dzisiejszy. Po dobrze przespanej nocy budzi Cię kurier i mówi, że przywiózł Ci paczkę. Odbierasz taki karton z wypiekami na twarzy i dobierasz się do niego bardziej niż do świątecznych prezentów. A w środku jak zawsze, miłe zaskoczenie. Tak było i tym razem. Dostałam się do testów czekolady organizowanych przez Biedronkę - 5 czekolad z nadzieniem, 2,5 tygodnia na wypróbowanie
W poszukiwaniu inspiracjiPolecam Wam tę sałatkę na oczyszczenie się po ...zbytnim jedzonku świątecznym. Sałatka idealna na śniadanie, idealna jako przekąska, super sprawa na wynos! Syci, oczyszcza, doprowadza do równowagi kwasowo-zasadowej. Do dzieła! Składniki filiżanka ekologicznego ryżu białego basmati Symbio średni burak 1 duże soczyste jabłko Dressing sok z połowy dużej cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu gryczanego
Z Kuchni Do KuchniCiekawa propozycja, zarówno na zdrowy obiad jak i kolację. Idealnie sprawdzi się jako lżejsze danie po tych wszystkich świątecznych i kalorycznych pysznościach. ;) Szpinak najchętniej dodawałabym do wszystkiego, poważnie. Czy to naleśniki, zapiekanki, kanapki... zawsze bardzo dobrze mi smakuje. Jednak w towarzystwie kaszy, pomidorów i łososia to już totalne mistrzostwo! Musicie wypróbować! :) Składniki: na 2 porcje 100 g kaszy gryczanej
Kuchnia Elliewprost od producenta i zaspokoić moją potrzebę świeżo wyciskanych soków, jedzenia ich na śniadanie oraz wypiekania z nimi ciast. Powód był jeszcze jeden – postanowiłam narobić skórki pomarańczowej do świątecznych wypieków. Kiedyś jej nie lubiłam. Znałam tylko taką ze sklepu. Gdy parę lat temu pierwszy raz zrobiłam domową to wręcz przeżyłam szok – jakie to dobre! Ma zupełnie inny smak
Poezja smakupewnym stopniu. I tak! Tak! Miałam ostatnio okazję! Teraz, na te wspomnienia znów cieszę się jak dziecko, które wcześniej nie mogło się doczekać tej czekoladowej wycieczki. Jako, że świąteczny czas skłania do refleksji, a dzięki wizycie w czekolandii, w domu unosi się słodko-kakaowy aromat. Po prostu magia! A zatem dość już słów, kilka zdjęć na osłodę! Jeśli kiedykolwiek będziecie
Karczma HonoriettyNowy Rok zbliża się do nas wielkimi krokami. Dopiero co zakończyliśmy nasze kulinarne świąteczne zmagania, a już czas rozglądać się za szybkimi przepisami sylwestrowymi. Dlatego dziś prezentuję Wam przepis na pyszny ziołowy dip serowy (light) z orkiszowo-słonecznikowymi chrupakami. Jak dla mnie idealne rozwiązanie zarówno na szybką przekąskę sylwestrową, czy po prostu chrupanie w domowym zaciszu przy ulubionej książce
Słodkie okruszkirównież miło jak mi, że Wasze brzuszki są równie szczęśliwe, a na wadze nie przybyło żadnego kilograma :). Po krótkiej przerwie, chciałabym zaprezentować Wam pyszną surówkę. Świetnie sprawdziłaby się na świątecznym stole, jak i każdego innego, zwykłego dnia. Szybka w przygotowaniu, a mająca niesamowite, oczyszczające właściwości. W burakach zawarte są silne przeciwutleniacze, które świetnie sprawdzają się jako wspomagacze w leczeniu nowotworów
Be Fit Be Strongzupa z pieczonych buraków Lekka przyrządzona z pieczonych buraków zupa, nie tylko pozwoli naszemu organizmowi pozbierać po świątecznych posiłkach. Lecz będąc składnicą cennych elementów, doda nam sił, abyśmy mogli z nową energią ruszyć w trudy nadchodzącego tygodnia. składniki dla czterech osób 4 średnie buraki 3 marchewki 4 ziemniaki 2 cebule 1 korzeń pietruszki 3 liście laurowe 6 ziaren
Miód i pieprzwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest niezwykle lekkie, puszyste i o orzeźwiającym smaku. Doskonale sprawdzi się na letni deser oraz zimą - po świątecznych "obżarstwach". (Tortownica o średnicy 18 cm) Spód: 150g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny (użyłam margaryny z wanilią) odrobina soku z pomarańczy Masa serowa: 400g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 200g słodkiej
Di gotujeświątecznym obżarstwie polecam lekkie placuszki z kaszy jaglanej, marchewki i cukinii. Składniki: 100g kaszy jaglanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka mała cukinia cebula marchew 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (nawet lekko rozgotować). Cebulę drobno siekamy, marchew i cukinię obieramy i ścieramy na tarce. Marchew
e-PrzepisyKulinarneMoże następnym razem... Ale, buty sprawują się rewelacyjnie <3 przeszły test wody (deszcz), błota- świetnie się je czyści, więc w śniegu też na pewno dadzą radę. Do spodni "świątecznych" są idealne. Podeszwa bardzo dobrze izoluje od zimna, jest bardzo elastyczna, absorbuje wszelkie nierówności. Brąz i biel wspaniale współgrają wizualnie <3 Gorąco polecamy, bo to świetny zakup za przyzwoitą
R'n'G KitchenWitajcie po świętach :) Dzisiaj chciałam Was zaprosić na coś lekkiego czyli na Carpaccio z buraka z serkiem, pyszne, lekkie, w sam raz po świątecznym przejedzeniu :) Carpaccio można podać jako przystawkę a także jako dodatek do obiadu :) Wyśmienicie smakuje :) Sałatkę podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda Zapraszam :) Składniki : 2 buraki duże lub 3 małe ugotowane
Sama słodycz i szczypta chilimielonych migdałów, 50 g masła, 200 g pieczarek (bardzo drobno posiekanych), sól, tymianek, biały pieprz, 1/2 szklanki wody. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko, ziarna sezamu do posypania. Idealnym dodatkiem do świątecznego barszczyku są paszteciki. Dzisiaj zaproponuję paszteciki z ciasta francuskiego, w kształcie gwiazdek z nadzieniem pieczarkowo-migdałowym. Na patelni rozgrzać 50 g masła i wrzucić na nie posiekane pieczarki. Chwilę podsmażyć
Świat Domowej KuchniŚwięta, święta i po świętach. Świąteczne potrawy już mi się opatrzyły. Dziś przygotowałam świetny makaron chow mein z krewetkami, cukinią i marchewką. W daniu wyczuwalny jest świeży imbir i sos sojowy. To zdecydowanie moje smaki. Danie niezwykle aromatyczne i błyskawiczne w przygotowaniu. Lubię to ! Składniki (2 – 4 porcje): makaron chow mein 16 – 20 krewetek 1 cukinia 1 marchewka
Moja pasja smakuPiekąc świąteczne ciasta a przede wszystkim sernik chciałam nadać mu inny smak ale przy tym bez zbędnych kombinacji. Poszperałam w szafkach i znalazłam gotową mieszankę mix keksowy. Do masy serowej dodałam do i sernik w smaku wyszedł bardzo ciekawy. Na polewę użyłam cukru do polew od Diamantu, jeśli nie mieliście jeszcze z tym cukrem do czynienia to polecam bo jest
Ewa w kuchni