głównie witaminy A, D oraz witamin z grupy B i kwasy omega-3. Mają one korzystny wpływ na wygląd skóry, poprawiają działanie wzroku oraz wspomagają produkcję czerwonych krwinek. Przygotowanie steku z tuńczyka to najprostszy sposób na przygotowanie jakiejkolwiek ryby. Aby uzyskać stek krwisty, należy smażyć go na mocno rozgrzanej patelni po 1 minucie z obu stron, średnio wysmażony(...)minuty, a dobrze wysmażony ? po 3 minuty. Ja smażyłam po 2,5 minuty z każdej strony i wyszedł idealny. Składniki: – 2 steki z tuńczyka o grubości 2 cm – 2 łyżki oliwy z oliwek – sól, pieprz biały do smaku – 1/2 cytryny – 2 kawałki masła Wykonanie: – Steki posmarować oliwą z obu stron. – Posypać świeżo
To co kochamrostbef z cukinią i sałatą to przepyszna propozycja na obiad, dla tych wszystkich, którzy uwielbiają mięso. Oczywiście podstawą tego dania jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Są dwie szkoły przygotowania dobrego steku – jedna mówi – NIE solić, druga mówi MOŻNA solić. Ja tym razem przygotuję go wg. tej pierwszej teorii. Zobacz przepis na: Stek z pieczonymi ziemniakami i słodką marchewką Składniki(...)temperaturę pokojową. Cukinię kroimy w plasterki, kładziemy na patelni grillowej, smarujemy odrobiną oliwy i posypujemy szczyptą oregano. Soli i pieprzymy. Mięso również układamy na patelni grillowej posmarowanej olejem kładziemy steki. Grillujemy z obu stron po ok. 4 minuty. Mięso będzie wtedy medium rare. Po usmażeniu stek odkładamy na deskę na ok. 2 minuty, aby odpoczął. Oprószamy solą i pieprzem. Kładziemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Soczysty stek w towarzystwie też soczystych warzyw. Mogę powiedzieć że to taka uczta mała dla podniebienia. Batat z grilla pycha, słodki nie można mu się oprzeć. 1 stek wołowy rozbef około 250 g sól, pieprz, przyprawa do grilla 1 gałązka pomidorków koktajlowych 1 batat 1 cukinia 1/2 pęczka szparagów zielonych natka pietruszki pieprz czerwony ziarna olej czosnkowy Stek nacieram(...)oliwą , przyprawą do grilla. Patelnię grillową nagrzewam i wkładam stek. Grilluję z jednej strony dwie minuty, po czym przekładam na drugą stroną i grilluję kolejne trzy minuty. Czas grillowania zależy od tego jak mocno wysmażony lubimy stek. Mięso wykładam na talerz i odstawiam jeszcze na 5 minut. Batata kroję w plastry, cukinię w długie plastry. Smaruję olejem czosnkowym, posypuję solą
wesoła kuchniaOpis Stek z kalafiora: Stek z kalafiora to pyszny i ciekawy pomysł na to warzywo. Każdy z nas powinien docenić dobroczynne właściwości kalafiora.Ma działanie antynowotworowe, co potwierdzają liczne badania. Regularne jego jedzenie zapobiega powstawaniu wrzodów, jak również wspomaga w walce z innymi chorobami układu pokarmowego. Jeżeli walczysz z reumatoidalnym zapaleniem stawów, koniecznie wprowadź kalafior do swojej codziennej diety. Steki zazwyczaj(...)kojarzą się nam z dużym i soczystym kawałkiem mięsa. Jednak stek to nie tylko mięso, ale także możemy przygotować je z warzyw, np. z kalafiora. Przepis ten na pewno zadowoli wszystkich wegetarian i wegan. Bo kto powiedział, że warzywa muszą być nudne? Polecam Wam ten przepis, a na pewno się nie zawiedziecie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na obiad
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneZdrowa rybka z rusztu w postaci pachnących cytrusami i jałowcem delikatnych steków otulonych niezwykle aromatyczną pastą ze świeżego koperku to moja propozycja dla klasycznych mięsnych potraw z grilla. Grillowanie to nasz sport narodowy dlatego ja polecam delikatne steki z łososia w towarzystwie chrupiących szparagów. Świetny przepis na grilla pod chmurką. Składniki: 360g steki minutowe z łososia Mowi (2 opakowania(...)szparagów oliwa sól pieprz Wykonanie: 1. Marynata: Gin, sok z pomarańczy i z cytryny wymieszać ze sobą, dodać miód, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 2. Steki z łososia zalać marynatą, odstawić na bok i marynować około 30-40 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową, ułożyć steki łososia i smażyć około 40-60 sekund z każdej
Szalona Kuchnia EwelinyBiałym, mężczyźni się odwdzięczają się również kupując prezenty, dzięki czemu równowaga jest zachowana :) Prawdopodobnie amerykańscy mężczyźni pozazdrościli Japończykom tej równowagi i w odpowiedzi na dzień św. Walentego wymyślili Dzień Steka i Loda. Są zarzuty, że te święto jest trochę wulgarne, żeby nie powiedzieć "burackie". W pełni się zgadzam, ale w odpowiedzi na tak kiczowate święto jakim są Walentynki, nie sposób(...)było wymyślić nic innego. Zazwyczaj steki są wołowe, ale jak wiadomo wołowina jest droga. Ta wołowina, która się w ogóle na steki nadaje, jest jeszcze droższa. Stek znaczy zmażyć, czyli teoretycznie, czegokolwiek plaster weźmiemy i usmażymy, to będzie stekiem. Ja przygotowałem wersję kryzysową - stek z czerwonej kapusty. Przepis na loda dałem kiedyś tu :) Składniki: - kapusta czerwona - mieszanka przypraw do mięsa
Kryzysowa Książka KucharskaPanzanella ze stekiem, makaronowa sałatka caprese, tajski makaron z dresingiem z masła orzechowego, miks soczewicowo-ryżowy z krewetkami, tortille z pieczonym batatem i awokado – na koniec zimy mamy dla Was pięć prostych, zdrowych sałatek (jedna zawinięta), które można zamrozić. Pozbądź się oponki zimowej Wiosna u nas za oknem, w sercu i w kuchni. Ukuliśmy nawet hasło, że czas pozbyć się(...)tydzień, bo każde danie jest wyjątkowe, zawiera jakiś zdrowe składniki i jest przyrządzane w interesujący sposób. Co jest w nich takiego niezwykłego? Zobaczcie całe menu: Poniedziałek: Panzanella ze stekiem i pieczonymi warzywami Klasyczna włoska, letnia sałatka, z czerstwym pieczywem, idealna na upały. Tu z dopalaczem w postaci solidnego steka wołowego. Zamiast świeżych warzyw użyliśmy pieczonych. Głównie dlatego, że pomidory
Niedzielny kucharzPieczone zielone szparagi, to bardzo szybki pomysł na obiad, można go zrobić niemalże w całości w jednym naczyniu. Wystarczą dwa steki z tuńczyka, gałązki pomidorków cherry i szalotka lub czosnek. Cała sztuka to dobrze umieć przygotować i upiec szparagi. Jest to bardzo proste ale trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jakich wszystko zajdziesz w poście. Proste danie jednogarnkowe PIECZONE ZIELONE(...)SZPARAGI ZE STEKAMI Z TUŃCZYKA dla 2 osób - pęczek zielonych szparagów - 2 steki z tuńczyka - 2 gałązki pomidorków cherry - 2 szalotki - około 3-4 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki syropu z agawy - sól morska Przypieczeniu szparagów ważne są dwie rzeczy CZAS i SPOSÓB pieczenia. Jak czasami w internecie widzę na zdjęciach spieczone, spalone i zdezelowane szparagi to chce
