suszony - 500 przepisów (strona:15/34)

Polędwiczki w białym winie 154

Składniki na 4 porcje: polędwiczki wieprzowe 600 g pół szklanki białego wina półwytrawnego 2 gałązki rozmarynu, użyłam suszonego oliwa mąka do oprószenia sól, pieprz Polędwiczki pokroić w plasterki, każdą posmarować oliwą i oprószyć mąką. Włożyć na rozgrzaną patelnię i zalać połową wina. Dusić 5 min, następnie przewrócić, dodać sól pieprz rozmaryn i pozostałą cześć wina. Dusić na średnim ogniu

Moja Galeria Smaku
Granola z żurawiną 161

Składniki: 1,5 szkl płatków owsianych 3/4 szkl suszonej żurawiny 1/3 szkl orzechów nerkowca 1/3 szkl wiórków kokosowych 1/3 orzechów laskowych 1/3 szkl płatków migdałowych 2 łyżki łuskanego słonecznika 1 jabłko starte 2 łyżki soku jabłkowego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Wszystkie suche składniki mieszamy w misce ( w razie potrzeby orzechy wcześniej posiekać). W drugiej misce mieszamy

Moja Galeria Smaku
Pizzowe roladki z ciasta francuskiego 160

Skladniki: płat ciasta francuskiego ketchup starty ser żółty 100 g salami suszone oregano Rozmrożone ciasto francuskie posmarować ketchupem, posypać oregano ułożyć salami, zwinąć w rulon i pokroić na kawałki. Piec około 20 min w 190 stopniach.      Przepis pochodzi z tej strony

Moja Galeria Smaku
Wieprzowina słodko-kwaśna 170

Składniki: 3 sznycle wieprzowe 2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki chilli 1/4 łyżeczki pieprzu sól 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka octu balsamicznego 1/4 szklanki białego wina olej Cukier, chili, pieprz i tymianek wymieszać w miseczce. Sznycle posolić a następnie oprószyć mieszanka przypraw i cukru. Usmażyć kotleciki na rumiano. Zdjąć z patelni, a na patelnie wlać ocet balsamiczny

Moja Galeria Smaku
Zupa jarzynowa 150

garść fasolki zielonej 1 ząbek czosnku 2 cebule dymki 2 ziela angielskie 2 listki laurowe 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy 1,5 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka suszonego estragonu koperek, natka pietruszki, bazylia starty grana padano bądź inny żółty ser Włoszczyznę posiekać, cebule i czosnek pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać oliwe i roztopić masła, wrzucić

Moja Galeria Smaku
Pizza razowa z tuńczykiem 194

żółtego pomidorki koktajlowe rukola 1/2 małej cebuli  Dodatki do pizzy: Tuńczyka odsączyć. Cebulę posiekać. Pomidorki przekroić na pół. Ser żółty zetrzeć na tarce. Sos pomidorowy: puszka pomidorów 10 suszonych śliwek 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego kilka listków bazylii sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: Cebule, czosnek, paprykę pokroić

Moja Galeria Smaku
Zupa dyniowa z pieczonych warzyw 197

obraniem) 1/2 cebuli z łupiną 4 ząbki czosnku z łupiną 5 pomidorów 500 ml bulionu warzywnego 60 ml śmietany 30% 2 łyżki oliwy pieprz, sól kurkuma, papryka ostra, oregano suszone Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w poprzek. Dynię, pomidory, czosnek i cebulę położyć na blachę do pieczenia i piec w 190 stopniach przez 70 minut

Moja Galeria Smaku
Sałatka śledziowa po meksykańsku 158

słoik śledzi w zalewie octowej 140 g fasoli czerwonej z puszki 140 g kukurydzy konserwowej 140 g marchewki konserwowej 3 kawałki papryki marynowanej 1/3 papryczki chili lub do smaku suszone oregano 1 łyżka ulubionego oleju posiekany szczypiorek Śledzie, fasolę, kukurydzę, marchewkę odcedzić. Śledzie pokroić na kawałki. Przełożyć składniki do miski. Dodać pokrojone chilli, oregano, szczypiorek. Polać olejem. Źródło

Moja Galeria Smaku
Kasza gryczana z duszonym bakłażanem i grzybami 129

Składniki na 3 porcje: 2 bakłażany 30 g suszonych grzybów (wcześniej namoczonych najlepiej przez całą noc) 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa 100 g kaszy gryczanej sól, pieprz jogurt naturalny (opcjonalnie)  Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bakłażana, cebulę, czosnek pokroić w kosteczkę.Na głębokiej patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy. Dodać bakłażana, podsmażyć 10 minut. Wyłożyć

Moja Galeria Smaku
Zapiekanka z ziemniaków z kozim serem 229

200g) pokrojona w cienkie plasterki 125 g sera koziego 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g śmietany 200 ml bulionu warzywnego (użyłam własnoręcznie robionego - klik ) szczypta gałki muszkatołowej odrobiona suszonego tymianku garść orzeszków pinii sól, pieprz Cebulę, czosnek obrać. Czosnek przekroić na pół. Cebulę pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne posmarować czosnkiem. Układać na przemian ziemniaki, cukinię, cebulę, kawałki sera

Moja Galeria Smaku
Gorąca czekolada z daktyli 150

Czekolada, w której nie ma ani grama cukru :) słodzona jest suszonymi daktylami. Smak tej czekolady zależy od rodzaju mleka, jakiego użyjecie. Autorka przepisu z bloga Jadłonomia sugeruje użycie mleka sojowego lub laskowego, ja użyłam ryżowego. Mimo, iż użyłam mniej daktyli niż w przepisie i tak wyszło słodko :) Składniki na 2 szklanki: z przepisu z bloga Jadłonomia 500 ml dowolnego

Moja Galeria Smaku
Chałka 139

jest mniam, mniam :) I to mi wystarczy za cały komentarz:) Polecam! Składniki: z przepisu Olga Smile 500 g mąki (użyłam tej o symbolu 650g) 1 łyżeczka drożdży suszonych 50 g masła, rozpuszczonego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 250 ml mleka Wszystkie składniki na chałkę umieścić w misie miksera lub zwykłej misce. Wyrobić elastyczne ciasto. Moje wyrobił

Moja Galeria Smaku
Podudzia pieczone z warzywami 414

porcje: z przepisu Krew i mleko 4 podudzia z kurczaka 8 małych ziemniaków 4 pietruszki 4 marchewki 1 cebula 1 główka czosnku natka pietruszki 3 łyżki oleju suszony rozmaryn słodka papryka sól, pieprz 1. Ziemniaki obrać ze skórki. Ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić. 2. W miseczce wymieszać 2 łyżki oleju z przyprawami (sól, pieprz, rozmaryn, słodka

Moja Galeria Smaku
Ziemniaki z patelni z papryką, szpinakiem i dressingiem 150

minut. Na 5 minut przed końcem smażenia dodać szpinak. Dressing: 1 łyżka oliwy 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżka musztardy 1 łyżka syropu klonowego 1/4 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli Wszystkie składniki na dressing dokładnie wymieszać ze sobą. Polać nim gotowe danie. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Domowa granola 143

zdrowe, sycące śniadanie gotowe. Moja propozycja jest tylko jedną z miliona kombinacji. Każdy może przygotować ją z takimi dodatkami, które lubi najbardziej :) Składniki: 200 g płatków owsianych 75 g suszonej żurawiny 50 g wiórków kokosowych 35 g płatków migdałowych 25 g pestek dyni 25 g sezamu 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki oleju 1 łyżka golden syrup lub miodu

Moja Galeria Smaku