Przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto z jabłkami, kremem i domową polewą. To pewniak na wszelakie spotkania świąteczne i rodzinne, zawsze smakuje, jest podzielne i ładnie się kroi. Jak większość ciast najlepiej przygotować je dzień wcześniej i koniecznie przechowywać w lodówce. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagdzie można nie tylko zjeść śniadanie ale także skorzystać z koca czy leżaczka i przez cały dzień odpoczywać przy muzyce. Cała akcja trwa jeszcze przez 3 weekendy (wyłączając weekend świąteczny 15-16 sierpnia) w godzinach od 10 do 12. Każdy kto odwiedza strefę może za darmo zdegustować dowolną przekąskę śniadaniową. Klienci którzy zrobili zakupy w galerii za minimum
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo lubię puszyste drożdżowe i grubą warstwę maku, którą w sklepowych drożdżówkach ciężko spotkać. Takie ciasta jadany na drugie śniadanie ze szklaneczką kakao. Ale może ono być też wypiekiem świątecznym. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka 30 g cukru 20 g drożdży 3 żółtka 80 g masła stopionego szczypta
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia. Niestety foremka zaginęła i już się nie znalazła ale na szczęście ostatnio udało mi się kupić podobną na targu staroci. Takie ciasteczka zawsze pojawiały się u nas na świątecznym stole lub na weselach i większych uroczystościach. Koniecznie wypełnione były masą orzechową z alkoholem. Warto je zrobić, choć są bardzo czasochłonne. Przed pieczeniem kilak praktycznych rad, które ułatwią pracę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto, delikatny budyń, ser i beza przełamane lekko kwaśną domową konfiturą brzoskwiniową. Jest to spora dawka kalorii ale przecież takich serników nie pieczemy na co dzień. Za to na świąteczny lub imprezowy stół nada się doskonale. Przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne i najlepiej składać je z czyjąś pomocą, żeby placki się nie połamały. * przepis autorski mojej mamy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamniej bo i lukier i marmolada są słodkie. Nadają się do dłuższego przechowywania a najlepiej smakują na drugi dzień po upieczeniu. Nadadzą się do codziennej herbatki jak i na świąteczny stół. Składniki na 3 blachy ciasteczek: 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo 4 surowe żółtka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadowolnej porze roku, to głównie jesienią i zimą mamy ochotę poczuć smak lata. Suszona skórka pomarańczowa to doskonały dodatek do mieszanek przyprawowych. Można ją wykorzystać do ciast i świątecznych wypieków. Doskonale komponuje się z kawą i gorącą czekoladą. Suszoną i zmieloną skórką pomarańczową można też zabarwić lukier do makowca lub polewę do piernika. Dodana do potraw z drobiu nada
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBardzo szybka w przygotowaniu i smaczna sałatka z makaronem i śledziem. Bardzo wyrazista w smaku. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole jak i zwykłych rodzinnych spotkaniach. Sałatkę podałam na talerzyku New Hollis Gold PORCELANA BOGUCICE 6 płatów śledzia marynowanego 300 g makaronu ,,drobne muszelki” 460 g mieszanki marchew-groszek-kukurydza Orzech (klik) 4 ogórki kiszone 2 łyżki gęstej
VioletoweKucharzenieroladę użyłam ciasta piernikowego zaparzanego z którego piekę świąteczne pierniki i pierniczki. 1,5 kg mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 gr miodu 1/2 szkl wody 2 dkg amoniaku 1 niepełna łyżka sody przyprawa korzenna 5 jajek Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę
Gotowanie jest łatweprzypaliła. Kiedy uzyska ładny kolor i konsystencję, a cebula będzie się rozpadać jest gotowa. TAKA KONFITURA idealnie nadaje się do mięs, pasztetów, kanapek a także do serów i świątecznej kiełbasy. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolikłaść to złoto w kostkach do słoika można dopóki dynia jest dostępna ( przeciętnie do końca grudnia). Lubię smak korzennej marynaty, którą otoczone są kosteczki dyni. To świąteczny smak na czasie.. słodki i jednocześnie kwaskowaty, podkreślony pikanterią goździków i aromatem cynamonu. Wspaniale komponuje się z białym mięsem Polecam również: * słodko kwaśne gruszki * buraczki w słoiku * papryka marynowana
kawawszklancebłędzie! Konfitura jest lekko kwaśna, przełamana słodyczą i wyróżnia się smakiem pomarańczy. Jak na razie wypróbowałam z domowym chlebem i serkiem wiejskim, ale na pewno użyję tych powideł do świątecznych ciasteczek. Dodatkowym atutem jest piękny kolor, jaśniejszy niż tradycyjnych powideł śliwkowych. Mam tylko nadzieję, że ten kolor przetrwa dłużej :) Powidła śliwkowe z pomarańczą 2 kg śliwek (u mnie duża odmiana
FitKotSałatka jarzynowa to chyba najbardziej znana sałatka. Mnie się kojarzy ze świętami, bo taka tradycyjna z groszkiem, kukurydzą, marchewką, gotowanym jajkiem, ziemniakami itd robi się szczególnie na świąteczny czas. Naszła mnie chęc na coś podobnego ale urozmaiconego smakiem. Powstała taka z dodatkiem wędliny drobiowej i kabanosów. Równie pyszna. Sałatkę podałam na zastawie PARYS - PORCELANA BOGUCICE Składniki: 1 słoik
Z Majeczką w kuchnizaskoczenia, bez czasu na zmianę obuwia, bluzek na swetry, kurteczek na wełniane płaszcze. Rękawiczki, czapki, szaliki jeszcze na strychu, ale może powinnam domyślić się wcześniej? Kiedy zobaczyłam świąteczne czekoladki na półce w supermarkecie? Bez względu na temperaturę, nie mam zamiaru zaprzestać chodzenia do pracy na piechotę. Bo na wieczorną aktywność poza domem o tej porze roku nikt mnie nie wyciągnie
bistro mamaPrzygotowanie tradycyjnego bigosu wymaga czasu i cierpliwości. Musi mieć ten wyjątkowy smak. Zawsze podkreślam go dodatkiem powideł. Wspaniale smakuje w świąteczne dni oraz na innych rodzinnych spotkaniach. Składniki 2,5 kg … Czytaj dalej Bigos
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty