stek - 1671 przepisów (strona:14/112)

Smażony stek wołowy średnio krwisty 41

Steki wołowe to z pewnością to, co szczególnie mężczyźni lubią najbardziej i do tego najlepiej tak by były krwiste. Jaki stopień wysmażenia wy lubicie? Wyróżnia się: Mocno Krwisty, ang. Rare, franc. Blue – temperatura w środku powinna wahać się pomiędzy 45 a 47st Krwisty, ang. Medium Rare, franc. Saignant – temp wewnątrz mięsa 50-52st Średnio Wysmażony ang. Medium, franc. Apoint(...)temp ok 60st Dobrze Wysmażony, ang. Well Done, franc. Bien Cuit – temp 70-85st. PRZEPIS SMAŻONY STEK WOŁOWY ŚREDNIO KRWISTY Składniki: 1 stek wołowy z polędwicy lub antrykotu lub z udźca lub z rostbefu sól pieprz olej Jak zrobić smażony stek wołowy średnio krwisty: Stek wołowy oprószamy solą i pieprzem z obu stron, smarujemy olejem. Patelnie rozgrzewamy bardzo mocno

Dorota Smakuje
Klasyczny grillowany Rib Eye podawany ze stekiem z kalafiora 45

coraz dłuższe i razem ze znajomymi uruchomiliśmy cykl wspólnego gotowania, a potem rozpoczynamy wieczory z  plansyówkami. Prawda, że super pomysł? Tym razem tematym przewodnim były steki. Jako gwiazda wieczorku Rab Eye oraz New York z pysznej wołowiny prosto z USA  US Beef Perfekcyjna kolacja w 20 minut :) Porcja na 4 osoby Składniki: stek(...)stek New York duży kalafior  400 g świeżego szpinaku ząbek czosnku oliwa czosnkowa cebula sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Oba steki nasmarować oliwą czosnkową i odstawić. Jak przygotować stek? Zamrożone wyciągnij 24 h wcześniej z zamrażarki i włóż do lodówki. Przed przygotowaniem? Stek wyciągnie z lodówki na 30 minut przed grillowaniem i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową

Niezły Młynek
Klasyczny grillowany Rib Eye podawany ze stekiem z kalafiora 48

coraz dłuższe i razem ze znajomymi uruchomiliśmy cykl wspólnego gotowania, a potem rozpoczynamy wieczory z  plansyówkami. Prawda, że super pomysł? Tym razem tematym przewodnim były steki. Jako gwiazda wieczorku Rab Eye oraz New York z pysznej wołowiny prosto z USA  US Beef Perfekcyjna kolacja w 20 minut :) Porcja na 4 osoby Składniki: stek(...)stek New York duży kalafior  400 g świeżego szpinaku ząbek czosnku oliwa czosnkowa cebula sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Oba steki nasmarować oliwą czosnkową i odstawić. Jak przygotować stek? Zamrożone wyciągnij 24 h wcześniej z zamrażarki i włóż do lodówki. Przed przygotowaniem? Stek wyciągnie z lodówki na 30 minut przed grillowaniem i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową

Niezły Młynek
Stek z sałatką i serem 73

Jeden z moich ulubionych obiadów. Soczysty stek z serem z patelni grillowej. Do tego lekka sałatka i sos jeżynowy. Bardzo lubię robić sosy owocowe do mięs. Polecam bo wychodzi świetne połączenie. składniki: 1 stek ok 300 g Ser typu Halloumi 200 g 100 g mix sałaty 5 pomidorków koktajlowych 12 oliwek czarnych 1/2cebuli czerwonej 1 łyżeczka czarnego sezamu sól, pieprz(...)Jeżyny podgrzewam w małym rondelku, wlewam wino i gotuję na wolnym ogniu aż się zredukują. Przecieram przez sito, dodaję do cebuli i chwilę jeszcze redukuję. Doprawiam solą, pieprzem, balsamico. Stek: Stek wyjmuję z lodówki żeby uzyskał temperaturę pokojową. Rozgrzewam patelnię grillową z łyżeczką masła klarowanego, układam stek który posypałam solą i pieprzem. Smażę z każdej strony po około dwie minuty

wesoła kuchnia
Steki z selera z salsa verde 67

Idealny pomysł na pyszny obiad bez mięsa, idealny z kilku powodów. Steki z selera będą dużo lżejszą potrawą niż praktycznie każdy mięsny odpowiednik. Dodatkowo to też super opcja kiedy wpada do Ciebie ktoś kto jest na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, wtedy kiedy chcesz przygotować super obiad a jednak nie masz pomysłu na gotowanie bez mięsna. A po ostateczne ja gorąco(...)namawiam Was do tego aby do swojej diety wprowadzać dużo więcej zdrowych warzyw i owoców, coraz częściej rezygnując z mięsa podczas obiadu. Ten pomysł na steki z selera pieczone w piekarniku z pewnością będziecie wielokrotnie powtarzać. Zachęcam Was do odwiedzenia innych przepisów: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – bataty z sosem awokado – kurczak z batatami – carpaccio

nietylkopasta.pl
W jaki sposób przygotować idealnego steka? 64

Przygotowanie idealnego steka nie nie jest prostą sprawą. Ważna jest precyzja i sprawdzona technika. Nic jednak strasznego. Techniki da się nauczyć a nad precyzją można pracować. Przedstawiamy więc krótki poradnik jak prawidłowo przygotować idealny stek. Warto kierować się takimi oto zasadami, aby nasz stek był idealny: Solić czy nie solić – oto jest pytanie? Należy wiedzieć, że jeśli przyprawimy stek(...)świeżość mięsa to sprawa nadrzędna. Cienkie warstwy tłuszczu wewnątrz mięsa są jak przyprawa, która uwalnia swoje magiczne moce w trakcie obróbki termicznej. Nawilżają mięso, nadając mu smak i kruchość. Steki grillujmy na mocno rozżarzonych węglach. Zachodzi wówczas proces karmelizacji, który nadaje mięsu delikatnie słodki smak. Starajmy się nie przewracać mięsa zbyt często. Nigdy nie grillujmy steka prosto z lodówki. Doprowadźmy

ProstePesto.pl
Foodbook 1600 kcal II 74

włoskich lub laskowych płatki pełnoziarniste (porcja) jogurt (pół szklanki) Nic dodać, nic ująć – pyszne śniadanie, gotowe w 3 minuty, które można jeść na okrągło! Obiad (514 kcal) – stek z kalafiora porcja kalafiora garść fasolki szparagowej marchewka lub dwie cztery młode ziemniaki szczypta suszonego oregano pesto: łyżka oleju łyżka bułki tartej łyżka parmezanu ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki(...)łyżki siekanego szczypiorku 1 łyżki startej skórki z cytryny 1 łyżki musztardy Dijon łyżeczka majonezu Stek z pieczonego kalafiora – to danie zaskoczy Cię wspaniałym smakiem, którego kalafior nabiera dzięki pesto! Pyszne, pełne witamin, a zarazem niskokaloryczne (w przeciwieństwie do zwykłego steka) danie, które przygotujesz w 45 minut. Przekrój kalafiora na pół i odetnij boki. W ten sposób powstaną steki

Niedzielny kucharz
Menu na dzień 1700 kcal 92

włoskich lub laskowych płatki pełnoziarniste (porcja) jogurt (pół szklanki) Nic dodać, nic ująć – pyszne śniadanie, gotowe w 3 minuty, które można jeść na okrągło! Obiad (514 kcal) – stek z kalafiora porcja kalafiora garść fasolki szparagowej marchewka lub dwie cztery młode ziemniaki szczypta suszonego oregano pesto: łyżka oleju łyżka bułki tartej łyżka parmezanu ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki(...)łyżki siekanego szczypiorku 1 łyżki startej skórki z cytryny 1 łyżki musztardy Dijon łyżeczka majonezu Stek z pieczonego kalafiora – to danie zaskoczy Cię wspaniałym smakiem, którego kalafior nabiera dzięki pesto! Pyszne, pełne witamin, a zarazem niskokaloryczne (w przeciwieństwie do zwykłego steka) danie, które przygotujesz w 45 minut. Przekrój kalafiora na pół i odetnij boki. W ten sposób powstaną steki

