sobie wygodnie w fotelu, a ja Wam o nich opowiem ;) Tak jak już mówiłam wcześniej cynamon to nie tylko aromatyczna przyprawa nadająca wspaniały smak ulubionym ciasto, grzańcom czy też świątecznym wypiekom. Jest niezaprzeczalną gwiazdą wśród przypraw. W medycynie stosuję się go od pięciu tysięcy lat, a j uż w starożytnych tekstach chińskich widnieją wzmianki o cynamonie, jako leku przeciw przeziębieniom
Ostra na SłodkoMakowiec za sprawą jabłek i kaszy manny jest delikatny i wilgotny w smaku. Ciasto jest łatwe do przygotowania i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wypiek doskonale nadaje się na świąteczny stół. SKŁADNIKI Ciasto kruche: ½ kostki margaryny 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa
Tradycyjna kuchnia Kasiwłasnego stylu, wychodzić Wam naprzeciw i trafiać do jeszcze większego grona czytelników. Tego sobie życzymy na kolejny rok blogowania. Trzymajcie za nas kciuki! Pierwszym opublikowanym przepisem był przepis na świąteczne pierniczki. Jego jakość, z perspektywy czasu, pozostawia wiele do życzenia. Jednak z sentymentu, na rocznicę dodajemy znowu przepis na pierniczki. Tym razem jeszcze smaczniejsze i ładniejsze, w dwóch wariantach - jasne
two broke sistersobiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca
Mała Cukierenkapięknej bieli, to ja już czuję zbliżające się Święta. Moi domownicy też, dzięki zapachom wydobywającym się z kuchni :) Dziś unosił się przyjemny zapach piernika... Zaprosiłam wszystkich na śniadanie w świątecznych smakach. Miodowe pierniczki z patelni znikły równie szybko jak się pojawiły na talerzach. Spróbujcie i Wy, zapraszam. Składniki: 1 1/3 szklanki mąki 3/4 - 1 łyżka gęstego miodu spadziowego z drzew
Słodkie okruszkiŻaden świąteczny sernik czy ciasto z bakaliami nie może obyć się bez dodatku pomarańczowej skórki. Moja mama od zawsze robi ją wyłącznie domowym sposobem. Co roku opracowuje nowy sposób na szybsze przygotowanie i lepszy smak. Składniki 4 łyżeczki zmielonej kawy … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyokoło 25 minut. Gotowy kompot przelewam do szklanek. Do przygotowania kompotu użyłam suszonych śliwek, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Suszone śliwki to składnik niezbędny do przygotowania świątecznych potraw. W kuchni można je wykorzystać do przygotowywania kompotu, sosu, farszu do mięs, ciast, ciastek i deserów. Śliwki MAKAR są doskonale uwędzone, mają idealny smak. Są pozbawione pestek, przez
Tradycyjna kuchnia KasiWigilia nie może obejść się bez ryb. Śledzie też są obowiązkowe na tym świątecznym , wyjątkowo zastawionym stole. W tym roku w moim menu znajdą się też te octowe rolmopsy, z warzywami- pyszne Składniki: 6 filetów śledziowych solonych czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 ogórki octowe musztarda marynata octowa: 2 szkl wody 2 szkl octu 7 łyżek cukru łyżeczka soli
Z Majeczką w kuchnimojprzepisna.pl | Chatka z piernika Dziś mam pomysł dla ludzi cierpliwych, mających odrobinkę czasu i dużo chęci. Chatka z piernika na święta. Może być jako przystrojenie świątecznego stołu. Może być też jako świecznik. U mnie jest to wersja jadalna, więc prawdopodobnie zaraz po świętach zostanie zjedzony przez mojego synka, który uwielbia pierniczki. U mnie wersja bez lukru – ze względu
moj przepis naprzechowywane w szczelnej puszce), z dodatkiem rodzynek lub innych bakalii, polane lukrem, czekoladą lub posypane cukrem pudrem. W mojej rodzinie uwielbiane przez męża i moją mamę. Pozycja obowiązkowa na Świątecznym stole. Inspiracja forum gazety wyborczej oraz Moje wypieki. Składniki na 2 formy z kominem o pojemności 1,5 l każda: 500 gr mąki pszennej tortowej 30 gr świeżych drożdży
moj przepis nasię wielkimi krokami. Również na moim blogu będzie coraz więcej wielkanocnych przepisów. Dziś zapraszam na delikatne babeczki z lekką nutą cytrynową, idealne do koszyczka ze święconką lub do dekoracji świątecznego stołu. Wykonanie babeczek jest banalnie proste, nie zajmie wam więcej niż 10 min. Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . Składniki na 12 mini babeczek (o pojemności
moj przepis naZbliża się Boże Narodzenie, a jak wiadomo nie ma świąt bez piernika! Przynajmniej ja nie wyobrażam sobie, aby podczas świątecznych dni mogło zabraknąć pięknego, korzennego zapachu unoszącego się po całym domu. Piernik kawowy, który dziś chcę Wam zaprezentować jest bardzo prosty w wykonaniu. Jego kolejną zaletą jest to, że można go jeść od razu po wystudzeniu. Nie trzeba czekać
MyCookBook.plmaluchem bo ważył zaledwie niecałe 2 kg. Ale takie właśnie odławia się dla potencjalnego, zwykłego klienta. Niedługo Boże Narodzenie i takie danie jakie dziś prezentuję możecie śmiało przygotować na świąteczny stół. Na moim na pewno znajdzie się też Karp w galarecie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMakaroniki zostały przygotowane na bezie francuskiej. To przekładane ciasteczka bezowo – migdałowe z chrupiącą cienką skórką i mięciutkim wnętrzem. Przesłodkie świąteczne makaroniki w postaci bałwanków. Składniki: 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru Masa: 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy
Podróż w kulinaria