bliny z kawiorem Dziś na śniadanie przyrządziłem bliny z dodatkiem gryczanej mąki i muszę szczerze przyznać, że te delikatne placuszki stanowią doskonałą odmianę, po świątecznych obfitych posiłkach. składniki dla trzech osób 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki gryczanej ( ja zmieliłem w młynku do kawy niepalone ziarno gryki) 1/3 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka oleju
Miód i pieprzogródkowych warzyw w gruncie zostały jeszcze jarmuż, kapusty toskańskie i pietruszka naciowa. Inne mróz ściął :( Po świątecznym objadaniu się głównie słodkościami, pomyślałam o przekąsce wytrawnej, którą planuję zrobić również na wieczór sylwestrowy. Następnym razem rozdrobniony jarmuż najpierw przemrożę, by uzyskać jednolicie zieloną barwę biszkoptu. Za pierwszym razem biszkopt wyszedł mi mozaikowy. Składniki : 100-150 g jarmużu (u mnie
Weekendy w domu i ogrodzieŁosoś w Miodzie i Sezamie Karp w sosie cytrusowo-maślanym Skandynawska zupa rybna Uszka wigilijne z kapustą i grzybami Frittata z łososiem i szpinakiem Sos z suszonych grzybów Kapuśniaki Świąteczny pasztet z soczewicy Pierogi z kapustą i pieczarkami! Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami Pierogi nadziane szczupakiem Kryzysowa wigilia Śledzie w oleju Wigilijna zupa grzybowa cioci Tereni
Weekendy w domu i ogrodzieRoladki łososiowe z mascarpone na krakersach to doskonała propozycja na zbliżającego się Sylwestra. Przepis znalazłam w świątecznym dodatku do gazety telewizyjnej, wypróbowałam i polecam :) Składniki ( na ok. 16 sztuk ) - 25 dag łososia wędzonego w plastrach - 30 dag serka mascarpone - 3 łyżeczki miodu - paczka solonych krakersów Do dekoracji - czerwony kawior - koperek Wykonanie Plastry łososia ułożyć na folii spożywczej tak aby powstał
Kuchnia z widokiem na ogródpowitanie Nowego Roku. Nie inaczej jest w tym roku. W okresie świąt, szef kuchni Maciej Majewski przygotował specjalną pięciodaniową kolację, która odzwierciedlała smaki polskiej i francuskiej kulinarnej tradycji świątecznej. Ale to już za nami teraz czas szykować się na bal. W tym roku, zabawa będzie odbywała się w wyjątkowym kabaretowym stylu ze spektakularnym rewiowym pokazem przygotowanym przez Teatr Sabat Małgorzaty
królestwo garówdzisiejszy. Po dobrze przespanej nocy budzi Cię kurier i mówi, że przywiózł Ci paczkę. Odbierasz taki karton z wypiekami na twarzy i dobierasz się do niego bardziej niż do świątecznych prezentów. A w środku jak zawsze, miłe zaskoczenie. Tak było i tym razem. Dostałam się do testów czekolady organizowanych przez Biedronkę - 5 czekolad z nadzieniem, 2,5 tygodnia na wypróbowanie
W poszukiwaniu inspiracjiPolecam Wam tę sałatkę na oczyszczenie się po ...zbytnim jedzonku świątecznym. Sałatka idealna na śniadanie, idealna jako przekąska, super sprawa na wynos! Syci, oczyszcza, doprowadza do równowagi kwasowo-zasadowej. Do dzieła! Składniki filiżanka ekologicznego ryżu białego basmati Symbio średni burak 1 duże soczyste jabłko Dressing sok z połowy dużej cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu gryczanego
Z Kuchni Do KuchniCiekawa propozycja, zarówno na zdrowy obiad jak i kolację. Idealnie sprawdzi się jako lżejsze danie po tych wszystkich świątecznych i kalorycznych pysznościach. ;) Szpinak najchętniej dodawałabym do wszystkiego, poważnie. Czy to naleśniki, zapiekanki, kanapki... zawsze bardzo dobrze mi smakuje. Jednak w towarzystwie kaszy, pomidorów i łososia to już totalne mistrzostwo! Musicie wypróbować! :) Składniki: na 2 porcje 100 g kaszy gryczanej
Kuchnia Elliewprost od producenta i zaspokoić moją potrzebę świeżo wyciskanych soków, jedzenia ich na śniadanie oraz wypiekania z nimi ciast. Powód był jeszcze jeden – postanowiłam narobić skórki pomarańczowej do świątecznych wypieków. Kiedyś jej nie lubiłam. Znałam tylko taką ze sklepu. Gdy parę lat temu pierwszy raz zrobiłam domową to wręcz przeżyłam szok – jakie to dobre! Ma zupełnie inny smak
Poezja smakupewnym stopniu. I tak! Tak! Miałam ostatnio okazję! Teraz, na te wspomnienia znów cieszę się jak dziecko, które wcześniej nie mogło się doczekać tej czekoladowej wycieczki. Jako, że świąteczny czas skłania do refleksji, a dzięki wizycie w czekolandii, w domu unosi się słodko-kakaowy aromat. Po prostu magia! A zatem dość już słów, kilka zdjęć na osłodę! Jeśli kiedykolwiek będziecie
Karczma HonoriettyNowy Rok zbliża się do nas wielkimi krokami. Dopiero co zakończyliśmy nasze kulinarne świąteczne zmagania, a już czas rozglądać się za szybkimi przepisami sylwestrowymi. Dlatego dziś prezentuję Wam przepis na pyszny ziołowy dip serowy (light) z orkiszowo-słonecznikowymi chrupakami. Jak dla mnie idealne rozwiązanie zarówno na szybką przekąskę sylwestrową, czy po prostu chrupanie w domowym zaciszu przy ulubionej książce
Słodkie okruszkirównież miło jak mi, że Wasze brzuszki są równie szczęśliwe, a na wadze nie przybyło żadnego kilograma :). Po krótkiej przerwie, chciałabym zaprezentować Wam pyszną surówkę. Świetnie sprawdziłaby się na świątecznym stole, jak i każdego innego, zwykłego dnia. Szybka w przygotowaniu, a mająca niesamowite, oczyszczające właściwości. W burakach zawarte są silne przeciwutleniacze, które świetnie sprawdzają się jako wspomagacze w leczeniu nowotworów
Be Fit Be Strongzupa z pieczonych buraków Lekka przyrządzona z pieczonych buraków zupa, nie tylko pozwoli naszemu organizmowi pozbierać po świątecznych posiłkach. Lecz będąc składnicą cennych elementów, doda nam sił, abyśmy mogli z nową energią ruszyć w trudy nadchodzącego tygodnia. składniki dla czterech osób 4 średnie buraki 3 marchewki 4 ziemniaki 2 cebule 1 korzeń pietruszki 3 liście laurowe 6 ziaren
Miód i pieprzwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest niezwykle lekkie, puszyste i o orzeźwiającym smaku. Doskonale sprawdzi się na letni deser oraz zimą - po świątecznych "obżarstwach". (Tortownica o średnicy 18 cm) Spód: 150g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny (użyłam margaryny z wanilią) odrobina soku z pomarańczy Masa serowa: 400g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 200g słodkiej
Di gotujeświątecznym obżarstwie polecam lekkie placuszki z kaszy jaglanej, marchewki i cukinii. Składniki: 100g kaszy jaglanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka mała cukinia cebula marchew 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (nawet lekko rozgotować). Cebulę drobno siekamy, marchew i cukinię obieramy i ścieramy na tarce. Marchew
e-PrzepisyKulinarne