Moje świąteczne pierniki. Są bardzo pyszne i słodkie a w lodówce można je przechowywać do miesiąca. Składniki: - 150 g cukru pudru - 500 g mąki - 1 op. proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 2 op. przyprawy do pierników - 150 ml wody - 150 ml mleka - 100 g miodu Przygotowanie: Mleko z wodą gotujemy, dodajemy miód i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie suche składniki
Kulinarne życieJednak jak już mnie najdzie na coś ochotą, wypiekam muffinki, gdyż ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Dziś postanowiłam przetestować przepis Zuzi z bloga MaKaGiGi. Muffinki miałam przyjemność jeść podczas świątecznego spotkania #lodzbloguje. TU znajdziecie przepis, którym się zainspirowałam Polecam przepis, muffiny robi się naprawdę błyskawicznie. Składniki na muffiny: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka
Moja pasja smakuSkładniki suche łączymy z wodą i olejem. 4. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 15 min. 5. Ciasto wałkujemy i wykrawamy dowolne w wzory (u mnie świąteczne choinki). 6. Nachosy wykładamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 10 min. Tak przygotowane nachosy zawierają znacznie mniej tłuszczu ;-) Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachzanadrzu czeka na wstawienie (i wcześniejsze napisanie) kilka przepisów na świąteczne ciasta, które gościły w naszej Rodzinie na święta Bożego Narodzenia. Ambasador jest jednym z nich, a przepis pochodzi ze starych zbiorów Mamy :) Oczywiście troszkę zmodyfikowałam, ale to u mnie norma... Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt: 7 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 7 łyżek
Kuchnia w czekoladzieKarkówka w majonezie Jak ja uwielbiam takie proste dania. Proste, a tak smaczne. Idealne na niedzielny lub świąteczny stół. Karkówka w majonezie wychodzi niezwykle krucha, niemal rozpływa się w ustach, nóż nie będzie Wam potrzebny :) Składniki: około 1,5 kg karkówki 4-5 cebul mały słoik majonezu 2 łyżeczki przyprawy gyros pieprz cytrynowy czosnek granulowany sól Sposób przygotowania: Karkówkę
na moim stole...Blueberry Corner by "jagodzianka" Gdy znudzi Wam się tradycyjny schabowy, można go wzbogacić różnymi, ciekawymi dodatkami. Taka odmiana sprawdzi się w codziennym czy świątecznym … Przeczytaj cały artykuł Post Soczyste, schabowe roladki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornersłonecznego blasku, mroźny świat wydaje się być zdecydowanie mniej przyjazny... W związku z tym, że pogoda iście bożonarodzeniowa, uznałam, że to odpowiedni moment na podzielenie się z Wami ostatnim świątecznym przepisem. Tradycyjne pebernødder już Wam pokazywałam; C. jednak domagał się ich uparcie, postanowiłam więc znaleźć nowy przepis. Akurat kupiłam najnowszy, grudniowy numer Hjemmets bedste mad , a tam orzeszki
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodejrzałam mamę, przygotowującą klops (wtedy jeszcze w prostokątnym prodiżu!), wszystko stało się jasne. A do klopsa mam sentyment do dziś. Nie wymaga wiele pracy, a prezentuje się pięknie na świątecznym (i nie tylko) stole. Jako że przepis jest wyjątkowy, zgłosiłam go do ciekawego konkursu kulinarnego „ Wielkanocne przepisy naszych Mam ” sponsorowanego przez sieć „Biedronka”. Do konkursu można zgłaszać przepisy
Poezja smakuBardzo wyjątkowy sernik; bardzo świąteczny:) Delikatny i niezwykle smaczny. Szybki, gotowany, nie ma mowy, żeby się nie udał. Do nadziania użyłam domowych pierniczków wykonanych z ciasta dojrzewającego, nadziewanych powidłem śliwkowym. Oczywiście można wykorzystać również pierniczki kupione, w czekoladzie lub bez, ważne, żeby były mięciutkie. Do wykonania tego sernika zainspirował mnie ten przepis . składniki: ciasto: 350 g mąki pszennej łyżeczka proszku
6nieboPamiętacie jak pisałam o świątecznym spacerze i grudniowym grzybobraniu ? To był bardzo owocny spacer bo przyniosłam z niego aż 3 gatunki świeżych grzybów. Skoro nazbierałam to trzeba było przerobić. Część zimówek trafiło do pysznej zupy grzybowej , uszaki ususzyłam na później a boczniaki wylądowały w bardzo smacznej tarcie. Właśnie tej, którą pokazuję Wam dzisiaj. Oczywiście możecie użyć boczniaków kupionych w sklepie
Smaczna Pyzadwie duże i przepyszne sesje zdjęciowe, których owocem są kolorowe e-booki! ;) Zapraszam do oglądania, dajcie znać, czy coś wpadło Wam w oko :) Księga Koktajli: http://fliphtml5.com/dcyq/ yozy Świąteczne inspiracje: http://fliphtml5.com/dcyq/ oaam
Spektrum SmakuKrokiety z mięsem zrobiłam gdy po obiedzie świątecznym pozostało mi pół indyka a nie miałam ochoty odgrzewać coś co już jedliśmy, tak więc postanowiłam przygotować krokiety, których osobiście w dzieciństwie nigdy nie lubiłam. Składniki na: Krokiety z mięsem około 300g mięsa – ja wykorzystałam pieczonego indyka, mogą to być tzw. resztki z jakichkolwiek pieczeni lub gotowanego mięsa jedna
Magiczny Garnekkrytyki i wymądrzają się na wszelkie tematy. A przecież ogólnie wiadomo, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego ... 4. Co najchętniej nucisz pod nosem? Ostatnio, oczywiście, świąteczne melodie, których ciągle nie mogę wyrzucić z głowy. A tak na co dzień różne piosenki z dzieciństwa. 5. Każdy ma jakiegoś bzika, a jaki jest Twój? Jestem zwariowana
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCudoteką ) - udzieliłam wywiadu radiowego dotyczącego bloga dla Radia Pryzmat . - moje przepisy ukazywały się kilkukrotnie w dodatku "Małopolanie Gotują" - Gazeta Krakowska - mogliście przeczytać coś o mnie oraz poznać kilka moich świątecznych przepisów w Tygodniku Nowa Huta - udzieliłam kilkunastu porad kulinarnych na FB, smsowo i telefonicznie - przygotowałam spotkanie dla Babek z Nowej Huty podczas, którego mieliście okazję wykonać ze mną zdrowe kanapki
Mania Wypiekania