świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:292/611)

Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne) 161

korzenny zapach kusi już podczas pieczenia. Co prawda jest proste i dość szybkie, ale ma jedną wadę - znika ekspresowo! Idealnie sprawdzi się w chłodne dni oraz jako ekspresowy wypiek świąteczny. (Tortownica o średnicy 21 cm) 300g mąki pszennej 200g masła/margaryny 200g cukru 3 jajka (duże) 100g orzechów włoskich 150 ml mleka 50 ml rumu 1/2 opakowania cukru waniliowego

Di gotuje
Domowe czekoladki z likierem kawowym lub płatkami chili - idealny pomysł na prezent 170

Ostatnio panuje moda na obdarowywanie się pierniczkami, a ja mam dla Was świetny pomysł na inny świąteczny upominek. Do jego stworzenia zainspirowała mnie lista "10 Najdroższych czekoladek na świecie". Jeśli ciekawi jesteście, co się na niej znajduje, z czego są zrobione i ile trzeba zapłacić za najdroższe słodkości odsyłam do artykułu - klik . Czekoladki, które chcę Wam zaproponować są na pewno

Cynamonowe szczęście
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 179

Święta zazwyczaj rządzą wieprzowe i drobiowe pieczenie. Nie każdy jednak za takimi przysmakami przepada. Dla pragnących nieco orientu proponuję świąteczny tażin z wołowiny. Tażin to potrawa marokańska. Jest to gulasz z dodatkiem suszonych owoców i charakterystycznych dla tej kuchni przypraw. Swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu z pokrywką zwężaną ku górze, w którym tażin się przygotowuje. Ja takiego naczynia nie posiadam

Poezja smaku
Bitki z szynki w sosie własnym 345

Bitki z szynki w sosie własnym Zanim zacznie się post , a później harówa kuchenna i wielkie świąteczne obżarstwo , warto zrobić na obiad coś bardzo , ale to bardzo prostego . Szynka sama w sobie nie jest moim ulubionym surowcem obiadowym . Doskonale sprawdza się jako wędlina na kanapki , ale jako pieczeń niekoniecznie . Bitki z szynki są za to mega smaczne , kruchutkie i delikatne

Ogrodnik w podróży
Konfitura z żurawiny 206

Lekko cierpki, a jednocześnie słodki. Konfitura, która doskonale pasuje zarówno do słodkich ciast i deserów, jak i dań wytrawnych, mięsnych. Moją konfiturę mam zamiar podarować przyjaciołom w ramach prezentu świątecznego, a zarazem gratulacyjnego ;) Niedawno urodziło Im się dziecko, ciocia już oszalała na Jego punkcie ;) Dzięki http://babydeco.eu/ mam już zabawki edukacyjne kupione, tyle tam tego, że nie wiedziałam

Domowa cukiernia Ewy
Świąteczne ciasteczka - inspiracje 361

Przeszukałam chyba cały internet w poszukiwaniu pomysłów na świąteczne ciasteczka i muszę wam powiedzieć, że znalazłam mnóstwo inspiracji. Pomyślałam, że skoro ja się naszukałam to wam tego oszczędzę. Dlatego też gorąco was zapraszam na dużą porcję słodkich inspiracji :) aż ślinka leci

Kolejny blog o gotowaniu
Kandyzowana skórka: pomarańczowa i cytrynowa 219

Kandyzowana skórka z cytrusów to u mnie świąteczny niezbędnik, dodatek do wypieków, deserów i...  wyjadania prosto ze słoiczka :) Jest bardzo prosta do przygotowania, mięciutka i słodka. Gwarantuję, że po jej spróbowaniu nie kupisz więcej "gotowca".  To też świetny pomysł na prezent gwiazdkowy! :) Składniki: 5 pomarańczy 6-7 cytryn 1,5 szklanki wody x 2 (1,5 szklanki