Niedzielny kucharz
Stek Salisbury w sosie grzybowym 286

stek Salisbury? To ręcznie uformowany “stek” z mięsa mielonego. Bardzo przypomina nasze kotlety, jednak jest przyrządzany wyłącznie z mięsa wołowego. Prawdopodobnie to właśnie steki Salisbury dały początek tak uwielbianym przez wszystkich hamburgerom. Dr Sulisbury, od którego nazwiska pochodzi nazwa dania, był gorącym zwolennikiem diety opartej na siekanym mięsie – zalecał ją żołnierzom walczącym w wojnie secesyjnej. Uważał(...)uważał, że przyczyną wielu chorób są… warzywa, a jedynym zdrowym napojem – czarna kawa. Obecnie na temat żywienia wiadomo nieco więcej niż w XIX w. i dlatego steki Salisbury podaje się w towarzystwie zielonych warzyw. Nadal nie jest to może najzdrowsze jedzenie (przykro mi doktorze), ale to prawdziwy comfort food – idealne, rozgrzewające, zimowe danie obiadowe. Steki Salisbury

Poezja smaku
POTRAWY Z GRILLA - MARYNOWANY STEK Z KOSCIA Z WARZYWAMI 123

POTRAWY Z GRILLA -MARYNOWANY STEK Z KOŚCIĄ Z WARZYWAMI Moi Drodzy, myślę, że sezon grillowy, u większości z Was, już otwarty :) W najbliższym czasie przedstawię Wam kilka wspaniałych przepisów na potrawy z grilla - a w roli głównej mięsa...bo czym byłoby przyjęcie na świeżym powietrzu bez potraw mięsnych, przyrządzanych na grillu? Nie zawsze jednak muszą to być kiełbaski czy kotlety(...)karkówki. Pokażę Wam jak przyrządzić na grillu m.in. smakowite żeberka, kolorowe mięsne szaszłyki czy stek z kością z warzywami. Mam nadzieję, że przepisy spodobają się Wam ;)   Polecam!    MARYNOWANY  STEK Z KOŚCIĄ  Z WARZYWAMI Czas marynowania : 3,5 - 4h Czas przygotowania : 1h SKŁADNIKI: 8 łyżek oleju sojowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny

Moja Książka Kucharska
Odwórcona metoda grillowania steków średnio-wysmażonych 191

Tradycyjnie steki zaczynamy przygotowywać na bardzo dużym ogniu aby zakończyć je na dużo bardziej delikatnym. A metoda ta odwraca kolejność, i obejmuje najpierw przygotowanie mięsa w niskiej temperaturze a wykończenie go w bardzo wysokiej temperaturze. Przygotowując steka odwróconą metodą nie będziemy mieli wewnętrznego pierścienia, który będzie obrazował Nam stopień wysmażenia mięsa, zamiast tego będziemy mieć idealnie wysmażonego praktycznie całego steka(...)wyjątkiem zewnętrznej warstwy. Do przygotowania steków tą metodą będziemy potrzebować termometru do mięsa. Test palcami Nam tutaj nie pomoże. Choć przygotowanie steków tą metodą trwa dłużej od metody standardowej to jest on od razu gotowy do spożycia i nie wymaga „odpoczynku” – dzięki czemu można jeść go na gorąco. Składniki: 1 gruby stek (Rib-Eye z kością jest idealny

naRuszcie
Kanapka z wołowiną warstwowa 182

Internecie. Kanapka z wołowiną z 7 warstw brzmi może skomplikowanie, ale spójrzcie na przepis i zmienicie zdanie. Kilka składników, troszkę czasu, a potem…. mmmmm :) Składniki: 2-4 steki z wołowiny po około 100-150 g (zależy od ich powierzchni, muszą pokryć dno i „górę” kanapki) 1 chleb – koniecznie okrągły, jak nawyższy, całkiem spory 150 g pieczarek(...)innego sera w plastrach – Waszego ulubionego, ja polecam sery słodkaw-orzechowe, typu emmentaler, provolone sól, pieprz 1 cebula łyżka oliwy łyżka masła Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę. Steki przyprawić solą i pieprzem, wrzucić na rozgrzaną oliwę. Smażyć do ulubionego stopnia wysmażenia (ale uwaga! – kanapka będzie potem odpiekana w piekarniku, więc polecam steki usmażyć do stopnia co najwyżej medium