SMYKWKUCHNImniej istotnych z punktu widzenia domowego budżetu zastosowań, m.in. możliwość wykorzystywania folii i worków do pakowania próżniowego do przygotowywania posiłków zgodnie z metodą sous vide i sezonowania wołowiny na steki. Dzięki tym rozwiązaniom nie tylko oszczędzamy pieniądze, kupując zamiast gotowych półproduktów kulinarnych, jedynie nieprzetworzoną żywność (mięsa, ryby i owoce morza, warzywa i owoce). Możemy także przygotować odpowiedniej wielkości porcje(...)uniknąć marnotrawienia jedzenia. Stek wołowy sezonowany w workach próżniowych FoodSaver Przyrządzanie potraw metodą sous vide (co w dosłownym tłumaczeniu z języka francuskiego oznacza „w próżni”) polega na powolnym gotowaniu zapakowanych próżniowo produktów w odpowiedniej temperaturze (zazwyczaj nieprzekraczającej 70 stopni C). Dzięki temu następuje mniejsza, niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania, redukcja masy użytych składników, zostają zachowane cenne dla zdrowia witaminy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRyby są pyszne przygotowane na wiele sposobów, czy to pieczone, grillowane, pieczone lub w formie steku. Dzisiaj przygotowałam bardzo szybkie danie, stek z tuńczyka z salsą z komosy ryżowej, mango oraz borówek. Połączenie bardzo ciekawe i smaczne, polecam. SKŁADNIKI : 1 świeży stek z tuńczyka około 300 g sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek(...)PRZYGOTOWANIE : Stek z tuńczyka nacieramy odrobiną soli i pieprzu, polewamy oliwą i odkładamy na 30 minut aby mięso naszło. Komosę wsypujemy do garnka, zalewamy około 1 szklanką lekko osoloną wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną nakrywamy pokrywką i odkładamy na 20 minut aż całkowicie napęcznieje. Mango i paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę szatkujemy. Komosę
Kulinarne Fantazje Mariolikilogramów. Mięso tuńczyka to podstawa wielu szybkich i łatwych w przygotowaniu dań. Jadamy go na surowo w sushi i tatarze, z puszki dodajemy do sałatek. Moja dzisiejsza propozycja to steki z tuńczyka w azjatyckiej marynacie, grillowane i podane z sałatką z ogórków. Tuńczyk jest doskonałym źródłem białka, wielu witamin oraz kwasów tłuszczowych Omega. Należy jednak zachować umiar w spożywaniu(...)ciele tuńczyka odkłada się rtęć i im większa ryba, tym więcej szkodliwego pierwiastka przedostaje się do organizmu. Jak ze wszystkim, trzeba zachować umiar i zdrowy rozsądek. Składniki: 2 steki z tuńczyka (po około 120 g) Marynata do steków: 6 łyżek jasnego sosu sojowego 3 łyżeczki brązowego cukru 3 łyżki sosu ostrygowego 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki drobno posiekanego
Smakowity Blog Kulinarnymoże być przyrządzany na wiele sposobów, może być smażony, grillowany, wędzony, suszony. Może być dodatkiem do wielu potraw: sałatek, zapiekanek, potraw z ryżem lub pizzy. U mnie dzisiaj grillowany stek z tuńczyka w towarzystwie warzyw, sera mozzarella oraz sosu 1000 wysp, a wszytko to owinięte tortillą. Zamiast steku, który może być niedostępny w naszych sklepach możemy użyć tuńczyka(...)puszki w sosie własnym. Polecam! Tortilla z grillowanym tuńczykiem Składniki na 4 szt: 4 tortille pszenne lub kukurydziane 1 stek z tuńczyka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula garść czarnych oliwek opakowanie mozzarelli przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny Na sos 1000 wysp: 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu pikantnego (użyłam ketchupu z ostrą papryczką) 1 łyżeczka octu winnego pół
Smak mojej kuchniwitamin z grupy B i kwasy omega-3. Mają one korzystny wpływ na wygląd skóry, poprawiają działanie wzroku oraz wspomagają produkcję czerwonych krwinek. Przygotowanie steku z tuńczyka to najprostszy sposób na przygotowanie jakiejkolwiek ryby. Aby uzyskać stek krwisty, należy smażyć go na mocno rozgrzanej patelni po 1 minucie(...)minuty, a dobrze wysmażony – po 3 minuty. Ja smażyłam po 2,5 minuty z każdej strony i wyszedł idealny. Składniki: – 2 steki z tuńczyka o grubości 2 cm – 2 łyżki oliwy z oliwek – sól, pieprz biały do smaku – 1/2 cytryny – 2 kawałki masła Wykonanie
To co kochamStek to solidne danie, które przygotujemy w kilka chwil... Miłośnicy steków to głównie mężczyźni, lecz również nie które kobiety są fankami porządnego kawałka mi ę cha😊 Do przygotowania steka możemy użyć antrykot, rozbef lub polędwicę. Jeśli zdecydujemy się na przygotowanie steków, to należy pamiętać o kilku wskazówkach. Mięso, którego będziemy używać powinno mieć temerature pokojow ą , podczas smażenia mięsa(...)wolno nakłuwać, a poza tym mięso po usmażeniu powinno odpocząć - to wszystko, a teraz możemy się zabrać za obiad :-) Usmażone steki można podawać z pieczonymi ziemniaczkami, kasz ą i różnorodnymi warzywami... Ja wzbogaciłam smak steka, polewając go masłem czosnkowym, a do tego przygotowałam kasze gryczan ą i sałatkę z rukoli, która doskonale współgrała z całością. Smacznego 😊 Składniki: stek
kulinarne odsłony patiTuńczyk to love mojego syna. Tą rybę w każdej postaci może jeść codziennie, ba nawet codziennie trzy razy dziennie :) Stek z tuńczyka? Tak naprawdę jest banalny w przygotowaniu i tak szybko się go przygotowuje. Nie bójcie się go usmażyć. W mojej okolicy jedyny stek jaki mogę dostać jest w formie mrożonej, a w Biedronce z tego co widzę zadomowił się(...)stałe. Od kiedy przygotowałam Młodemu stek z tuńczyka od tego dnia twierdzi, że jest zarąbisty i co trochę dopytuje kiedy znowu go przygotuje, więc serwuję mu go co jakiś czas. Składniki: 1 stek z tuńczyka (ja miałam mrożony) świeżo zmielona sól morska świeżo zmielony pieprz kolorowy 1-2 gałązki świeżego rozmarynu oliwa z oliwek (ja użyłam oleju z awokado) Wykonanie
Blondynka Gotujesteku z polędwicy wołowej i opisie technik oraz tricków przy przygotowywaniu tego typu mięsa, przyszedł czas na stek z rostbefu. Ten urozmaiciłam nieco przyprawami. Możecie oczywiście wykorzystać własne kompozycje smakowe i próbować, próbować, próbować. :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); STEK Z ROSTBEFU NACIERANY KOLOROWYM PIEPRZEM I AROMATYZOWANY CZOSNKIEM ORAZ ROZMARYNEM Składniki: - dowolna ilość rostbefu - tłuczony kolorowy pieprz - kilka gałązek świeżego rozmarynu - kilka ząbków czosnku - oliwa - sól Przygotowanie: Rostbef dzielimy
Życie zamknięte w smakuSzparagów ciąg dalszy :) Tym razem przedstawiam przepis na danie główne - stek z polędwicy wołowej podany na podsmażanych szparagach w delikatnym sosie. Potrawa inspirowana jest przepisem z czerwcowego wydania magazynu 'Moje Gotowanie'. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: odrobina oliwy z oliwek 1/2 pęczka szparagów 2 steki z polędwicy wołowej 1 łyżka masła sól gruboziarnista pieprz świeżo mielony Składniki(...)smaku Składniki na sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy w misce. Steki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na 20-30 minut w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą, odstawiamy
My Culinary Artprzygotowanie: 5 minut, czas grillowania: 16 minut Składniki: ½ szklanki musztardy Dijon 1 łyżka miodu ½ łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu ½ łyżki świeżo zmielonego czerwonego pieprzu 1 łyżeczka soli czosnkowej ulubiony stek Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz steka dokładnie wymieszać, Mieszanką/pastą natrzeć dokładnie mięso z każdej strony. Pozostawić na 5 minut. Grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Zobacz jak grillować steki(...)perfekcji . Musztardowo-pieprzowy stek is a post from: naRuszcie.pl The post Musztardowo-pieprzowy stek appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciesteki z rekina, łyżeczka startego imbiru, 60 ml soku z pomarańczy, skórka otarta z 1/2 cytryny, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, 20 ml sosu sojowego Kikkoman, masło lub oliwa do smażenia, łyżka masła Steki rozmrozić, osuszyć. Najlepiej do rozmrożenia zostawić je w lodówce. Skórkę cytrynową i pomarańczową, imbir, sos sojowy i sok z pomarańczy rozgnieść w moździerzu. Steki z rekina(...)natrzeć marynatą i odstawić na 30 minut. , przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Steki wyjąć z marynaty, osuszyć. Marynaty nie wylewać. Smażyć na rozgrzanej patelni, na oliwie, po około 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na półmisek i trzymać w cieple. Na patelnię wlać marynatę, gotować aż odparuje połowa. Przecedzić. Wymieszać z łyżką zimnego masła. Steki polewać
królestwo garówZnudziło mi się że przepisy które dodaję są zawsze tanie więc dzisiaj coś burżujskiego. Składniki: -stek wołowy z antrykotu lub rostbefu -3 łyżki oleju -sól, pieprz -opcjonalnie łyżeczka masła Przygotowanie: Stek wyciągamy z lodówki na godzinę przed smażeniem. Nacieramy go olejem i oprószamy delikatnie pieprzem (nie powinien on zdominować smaku steku, mięso wołowe jest bardzo dobre samo w sobie). Rozgrzewamy(...)mocno patelnie i kładziemy na niego nasze mięso. Smażymy z każdej strony po minucie a następnie w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia: jeszcze raz po minucie gdy chcemy uzyskać stek krwisty, po dwie minuty dla średnio wysmażonego (polecam najbardziej tą opcję) lub po 3 dla wysmażonego. Gdy mięso jest grube to można po wstępnym obsmażeniu nieco zmniejszyć temperaturę i smażyć
Tanie przepisy studenckieDzisiaj coś dla mięsożerców - steki! Pamiętam, jak pół roku temu zdarzyło mi się przez całe 4 dni być na diecie kopenhaskiej i wcinałam wtedy codziennie stek z polędwicy wołowej. Po 4 dniach nie mogłam na nią patrzeć. Kombinowałam jakby ją tu doprawić, żeby urozmaicić smak. Odpadała sól, a o curry nie pomyślałam. Jeśli więc ktoś jest na tyle szalony, żeby(...)lubicie wsypcie do plastikowej torebki, dodajcie 2 łyki oleju i pokrojone ziemniaki. Teraz tylko dokładnie je wymasować ;) i pięknie obtoczą się aromatami. Do piekarnika i gotowe. Polecam! Składniki na stek 4 kawałki wołowiny (może być polędwica lub ligawa) 4 łyżeczki mieszanki curry ( tutaj przepis ) sól do smaku 5 łyżek oleju 1 ząbek czosnku 1-2 cm kawałek obranego świeżego
W kuchni wieczoremfalse false false PL X-NONE X-NONE Kapusta pak choi pierwszy raz gościła w naszej kuchni, ale nieskromnie przyznamy, że wyszła nam pyszna! Przepis na stek i kapustę pak choi SKŁADNIKI: - 300g steku wołowego - kapusta pak choi - około 6 sztuk - 3 ząbki czosnku - 4 papryczki pepperoni - 1 łyżka miodu - 1 łyżka oleju - 3 łyżki sosu sojowego(...)garść łuskanego słonecznika PRZEPIS NA STEK Tutaj nie będziemy się rozpisywać bo stek został jedynie przez nas oczyszczony, usmażony na rozgrzanym oleju (6 minut na każdej stronie) i posolony do smaku. Sam w sobie był bardzo smaczny! PRZEPIS NA KAPUSTĘ PAK CHOI KROK 1. Czosnek rozgniatamy, papryczki siekamy i razem z sosem sojowym oraz miodem zaczynamy
Związek na patelninajlepiej na grillu sprawdzają się surowe krewetki w pancerzach, ośmiornice, kałamarnice i kalmary. Na początek najlepiej jest zacząć od prostych dań, czyli grillowania ryb. Zapraszam po przepis na pyszny stek z tuńczyka z nutka rozmarynu. Tuńczyk ma bardzo zwarte mięso, ale jest rybą bardzo chudą, należy go więc smażyć krótko, żeby mięso zbytnio nie wyschło. Grillowany stek(...)tuńczyka Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania Składniki: 2 steki ze świeżego tuńczyka sok z cytryny 2 gałązki rozmarynu Marynata: oliwa z oliwek EV sól świeżo zmielony pieprz 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1/2 drobno posiekanej papryczki chili Wykonanie: Składniki marynaty mieszamy w szklanym pojemniku. Obtaczamy nią dokładnie mięso. Przykrywamy i chowamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie
Kulinarne przygody Gatitychrupiąca. Z serem i z mięsem, wiec świetnie się sprawdzi jako całe danie obiadowe lub lunch – syci! Dużo zieleniny, dużo koloru, feeria smaków i prostota wykonania. Sałatka ze stekiem, z włoskim sosem proszę Państwa. Zaraz pora zrzucić z karku zimowe ciuchy! Stek doprowadzamy do temperatury pokojowej, osuszamy z wierzchu papierowym ręcznikiem, smarujemy z obu stron cienko oliwą lub olejem, pieprzymy(...)Smażymy na mono rozgrzanej patelni do wybranego stopnia wysmażenia, solimy i zdejmujemy na deskę żeby mięso odpoczęło. Więcej wskazówek o smażeniu idealnych steków znajdziecie w tym poście . Na dużym talerzu (ten bambusowy na zdjęciach ma 45cm średnicy) lub paterze – a w wypadku ich braku na dwóch większych talerzach obiadowych – rozkładamy mieszankę sałat, kiełki i roszponkę. Siekamy szczypior, ogórka obieramy
Karo in the KitchenBlue (stek lekko obsmażony z każdej strony – mięso w środku surowe i ciepłe). Smażymy w temperaturze ok. 38 st. C. To wysmażenie można wykonać tylko na patelni, podsmażając steka dwa/trzy razy i w przerwach odstawiając go w ciepłe miejsce by białko się nie ścinało, a mięso nabierało temperatury. Bez termometru kucharskiego możemy określić stopień wysmażenia mięsa na podstawie jego miękkości(...)sprężystości… Blue - (stek lekko obsmażony z każdej strony – mięso w środku surowe i letnie). To wysmażenie można wykonać tylko na patelni, podsmażając steka dwa/trzy razy i w przerwach odstawiając go w ciepłe miejsce, by białko się nie ścinało, a mięso nabierało temperatury. Rare (stek krwisty) – mięso czerwone w środku z rozpoczętym procesem ścinania białka, czerwone „krwiste osocze”. Temperatura
ClauditteMissCookingnikt na nikogo nie musi czekać i oba zdejmujemy z patelni w tym samym czasie. Ja zadowolona on zadowolony czego chcieć więcej. Więc polecam takie rozwiązanie. Składniki 2 kawałki steków z rostbefu (po ok 250 g u mnie większy ale cieńszy 246 g drugi mniejszy ale grubszy 216 g) sól, świeżo zmielony pieprz odrobina oleju Dodatki Sałatka z party mixem(...)Masło ziołowe - zamiast suszonej bazylii dałam dużą garść posiekanej świeżej Steki wyjmujemy z lodówki min. 30 min przed smażeniem żeby nabrały temperatury pokojowej. Grillową patelnię lekko spryskujemy olejem i mocno rozgrzewamy. Steki myjemy i dokładnie wycieramy papierowym ręcznikiem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy nasze steki i zmniejszamy trochę ogień tak do 3/4 mocy a nie 100 %). Smażymy z każdej strony
