suszony - 500 przepisów (strona:22/34)

Pasztet pieczony z kruszonką. 322

Dziś przepis na bardzo dobry pasztet. Robiłam go już kilkakrotnie i muszę przyznać, że jest pyszny i zawsze wychodzi ;) Można dodać do niego ulubione dodatki takie jak: suszoną śliwkę lub morele, uprażoną cebulkę, grzyby lub kawałki rozgotowanego mięsa (np. żeberka obrane z kości), za każdym razem otrzymamy niesamowity efekt. Nie pozostaje mi nic jak tylko zachęcić Was do przygotowania

Rozpustne gotowanie
Pasztet wykwintny z morelą. 221

cukru pudru 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli szczypta gałki muszkatołowej 50 ml koniaku 50 g suszonych moreli 250 ml soku pomarańczowego 1,5 łyżeczki żelatyny brzoskwinia, pomarańcza, winogrona      Cielęcinę, wieprzowinę i drób zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz, majeranek

Rozpustne gotowanie
Mazurek kajmakowy. 150

mazurka. Lukier wlewamy do woreczka, na rogu robimy małą dziurkę i dekorujemy wierzch (mogą to być np. bazie, jajka, napis lub fantazyjne esy-floresy), możemy posypać wierzch orzechami bądź suszonymi owocami. Gotowe ciasto zostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia. Gotowe!      Jeszcze raz życzę Wam wesołych Świąt Wielkanocnych

Rozpustne gotowanie
Prosiak z galarety. 195

skóry, wkładamy do dużego garnka dodajemy obraną włoszczyznę (2 marchewki, pół selera, 1 pietruszkę, por, opaloną nad ogniem cebulę), związane nitka nacie selera, pietruszki i lubczyku (ten można zastąpić suszonym) zalewamy 4,5-5 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso się rozgotuje (około 2-3 godziny). Na 20 minut przed końcem dodajemy pokrojone ząbki czosnku

Rozpustne gotowanie
Buchty z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli. 166

pomarańczy i moreli o pięknym, słonecznym kolorze, ale równie dobrze możecie nadziać je swoim ulubionym dżemem, najlepiej oczywiście własnej produkcji ;) Polecam!!! Składniki na buchty z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli : na formę o średnicy 30 cm ZACZYN: 500 g mąki pszennej tortowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru cukru 100 ml ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW

Rozpustne gotowanie
Kapuśniak z młodej kapusty ze szpinakiem. 216

łyżka oliwy 1 cebula 1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki, pietruszka, mały seler, por) 1,5 litra wywaru mięsnego z mięsem (np. rosół) 1 gałązka lubczyku (lub płaska łyżka suszonego) 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 większy ziemniak 1 mała główka młodej kapusty sól pieprz śmietana słodka 2-3 garście umytego szpinaku      W garnku rozgrzewamy

Rozpustne gotowanie
Uda z indyka "na dziko". 177

korzenia pietruszki 1/4  korzenia selera 1 pokrojona w plastry cebula 250 ml wody 1 listek laurowy 5 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 10 lekko zgniecionych jagód suszonego jałowca 3 goździki 1 cm kawałek imbiru (lub pół łyżeczki mielonego) 125 ml czerwonego, wytrawnego wina sok z jednej cytryny i kawałek wyszorowanej skórki (1x2 cm)      Jarzyny

Rozpustne gotowanie
Roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem. 183

roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem:  na 1 roladkę 1 rozbity, pojedynczy filet z kurczaka kilka listków świeżego majeranku (lub innych świeżych ziół) ewentualnie 1/3 łyżeczki suszonego 2-3 listki młodego, blanszowanego jarmużu lub 2-3 listki botwinki (ewentualnie surowego szpinaku) 2 ugotowane łodyżki botwinki (gotujemy 8 minut, a po tym czasie dodajemy listki jarmużu, gotujemy razem