Domowa Cookierenka Agi
Jadalne prezenty: domowy ocet aromatyzowany (+ oczywiście gotowe etykietki) 165

którymi ocet się macerował wyrzucamy. Tą metodą przygotowałam dwa przepyszne octy. Pierwszy, dla miłośników smaków klasycznych, ze świeżym rozmarynem, tymiankiem oraz czosnkiem. Drugi, bardziej zakręcony i świąteczny, z anyżem, pomarańczą i nacią kopru włoskiego. Po wymieszaniu takiego octu aromatyzowanego z oliwą i solą otrzymamy bardzo szybki i ciekawy w smaku dressing do sałatki lub marynatę. Ja lubię też dodawać octy

Chilli Czosnek i Oliwa
Masa makowa z bakaliami do rolad, rogalików, makowców itp 136

Świąteczny czas to głównie makowce, serniki. Chciałabym Wam pokazać jak najprościej samemu zrobić masę makową. Jeśli chcecie tą masę do drożdżowej rolady makowej musicie zrobić podwójną porcję. Zawsze w przepisach jest podane ile musi być masy makowej. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na bok. Do garnuszka wsypać mak i zalać go gorącą wodą, tyle żeby był przykryty. Gotować na małym

Kuchnia Pokoleń
Ciasto czekoladowo-buraczkowe 121

składników jest... burak. Tak, tak, to nie błąd w druku. Ciasto jest pyszne, wilgotne i przypomina nieco piernik, dzięki przyprawom korzennym, które dodałam. Będzie idealną propozycją na świąteczny stół. Ciasto nie jest zbyt słodkie. Jeśli jesteście łasuchami, dodajcie do niego więcej cukru. Maje ciasto wyszło dosyć płaskie. Można je upiec w mniejsze formie, wtedy będzie bardziej wysokie

Kulinarne przygody Gatity
GWIAZDKI CYNAMONOWE W CZEKOLADZIE 122

Cynamon, to kolejny aromat (zaraz za pomarańczami), który bezapelacyjnie kojarzy mi się ze Świętami. A dodatkowo jest jedną z moich ulubionych przypraw :) Choć w tym roku lista świątecznych ciastek, została już dawno ustalona i zamknięta, to nie mogłam się oprzeć pokusie... Pyszne, kruche i cynamonowe, banalnie proste i szybkie w wykonaniu nic dodać, nic ująć ;) Ps. nie wiem czy dotrwają

Kuchnia w opałach
Pierogi z wędzoną śliwką i masłem makowym 181

charakteru. Śliwki wędzone są absolutnie genialne w smaku i tak samo smakują właśnie pierogi. Warto było czekać na nie cały rok! Omasta z makowego masełka czyni z nich prawadziwy świąteczny delikates. Zapraszam na pierogową ucztę! Składniki: 2 szklanki jasnej mąki orkiszowej 1/2 szklanki wrzątku 1 łyżka masła szczypta soli około 30 wędzonych śliwek cukier - opcjonalnie migdały - opcjonalnie Składniki na masło

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gruszki w cieście francuskim 119

roku Wigilię (i święta) spędzam poza domem. Nie mam okazji do obmyślania świątecznego menu i, będąc zupełnie szczerą, nie spędza mi to snu z powiek. Jedyne, co na święta przygotowuję, to kutia. Na nią przepis już niebawem. A tymczasem bawię się w kuchni planując poświąteczny obiad rodzinny. Zaczęłam

Gotuj z Blue Raven
SERNIK Z BEZĄ! 133

Świąteczny sernik z bezą! Najlepszy na Boże Narodzenie. Pięknie wygląda i super smakuje! zapraszam na  PRZEPIS NA MOIM BLOGU

SMYKWKUCHNI
Warsztaty Świąteczne E.Wedel 136

grudnia miałam przyjemność brać udział w świątecznych czekoladowych warsztatach zorganizowanych przez firmę E.Wedel. Prowadził je Maestro Czekolady Janusz Profus wraz z żoną, Joanną Klimas-Profus, którą chyba można śmiało nazwać Mistrzynią Czekolady. Wszyscy moi znajomi wiedzą, że uwielbiam słodycze, a czekoladę w szczególności. Zaproszenie więc mnie na taką imprezę było szczytem moich czekoladowych marzeń ;) Odliczałam z niecierpliwością

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania