świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:307/611)

Placki na jogurcie greckim z gruszkami 1730

dziecko, które uwielbia je właściwie pod każdą postacią.  Pulchne racuszki mają w moim sercu jednak podwójne znaczenie - kojarzą mi się ze świętami. W prawdzie ta wersja nie jest świąteczna, ale pulchność wprawia mnie już w grudniowy nastrój :) Spróbujcie, a nie pożałujecie :)     Składniki: 2 jajka 300ml jogurtu greckiego 1 szklanka i 3 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku

ChilliJemy
Gravlax z wiśniówką, sosem chrzanowym z kiszonymi burakami i jadalną ziemią 193

ravlax z wiśniówką, znakomita przekąska na co dzień i od święta, pomysł na świąteczne danie, podany z sosem jogurtowo-chrzanowym z dodatkiem kiszonych buraków. Czasami znakomite potrawy są bardzo proste w przygotowaniu, czemu częściej nie podawać ich na stół? Sprawdźcie ten przepis koniecznie :) Czas przygotowania: Składniki: 300 g surowego łososia ze skórą, 2 buraki starte na tarce, 3 łyżki soli

SzczyptaSmaQ
Rolada z kremem karpatkowym 204

Chodziła za mną karpatka i postanowiłam ją przygotować w formie rolady. Ananasowa konfitura dodaje smaku kremowi a kulki malinowe efektownie upiększają roladę. Idealna na świąteczne uroczystości. Rolada: 4 jajka 70 g cukru 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Skworcu  (klik) Szczypta soli Krem: 500 ml mleka 10 g cukru

VioletoweKucharzenie
Śledzie pod pierzynką z burakami 9883

proste, ale bardzo smaczne.  Ponadto sama nazwa śledzie pod pierzynką już zachęca do spróbowania sałatki.  Poniższa sałatka jest obowiązkowa na święta bożonarodzeniowe. Dodatkowo znika jako pierwsza ze świątecznego stołu :) Składniki: 1 opakowanie śledzi a'la matyjas (250 g) 1 słoik majonezu (250 ml) 4 ziemniaki 4 buraki podłużne 5-6 dużych ogórków konserwowych 3 małe cebule sól, pieprz

Ugotować
Ryba po grecku 158

Rybę po grecku chyba wszyscy znamy.  Króluje na świątecznych stołach i imprezach. Pamiętam jeszcze w domu moja mama robiła  i tak przechodzi ten smak z pokolenia na pokolenie. Moje dzieciaki też bardzo ją lubią. Bardzo lubimy również rybę po japońsku , która trafiła już dość dawno na mój blog. Musicie również jej spróbować., bo jest równie pyszna Oto moja

O kuchni z uczuciem
Krokiety z mięsem i kapustą 204

kolejna, sprawdzona świąteczna propozycja. Krokiety z kiszoną kapustą, papryką i mięsem idealne do czerwonego barszczu i do bożonarodzeniowego menu. Tym razem gotuje Mama Agnieszka. 2 h ok. 18 szt. Składniki: farsz kapusta kiszony (litrowy słoik) mięso gotowane z rosołu ok 0,5 kg 2 czerwone papryki 4 większe cebule sól, pieprz naleśniki 0,5 l mleka 1 szklanka wody

Ania i Marcin gotują
Zaproszenie do akcji 12 potraw na świąteczny stół 114

drodzy, mój syn wpadł na pomysł, żebym zorganizowała akcję 12 potraw na świąteczny stół. Chciałabym zaprosić serdecznie wszystkich znanych mi ( niestety tylko wirtualnie ) jak i tych z którymi jeszcze nie miałam okazji się poznać blogerów do wspólnego gotowania i pieczenia. Wydaje mi się, że takie zestawieni byłoby pomocne dla wielu szukających inspiracji

Polska Zupa
Ciasto czekoladowe 232

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Pasuje zarówno do świątecznego stołu jak i popołudniowej niedzielnej kawy. Składniki Ciasto ( 25×40 ) 5 jajek 2 szkl mąki … Czytaj dalej Ciasto czekoladowe

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
KOKOSOWE MIESZKI NALEŚNIKOWE Z LODAMI CARTE D’OR CHOCOLATE BROWNIE I WIŚNIAMI NA GORĄCO 198

brownie – ciasta, które uwielbiają chyba wszyscy! To jedne z tych lodów, od których ciężko się oderwać i najchętniej wyjadałoby się je prosto z pudełka – teraz w nowym, świątecznym opakowaniu! Ale nie nie nie! Ja mam dziś dla Was przepis na przepysznych deser z ich użyciem! Idealny np. na romantyczną randkę! Połączenie Carte D’or Chocolate Brownie

Ostra na Słodko
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 203

jego całkowitym wyschnięciu. Trzymamy udekorowane ciastka z dala od wilgoci, najlepiej w hermetycznym pojemniku, bez dostępu powietrza i światła. TUTAJ do pobrania dla Was plik formatu A4, ze świątecznymi ozdobami transferowymi na babeczki – używam go na filmie.   Starałam się zebrać wszystko co potrzebne. Jeśli jednak widzicie braki albo macie jeszcze inny problem z lukrem– dajcie mi znać, odpowiem

Karo in the Kitchen
Piernikowy omlet 215

Jesienna euforia jest już w powietrzu, ale również w naszych mieszkaniach. Święta bożego narodzenia zbliżają się coraz bliżej..., więc pora na świąteczne smaki i zapachy w kuchni. Idealna propozycja na śniadanie - omlet z przyprawą do piernika! Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej  1 łyżeczka cukru trzcinowego  szczypta proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Truskawkowa Fiesta
Krajanka orzechowa! 393

warty wypróbowania przepis. Smak takiego ciasteczka jest niepowtarzalny, jedząc ma się ochotę sięgać po kolejne i jeszcze kolejne malutkie cudo. Rozpuszcza się w ustach, zostawiając po sobie przyjemne świąteczne wspomnienie. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Rumowe kule bakaliowe! 171

malutkie, rumowe kule są kwintesencją świątecznego smaku. Są delikatne, oprószone zmielonymi włoskimi orzechami, a w środku pełne są rumowych rodzynek. Po prostu pyszne! Pomysłowe i bez pieczenia! Próbujcie! Składniki na ciasto: 150g rodzynek 50g masła 25g gorzkiego kakao 150g mielonych włoskich orzechów 150g cukru pudru 30ml rumu Sposób wykonania: Dzień wcześniej kroimy na drobno rodzynki, wkładamy je do słoika

Kuchnia Pani Wiosny
SAŁATKA ŚMIECIUGA Z TUŃCZYKIEM 173

Odrobinę się spóźniłam z przepisem na tę sałatkę, bo już świąteczny weekend za nami.Jednak myślę, że jeszcze nie raz się przyda na rodzinny stół. Sałatka z tuńczykiem i ryżem jest tak popularna, że tak naprawdę to nie trzeba podawać na nią recepty. Nie trzeba ale można :-)  Składniki:  100 g ugotowanego ryżu  4 jajka ugotowane na twardo

pieprzny smaczek
Gęś faszerowana ziemniakami 211

robię to teraz, z nadzieją że wykorzystacie pomysł. Tak przygotowana gęś jest pyszna, ziemniaki pieką się w gęsim tłuszczu, smaczniej być nie może. Wystarczy dorobić surówkę z kapusty i świąteczny obiad gotowy! Upieczenie takiego ptaszyska zajmie nam ok 4 godzin, więc warto wszystko dobrze zaplanować. Może nie jest to najbardziej fotogeniczna potrawa, ale uwierzcie mi - jest pyszna

Stare Gary