www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Mazurek to typowe ciasto świąteczne - kuchni polskiej. Rodzaj ciasta nie jest dokładnie określony, dlatego może być kruche, biszkoptowe, makaronikowe, czy np. marcepanowe. Nadzienie, to również indywidualny wybór. Najbardziej znanymi są: masa kajmakowa, dżem lub konfitura. Najważniejsze, aby ciasto było ładnie ozdobione, ponieważ w dużej mierze pełni funkcję dekoracyjną. A dodatkiem jest fakt, że świetnie smakuje
Di gotujefamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dzisiaj przepis mojej córki na świąteczną zupę chrzanową. Przeleżał prawie cały rok i przed nadchodzącymi Świętami Wielkanocnymi najwyższy czas, żeby ją opublikować. Jadłam ją po raz pierwszy i naprawdę mi smakowała. Polecam :-) Składniki: 1 średni seler
Na słodko lub wytrawnieDziś mam dla Was propozycję Świąteczną! Zapraszam! Składniki; 25 dag mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 2 łyżki kakao 10 dag cukru 2 jajka 5 łyżek oleju 250 ml. jogurtu naturalnego lub maślanki Masa; 2 kubeczki serka homogenizowanego (180g każdy) waniliowy 1 szkl. mleka w proszku 10 dag miękkiego masła 3 łyżki cukru
Radość kipiąca uśmiechem.takie słodkie baranki będą kapitalną ozdobą wielkanocnego stołu :) A ile radości będą miały dzieci, jeśli to z nimi zechcecie je przygotować... Troszkę zabawy nikomu nie zaszkodzi w tym świątecznym wirze prac, więc może skusicie się na ich przygotowanie? Składniki: Na 8 sztuk: Muffinki 2 małe jajka 100ml mleka 100g cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120g mąki pszennej
Kuchnia w czekoladzienajgorsza część – jak to już zrobimy, potem pójdzie z górki. Składniki użyte do przygotowania rybnej są dość wykwintne (krewetki, łosoś, dorsz), więc zupa może być idealną przystawką na świąteczny lub uroczysty obiad. Ja ją uwielbiam – od razu wpałaszowałam z dużą dokładką. Mogłabym ją jeść na okrągło. Polecam – nawet tym, którzy za rybami nie przepadają. Zupa rybna
Poezja smakupodejście do wielkanocnego koszyczka z ciasta drożdżowego. Nie ma co ukrywać, nie jest idealny :) Mimo to i tak jestem zadowolona- przynajmniej przypomina koszyk :D Taki koszyczek jest znakomitą ozdobą świątecznego stołu. Nie jest przeznaczony do zjedzenia, gdyż po kilku dniach robi się naprawdę twardy. Mówię Wam, goście będą zachwyceni! Szczerze polecam! Składniki: Ciasto: 25 g świeżych
Nastoletnie WypiekanieWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Pora zastanowić się nad wypiekami, które przygotujemy na świąteczny stół. Jednym z najpopularniejszych ciast jest babka piaskowa, często dwukolorowa. Niestety, tradycyjna wersja tego wypieku jest dość kaloryczna i zawiera spory dodatek masła i pszennej mąki. Jeśli nie chcecie rezygnować z pysznych wielkanocnych słodkości zapraszam na zdrową babkę waniliowo-czekoladową o obniżonej kaloryczności :) Składniki: 4 jajka
Chocolate Muffin BlogMazurek kokosowy to pyszna alternatywa dla tradycyjnych mazurków, które zazwyczaj pojawiają się na świątecznych stołach. Na blogu znajdziecie już przepisy na te bardziej tradycyjne mazurki: kajmakowy , pomarańczowy lub czekoladowy . Dziś dla odmiany polecam Wam mazurek dla amatorów kokosowych smaków. Przygotowuje się go szybko i ma na pewno jedną cechę wspólną z innymi mazurkami - jest mocno słodki. Z poniższego przepisu otrzymacie
Smakołyki Berenikiprzygotowywane w okresie Wielkanocy. Rodzynki nadają im słodyczy, a konfitura sprawa, że są błyszczące. Bardzo lekkie i puszyste, najlepsze z masełkiem lub dżemem. Polecam upiec na świąteczne śniadanie! Składniki: (na ok. 10 sztuk) Ciasto: 7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych 500 g mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka
Nastoletnie WypiekanieWiem, że już niedługo święta i szukacie już zapewne świątecznych przepisów, ale zanim i tutaj się takie pojawią to na szybko dzielę się z wami foccacia, którą zrobiłam wg przepisu włoskiego kucharza Edoardo Mallozzi, który tym przepisem podzielił się na tych warsztatach włoskich w Katowicach. Taka foccacia jest idealna na spotkanie ze znajomymi, szybka, łatwa i pyszna. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszna roladka na świąteczny obiad lub na zimno do chlebka ;) Składniki: około 1kg schabu 400 gr mięsa mielonego 1 jajo 300 gr pieczarek 1 cebula kawałek sera żółtego sól czosnkowa, pieprz do smaku 1. Schab myjemy i rozcinamy na długi płat mięsa. Delikatnie tłuczemy go. Obsypujemy solą czosnkową i pieprzem i chowamy do lodówki
Gotowanie...to proste !słodkie babeczki kilka ozdób dodałam i dzięki temu świąteczny nastrój im nadałam. Zrobiły się zabawne, kolorowe, niby zwykłe, a jednak wyjątkowe. Dzieciom zapewne się spodobają, bo fajnie wyglądają. A wiem co piszę, bo to sprawdziłam, jak na stół je postawiłam, to dzieci zaraz je pozabierały i z uśmiechem, smakiem je pozjadały. Dorosłym też się spodobały
Moniki SmakołykiJeśli ktoś nie ma pomysłu na wielkanocne ciasto to proponuję paschę wielkanocną. U mnie na świątecznym stole pascha jest co roku. Robiłam różne jej wersje, ale ta jest zdecydowanie najlepsza. Potrawa jest bardzo sycąca. Gorąco polecam. Przepis na to smacznie danie znajdziecie tutaj
Pobite gary Barbarywypieków: keksów, panettone, tart, ciast typu pie, babek, pierników, chleba oraz ciast na różne okazje. PapilArt, to wspaniałe formy, foremki, papilotki, które doskonale nadadzą się do codziennych, jak i świątecznych wypieków . Na Święta Wielkanocne możemy w szybki i prosty sposób przygotować ulubione keksy, babki, pasztety, a nawet jajeczka lub baranki. Zapraszam Was serdecznie do zapoznania się z ofertą firmy
Słodkie okruszkiprosty przepis Pawła Małeckiego przetestowany podczas "Wielkanocnego wypiekania z Lidlem ", bardzo udana wariacja nt. tradycyjnej paschy. Do dekoracji Paweł wykorzystał suszone owoce i gotowe elementy dekoracyjne, dostępne w świątecznej ofercie Lidla, oraz spaghetti z białej czekolady, które możecie przygotować sami. Trzeba mocno schłodzić płaski kamień do wypieków lub talerz, białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do wcześniej przygotowanego
SzczyptaSmaQ