mnie Świąt Bożego Narodzenia bez ryby po grecku. Potrawa ta z Grecją ma niewiele wspólnego, ale nie ma to większego znaczenia. Jest to pozycja obowiązkowa na naszym świątecznym stole. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sama dziwię się, że nie ma jej jeszcze na blogu, ale może to i lepiej, bo przepis który dziś prezentuję dopracowałam
Smakowity Blog Kulinarnyciasteczek. Kruche ciastka poleżą nieco dłużej , dlatego można je upiec kilka dni przed świętami. Pieczenie ciastek , to dla mnie stała tradycja przedświąteczna. Nie wyobrażam sobie, że mogłoby, na świątecznym stole, zabraknąć kruchych ciasteczek. Dzisiaj propozycja mini ciastek z gotowanych żółtek. To stary, ale niezawodny przepis z mojego zeszytu. Wypróbowany, dlatego bez wahania polecam. Pyszne kruchutkie, rozpływają się w ustach. Ciastka
W kuchennym oknie EwyPrzygotowywałam go ostatnio dość często i jeszcze nie mamy go dość. Wcześniej piekłam go w małej blaszce o wym. 27,5x22,5cm, dzisiejszy powstał w tortownicy, taki bardziej świąteczny, no i tortownica ma jeden, ale za to bardzo duży plus, nikt nie marudzi, że same kromki (w końcu ktoś te kromki musi przecież zjadać...), tu każdy kawałek jest
Smaczne Zdrowetego smaczne. Dzięki temu przepisowi mam w szafce dwie puszki tuńczyka. Pomyślałam, że podzielę się z Wami tym przepisem i pomysłem. Na pewno będziecie chcieli w okresie świątecznych
Szybko Tanio Smacznierazu do jedzenia. Są mięciutke więc czas na skruszenie jest nie potrzebny. Możemy je przygotować nawet przed samymi świętami! To taki przepis dla zabieganych ;-) Dzwonkami dekorujemy choinkę czy świąteczny stół. Albo wręczamy bliskim w prezencie. A tutaj czekają na gwiazdkę! Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Prosta babka w klimatach świątecznych. W zasadzie nie ma co się nad nią za dużo rozpisywać. W tym roku nie mam czasu ani siły przygotowywać wymyślnych specjałów. Jedynie o czym marzę, to porządnie wypocząć. A o zbliżających się świętach przypominają mi jedynie piosenki. Zdaję sobie sprawę, że moje słowa daleko odbiegają od radosnej atmosfery wyczekiwania świąt. A może nie tylko
My simple kitchenUwielbiam pierniki i keksy. Ani jednego ani drugiego nie może zabraknąć u mnie na świątecznym stole. Tym razem postanowiłam połączyć te dwa ciasta w jedno. I powiem Wam, że to był strzał w 10! Dzięki bakaliom i przyprawom korzennym ciasto jest niezwykle aromatyczne a jego zapach roznosi się po całym mieszkaniu :) W powietrzu czuć już Święta.... Piernik polałam lśniącą polewą
Smakołyki Asisuszona szynka W moim domu na świątecznym stole, zawsze gościła domowa suszona szynka. W tym roku, domowej tradycji musiało stać się zadość, więc śpieszę z przepisem na wyrób, tej pysznej wędliny. składniki 2 sztuki wieprzowych szynek każda o wadze jednego kilograma mieszanka peklująca na obie szynki 40 g soli 3 g saletry 10 g cukru ( ja używam brązowego
Miód i pieprzOgródek Dziadunia . Jest to mała rodzina firma ale zdobyła już sporo nagród i według mnie jak najbardziej im się należały. Taką kapustę z powodzeniem można podać na świątecznym stole ale też i na codzienny obiad. Ja zrobiłam ją trochę kalorycznie bo z zasmażką ale sama w sobie też jest pyszna. Składniki: 1 słoik kapusty kiszonej z grzybami leśnymi 2 płaskie
Ala piecze i gotujeMocno wzięłam sobie do serca to, by jak najwięcej ciekawych przepisów świątecznych pojawiło się na blogu jeszcze przed wigilią. Tak się rozpędziłam, że nawet nie zauważyłam kiedy ilość nowych przepisów przekroczyła stan liczebny dni poprzedzające Święta. Wyszło tak, że Wy macie po dwa wpisy dziennie a ja w wolnej chwili gotuję, fotografuję i dla Was piszę. Chciałam aby potrawy
Mango PapajaKolejna pozycja z menu świątecznego odhaczona na liście! Połączyłam wołowinę pieczeniową z boczkiem parzonym. I tak oto powstały pyszne, aromatyczne i wilgotne gołąbki. Wywar do gotowania gołąbków zrobiłam z wywaru drobiowego i przecieru ze świeżych pomidorów, które proponuję Ci przygotować na spokojnie dzień wcześniej. Farsz mięsny i zwijanie gołąbków Składniki (Porcji: 12 szt) 430 g wołowiny pieczeniówki, opłucz
Szybko Szybkowarznajdziesz tutaj . Przepis na orzechowe Ule znajdziesz tutaj. "A nadzieja znów wstąpi w nas. Nieobecnych pojawią się cienie. Uwierzymy kolejny raz, W jeszcze jedno Boże Narodzenie. I choć przygasł świąteczny gwar, Bo zabrakło znów czyjegoś głosu, Przyjdź tu do nas i z nami trwaj, Wbrew tak zwanej ironii losu. Daj nam wiarę, że to ma sens. Że nie trzeba żałować
Kuchnia Pani WiosnyChoć aura za oknem jest mało świąteczna, to jednak czuję już tą magiczną, wyjątkową atmosferę :) I jak co roku, tak i w tegoroczne Święta będę podjadać pierniczki z choinki. I choć zwykłych ciastek mi nie wolno, tak postanowiłam poeksperymentować z ksylitolem i różnymi rodzajami mąki i upiekłam pierniczki według przepisu mojej mamy - ze składników bardziej przyjaznych insulinooporności :) 100 g takich
W kuchni KatieRoladki zrobiłam już jakiś czas temu na niedzielny obiad, są bardzo smaczne, mięciutkie i myślę, że na świąteczny obiad będą jak znalazł. Takie roladki to tradycyjne danie kuchni śląskiej podane zazwyczaj w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. W oryginale rolady są z wołowiny, u mnie z mięsa wieprzowego a konkretnie z karczku. Dosyć często zamieniam właśnie mięso wołowe
Kuchnia z widokiem na ogródJeśli jeszcze nie wiecie czym uraczyć rodzinę w uroczysty, świąteczny obiad, polecam Wam tego pysznego kurczaka. Nadziewany jest delikatnymi filetami w aromatycznej czosnkowo-tymiankowej marynacie. Mniam, palce lizać! 1 kurczak ok 1,5kg 2 filety z kurczaka 3 ząbki czosnku 1,5 łyżki tymianku główka czosnku do pieczenia sól pieprz łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju Kurczaka przygotować dzień wcześniej
Smakołyki Asi