bardziej myślę o świętach. Już odliczam kolejne dni do ich rozpoczęcia. Marzę o wolnych od nauki dniach, o spotkaniu w rodzinnym gronie, o przepysznym jedzeniu. Póki co, moje przygotowania świąteczne zatrzymały się na etapie szykowania i robienia prezentów. Do ostatnich zaliczeń w tym roku stawiam naukę na pierwszym miejscu, a później opanuję kuchnię i nie będę z niej wychodzić
Be Fit Be Strongkońcu mi się udało :) Sernik smakuje bosko! Masa jest wilgotna, bardzo kremowa z wyczuwalną nutą wanilii. Smakowo świetnie współgra z ciemnym, kruchym ciastem :) Sernik królewski będzie idealnym zwieńczeniem świątecznego obiadu, jak też bardzo miłym, słodkim zakończeniem codziennego/weekendowego posiłku. Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kakao Masa serowa
MyCookBook.plKolejne świąteczne, fantastycznie aromatyczne ciasto w Małej Cukierence – „Makowiec sułtański”. Na kruchym cieście, z bakaliami smakuje wybornie. W przygotowaniu nie jest trudny, ale trochę czasu zajmie nam szykowanie maku, co całkowicie się opłaci, jak zjemy kawałeczek pysznego, domowego makowca. Bardzo polecam… (natchnienie z książki siostry Anastazji). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose oraz East
Mała CukierenkaChutney śliwkowy z kolendrą i kminem przygotowywałyśmy razem z Dotą na warsztatach świątecznych ze Śliwką kalifornijską. Przepis jest niezwykle prosty, a połączenie naprawdę pyszne! Przepis przygotował Witek Iwański, który prowadził warsztaty. Słoiczek zabrałam do domu i wykorzystam w Święta. Koniecznie przygotujcie ten chutney Składniki /na 4 słoiczki/: 500 g suszonych śliwek kalifornijskich 2 szalotki olej słonecznikowy 2 liście
Pasja Smakudzieciństwie jak dostawałam na Mikołajki słodki kalendarz adwentowy, to mogłam zjeść od razu 6 czekoladek... Tak czy inaczej czas zacząć szykować się do Świąt. Jako pierwszy startuje przepis na Świąteczne ciasteczka Rudolfy, które przygotowaliśmy dla Świętego i jego ekipy. Miały to być ciastka na bazie masła orzechowego. Jednak ciężko je przygotować, gdy okazuje się, że zabrakło masła orzechowego. ;) Zmieniałam więc
Pełny talerzgodziny lukrowania... A szkoda, bo zawsze mnie taki cudeńka zachwycają, i ciągle obiecuję sobie, że będę więcej ćwiczyć. Wracając do meritum - mam dla Was kolejny przepis na ciasteczka do świątecznych puszek. Nie typowe pierniczki, ale kruche, kakaowe ciastka z orzeszkami. Są urocze i pyszne! Kruchutkie, rozpływają się w ustach, a orzeszki przyjemnie chrupią. Moje wyszły odrobinę za duże; polecam więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyciętych pierniczków. Piekę w nagrzanym do 180 st C piekarniku 8-10 minut. Studzę nie ściągając z blaszki , landrynki muszą zastygnąć. Lukruję i ozdabiam całkiem zimne. zapraszam na kiermasz świąteczny
Takie tam pichcenierazu stabilna pomagał nam spray z sprężonym powietrzem, dzięki któremu błyskawicznie wszystko się sklejało. Dekorowaliśmy pralinami, mieszankami Wedlowskimi i ptasim mleczkiem, no i oczywiście czekoladą :) ale co to za świąteczny dom bez śniegu, którym był cukier puder. Nasze dzieła mogliśmy zabrać do domu, i kusić naszych bliskich zapachem czekolady, który unosi się wszędzie. Warsztaty okazały się strzałem w dziesiątkę
Niezły Młynekzdrowy zakwas buraczany, naszykowany ze świeżych buraków i przypraw. Pyszny jako napój probiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki są naszym polskim warzywem sezonowym. Niezastąpiony do świątecznego czerwonego barszczu. Zobaczcie jakie to poste! Ten zakwas szykuję bez dodatku chleba. Ciężko kupić w sklepie ‘prawdziwy’ chleb na razowej mące i razowym zakwasie, bez żadnych dodatków i ulepszaczy
Karo in the KitchenBardzo proste, pyszniutkie kakaowe pierniczki z lukrem. Oczywiście można je zrobić w dowolnym kształcie - ja tym razem postawiłam na piernikowe serca : ) SKŁADNIKI (na około 130
Moje Kuchenne Rewelacjewspółpracy otrzymałam następujące produkty: trawa cytrynowa yerba mate nasiona chia błonnik witalny czystek Oferta jest jeszcze bogatsza, a w niej możecie także aktualnie znaleźć ciekawe i praktyczne zestawy świąteczne, w promocyjnych cenach! Wpadajcie do Esencji Natury i obdarujcie zdrowymi prezentami zarówno siebie jak i najbliższych! :) TRAWA CYTRYNOWA Właściwości: zwiększa koncentrację wspomaga leczenie niestrawności wykazuje właściwości
Zdrowie na języku :Pmnie w domu już świąteczna atmosfera :-) Przepis znalazłam w książce "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie. Rogaliki są pyszne i chrupiące. UWAGA: Ciasto na półksiężyce musi leżakować przez całą noc. Na około 60 dużych półksiężyców lub 75 małych. SKŁADNIKI 400 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej) 280 g masła 50 g cukru 1 opakowanie
Passions hobbies lifejajek i cukru. Kuleczki te dostarczą wam sporo minerałów i witamin dzięki użytym składnikom. Jeśli tylko macie ochotę na coś słodkiego to proponuję je zrobić. Z pewnością mogą zastąpić świąteczną porcję ciasteczek. Składniki: 100 g daktyli bez pestek 0,5 szkl amarantusa ekspandowanego Ale-raj 0,5 szkl orzechów włoskich 0,5 szkl płatków owsianych 1 łyżka nasion chia
Ala piecze i gotujeśrodku) i gorzką czekoladą ze skórką pomarańczy~ ZAPRASZAM DO LEKTURY ZIMOWEGO WYDANIA MAGAZYNU LUBELSKIEJ BLOGOSFERY AROMAT #3 - ZIMA! Znajdziecie w nim m.in. dwa moje przepisy na wegańskie świąteczne dania :) KLIKNIJ TUTAJ lub na zdjecie poniżej
breakfast of dreamsŚwięta zbliżają się dużymi krokami, dlatego warto przygotować sobie przepisy, które wypróbujemy przy świątecznym stole. Przepisów na pasztet mamy mnóstwo. Na pewno większość wypróbowanych przez panie domu. Osobiście przygotowuję pasztet z różnych składników. W dzisiejszym poście propozycja z wykorzystaniem wiejskiej kury i innych dodatków, które możemy zamieniać i łączyć na swój sposób. SKŁADNIKI 1 kura wiejska
W kuchennym oknie Ewy