świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:308/611)

#10 Poświątecznie - marchewkowe na bogato 154

szklanki cukru pudru 1 torebka cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cynamonu (w wersji świątecznej polecam przyprawę do piernika :)) 3 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi Przygotowanie Jajka wymieszać z olejem i cukrem. W większej misce wymieszać składniki sypkie (mąka, proszek, soda, przyprawa), dodać masę jajeczną, dokładnie wymieszać całość

Kuchnia w szuwarach
#21 Pełnoziarniste korzenne muffiny 164

słodkie, co zresztą po mnie widać... Ale - jeżeli już muszę zjeść coś słodkiego, to dlaczego nie zrobić czegoś zdrowszego? Tak oto powstały te pełnoziarniste muffiny z płatkami owsianymi. W świątecznej wersji, korzenne i z Palmą z murzynkiem. Można je upiec albo przekazać dalej w formie prezentowego słoiczka :). Pełnoziarniste korzenne muffiny  Składniki (na 12 babeczek): Szklanka mąki pełnoziarnistej (najtaniej

Kuchnia w szuwarach
#28 Błyskawiczne owsiane ciasteczka - bez glutenu, jajek i mleka (z czekoladą) 129

minut pieczenia - można przygotować nawet przy gościach :) ), bez potrzeby brudzenia miliarda misek (tutaj wystarczy nam jedna ;) ), zdrowe - bo bez chemii i bez cukru (miód się nie liczy! :P), ze świątecznym akcentem (korzenne przyprawy),  no i najważniejsze - przepyszne! Z opcjonalnym czekoladowym dodatkiem - są jeszcze lepsze, kremowy dodatek wśród chrupkich płatków - rewelacja :) Składniki 1 banan 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu/przyprawy

Kuchnia w szuwarach
Kruche orzeszki - orzeszki kakaowe z masą orzechową 614

Zapraszam na kolejną odsłonę kruchych, słodkich orzeszków, tym razem kakaowe z masą orzechową. Orzeszki są nieodzowną częścią świątecznych wypieków. Za każdym razem ciut inny smak, dla urozmaicenia.  Na orzeszki:  30 dag mąki pszennej  30 dag krupczatki  25 dag masła  300 ml śmietany 18 %  2 żółtka  2 łyżeczki sody  2 łyżki octu

Takie tam pichcenie
Pierniczki Świąteczne 230

obiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca

Mała Cukierenka
Pasztet z wątróbki z karmelizowanymi jabłkami 167

Pasztety lubią niemal wszyscy – szczególnie na Święta nie może ich zabraknąć na stole. Oprócz tradycyjnych pasztetów pieczonych, warto przygotować prosty pasztet z wątróbki – jest idealny jako świąteczna przystawka do smarowania pieczywa. Nie wymaga pieczenia, a smakuje wybornie. Karmelizowane na maśle jabłka to pomysł, który zaciągnęłam z Masterchefa – nie tylko świetnie pasują, ale także urozmaicają strukturę aksamitnego pate

Poezja smaku
Krokiety z kapustą i grzybami i barszczykiem 353

Jedna z ważniejszych tradycji w mojej rodzinie. U mnie na świątecznym stole bożonarodzeniowym zawsze musi zagościć czerwony barszczyk i krokiety z kapustą i grzybami. Krokiety: 1,5 szklanki maki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka Szczypta soli 0,5 kg pieczarek 3 cebule 300 g kiszonej kapusty Sól Pieprz Do panierki: 2 jajka Bułka tarta Barszcz czerwony

VioletoweKucharzenie
Przyprawa korzenna do ciasteczek Spekulatius (Speculoos). 218

Grudzień to dla mnie magiczny miesiąc, pełen wspaniałych potraw, cudownych zapachów i oczywiście prezentów :) Ostatnio, z myślą o świątecznych ciasteczkach, przygotowałam tę wspaniałą, aromatyczną, korzenną przyprawę i muszę Wam powiedzieć, że jestem bardzo szczęśliwa, że trafiłam na ten przepis (znajdziecie go  tutaj ). Przyprawę można używać również do aromatyzowania kawy, czekolady na gorąco, dodawać do innych wypieków, kremów, czy bitej

Rozpustne gotowanie
Piernik z jabłkami i kawą Inką 171

dodatek jabłek nadaje mu całkiem nowego charakteru, zaś krem waniliowy z mascarpone uwieńcza dzieło odrobiną delikatności. Piernik w takim wydaniu z pewnością będzie się wyróżniał wśród innych pyszności na świątecznym stole. Ciążki, wilgotny, z lekko kwaskowatym smakiem jabłek przełamanym słodyczą kremu waniliowego - po prostu nie może nie smakować!   Uwaga: ja upiekłam piernik w foremce półokrągłej (ćwibakówce) aby uzyskać widoczny

Kto ugości moich gości?
Śliwkowo-daktylowe cake popsy w karmelowej chmurce! 178

Wyjątkowe i zjawiskowe ciasteczka na patyku. Na wyjątkowy, magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia. Nie tylko przepięknie przyozdobią stół, ale zachwycą Was smakiem. Świątecznym smakiem! Piernika, suszonej śliwki, daktyli, prawdziwej czekolady i chrupiącej chmurki z posypki karmelowej. Wspaniała odmiana dla sztampowych ciastek. Sposób podania i wygląd zachwyci każdego. Przez chwilę możesz poczuć się znów jak dziecko ;-). To co wchodzisz

SMYKWKUCHNI
Domowy pasztet staropolski 182

Domowy Pasztet Staropolski który przygotowuje się tylko z mięsa – bez dodatku bułki tartej i innych tego typu dodatków – i oczywiście aromatyczne przyprawy. Dużo z Nas na stole świątecznym stawia pasztet […] The post Domowy pasztet staropolski appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Prosty i szybki grzaniec 157

słodkie, na pewno nie tak jak to, które można dostać na straganach bożonarodzeniowych. Nie użyłam goździków ani imbiru, a dzięki skorzystaniu z wina półsłodkiego, dodałam jedynie odrobinę miodu. Pyszne, świąteczne aromaty… Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  15 minut Ilość porcji

Bazując na smaku
Migdałowe chrupki, ciasteczka 144

Takie ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu, umilą nam Świąteczny czas Są pyszne. Migdały w skórkach zmielić na proszek razem z cukrem, odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek, potrzebne mam będą tylko białka. Żółtka ubić na sztywną pianę i powoli dodać proszek z migdałów. Po dodaniu proszku z migdałów, delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Za pomocą łyżki nakładać

Kuchnia Pokoleń
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony. 35340

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zakwas z buraków wg Magdy Gessler to moja kolejna propozycja w świątecznym menu. Zamiast soku z kiszonych ogórków zdecydowanie polecam użyć chleba na zakwasie :) Smak jest bez wątpienia lepszy :) Poza tym Magda Gessler w swoim oryginalnym przepisie każe zebrać pleśń z powierzchni, a kwas ponownie przecedzić przez gazę. Ja oczywiście Wam takich praktyk nie zalecam. Jeśli wytworzy

Kulinarne Przeboje
Grzyby suszone panierowane + film 149

Grzyby suszone panierowane stanowią doskonałą przystawką na świąteczny stół,  można je podawać do gorącego barszczu zamiast pasztecików. Będą wyborną przekąską na sylwestra i karnawał a także fajną alternatywą dla tradycyjnych kotletów .  składniki na 2 porcje 10 suszonych grzybów ( z dużymi kapeluszami ) kilka ziarenek czarnego pieprzu 1 cebula 1 jajko 5 łyżek mąki bułka tarta do panierowania olej

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania