porą. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, naleśników, gofrów, tarteletek i… wyjadania łyżką :) Składniki: (na 4 słoiki po 400g) 1kg truskawek 5-6 gałązek świeżej bazyli (nie suszonej) 6-8 łyżek cukru (w zależności od słodkości owoców) skórka starta z ½ cytryny 2,5 szklanki wody 4 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) Sposób przygotowania: Truskawki myjemy i odcinamy szypułki
Pyry na Gazwanilii 120 g mąki pszennej tortowej (u mnie orkiszowa 650) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 150 g czekolady deserowej (minimum 50-60% kakao) 50 g suszonych żurawin 25 g orzechów włoskich polewa czekoladowa: 25 ml śmietanki kremówki 30% (u mnie mleko) 50 g czekolady deserowej 10 g miękkiego masła do posypania: posiekane orzechy włoskie
Dzieje kuchennej Wiewiórygaz/indukcję czy co tam macie pod swoją kuchenką i powoli mieszając zagotowujemy. Do każdej porcji wkładamy pokrojoną w kostkę mozzarellę i oprószamy odrobiną bazylii - u mnie jeszcze niestety suszoną :) Smacznego! PS. Moja mozzarella przypomina śmietankowy kożuch, ponieważ krem był gorący, a chwilę trwało przygotowanie do zdjęć :) Zapewniam Was jednak - że w smaku jest fenomenalna
Spektrum Smakuwłoskich pomidorów w soku pomidorowym (u mnie całe - ale możecie kupic krojone) 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 garść świeżych listków bazylii i oregano 3-4 odsączone suszone pomidory 1 łyżeczka sproszkowanej papryki czerwonej świeżo mielony czarny pieprz kilka listków natki pietruszki 4 odsączone kapary (można pominąć :)) 1 ząbek czosnku 5 czarnych oliwek Do dzieła: Makaron wrzucamy
Spektrum Smaku400g) obranych i krojonych włoskich pomidorów w soku pomidorowym* 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin pęczek szparagów zielonych świeżo mielony czarny pieprz rozmaryn i bazylia (użyłam suszonych) 1 łyżeczka tartego parmezanu szczypta soli do wody na makaron * możecie użyć zamiast puszkowanych - 3 dużych świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę Do dzieła: Makaron wrzucamy na osolony wrzątek
Spektrum Smakuświeża surówka z pieczoną piersią z indyka. Składniki: (na 2 porcje) 50g makaronu spaghetti pełne ziarno (25g/porcję) 250g fasolki szparagowej i brokuła łącznie (125g/porcja) garść roszpunki 5 suszonych pomidorów 2 pomidorki koktalowe 1 lub 1/2 pieczonej piersi z indyka lub 10 małych plasterków jak u mnie zioła prowansalskie Do dzieła: Makaron gotujemy al-dente w osolonej wodzie
Spektrum Smakućwiartki, układamy na dywaniku z roszponki i oliwek. Obok zapraszamy łososia, brokuły i ryż. Aby ryż nie był suchy, polewam go przed podaniem łyżeczką oliwy, w której mieszkają suszone pomidory :) to dodaje odrobinę pikanterii i piękny aromat. Gotowe, szybkie danie dla aktywnych :) Smacznego
Spektrum SmakuMiałam wołowinę z kością i już nie dodawałam innego mięsa, jak to zwykle robię bo najbardziej lubimy rosół na różnych rodzajach mięs . Ty razem zrobiłam inny. Dorzuciłam też grzybki suszone i czosnek, dzięki czemu rosół zyskał wyjątkowy aromat i smak. Podałam go z delikatnymi kluseczkami lanymi co było bardzo dobrym i szybkim rozwiązaniem. Rosół prawie sam się robi więc
Smaczna PyzaKupiec 2 szklanki mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g 20 g czekolady mlecznej (można zastąpić gorzką, aby było zdrowiej) 2 czubate łyżki wiórków kokosowych + do posypania krajanki garść suszonej żurawiny Przygotowanie: Na małym ogniu gotujemy kaszę jaglanką z 2 szklankami mleka, mieszamy. Pod koniec gotowania, około 10-12 minuty ** dodajemy stopniowo posiekaną na drobniejsze kawałki czekoladę i wiórki
Słodkie okruszkipomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Składniki: spaghetti na 2 porcje 2 duże pomidory 1 pieczona pierś z kurczaka 2 garście ugotowanego bobu, obranego ze skóry 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku sól Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie obsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojonego
Moja smaczna kuchniatych z Was, którzy nie mogą jeść tych składników będą ideale. ... kocyk, zieleń i pyszne słonecznikowo-żurawinowe ciasteczko Składniki: (na mniejszą blaszkę ciasteczek) 1 szklanka łuskanego słonecznika 2 łyżki suszonej żurawiny 4 czubate łyżki cukru pudru 1 jajko Przygotowanie: Do misy blendera wsypujemy słonecznik i żurawinę. Rozdrabniamy. Tak przygotowaną bazę słonecznikowo-żurawinową przekładamy do miski, wbijamy jedno całe jajko
Słodkie okruszkiszklanki płatków owsianych lub jęczmiennych 1/3 szklanki płatków z migdałów 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 1/4 szlanki miodu 2 łyżki masła klarowanego 1/3 szklanki suszonej żurawiny a ponadto (dla 2 osób): 2 opakowania gęstego jogurtu naturalnego 4 łyżki ulubionego dżemu owoce do dekoracji Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 160 stopni Celsjusza. W misce zmieszać
W SMAKpotas, wapń, fosfor. Po więcej informacji, o których być może ktoś chce wiedzieć odsyłam TUTAJ . Potrzebujemy: 1 kg czarnej porzeczki 250 g daktyli, ja użyłam daktyli suszonych z GR Pliczko Czarną porzeczkę gotujemy wraz z daktylami cały czas mieszając. Ja konfitury przygotowuję bardzo szybko, dzięki temu w takim dżemie pozostają jeszcze całe owoce. Co moim zdaniem jest
MamaOskarkałyżki bułki tartej, ponadto: mąka razowa do podsypania, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Kapusta grillowana: Białą kapustę kroimy na ćwiartki, polewamy olejem czosnek - bazylia, doprawiamy solą, mielonym suszonym chili i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona. Ciasto: Mąkę mieszamy, dodajemy sól, jajko, wodę, olej i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy
Moniki Smakołykioleju, u mnie filety ze śledzia atlantyckiego bez skóry marynowane z olejem rzepakowym z dodatkiem cebuli od SEKO marynowana papryka orzechy pecan u mnie od SKWORCU suszone śliwki kalifornijskie u mnie od SKWORCU olej lniany sól i pieprz do smaku oraz świeży tymianek Śledzie odsącz z oleju na sitku i oddziel płaty od cebuli, niewielką ilość
Z Kuchni Do Kuchni