mnie przyprawy korzenne kojarzą mi się ewidentnie z późną jesienią, zimą, a najbardziej ze Świętami Bożego Narodzenia. Pierniki pachnące gożdzikami i cynamonem, miodowniki, orzechowce. Myślami już wybiegam do świątecznych pierniczków....Eh, tak się rozmarzyłam, a to wszystko przez moją pięcioletnią córkę. Kiedy zagniatałam kruche ciasto cynamonowe na sernik, córka co rusz podkradała mi surowego ciasta z cynamonem
na moim stole...razu wiedziałam, że muszę takiej kawy spróbować:) I wiecie co? świetna jest! ;) Bardzo lubię zapach piernika, kojarzy mi się z mroźnymi wieczorami spędzonymi pod ciepłym kocykiem, trochę świątecznie, a przede wszystkim baaaardzo pozytywnie ;) Przepis polecam, bo w prosty sposób możemy wyczarować aromatyczną kawkę, bez żadnych skomplikowanych dodatków i urządzeń ;) Składniki: 200-250ml wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Czerwona Porzeczkarobi go na ciastkach korzennych, które można kupić tylko przed świętami i tylko w jednym sklepie i że są to jej ulubione ciastka. Mamy listopad, więc i czas świątecznych łakoci w sklepach i faktycznie znalazłam korzenne przysmaki. Postanowiłam zrobić bardzo słodki "sernik" na zimno. Składniki: 1kg serka mascarpone ok 320g ciastek korzennych 400g nutelli 0,5 łyżeczki cukru pudru
ChilliJemyBowiem jak wszystkim wiadomo, lepsze jest wrogiem dobrego. Tak więc nie rozpisując się już więcej, przytaczam dziadkowe notatki, mając na uwadze, że zbliża się do nas coraz szybciej okres świąteczny w którym przepis ten może być wielce użyteczny. Podane proporcje pozwalają na zapeklowanie 10 kg mięsa ( jeżeli chcemy użyć peklówki do przyprawienia kiełbasy to stosujemy drobniejszą sól i bardziej rozdrabniamy
Miód i pieprztygodnie. Po tym czasie możemy przystąpić do dalszych czynności, czyli pieczenia piernika. A ponieważ jesteśmy w klimacie świąt, przy okazji chciałam wam pokazać jakie cudne drobiazgi właśnie w świątecznym klimacie znajdziecie na Westwing. w kampanii pod tytułem White Christmas. Zdjęcia pochodzą ze strony westwing.pl
Kulinarne przygody Gatitydziecko, które uwielbia je właściwie pod każdą postacią. Pulchne racuszki mają w moim sercu jednak podwójne znaczenie - kojarzą mi się ze świętami. W prawdzie ta wersja nie jest świąteczna, ale pulchność wprawia mnie już w grudniowy nastrój :) Spróbujcie, a nie pożałujecie :) Składniki: 2 jajka 300ml jogurtu greckiego 1 szklanka i 3 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku
ChilliJemyravlax z wiśniówką, znakomita przekąska na co dzień i od święta, pomysł na świąteczne danie, podany z sosem jogurtowo-chrzanowym z dodatkiem kiszonych buraków. Czasami znakomite potrawy są bardzo proste w przygotowaniu, czemu częściej nie podawać ich na stół? Sprawdźcie ten przepis koniecznie :) Czas przygotowania: Składniki: 300 g surowego łososia ze skórą, 2 buraki starte na tarce, 3 łyżki soli
SzczyptaSmaQChodziła za mną karpatka i postanowiłam ją przygotować w formie rolady. Ananasowa konfitura dodaje smaku kremowi a kulki malinowe efektownie upiększają roladę. Idealna na świąteczne uroczystości. Rolada: 4 jajka 70 g cukru 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Skworcu (klik) Szczypta soli Krem: 500 ml mleka 10 g cukru
VioletoweKucharzenieproste, ale bardzo smaczne. Ponadto sama nazwa śledzie pod pierzynką już zachęca do spróbowania sałatki. Poniższa sałatka jest obowiązkowa na święta bożonarodzeniowe. Dodatkowo znika jako pierwsza ze świątecznego stołu :) Składniki: 1 opakowanie śledzi a'la matyjas (250 g) 1 słoik majonezu (250 ml) 4 ziemniaki 4 buraki podłużne 5-6 dużych ogórków konserwowych 3 małe cebule sól, pieprz
UgotowaćRybę po grecku chyba wszyscy znamy. Króluje na świątecznych stołach i imprezach. Pamiętam jeszcze w domu moja mama robiła i tak przechodzi ten smak z pokolenia na pokolenie. Moje dzieciaki też bardzo ją lubią. Bardzo lubimy również rybę po japońsku , która trafiła już dość dawno na mój blog. Musicie również jej spróbować., bo jest równie pyszna Oto moja
O kuchni z uczuciemkolejna, sprawdzona świąteczna propozycja. Krokiety z kiszoną kapustą, papryką i mięsem idealne do czerwonego barszczu i do bożonarodzeniowego menu. Tym razem gotuje Mama Agnieszka. 2 h ok. 18 szt. Składniki: farsz kapusta kiszony (litrowy słoik) mięso gotowane z rosołu ok 0,5 kg 2 czerwone papryki 4 większe cebule sól, pieprz naleśniki 0,5 l mleka 1 szklanka wody
Ania i Marcin gotujądrodzy, mój syn wpadł na pomysł, żebym zorganizowała akcję 12 potraw na świąteczny stół. Chciałabym zaprosić serdecznie wszystkich znanych mi ( niestety tylko wirtualnie ) jak i tych z którymi jeszcze nie miałam okazji się poznać blogerów do wspólnego gotowania i pieczenia. Wydaje mi się, że takie zestawieni byłoby pomocne dla wielu szukających inspiracji
Polska ZupaPyszne, mocno czekoladowe ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Pasuje zarówno do świątecznego stołu jak i popołudniowej niedzielnej kawy. Składniki Ciasto ( 25×40 ) 5 jajek 2 szkl mąki … Czytaj dalej Ciasto czekoladowe
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatybrownie – ciasta, które uwielbiają chyba wszyscy! To jedne z tych lodów, od których ciężko się oderwać i najchętniej wyjadałoby się je prosto z pudełka – teraz w nowym, świątecznym opakowaniu! Ale nie nie nie! Ja mam dziś dla Was przepis na przepysznych deser z ich użyciem! Idealny np. na romantyczną randkę! Połączenie Carte D’or Chocolate Brownie
Ostra na Słodkojego całkowitym wyschnięciu. Trzymamy udekorowane ciastka z dala od wilgoci, najlepiej w hermetycznym pojemniku, bez dostępu powietrza i światła. TUTAJ do pobrania dla Was plik formatu A4, ze świątecznymi ozdobami transferowymi na babeczki – używam go na filmie. Starałam się zebrać wszystko co potrzebne. Jeśli jednak widzicie braki albo macie jeszcze inny problem z lukrem– dajcie mi znać, odpowiem
Karo in the Kitchen