Piekielna Kuchnia Patiręcznikiem. Pozostaw mięso na talerzu , aby uzyskało pokojową temperaturę (około godziny). 3. Dopraw osuszone mięso solą i pieprzem. 4. Umieść mięso na patelni i zrumień z obu stron. Obracaj stek i polewaj tłuszczem. Stek o grubości 1 cm smaż przez około 1 minuty,o grubości 2 cm, około 2-3 minut. Patelnia powinna być dobrze rozgrzana. 5. Usmażone mięso wyjmij(...)wskazówki • Używaj oleju do smażenia. Do rozgranego oleju dodaj łyżkę masła. • Smażąc mięso dodaj gałązkę świeżego rozmarynu lub posyp suszonym. • Pamiętaj, że czas gotowania zwiększa grubsze włókna mięsa, stek bok wymaga znacznie więcej czasu na patelni niż żeberka. • Kiedy mięso jest miękkie jak policzek oznacza to, że w środku jest wciąż surowe • Gdy stek jest już sprężysty jak podbródek
codojedzeniagrillu w specjalnej wędzarce wióra do wędzenia. Umieścić łososia w grillu i grillować około 15 minut łącznie. Kiedy skóra ryby zaczyna ładnie się odwijać do góry rybę można odwrócić. Steki z łososia grillowane na desce cedrowej Grillowanie na deskach cedrowych to szybki i prosty sposób na pysznego łososia z grilla. Dzięki grillowaniu na drewnianych deskach zachowujemy wspaniały smak łososia(...)również uzyskujemy rewelacyjny smak dymu z tlących się desek. Składniki: 4 steki z łososia 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 deska cedrowa moczona w wodzie Przygotowanie: Rozgrzać grilla. W międzyczasie połączyć oliwę z oliwek, musztardę, sól i pieprz. Przygotowaną mieszankę równomiernie rozprowadzić
naRuszcieśmietanowy sos Składniki: ½ szklanki śmietany 2 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku ¼ łyżeczki soli koszernej ¼ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: W małej misce wymieszać wszystkie składniki, podawać z ulubionym stekiem Karmelizowana Cebula Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże czerwone cebule pokrojone w cienkie plasterki 2 gałązki świeżego tymianku ½ łyżeczki soli koszernej ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki octu jabłkowego(...)będzie miękka i delikatna. Na koniec mieszamy z octem i cukrem. Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Aromatyzowane masła Smakowe masła (masła złożone) są doskonałym dodatkiem do steków. Ale równie dobrze smakują z innymi daniami z grilla: z tostami, kukurydzą czy ziemniakami z grilla. Składniki: 4 łyżki miękkiego masła ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu plus składniki do wyboru: 1 bardzo
naRuszcieskalę światową i zachwyca gości nie tylko wykwintnymi smakami, ale także stylowym wystrojem i atmosferą. Restauracja jest częścią imperium restauracyjnego Wolfganga Pucka, znanego z innowacyjnej kuchni i niezrównanych steków. Wolfgang Puck jest uznanym mistrzem kuchni amerykańskiej. CUT słynie z najwyższej klasy kuchni stekowej, w której wykorzystywane są tylko najświeższe i najsmaczniejsze mięsa. Restauracja dba o wybór najlepszych produktów, aby goście(...)mogli cieszyć się niezrównanym smakiem steków. Menu CUT obejmuje nie tylko steki, ale także różnorodne dania kuchni amerykańskiej przygotowywane z wyrafinowanym podejściem i dbałością o szczegóły. Restauracja zachwyca stylową atmosferą i wystrojem. Nowoczesne wnętrze, eleganckie meble i stonowane oświetlenie tworzą atmosferę luksusu i komfortu. Personel restauracji słynie z profesjonalizmu i dbałości o potrzeby gości. Najwyższej klasy obsługa uzupełnia elegancki styl
ProstePesto.plpoziom cholesterolu LDL. W celu "przemycenia" doskonałego źródła żelaza proponuję przygotować ligawę wołową od Highland Beef z nad Pilicy ! Do tego idealnie wpiszę się sałatka z mnóstwem warzyw! Składniki: Steki 200 g ligawy wołowej sól, pieprz 10 ml oleju rzepakowego do smażenia Sałatka 200 g zielonych szparagów 100 g pomidorków 150 g papryki zielonej 100 g rzodkiewki 50 g rukoli(...)przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka czerwona, czosnek granulowany, koperek suszony 10 ml oleju lnianego Sposób przygotowania: Steki Ligawę wołową dokładnie umyć, oczyścić z błon. Pokroić w steki o grubości ok. 1 cm. Mięso osuszyć, z obu stron doprawić solą i pieprzem. Odstawić na ok. 10 minut. Sałatka Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Odciąć zdrewniałe końce od szparagów. Gotować w lekko
Truskawkowa FiestaLato to idealny czas na przygotowywanie grillowanych warzyw oraz mięs. Grillowany stek z dodatkiem sosu Babushka od Dziki Bill to niebo! Ten sos idealnie nadaje się do tego typu mięs! Polecam! Składniki: 250 g steka wołowego 200 g bakłażana 100 g pomidorków 100 g rzodkiewki 100 g marchewki (obranej) 150 g papryki zielonej 50 g rukoli przyprawy: zioła prowansalskie, sól(...)pieprz, czosnek granulowany 10 ml oleju lnianego 5 ml oleju rzepakowego do smażenia 20 ml sosu Babushka Sposób przodowania: Steka przyprawić solą i pieprzem (z obu stron). Odstawić na 10-15 minut. Międzyczasie umyć i osuszyć bakłażana. Pokroić w plastry, posypać z obu stron solą - odstawić na ok. 10 minut. Pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Rzodkiewkę umyć
Truskawkowa Fiestaświadczą wiek i rasa zwierząt, sposób odżywiania, rozmieszczenie tłuszczu oraz stopień dojrzałości mięsa. Do celów kulinarnych o wiele bardziej nadaje się mięso delikatnie poprzerastane tkanką tłuszczową czyli tzw marmurkowate. Stek – z jakiej części tuszy wołowej? Z polędwicy Polędwica jest najbardziej wartościową i najdroższą częścią tuszy wołowej, gdyż stanowi jedynie 3% masy ciała zwierzęcia. Świetnie nadaje się na steki, befsztyki, medaliony(...)antrykotu Antrykot to mięso z części grzbietowej tuszy wołowej. Nadaje się do pieczenia w całości, a po pokrojeniu na kotlety a także do grillowania. Ze środka wykrawa się stek z ang. rib eye steak, który jest zazwyczaj grillowany. Rekomendowana wielkość steku waha się od 8 do 10 uncji (1 uncja= 28,3g) Z rostbefu Rostbef leży za antrykotem, jest częścią
Dorota SmakujePico de Gallo stała się oczywiście podstawą do całego meksykańskiego obiadu. Już wyjaśniam, szukając informacji na temat Pico de Gallo, znalazłem info, że ta sałatka idealnie pasuje do steka Fajita, który natomiast w połączeniu z domową tortillą tworzy cudowne, wręcz porównywalne z orgazmen 😉 kulinarnym daniem. Ale… To nie koniec, przeszukując dalej świat internetu, doszło do mnie, że kroplą(...)ósemki Czerwona cebula – 1 sztuka drobno pokrojona Jalapeño – 1 sztuka drobno pokrojona Czosnek – 2-3 ząbki drobno starte Świeża kolendra – posiekana Sok z limonki Stek Fajita Polędwica wołowa – 400-500 gram Oliwa z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego Marynata Sok z limonki – 6 sztuk Czosnek – 3-5 ząbków drobno startych Suszone oregano
