świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:304/611)

Ciasto szafranowo – miodowe 154

świecie, a ja jestem w nim zakochana. Uwielbiam jego zapach i ciepły, czerwono-pomarańczowy kolor. Ostatnio piekłam Lussekater – bułeczki z szafranem i rodzynkami, teraz postanowiłam zrobić ponowny wybieg świąteczny i upiec coś a’la piernik. Mieszkanie wypełniło się przyjemnym zapachem miodu, szafranu i orzechów – nieziemski klimat. Do tego samo ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę. Moja Mama

Szybko Tanio Smacznie
Przepisy na Boże Narodzenie 2754

nadzieję, że chociaż odrobinę Wam się to przyda ;) Oczywiście w swoim czasie pojawią się też nowe świąteczne przepisy, także zaglądajcie, szukajcie inspiracji i pomysłów. Pozdrawiam! ;) Czerwona Porzeczka

Czerwona Porzeczka
Likier na cukierkach Werther's Original 34080

warsztat poszły właśnie tytułowe werthersy, raczki i kawowe cukierki kopiko. Na dwa ostatnie postaram się jeszcze w trym roku przepis wrzucić, tak żeby był pyszny likier do udekorowania świątecznego stołu. To raczej takie kobiece napitki, bardzo delikatne. Likier na kukułkach sprzed paru miesięcy był dość mocny i Madzia poprosiła mnie żebym tym razem słabsze zrobił. Więc zrobiłem. Jak na mój

Marder&Marder Manufacture
Karp w galarecie 192

Karp w galarecie to moja ulubiona potrawa.Obowiązkowa musi być na wigilijnym stole.Przygotowany w ten sposób zdobi świąteczny stół. Składniki: 1 karp pęczek włoszczyzny 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziarenek pieprzu czarnego 3 łyżeczki żelatyny sól,vegeta Dekoracja: 1 pomarańcza 1 cytryna kilka oliwek gotowana marchewka  kilka gałązek natki pietruszki Sposób przygotowania: Sprawionego karpia kroimy na mniejsze

Bajeczna Kuchnia
Zupa rybna 178

Pyszna zupka z karpia z pulpecikami.Bardzo często ją gotuje bo wszyscy się nią bardzo zajadają.Doskonała na świąteczny stół. Składniki: Na wywar: 1 sprawiony karp o wadze 1,2-1,5 kg. 3 marchewki 2 pietruszki seler por kilka ziaren pieprzu  3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe sól.pieprz  vegeta Na zupę: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek

Bajeczna Kuchnia
Śledzie z suszonymi śliwkami i z cynamonem 217

Śledzie z dodatkiem suszonych śliwek i cynamonu i miodu.Mają wspaniały smak , przypominający smak piernika .W moim domu nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Składniki: 500 gram filetów śledziowych 2 cebule 200 gram śliwek suszonych 1/2 szklanki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki octu 2 liście laurowe pieprz,cukier Sposób przygotowania: Śledzie

Bajeczna Kuchnia
Sałatka Lwowska 2054

Pyszna sałatka na bazie burków ze śledziem i grzybami marynowanymi z sosem śmietanowo-musztardowym.Od kilku lat gości na moim świątecznym stole,moja rodzina zajada się nią ze smakiem. Składniki: 8 filetów śledziowych 8 buraków 4 ziemniaki 4 marchewki 4 jabłka 1 seler 8 ogórków kiszonych 1 cebula 1 słoik grzybów marynowanych sok z cytryny Sos: 2 szklanki śmietany

Bajeczna Kuchnia
Śledzie po kaszubsku 237

Bardzo smaczne śledzie z pieczarkami ,cebulą i pomidorami.Możemy je podać na świąteczny stół. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 200 gram pieczarek 1/2 małego słoika koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka miodu lub cukru 2 łyżki octu sól,pieprz 0,5 szklanki oleju  olej do smażenia Do wymoczenia śledzi: 2 szklanki wody 0,5 szklanki

Bajeczna Kuchnia
Śledzie w oleju 215

Trochę inna wersja śledzi w oleju,bardzo ładnie się prezentują się na świątecznym stole. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule cukrowe 2 cebule czerwone 5 ogórków konserwowych 1 mały słoik marynowanych grzybów olej Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę,kroimy na 2 cm.kawałki.Cebulę czerwoną i cukrową kroimy w drobną kostkę.Ogórki i grzyby kroimy

Bajeczna Kuchnia
Paszteciki z kapustą i grzybami 156

Paszteciki doskonale smakują z barszczem czerwonym.Możemy je podać na świąteczny stół lub jako piątkowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki 50 gram drożdży 1 łyżka cukru 2 jajka i 2 żółtka 2 łyżki mleka 0,5 szklanki śmietany 18 % 150 gram stopionego masła sól Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty 2 garści suszonych grzybów 2 cebule olej  sól

Bajeczna Kuchnia
Piernikowe choinki 144

Choinki są bardzo piękną ozdobą świątecznego stołu.Możemy je również podarować jako słodki prezent na święta. Składniki: Pierniki: 500 gram mąki pszennej 200 gram miodu 150 gram masła 200 gram cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 10 gram sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika Lukier do dekoracji: 1,5 szklanki cukru pudru 1 białko jajka sok z jednej cytryny

Bajeczna Kuchnia
Zajączek wielkanocny 121

Zajączek jest doskonałą ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 250 gram maki pszennej 2 żółtka 1/4 szklanka oleju 25 gram świeżych drożdży 0,5 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki cukru 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady lukier biały kolorowe perełki cukrowe Sposób przygotowania: Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy

Bajeczna Kuchnia
Jajka faszerowane pieczarkami 194

Jajka faszerowane to bardzo doskonała przekąska na świąteczny stół wielkanocny.Ja bardzo często podaję na różne uroczystości rodzinne. Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo 500 gram pieczarek majonez sól,pieprz przyprawa maggi olej do smażenia oliwki do dekoracji Sposób przygotowania: Pieczarki umyć i pokroić na mniejsze kawałki,usmażyć na oleju,ostudzić.Jajka przekroić na pół wydrążyć żółtka.Pieczarki i żółtka zmielić

Bajeczna Kuchnia
Powidła z węgierek 159

roku robię powidła śliwkowe, uwielbiam je dodawać do ciast lub do naleśników. Domowe są najlepsze, nie wyobrażam sobie bez nich świątecznego piernika . Składniki: 3 kilogramy śliwek węgierek 0,5 kilograma cukru Sposób przygotowania: Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.Przekładamy do garnka z grubym dnem,zasypujemy cukrem i smażymy 2 godziny ciągle mieszając,żeby się nie przypaliły.Przez kolejne

Bajeczna Kuchnia
Piersi gęsie pieczone na jabłkach 132

piersi z gęsi na święto Świętego Marcina.Pieczone na jabłkach są bardzo smaczne i soczyste.Dodatek soku pomarańczowego i skórki pomarańczowej sprawie że mają świetny aromat.Takie danie możemy zrobić również na świąteczny stół. Składniki: Podwójna pierś z gęsi (ok.1-1,2kg.) Do pieczenia: 100 ml. soku wyciśniętego z pomarańczy 1 kilogram jabłek (szarej renety) Marynata: 2 ząbki czosnku  1,4 szklanki oleju

Bajeczna Kuchnia