świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:273/611)

Tort mleczno-czekoladowy 383

Nowy Rok rozpoczynam słodkim, czekoladowym tortem. Jest pyszny, z masą mleczną, uwieńczony czekoladową polewą i naturalnymi czekoladowymi posypkami Delecty . Idealny wypiek do popołudniowej świątecznej lub noworocznej kawy. Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego Delecta 1 łyżka oleju 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 2 łyżki kakao Masa

Smakołyki Asi
Faszerowana cukinia - wersja dietetyczna 157

przywitaliśmy kolejny Nowy Rok. Tym razem, aby nieco odpocząć od świątecznego i sylwestrowego obżarstwa zapraszam na troszkę bardziej dietetyczne danie, aczkolwiek na pewno nie brakuje mu smaków i wyrazistości. O ile nie jestem fanką serów pleśniowych, w tym wydaniu nabiera zupełnie innej formy i tutaj pasuje jak ulał :) Co by tu długo pisać - musicie po prostu wypróbować! Smacznego! Składniki

psgotujemy
6 najbardziej popularnych przepisów na blogu w 2015 r. 220

był cukier, tylko sucharki! Sucharki z nutellą! Mniam! 6. Szyszki  Relikt przeszłości, kto nie pamięta szyszek z ryżu i krówek? Dobre na przyjęcie dla dzieci i na świąteczne jarmarki w szkole :) Zaczynamy Nowy Rok. Zmian wielkich w przepisach nie będzie, bo jak zwykle - pokażę to, co przygotowałam w domu. Na obiad, na weekend, do pracy. Nie zacznę nagle podawać

bistro mama
Paszteciki w bułeczkach 146

Pyszny domowy pasztet pieczarkowy podany w zapieczonej bułce. Składniki: 10 małych bułeczek 2 dag masła 30 dag wędliny (mogą być resztki świąteczne) 10 dag pieczarek 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 cebula biała 2 łyżki tłuszczu 4 łyżki wywaru (może być z kostki) 1 żółtko jaja sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Wędlinę pokroić i zmielić . Pieczarki , cebulę

Tradycyjna Kuchnia
Makowiec japoński bezglutenowy 195

Makowiec japoński bez pszenicy, bez glutenu i laktozy. Wydanie specjalne tego popularnego ciasta zagościło na moim świątecznym stole w ostatnie Boże Narodzenie. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM: 20 dag suchego mielonego maku 300 ml mleka kokosowego – u mnie domowej roboty 15 dag cukru trzcinowego nierafinowanego 12 dag miękkiego masła 4 łyżki płynnego miodu – u mnie nawłociowy

Kuchenne zapiski Edyty
Noworoczna pierś kaczki w soku jabłkowym i cydrze 293

Witamy Nowy Rok 2016! Z tej okazji propozycja na pierś z kaczki z dodatkiem zasmażanych buraczków. Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Kora brzozy 132

Jedno z naszych tegorocznych świątecznych ciast. Wymaga trochę pracy, jak każde ciasto warstwowe, ale zapewniam, że naprawdę warto! Przy jego przygotowaniu miałam niewielki udział, bo tylko orzechy zmieliłam, a całość wykonała Mama. Ciasto bardzo smaczne, w sam raz zarówno do popołudniowej kawy, jak i na przyjazd gości. Przepis z bloga Moje Wypieki.     Składniki: Ciasto: 8 białek

Pasja Smaku
Noworoczna pierś kaczki w soku jabłkowym i cydrze 293

Witamy Nowy Rok 2016! Z tej okazji propozycja na pierś z kaczki z dodatkiem zasmażanych buraczków. Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Choinka 169

Najwyższy czas, by solidnie wziąć się za ostatnie przygotowania ozdób świątecznych. Poniższą choinkę robiłam wczoraj dość późno wieczorem, na ostatnią chwilę-dzisiaj rano była już w rękach nowego właściciela. Żałuję dwóch rzeczy-po pierwsze, że nie zaczęłam robić jej wcześniej-wówczas pięknie by się zazieleniła; po drugie-że nie fotografowałam podczas pracy. Myślałam, że wszystko pójdzie łatwo, ale w trakcie

Wrzosowa Polana
Piernik staropolski 191

oraz zamiast połowy szklanki mleka dodaję pół szklanki kawy zaparzonej w mleku. Taka wersja bardziej odpowiada kubkom smakowym domowników. Przyprawy korzenne mielę tuż przed robieniem ciasta, przepis na mieszankę świąteczną podawałam TUTAJ . Dzięki temu aromat jest naprawdę niesamowity. Ciasto powinno długo oczekiwać na pieczenie, końcówka listopada to naprawdę ostatni dzwonek, żeby je przyrządzić. Piernik dojrzewający piecze się parę dni przed

Wrzosowa Polana
Pstrąg łososiowy smażony na wodzie 238

Ryby smażenie na wodzie. Czy w ogóle jest wykonalne? Jasne że tak!   Po świątecznym obżarstwie i sylwestrowych ekscesach wysokoprocentowych, niejednego pewnie sumienie kaloryczne mocno gryzie. Mnie wyjątkowo ciśnie ono w okolicach żołądka...  Czas więc zagryźć zęby, zacisnąć pasa, powściągnąć wyskoki pokarmowe i wrócić na, pełną kulinarnych znojów oraz trudów, drogę dietetycznego odżywiania . Albowiem waga prawdę zawsze powie. Ostatnio

Grunt to przepis!
Top 10, czyli co czytaliście najchętniej w 2015 roku 193

roku: Miejsce 1 Dietetyczne ciasteczka owsiane z suszonymi owocami ( klik ) Zdecydowanie przydałyby się po wczorajszym obżarstwie :) Miejsce 2 Sałatka pieczarkowo-jajeczna ( klik )  Miejsce 3 Karkówka pieczona na  świąteczny stół ( klik )  Miejsce 4 Placuszki bananowe z czekoladą ( klik )  Miejsce 5 Krewetki z patelni - walentynkowa kolacja ( klik )  Miejsce 6 Leśny mech ( klik )  Miejsce 7 Zupa krem

W poszukiwaniu inspiracji
Ryba po grecku 214

Ryba po grecku to danie rybne, które najlepiej smakuje w okresie świątecznym. Ponadto jest to obowiązkowe danie na moim wigilijnym stole. Ryba po grecku to danie składające się z kawałków białej ryby, farszu warzywnego w lekko pomidorowym sosie. Pycha :) Do poniższego dania możecie wykorzystać, np. dorsza, pangę jak i mirunę.  Składniki: 1 kg rozmrożonych filetów, np. z miruny sól

Ugotować
Cake pops z masłem orzechowym 192

takiej masy formuje się kulki i umieszcza na patykach. Nic trudnego, każdy może je zrobić! Na blogu znajdziecie też przepis  na cake pops z nutellą. W wersji świątecznej lub poświątecznej można przygotować je z pokruszonego piernika.    Składniki: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa, biszkopt lub piernik) 120 g serka mascarpone 80 g masła orzechowego 2 łyżki

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka śledziowa z buraczkami i jabłkiem 219

smakuje najlepiej w doborowym towarzystwie to ta sałatka przypadnie wam do gustu. Dzięki smakom, które są idealnie wyważone i świetnie się uzupełniają potrawa ta jest idealną propozycją na stół świąteczny, sylwestrową imprezę czy do codziennego pałaszowania. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Mam nadzieje, że stanie się ona stałym puntem jadłospisu nie jednej rodziny, wzbogacając do o zdrowe

Świat Smaku