puree z dyni 18 szt krewetek 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 papryczki chili świeży imbir 1 łyżka oliwy natka pietruszki 1. Przygotować puree z dyni. Dynię pokroić na kawałki. Pozbawić pestek Piec w 200 stopniach przez
Moja Galeria Smakunadają mu ciekawego, cytrynowego smaku. Składniki: 1 kurczak (mój miał 1,3 kg) 4 ziemniaki 1 cebula 250 g pieczarek 2 gałązki pomidorków koktajlowych świeży tymianek lub 1 łyżka suszonego 4-5 łyżek oliwy 1 cytryna 4 ząbki czosnku sól, pieprz 1. Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć oliwą, posypać solą i pieprzem. Do środka włożyć ząbki czosnku oraz cytrynę
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2 porcje: przepis z bloga Chlebem i solą 1 woreczek kaszy gryczanej 1 czerwona papryka 2 jajka duża garść szpinaku 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku szczypta chilli szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej Na patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać paprykę. Smażyć kilka minut, aż papryka
Moja Galeria SmakuKwestii Smaku 1/2 szklanki mielonych płatków migdałowych 3/4 szklanki mąki ryżowej 1/3 szklanki wiórek kokosowych 1 szklanka płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 30 g suszonej żurawiny 125 g masła 3 łyżki miodu W rondelku rozpuścić masło z miodem i 1 łyżką wody. W miseczce wymieszać wszystkie suche składniki. Wlać do nich roztopione masło. Wymieszać. Uformować kuleczki
Moja Galeria Smakumarchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia (ok.170 g) 80 g soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka soli świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka oliwy 1. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki. Zagotować 1 litr wody
Moja Galeria Smakusoczystego kurczaka chyba jeszcze nie jadł. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: kurczak o wadze 1,2 kg 1 kg soli gruboziarnistej 3 ząbki czosnku 3 plasterki cytryny świeży rozmaryn suszony estragon olej pieprz Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć w środku olejem i pieprzem. Włożyć do środka obrane ząbki czosnku i plasterki cytryny. Dodać estragon i rozmaryn. Wierzch posmarować olejem, posypać ziołami
Moja Galeria Smakuksiążki Anny Starmach. "Pyszne na każdą okazję". Składniki na 2 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa 500 g ziemniaków 150 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki świeżego tymianku (użyłam 1/2 łyżeczki suszonego) sól, pieprz olej 200 ml śmietany 30% 1 łyżka musztardy (użyłam miodowej) 1/2 słoiczka pieprzu zielonego w zalewie 1/2 szklanki białego wina Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki. Gotować w wodzie
Moja Galeria Smakukomórki do wytężonej pracy oraz poprawia koncentrację. Po szklaneczkę takiego koktajlu warto sięgnąć w okresie wytężonej pracy umysłowej/nauki. Polecam:) Składniki na 2 porcje: 2 gruszki 1 jabłko 4 suszone daktyle garść jagód Goji łyżeczka nasion chia 1 szklanka wody Gruszki i jabłko obrać. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera. Dodać daktyle, jagody Goji, chia i wodę. Zmiksować
Moja Galeria Smakuprzepis będzie moim ulubionym :) Gorąco polecam! Składniki na 2 porcje: 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka suszonej żurawiny 1 łyżka otrębów pszennych (dałam płatki żytnie) 50 ml mleczka kokosowego 30 ml mleka 1 łyżka wiórków kokosowych (dałam płatki kokosowe) 1 małe jajko 1 banan 2 łyżki orzechów
Moja Galeria Smakumoim koszyku :) Smakowały tak dobrze jak wyglądają :) Większość zjadłam z synkiem od razu ;) Z pozostałych powstał pyszny koktajl :) Składniki na 2 porcje: 230 g jogurtu greckiego 1 łyżka suszonej żurawiny 4 klementynki Klementynki obrać ze skórki. Przełożyć do blendera, dodać żurawinę i jogurt grecki. Zmiksować
Moja Galeria Smakukwas krzemowy, który ma działanie wygładzające cerę, wzmacniające włosy oraz paznokcie, są również świetnym źródłem witaminy E. Składniki na 1 porcję: 4 łyżki płatków jaglanych 1 szklanka mleka 3 suszone morele kilka orzechów (dałam pekan) 1 gruszka 1 cm imbiru 1 łyżeczka syropu z agawy 1/2 szklanki soku jabłkowego Gruszkę obrać i pokroić w plasterki. Gotować w soku jabłkowym
Moja Galeria Smakuukładu krążenia. Do tego porcja świeżych warzyw i zdrowy posiłek gotowy :) Składniki: 1 filet z piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1/3 szklanki quinoa/komosy ryżowej (użyłam trójkolorowej) 1 łyżka oliwy suszony majeranek sól, pieprz pomidorki koktajlowe (kilka sztuk) sałata rzymska Filet z piersi posypać majerankiem, solą i pieprzem. Natrzeć oliwą, Odstawić na 1h. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię
Moja Galeria Smakuulubionego makaronu 1 puszka pomidorów 1/2 puszki cieciorki 30 g fety lub więcej wg preferencji 1 cebula 2 ząbki czosnku masło klarowane bazylia, oregano, tymianek (świeże bądź suszone) 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta chilli sól, pieprz odrobina cukru Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać chilli, słodką paprykę, tymianek, bazylię, oregano
Moja Galeria Smakulepsze wyniki i osiągi. Dodatek nasion chia oraz jagód Goji czyni je prawdziwym super smoothie ;) Składniki na 2 porcję: 150 g truskawek 1 szklanka mleka 1/2 buraka 2 daktyle, suszone 1 łyżeczka jagód Goji 1 łyżeczka chia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego odrobina świeżo startego imbiru Truskawki odszypułkować. Buraka obrać ze skóry. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Odstawić
Moja Galeria Smakumoże wy macie przepisy na ciekawe koktajle owocowe? Składniki na 1 koktajl : 125 ml jogurtu naturalnego, 1/2 szkl. jagód 3/4 szkl. jeżyn 5 łyżeczek naparu z mięty (3 łyżeczki suszonej mięty zalać 125 ml gorącej wody, zostawić do ostygnięcia) Owoce wsypać do blendera , dodać jogurt i miętę. Wszystko miksować kilkanaście sekund. Smacznego :) Składniki na jeden koktajl: 125 ml jogurtu
Banana Smiles