RafalCookDzisiaj mam dla Was lekki, zdrowy, wegetariański obiadek. Niby takie nic, a jednak duże coś! Mało kalorii w dużej porcji, czyli tak jak być powinno! Steki (wegesteki) z kalafiora pojawiały się w internecie od dłuższego czasu, w różnych wariacjach przyprawowych. Postanowiłam w końcu ich spróbować, bo prezentują się przeciekawie. Ich przygotowanie jest banalnie proste, aczkolwiek trzeba posiadać grilla, elektrycznego grilla(...)suszonej bazylii – sól, pieprz Składniki na ziemniaki Hasselback: – 1kg ziemniaków, małych/średnich – 2 łyżki oliwy – 3 ząbki czosnku – ¼ łyżeczki czosnku suszonego – ¼ łyżeczki papryki słodkiej – ¼ łyżeczki papryki ostrej – sól, pieprz STEKI: Kalafiora płuczemy, osuszamy i kroimy w plastry „steki” o grubości około 2cm. Roztopione masło łączymy z olejem, przyprawami i posiekaną natką oraz bazylią. Każdy stek smarujemy z dwóch stron, kładziemy
Be Fit Be Strongproblem. Poniżej 10 różnych przepisów na niedzielny obiad: od bardzo prostych, do zrobienia w 15 minut, po bardziej czasochłonne, którym trzeba poświęcić więcej uwagi. Jest pieczony drób, ryba, stek i owoce morza. Wszystkie pyszne, wielokrotnie przetestowane. Gorąco polecamy! Pytanie do rodziny: co zjecie na obiad? Cokolwiek…. Na każdą kucharkę, kucharza taka odpowiedź działa jak płachta na byka. Cokolwiek, czyli(...)rumiana kaczka. Cały sekret tkwi w powolnym pieczeniu w odpowiedniej temperaturze. Nasz wypróbowany niezliczoną ilość razy przepis to gwarancja, że kaczka Ci się uda. Czytaj dalej JAK Z RESTAURACJI: Stek au poivre Wystawne danie, które można zrobić w 15 minut. Wbrew pozorom stek panierowany w pieprzu specjalnie pikantny nie jest, ponieważ wysoka temperatura pozbawia nieco pieprz ostrości. Całość dodatkowo łagodzi
Niedzielny kucharzlast but not least – kalafior. Piękne warzywo o niepowtarzalnym smaku, choć raczej powinniśmy napisać – smakach. Kalafior bez przypraw nie smakuje najlepiej, natomiast dobrze przyprawiony zmienia się w delikates. Polecamy steki z kalafiora, zapieczone z aromatyczną panierką. Recz tak dobra, że mamy ochotę jeść ją codziennie. Sami zresztą zobaczcie co znalazło się w menu na ten tydzień. Sałatka z truskawkami, kurczakiem(...)/nie próbował łączenia różnych smaków. Warto się odważyć. To danie jest właśnie taką smakową hybrydą. Truskawki wprowadzają świeżość, rzodkiewka i cebula dodają pikanterii:), a kurczak treść. Zobacz przepis. Pieczone steki z kalafiora w ziołowej panierce Steki z kalafiora są naszym odkryciem tego lata. Robiliśmy już wcześniej to danie, ale dopiero teraz odpowiedni przepis wpadł nam w ręce. Tajemnica dobrych steków
Niedzielny kucharzDzisiaj mam dla Was lekki, zdrowy, wegetariański obiadek. Niby takie nic, a jednak duże coś! Mało kalorii w dużej porcji, czyli tak jak być powinno! Steki (wegesteki) z kalafiora pojawiały się w internecie od dłuższego czasu, w różnych wariacjach przyprawowych. Postanowiłam w końcu ich spróbować, bo prezentują się przeciekawie. Ich przygotowanie jest banalnie proste, aczkolwiek trzeba posiadać grilla, elektrycznego grilla(...)Hasselback: – 1kg ziemniaków, małych/średnich – 2 łyżki oliwy – 3 ząbki czosnku – ¼ łyżeczki czosnku suszonego – ¼ łyżeczki papryki słodkiej – ¼ łyżeczki papryki ostrej – sól, pieprz STEKI: Kalafiora płuczemy, osuszamy i kroimy w plastry „steki” o grubości około 2cm. Roztopione masło łączymy z olejem, przyprawami i posiekaną natką oraz bazylią. Każdy stek smarujemy z dwóch
Be Fit Be StrongZwłaszcza w upalne letnie dni, kiedy nikomu nie chce się stać przy garach. Z drugiej strony, w takich okolicznościach przyrody rzadko kto ma ochotę na gorące posiłki. Co prawda stek z rostbefu trzeba uprzednio usmażyć, ale trwa to zaledwie kilka minut, więc nie ma tragedii. Jest to także dobry pomysł na danie z grilla . Pozostałe składniki sałatki należy przygotować wcześniej(...)krótki opis sposobu przygotowania dzisiejszej keto sałatki z wołowiną: Sałatka z wołowiną Pyszna i pożywna keto sałatka z wołowiną to dobry pomysł na lekki obiad w upalny dzień. Stek można przygotować zarówno na patelni, jak i grillu. Do tego spora porcja warzyw i zdrowy posiłek gotowy w kilka minut! Dania Danie główne , Przekąska , Sałatka Kuchnia Amerykańska , Europejska Keyword sałatka , stek
Modern Cave Girlziołami i podane z masłem czosnkowym na grzance. Do tego dobraliśmy wino Couvee Rose rocznik 2018 oczywiście z małopolskiej Winnicy Wieliczka. Było smakowicie ! Rozmowa z Marcinem i steki Po zjedzeniu ślimaków przyszła chwila odpoczynku ( w restauracji oprócz nas wszystkie stoliki były zajęte, więc Szef miał co robić ) . Dla nas chwila oddechu na huśtawkach przed restauracją i nagle patrzymy(...)zaczyna być rozpalany wielki grill. Co to będzie ? Po chwili przychodzi Kasia z deską pełną steków i tu nasze ślinianki zaczęły mocniej pracować. Taki kawał wołowiny i steki .. oj, tak ! To będzie to. Pojawił się Marcin za grillem i ugrillował dla nas te steki. Mogliśmy z nim porozmawiać o tym jaka jest jego wizja restauracji. Jak się prowadzi taką restaurację
Kuchnia na wzgórzumniej istotnych z punktu widzenia domowego budżetu zastosowań, m.in. możliwość wykorzystywania folii i worków do pakowania próżniowego do przygotowywania posiłków zgodnie z metodą sous vide i sezonowania wołowiny na steki. Dzięki tym rozwiązaniom nie tylko oszczędzamy pieniądze, kupując zamiast gotowych półproduktów kulinarnych, jedynie nieprzetworzoną żywność (mięsa, ryby i owoce morza, warzywa i owoce). Możemy także przygotować odpowiedniej wielkości porcje(...)charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem użytych przypraw. Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają Sezonowanie wołowiny (nazywane także dojrzewaniem) ma na celu nadanie kruchości, delikatności i aromatu przeznaczonym na steki porcjom mięsa (najczęściej polędwicy, antrykotowi, rozbefowi). Do przygotowania w domu doskonałych steków najczęściej wykorzystuje się metodę dojrzewania na mokro w warunkach próżni. Dodatkową zaletą sezonowania mięsa w woreczkach próżniowych jest
Cztery FajeryZależy to od jakości użytego mięsa i pozostałych składników, wielkości porcji, temperatury grilla i wielu innych czynników. Wszystkie podane niżej czasy grillowania mają więc charakter orientacyjny. Mięso na grilla Stek wołowy i stek cielęcy o grubości około 2,5 cm grillujemy bezpośrednio na ruszcie przez około 6-7 minut z każdej strony. Aby mięso było kruche i soczyste steki solimy(...)grillomaniaków Na zakończenie niespodzianka dla tych z Was, którzy nawet podczas grillowania nie rozstają się ze swoim smartfonem lub tabletem. Firma Sokołów przygotowała aplikację dla miłośników grillowania o nazwie Stek Timer. Wybieramy gatunek mięsa, grubość steku, stopień wysmażenia, rozgrzewamy grill (lub patelnię) i wciskamy przycisk start. Aplikacja poinformuje nas sygnałem dźwiękowym, kiedy powinniśmy obrócić mięso i kiedy będzie już usmażone
Cztery Fajerydobrym jedzeniu mogłabym rozmawiać godzinami, tak jak i godzinami mogłabym jeść 💓 Stekówka - Steki i Burgery sprawiła, że moja miłość do jedzenia pogłębiła się jeszcze bardziej, zobaczycie te zdjęcia i sami zrozumiecie dlaczego... 🤤 Wczoraj wraz z Runoholic mieliśmy ogromną przyjemność degustować dania z nowej karty sezonowej przygotowanej przez pełnego energii szefa kuchni Michał Rózga. :) Muszę przyznać, że już dawno się(...)niestety fanką szpinaku oraz boczniaków, więc ten burger mojego serduszka nie porwał, ale nie można odmówić mu pomysłowości i dobrego smaku. Fani takiego połączenia na pewno się nie zawiodą. 🍔 👉 Stek z tuńczyka muśnięty sosem rakowym – Szlachetna grillowana polędwica z tuńczyka podawana z wykwintnym sosem na bazie szyjek rakowych. To jest już naprawdę wyższy level, sam zapach sprawia
