costò l’avermi amato ! Ah, quanto ti costò l’avermi amato ! 7. Świeto Trzech Króli (Objawienie Pańskie – Epifania del Signore). We Włoszech dzień zamykający główny okres świąteczny. W nocy wiedźma Befana pozostawia dzieciom prezenty, a w ciągu dnia po raz kolejny rodziny zasiadają do suto zastawionego stołu. Buon Natale a Tutti
Bon Ton Italiasię święta... więc już najwyższy czas, żeby wypełnić dom aromatem przyprawy korzennej, cynamonu i skórki pomarańczowej. To przecież suma wszystkich zapachów, składa się na wyjątkową, przedświąteczną atmosferę. Moim pierwszym świątecznym wypiekiem w tym roku są babeczki piernikowo-serowe. Są bardzo mięciutkie, pachnące i pyszne. Nie są skomplikowane i czasochłonne w przygotowaniu, więc polecam każdemu. Z podanych składników wychodzi
Świat Ciastaświąt, ale z drugiej mnie to martwi, ponieważ zdaję sobie sprawę, że święta miną szybciej niż sobie to wyobrażam.. W dodatku, powinnam zabrać się już za moją fabrykę świątecznych ciasteczek. A jak u Was z przygotowaniami? Co już macie uszykowane? :) Przedstawiając Wam kilka przepisów z użyciem mleczka kokosowego, w których korzystaliśmy jedynie z kremu kokosowego, pisałam Wam, że woda
Be Fit Be Strongsmaczne,ani maślane.Jeśli ktoś nie lubi pierników z powodzeniem można upiec takie cuda...dodatek soku z pomarańczy(najlepiej własnoręcznie wyciśniętego) oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawia,że ciastka nabierają świątecznego klimatu i smaku. Składniki: 2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru 25 dag masła 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej ćwierć szklanki soku z pomarańczy
Niespełnione zdolności kulinarneWiecie, świąteczna atmosfera zaczyna mi się powoli udzielać i jakoś tak przyjemniej zrobiło się na duszy. Na tyle, aby obdarować kogoś prezentem, takim od serca :) Od serca powstał krem orzechowo-czekoladowy dla chłopczyka, którego tata dba, aby się zdrowo odżywiał. Krzyś ma 8 lat i choć nie poznałam go osobiście, z przyjemnością przygotowałam dla niego domową nutellę :) Mam nadzieję
W kuchni KatieWitam serdecznie Propozycja na wykonanie pięknego koszyczka wielkanocnego z ciasta drożdżowego. Jest przy nim trochę zabawy ale efekt po upieczeniu rekompensuje włożony trud. Takim koszyczkiem możemy udekorować świąteczny stół podczas Wielkanocnego śniadania. Będziemy potrzebować : 250 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 125 ml letniego mleka 40 g roztopionego i przestudzonego tłuszczu (masła lub margaryny) 1 żółtko 20 g drożdży świeżych
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Propozycja na upieczenie gwiazdy z ciasta drożdżowego która pięknie będzie wyglądała na naszym świątecznym stole. Dodatkowo gwiazda jest bardzo smaczna, w smaku przypomina chałkę. Będziemy potrzebować: 600 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 80 g cukru kryształ 250 ml letniego mleka 60 g masła roztopionego i przestudzonego 35 g drożdży świeżych 1 jajko całe + 1 żółtko 1 łyżeczka soli
Uwaga Babcia Piecze Chlebpiaskowe. Z wierzchu nieco twarde. W środku miękkawe. Pękają w czasie pieczenia i wyglądają jak kamyki, a w środku mnóstwo smaku i aromatu. Cudownie pachnące migdałami i czekoladą. Prawdziwie świąteczne. I tak ładnie mieszczą się w malutkich pudełeczkach i torebkach. I tak łatwo się je rozdaje przyjaciołom. I tak szybko się je... Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuŚwięto Dziękczynienia ze Śliwką kalifornijską było bardzo przyjemnym doświadczeniem. Pierwsza w tym roku choinka, świąteczne piosenki i ogromny indyk! Plan warsztatów zapowiadał się cudownie, najpierw warsztaty kulinarne z Witkiem Iwańskim, a później warsztaty food designu z Beatą i Lubomirem Lipov z Lawendowego Domu. Kolejny raz warsztaty odbyły się w studiu kulinarnym Cook Up w Warszawie, a spotkanie poprowadził
Pasja Smakuząbki czosnku, posypać tymiankiem Całość zalać keczupem, przykryć pokrywką Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na około 1 i 1/2 godziny Tak przygotowane mięso jest dobrą propozycją na świąteczny stół. Mięso robi się prawie samo :) A o to przecież chodzi, by zbytnio się nie narobić, a efekt był zadawalający, czytaj - smaczny. W oryginalnym przepisie podano, by dodać jeszcze
Proste Potrawyświątecznym stole jest u nas kapusta kiszona z pieczarkami. Przygotowuję ją rano b y smaki si ę przegryzły a przed podaniem ponownie podgrzewam i podaję na ciepło. Składniki: 400 g kapusty kiszonej 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 300 g świeżych pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 płaska łyżka masła sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę przepłukać
Ala piecze i gotujedodaje jabłko. Mamy wtedy wyrazisty, winny smak. Do dania, które proponuję możemy wykorzystać, filet z indyka lub tak , jak u mnie udziec. Może to być dobra propozycja na świąteczny obiad SKŁADNIKI 1 udziec z indyka 1 łyżeczka curry 2 jabłka 1 łyżka ziół do drobiu 1 liść laurowy 2-3 ziela angielskie pół łyżeczki soli ziołowej odrobina pieprzu
W kuchennym oknie EwyWigilijnym i świątecznym stole na pewno nie zabraknie śledzi. To taka nasza narodowa przekąska. Odmian przygotowania śledzi, czy sałatek śledziowych jest mnóstwo. W dzisiejszym poście proponuję kilka, które zamieszczałam na moim blogu
W kuchennym oknie Ewyświątecznych stołach nie powinno zabraknąć domowych, świeżych i zdrowych pieczonych mięs. Zapraszam na moim blogu kilka sprawdzonych przepisów. SZYNKA ROLOWANA
W kuchennym oknie Ewymasz pomysłu na świąteczne podarunki dla bliskich? Oczaruj ich własnoręcznie przygotowanymi, jadalnymi prezentami, np. takimi piernikowymi bombkami. Prawda, że cudne? Na pewno zrobią furorę nie tylko ze względu na wygląd, ale i smak :) Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, ale trzeba się zaopatrzyć w metalowe foremki w kształcie półkul (dostępne w sklepach internetowych za kilkanaście złotych). Zdecydowanie warto, polecam
Domowa Cookierenka Agi