnie wyczuwalną masą marcepanową. Przełożony powidłem śliwkowym z dodatkiem czekolady, która łączy wszystkie smaki. Bardzo smaczne, świąteczne ciasto. PIERNIK: 250g miodu 100g masła 2 duże jajka 1/2 szklanki śmietany 18% 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy
https:KKuchniaMniam