Cooking MonsterSteki z grilla podane z pitą i warzywami. Do tego sos lekki i mamy fajną propozycję na letniego grilla. Możemy zrobić sobie taka przekąskę na wynos, albo na pikniku. 4 chlebki pita 4 steki wołowe 1 papryka czerwona 1/2 opakowania rukoli 1 cebula czerwona 1 cukinia sól, piepr papryka słodka, papryka wędzona przyprawa do wołowiny olej rzepakowy 2 gałązki(...)selera naciowego sos czosnkowy: 200 g jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypior Steki wołowe przekładam do garnka, dodaję sól, pieprz, papryki, przyprawę do wołowiny, 1/3 szklanki oleju, obtaczam w marynacie i zostawiam na noc do lodówki. Steki grilluję z dwóch stron po około 5 minut, w zależności jaki stopień wysmażenia lubimy. Paprykę kroję na kawałki, cukinię na plastry
wesoła kuchniaZależy to od jakości użytego mięsa i pozostałych składników, wielkości porcji, temperatury grilla i wielu innych czynników. Wszystkie podane niżej czasy grillowania mają więc charakter orientacyjny. Mięso na grilla Stek wołowy i stek cielęcy o grubości około 2,5 cm grillujemy bezpośrednio na ruszcie przez około 6-7 minut z każdej strony. Aby mięso było kruche i soczyste steki solimy(...)grillomaniaków Na zakończenie niespodzianka dla tych z Was, którzy nawet podczas grillowania nie rozstają się ze swoim smartfonem lub tabletem. Firma Sokołów przygotowała aplikację dla miłośników grillowania o nazwie Stek Timer. Wybieramy gatunek mięsa, grubość steku, stopień wysmażenia, rozgrzewamy grill (lub patelnię) i wciskamy przycisk start. Aplikacja poinformuje nas sygnałem dźwiękowym, kiedy powinniśmy obrócić mięso i kiedy będzie już usmażone
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakawałek dobrej wołowiny, tylko o niebo delikatniejszy. Niestety - raczej drogi przysmak, ale warto chociaż od czasu do czasu pokusić się o kawałek dobrej ryby ... chociażby dla zdrowia 😊 Przygotowanie steku z indyka trwa raptem kilkanaście minut. Warto więc wcześniej przygotować sobie do ryby jakieś warzywka lub surówkę, bo podczas smażenia steku, już może nie być na to czasu(...)podałam rybę z surówką z papryki, ogórka i cebuli . Składniki: 2 steki z tuńczyka sól pieprz biały suszony rozmaryn cytryna klarowane masło Wykonanie: Steki skropić lekko cytryną. Posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Odstawić na koło 15 minut. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni na klarowanym maśle. Czas smażenia uzależniony jest od tego w jakim stopniu wysmażenia lubimy rybę
Walijskie PichcenieJestem przekonana, że tak przygotowany stek będzie smakował każdemu fanowi czerwonego mięsa. Składniki ( 2 porcje ): 2 grube kotlety z ligawy wołowej przyprawa do steków olej do smażenia na sos: pół słoiczka zielonego, marynowanego pieprzu 1 małe opakowanie śmietany kremówki łyżka masła łyżka mąki sól i świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: mięso umyj, osusz, ponakłuwaj wykałaczką dosyć gęsto, posyp z obu stron(...)przyprawą do steków, odłóż na bok do małego garnka wlej wody i wrzuć pieprz zielony, a następnie gotuj go ok 10 minut rozgrzej na patelni olej i usmaż stek do żądanego poziomu wysmażenia na drugiej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, zrób zasmażkę, do której oddaj śmietanę, dokładnie wymieszaj, dodaj sól i pieprz, a na końcu zielony obgotowany pieprz oraz odrobinę
Oka w rosole czyli KaFka gotujeNigdy nie byłam fanem takich steków, ale teraz po kilku próbach w dobrej restauracji stwierdzam że jak są dobrze usmażone to są pycha. Nie jest to proste, ale czasami warto trochę się pomęczyć. Wszystko zależy od rodzaju i jakości mięsa. Przykładowo stek z polędwicy wołowej, (o grubości około 2 cm), smażymy następująco: stopień wysmażenia bardzo krwiste– 30 sekund z każdej
Kuchnia PokoleńSKŁADNIKI : 300 g steku z kangura 4 łyżki oliwy z oliwek sól, słodka papryka do smaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego tymianku 1 liść laurowy 50 g masła(...)pomidorki koktajlowe do ozdoby olej PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy na talerz. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy posiekany tymianek, przyprawy i przeciśnięty czosnek. Marynatę wylewamy na stek i dodajemy liść laurowy, odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Szparagi obieramy, gotujemy w wodzie 3 minuty, licząc czas od zagotowania się wody. Wykładamy je na talerz i studzimy. Szparagi
Kulinarne Fantazje Marioliprzejdzie obojętnie. Wygłodniała samica także! A szczególnie, jeśli uwielbiają orientalne smaki. Tajska sałatka z wołowiną to danie pełne chrupiących warzyw i mimo swojej lekkości – bardzo sycące. Soczysty stek i kolorowe różności – nie tylko wspaniale smakują, ale też pięknie prezentują się na talerzu. Pikantności sałatce nadaje ostra papryczka, a łagodności – groszek, pomidory i ogórek. Wszystko jest zbalansowane. Składniki(...)przystawkę dla czterech osób lub obiad dla dwóch. Tajska sałatka z wołowiną: 300 g stek (polędwica, rostbef lub antrykot) 1 łyżeczka oleju arachidowego lub kokosowego 2 małe sałatki rzymskie (lub opakowanie roszponki) 1 ogórek szklarniowy 1 marchewka 1 mała czerwona papryczka chilli 3 rzodkiewki 8 pomidorków koktajlowych 100 g groszku w strączkach (lub fasolki) pęczek świeżej kolendry zielone części
Poezja smakuJakoś mało na moim blogu ryb, chociaż bardzo je lubię więc muszę nadrobić te zaległości. Przedstawiam dziś rewelacyjny i bardzo szybki przepis na steki z tuńczyka po prowansalsku, czyli pieczone na pysznym gulaszu z papryką, cukinią, oliwkami i pomidorami, z dodatkiem aromatycznego tymianku i rozmarynu. Danie to robi się dosłownie w 30 minut, a jest bardzo zdrowe i bardzo(...)jest moja pierwsza propozycja z tej książki, kiedyś wypróbowałam przepis na mule w białym winie , które także okazały się wręcz obłędne, polecam. W oryginalnej wersji przepisu na steki z tuńczyka Gordon użył do ich przełożenia cytryny, które ja zamieniłam na pomarańcze tylko dlatego, że miałam je właśnie pod ręką i też był to bardzo dobry wybór, bo danie nabrał niesamowitego
karmelowySEROWE STEKI Z LETNIĄ SAŁATKĄ NA OLEJU RZEPAKOWYM, to mój przepis na lekki i szybki obiad dla całej rodziny - w sam raz na upalne dni. Stek serowy to nic innego jak rozpływający się w ustach ser feta w baaardzo chrupiącej panierce, a pod nim orzeźwiająca i zdrowa sałatka polana sosem winegret na bazie oleju rzepakowego - jak wiadomo, olej rzepakowy jest(...)naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego, każdego dnia powinien stanowić nieodłączny dodatek do naszej prawidłowo zbilansowanej diety. Steki serowe świetnie smakują z ryżem basmati lub hawajskim ryżem jaśminowym. Polecam! Serowe steki z sałatką będą także idealnie pasowały do mięs z grilla. Możemy je również zabrać na piknik ponieważ na zimno są tak samo dobre - koniecznie z sałatką, która