Rozpustne gotowanie
Pizza 181

szklanki wody, dodajemy koncentrat, pokrojony drobno ząbek czosnku, oraz pędy bambusa. Mieszamy, czekamy aż zacznie się gotować - dodajemy pieprz do smaku, sól , i 2 -3 krople tabasco ( lub szczyptę suszonych papryczek chili). CIASTO NA PIZZĘ :  - 2 dag DROŻDŻY - 2 łyżeczki CUKRU - 60 dag MĄKI - 6 łyżek OLEJU - SÓL - 300 ml LETNIEJ WODY Drożdże razem z cukrem ucieramy

dlaSmaQ
Zielone kanapki ze szpinakiem 160

zdrowe i smaczne. Nie potrzebujemy za dużo składników, a smak jest doskonały :) Wystarczy nam  chleb  - najlepiej zdrowy graham. I do tego : 4 garstki świeżego szpinaku - ok. 6 suszonych pomidorów z oleju - ser feta - 1 średnia czerwona cebulka - kilka kropel soku z cytryny - 2  ząbki czosnku Przepis na farsz :  http://dlasmaq.blogspot.com/2013/01/sakiewki-ze-szpinakiem-i-feta.html K anapki kroimy

dlaSmaQ
Foccacia 129

Ciekawy przepis z kuchni włoskiej. Można podawać na różne sposoby - jako kanapkę, lub jak kawałek pizzy. Cisto jest chrupiące i smaczne. Ja dodałam małe pomidorki oliwki, świeży rozmaryn, suszone zioła prowansalskie Warto podawać z jakimś sosem - u nas akurat połączone zostało z pastą z chilli :) SKŁADNIKI: 10 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 250 g mąki 1 łyżeczka

dlaSmaQ
Pizza na cienkim cieście z rucolą i szynka szwarcwaldzką 126

dlasmaq.blogspot.com/2012/09/pizza.html Ja od momentu, kiedy pierwszy raz zjadłam pizzę na cienkim spodzie - nie mogę patrzeć na inną pizzę :) Do pizzy na cienkim spodzie potrzebujemy:  - 340 g mąki - suszone drożdże - 1 łyżeczkę soli - 1 łyżkę oliwy z oliwek - szklanka letniej wody - 1,5 łyżeczki cukru Jak zrobić ? Musimy zacząć od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie i odstawienia

dlaSmaQ
Zupa na małżach oraz pstrągu łososiowym z ryżem dzikim i parboiled. 197

wędzonych małży w oleju 300 g fileta z pstrąga łososiowatego 100 g kukurydzy z puszki sok z połowy limonki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta mielonego imbiru  1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz posiekana łyżka natki pietruszki opcjonalnie 2 łyżki śmietany

Symfonia smakowa
Cukinia z makaronem ryżowym i suszonymi pomidorami 241

sezonowych warzyw, a co pochwalę się: z mojej własnej uprawy. Składniki na dwie duże porcje (spokojnie, to prawie same warzywa): 1 cukinia zielona 1 cukinia żółta 5-6 połówek suszonych pomidorów 2 łyżki pomidorowego pesto (lub: 2 łyżki koncentratu pomidorowego/2 pomidory obrane ze skórki) 100 g makaronu ryżowego przyprawy: sól, szczypta kurkumy, szczypta pieprzu przygotowanie: Cukinie umyć i pokroić

greenscarf
Zamiast masła - pasta z bobu. 7 razy mniej kalorii. 162

eksperymenty z różnymi pastami kanapkowymi, bo naprawdę nie warto ograniczać się jedynie do masła czy margaryny. Składniki: 500 g nieugotowanego bobu 1-2 łyżki posiekanego koperku pół łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżki papryki ostrej 2 łyżki oleju (najlepiej nierafinowanego) 1 łyżka soku z cytryny 1 posiekany ząbek czosnku 1.   Ugotuj bób do miękkości. Najlepiej na parze, aby zachować

Powiedz dietom nie