Moja Książka Kucharskamało, ale to zdecydowanie za dużo! Jednakże tylko dlatego, że wszystkie propozycje są tak zachęcające, że aż trudno się zdecydować. Ja jednak wypróbowałem pierożki z ogonami wołowymi, stek z antrykotu i dekonstrukcję sernika. Na zdjęciach znajdziecie również dania moich współbiesiadników, których zadowolenie było wcale nie mniejsze niż moje. Veni, vidi, głodny nie byłem Pierożki inspirowane japońskimi pierogami gyoza były(...)Doskonałe plastyczne ciasto z pełnym smaku mięsnym nadzieniem, słodkimi karmelizowanymi szalotkami i emulsją ze szczypiorku wprawiły mnie w zachwyt. Zdecydowanie ta przystawka to jest sztos! Moje danie główne, czyli stek z antrykotu z kością Tomahawk to zdecydowanie coś dla zadeklarowanych mięsożerców. Konkretna porcja soczystego mięsa podana na gorącym kamieniu (świetny sposób na samodzielne dobranie stopnia wysmażenia) spowodowała pobudzenie
Food Squaredaniem jeśli będziesz pamiętać o kilku prostych zasadach przy smażeniu steka: Nie smaż mięsa świeżo wyjętego z lodówki Smaż steka na mocno rozgrzanej patelni Nie smaż steka na maśle Stek dopraw solą i pieprzem przed smażeniem Nie dotykamy mięsa przy smażeniu Nie nakłuwamy mięsa podczas smażenia Nie kroimy mięsa od razu po usmażeniu Stopień wysmażenia mięsa to już kwestia indywidualna(...)Tajska sałatka z wołowiną przepis: Składniki Ilość porcji: 2 Stek z wołowiny – 200 g Sałata lodowa – 60 g Szpinak – 80 g Pomidorki koktajlowe – 80 g Ogórek zielony – 60 g Orzeszki ziemne – 30 g 1/2 granatu 1 marchew 1 cebula dymka 4 rzodkiewki Sól i pieprz Sos: 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1 łyżka
ale PyszniePrzyprawa do steków Ta przyprawa to nasz absolutny faworyt w sezonie grillowania steków. Ten przepis wymaga ziół prowansalskich ale jeśli jednak ich nie mamy pod ręką, wystarczy użyć suszonego tymianku, majeranku, rozmarynu, oregano i szałwii. Składniki: 2 łyżki soli koszernej lub morskiej 1 łyżka cebuli w proszku 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżeczki suszonej pietruszki(...)łyżeczka czosnku w proszku ½ łyżeczki chili w proszku ½ łyżeczki papryki czerwonej w proszku ¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Nacierać przyprawą steki przed grillowaniem Domowa przyprawa do drobiu Ta aromatyczna przyprawa jest idealna do drobiu, zwłaszcza idealnie pasuje do kurczaka i indyka. Składniki: 1 łyżka czarnego pieprzu 1 duży liść laurowy (pokruszony) 1 łyżka goździków w proszku
naRuszciektóre nastały i te które przed nami. Sprawdźcie sami czy to smak właśnie dla Was: Składniki: mieszanka sałat (najlepiej z rukolą lub innymi ostrzejszymi odmianami) 2 steki wołowe (antrykot lub rostbef) 1-2 pomidory malinowe lub garść koktajlowych ogórek zielony cebula czerwona (kilka piór) papryka żółta prażone pestki słonecznika - garść 2-3 łyżki oliwy z pestek dyni z odrobiną(...)octu balsamicznego mieszanka ziół do grilla Przygotowanie: Gotowe, wykrojone steki nacieramy ziołami wymieszanymi z oliwą i odrobiną soku z cytryny lub limonki. U mnie tym razem użyta została gotowa mieszanka do grillowanych steków. Odstawiamy na godzinę do zamarynowania. W tym czasie sałatę wykładamy do misy. Pomidory kroimy w półksiężyce, ogórki też. Cebulę w pióra (niezbyt wiele
Kuchnia po mojemurównież rewelacyjnym dodatkiem do grillowanego kurczaka lub ryby. Składniki: 4 duże marchewki obrane i pokrojone wzdłuż 3 łyżeczki oliwy z oliwek ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki mielonego kminku 1 stek wołowy do sosu: ¾ szklanki świeżej natki pietruszki 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki czerwonego octu winnego szczypta soli szczypta pieprzu szczypta ostrej papryki/płatków ostrej papryki 3 łyżki oliwy(...)połową soli i pieprzu. Połączyć kminek i pozostałą sól i pieprz. Natrzeć mieszanką steka. Tak przygotowanego steka i marchewkę wyłożyć na rozgrzany ruszt i grillować na średnim ogniu aż stek będzie średnio wysmażony (około 12 minut) a marchewkę aż będzie miękka około 16 minut. Ugrillowanego steka przełożyć na deskę do krojenia i owinąć w folię aluminiową. Odstawić na 5 minut
naRuszcieTreściwa i pyszna, chrupiąca ciabatta z siekanym stekiem z wołowiny i aromatyczną, karmelizowaną czerwoną cebulką. Całość podkręcona chrzanem i dodatkiem ostrawej rukoli. Smaki fajnie się przeplatają i uzupełniają, a żeby było jeszcze ciekawiej, do karmelizowanej cebuli dodałam świeżą papryczkę chili. Ciabatty smakują świetnie, głównie za sprawą mięsa, które jest soczyste i aromatyczne, dzięki dodatkowi tymianku. To może być Wasza(...)Mała podpowiedź - jeśli nie przepadacie za wołowiną, możecie zastąpić ją np. filetem z kurczaka. Myślę, że taka buła ucieszy każdego :) SKŁADNIKI (na 2 osoby): 2 ciabatty 1 duży stek z antrykotu (około 250-300 g) lub dwa małe / grubości 1,5 cm 2 łyżki oleju (np. rzepakowego) 4 łyżeczki siekanego świeżego tymianku (lub 2 suszonego) sol i świeżo zmielony
Słodko-Słony Świat IlonyDziś przedstawiam przepis na stek w sosie z owoców leśnych podany z puree selerowym oraz zasmażanymi buraczkami :) Danie inspirowane jest przepisem z magazynu GoodFood 5/2015 . Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3 osób: 3 steki z antrykotu wołowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki whiskey sól morska świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 200 ml bulionu wołowego 2 łyżki(...)osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy z łyżką masła na gładkie puree. Trzymamy w cieple do momentu podania. 2. Na porządnie rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Układamy steki i smażymy 3 minuty z jednej i 3 minuty z drugiej strony. Wlewamy whiskey, a gdy odparuje, dodajemy masło. Natychmiast zdejmujemy z ognia i potrząsamy patelnią, aż masło się rozpuści
My Culinary ArtDate();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ W ESTRAGONIE GLAZUROWANY MIODEM Składniki: - polędwica wołowa - oliwa - masło - miód - suszony estragon - pieprz - sól Przygotowanie: Z polędwicy formujemy steki (można wybrać dowolną część polędwicy, jednak najczęściej używa(...)się środkowej - chateaubriand). Ja wolę grubsze, ale to kwestia osobistych preferencji. Doprawiamy steki pieprzem i estragonem. Odstawiamy je na przynajmniej 30 minut, pozwalając się im zamarynować (najlepiej na kilka godzin). Smarujemy patelnię grillową cienką warstwą oliwy (wystarczy przetrzeć ręcznikiem papierowym). Doprawiamy polędwicę solą (nie trzeba tego robić przed smażeniem, ale przy wysokiej klasy mięsie nie jest to błąd). Trzymamy
Życie zamknięte w smakuSkładniki: 2 garście rukoli z botwinką (użyłam mieszanki sałat z Tesco) 3-4 młode buraczki pół pęczka zielonych szparagów pół kostki fety 2 steki z tuńczyka sok i skórka z limonki oliwa, najlepiej cytrynowa sól, pieprz (może być cytrynowy) Dressing: pół szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka oliwy cytrynowej lub oleju kilka łyżek oliwy(...)łyżeczka musztardy miodowej lub kremskiej sok z cytryny lub biały ocet winny do smaku Steki z tuńczyka skropić sokiem z limonki, przyprawić skórką z limonki, solą i świeżo mielonym pieprzem. Zostawić w lodówce na ok. 30 minut. Buraki umyć, ugotować i obrać, wystudzone pokroić w plastry. Rukolę z botwinką umyć i osuszyć. Składniki dressingu dokładnie wymieszać i schłodzić
Czerwień i błękitsteki z rekina, 1 ząbek czosnku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 chilli, 2 łyżki oliwy, 40 ml soku z pomarańczy, masło lub oliwa do smażenia Steki rozmrozić, osuszyć. Najlepiej do rozmrożenia zostawić je w lodówce. Pietruszkę, czosnek i chilli posiekać, włożyć do moździerza, wlać oliwę i sok z pomarańczy dokładnie rozetrzeć. Steki z rekina natrzeć marynatą, przykryć i odstawić(...)chłodne miejsce na kilka godzin. Steki wyjąć z marynaty, osuszyć. Smażyć na rozgrzanej patelni, na oliwie, po około 3 minuty z każdej strony. Podałam z zieloną fasolką szparagową, podsmażoną na oliwie z masłem, z chilli i sosem sojowym, posypane posiekanymi migdałami. polecam również stek z rekina II Do steka z rekina polecam Gewürztraminer halbtrocken z winnicy Rappenhof
królestwo garówCzasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Proponuję stek t-bone z grilla. Wystarczy kawałek mięsa i trochę przypraw. T – bone to ulubiony stek Ameryki. Powoli i u nas znajduje wielbicieli. Każdy kto spróbuje go raz, zakocha się w nim. Nazwę swoją zawdzięcza kości w kształcie litery „T”. Kość ta dzieli stek na dwie części, z każdej strony kości jest inny rodzaj(...)cieple. Mięso kłaść na rozgrzanym ruszcie. Grillować pod przykryciem, odwracając w połowie grillowania. Czas grillowania zależy od grubości mięsa. Następnie przełożyć do ciepłego masła z ziołami aby odpoczął. Stek powinien odpoczywać około 2 minut. Moje steki miały grubość 2,5 cm, grillowałam je 4,5 minuty w wysokiej temperaturze. Steka przełożyć na talerz i polać masłem z ziołami i oprószyć
królestwo garówStek wołowy dobrze przygotowany, to na pewno danie wielu smakoszy tego mięsa. Przyrządzając takie danie , najlepiej wybrać polędwicę, rostbef lub antrykot. Cała sztuka smaku zawarta jest w odpowiednim smażeniu mięsa. Najważniejsze, by cały smak i aromat zamknąć w środku. Do przygotowania steku potrzebujemy: kawałek wybranej sztuki mięsa dobrą oliwę, sól pieprz dobrą patelnię 1 łyżeczka masła Zanim zaczniemy(...)przygotowywać danie, powinniśmy wyjąc mięso z lodówki i potrzymać przynajmniej 1 godzinę w pokojowej temperaturze. Mięso na stek nie może być tłuste, a kawałek , który będziemy smażyć powinien ważyć ok 25 dag i mieć grubość ok. 3- 4 cm. Mięso nacieramy oliwą, nie solimy przed smażeniem- podobno będzie twarde ( nie wiem , nie próbowałam, ale tak piszą znawcy) Wrzucamy
W kuchennym oknie EwyStek z tuńczyka w sezamowej panierce podany z pyszną sałatką z rukoli, pomarańczy, kiełków brokuła i uprażonych ziaren sezamu. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko, pasuje idealnie Składniki (na 2 porcje): 2 steki z tuńczyka (każdy po około 160 g) 2 łyżki sezamu Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta chili(...)rukoli 25 g kiełków brokuła 1 płaska łyżka ziaren sezamu Winegret: 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu szczypta suszonego imbiru szczypta chili sól Przygotowanie: Steki z tuńczyka: Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Steki z tuńczyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do marynaty i odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć i dokładnie obtoczyć w sezamie. Smażyć
Oryginalny smakMięso rekina jest delikatne i bardzo smaczne. Warto też wiedzieć, że w takim steku na pewno nie znajdziemy ości. Jednak mimo tego rekiny są dość kontrowersyjnym tematem ze względu na okrutny proces ich odłowu i zawartość rtęci w mięsie (oczywiście w dopuszczalnych normach). Myślę, że pomimo tego przynajmniej raz w życiu trzeba spróbować rekina, gdyż jest naprawdę pyszny(...)serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: stek z rekina (ok. 300 g) sok z połowy cytryny łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek łyżka masła Przygotowanie: Stek z rekina osuszymy
Symfonia smakowaWitajcie kochani! Dziś przedstawimy danie które zachwyci podniebienie wszystkich wybitnych mięsożerców :) Będzie to stek wołowy podany ze szpinakiem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Wołowina stanowi dla naszej diety bardzo ważny składnik odżywczy gdyż stanowi główne źródło zapotrzebowania człowieka na wit. B12 ( która nie występuje w produktach roślinnych), wit.B1 i B6 oraz żelaza. Należy ona do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych(...)szczególnie polecany jest kobietom w ciąży. Czosnek natomiast od wielu wielu lat uważany jest za naturalny antybiotyk - czyli... samo zdrowie! Do przygotowania reszty rzeczy będziemy potrzebowali: Wołowina : * 2 steki wołowe (dla 2 osób) * sól * pieprz * masło klarowane do smażenia Ponadto potrzebować będziemy: * opakowanie świeżego szpinaku (dla dwóch osób co najmniej 200g) * 3 ząbki czosnku * masło (ok 30 g) * sól
Wspólne smakiDorzucamy do woreczka świeży rozmaryn, wkładamy mięso i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Drobno siekamy natkę pietruszki, czosnek i chilli. Dokładnie mieszamy z oliwą. Przygotowaną oliwą nacieramy stek i z każdej strony delikatnie posypujemy go solą morską. Steki smażymy na rozgrzanej patelni grillowej. Jeśli chcemy by stek był średniokrwisty smażymy go po ok. 4 minuty z każdej strony(...)plastry. Do smażenia dodajemy gałązki tymianku. Delikatnie solimy grzyby. Na patelni grillowej przygotowujemy kromkę chleba i ser halloumi (aż się zrumienią z każdej strony). Na grzance układamy kolejno: rukolę, stek, ser, prawdziwki. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy gorące. *Nie trzymałam się ściśle przepisu z książki m.in. dodałam więcej czosnku; chilli i rozmaryn; zmieniłam proporcję składników marynaty według upodobań smakowych
OstryKęsrazem robiliśmy steki z rostbefu na grillu. Nasze wyszły dosyć wypieczone, więc jeżeli lubicie bardziej krwiste to 2,5 - 3 minuty z każdej strony powinno wystarczyć. Sądzę, że długość pieczenia zależy też od mięsa i stopnia rozgrzania grilla. Zdarzyły się kiedyś steki które po 3 minutach były zupełnie krwiste. składniki - 3 steki ok 1000 g rostbefu ( miałam bez kości(...)łyżki oliwy 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy dijon płatki ostrej papryki do posypania, wg uznania przygotowanie Rostbef umyć i osuszyć. Przekroić na trzy steki ( gr ok 3 cm każdy) . Składniki marynaty wymieszać w misce, posmarować steki, ułożyć jeden na drugim, zawinąć w folię i włożyć do lodówki
Stare Gary