Pociąg Do Kuchni
Stek Wołowy - Jak usmażyć stek wołowy? 163

Smażenia steków bardzo długo się bałam. W sumie niepotrzebnie, bo to kilka minut, dynamicznych minut. Nie jestem specjalistą w temacie steków, ale dobry stek potrafię przygotować. Metod przygotowania i smażenia mięsa jest wiele, w sumie każdy szef kuchni mówi co innego. Moim ulubionym jest Gordon Ramsey i to jego technika najbardziej przypadła do gustu. Wyszło prostko, szybko i jak smacznie(...)również i wtarłam w mięso. Pozostawiłam na desce na 15 minut. Po tym czasie mocno rozgrzałam patelnię, na którą wlałam oliwę i rozgrzałam ją. Jak oliwa zaczęła dymić położyłam stek, słychać było skwierczenie. Obok ułożyłam nie obrane, ale zmiażdżone trzonkiem noża ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Po 2,5 minutach obróciłam mięso na drugą stronę i smażyłam kolejna

Blondynka Gotuje
Steki grillowane na desce cedrowej – 2 wyjątkowe pomysły 146

kiedykolwiek próbowaliście steka grillowanego na drewnianej desce? Najważniejsze przy tej metodzie grillowania steków jest aby przypiec charakterystyczny diamentowy wzór na na jego powierzchni przed wyłożeniem go na deskę. Grillowanie steków na deskach cedrowych nadaje im ciekawy smak dymu drzewnego. Jest to prosta alternatywa do stosowania wędzenia i miła odmiana w stosunku do standardowego steka z grilla. Rib-Eye grillowany(...)desce cedrowej Składniki: 1 deska cedrowa 2 steki Rib-Eye 2 łyżeczki soli koszernej 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu oliwa z oliwek Przygotowanie: Zanurzyć deskę cedrową w wodzie. Moczyć ją przez co najmniej jedną godziną. W międzyczasie rozgrzać grilla do najwyżej 260 stopni i przygotować go do grillowania metodą pośrednią. Jeśli używamy grilla węglowego przesunąć żar w jedną stronę

naRuszcie
Kuźnia - Solidna micha .. relacja ze spotkania blogerek lubelskich 90

Lublinie . W bardzo miłej atmosferze wraz z dziewczynami : Marta, Karina, Gosia, Edyta, Eliza i Marlena. Podczas rozmowy  z szefem dowiedziałyśmy się wiele o nowych w karcie dań stekach i ich przygotowywaniu, między innymi T-Bone, Flank (oba Black Angus Australia) i New York Strip (Black Angus USA). Nadal istnieje możliwość zamówienia steka argentyńskiego Na początek porozglądałyśmy się po wnętrzu(...)restauracji i poznałyśmy szefa z którym wlaśnie rozmawia Edyta :)   Jak na blogerki przystało wszystko musimy sfotografować . Jedzenie zwłaszcza dlatego często zdarza się że jemy zimne :) . Steki cieszą się w Kuźni dużą popularnością i zamawiają je wszyscy bez względu na płeć. I wcale się nie dziwię bo są pyszne. Osobiście też lubię spory kawałek dobrego mięsa :) Wreszcie podano  steki

Gotowanie jest łatwe
Stek z polędwicy wołowej (test dłoni i mity) 131

Mięso podałam na puree z selera . Tak naprawdę nie istnieje idealna recepta na stek. Wiele rzeczy trzeba wypróbować i zrozumieć samemu. Nie jestem w stanie podać Wam czasu smażenia steku, bowiem wszystko zależy od tego, jak gruby kawałek mięsa zechcecie przygotować. Mogę zdradzić Wam jednak kilka własnych sekretów. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ Składniki: - dowolny kawałek polędwicy wołowej - odrobina oliwy(...)oliwek - pieprz - sól Przygotowanie: Z polędwicy formujemy steki (można wybrać dowolną część polędwicy, jednak najczęściej używa się środkowej - chateaubriand). Ja wolę grubsze, ale to kwestia osobistych preferencji. Wbrew powszechnej opinii, wysokiej klasy mięso (jak polędwica) można bez obawy solić jeszcze przed smażeniem. Dodatkowo, jeżeli decydujemy się na mrożony kawałek, także nie popełniamy błędu - wołowina w zamrażarce kruszeje i staje się

Życie zamknięte w smaku
Steki z palonymi przyprawami 147

Poniższa mieszanka przypraw będzie również doskonale pasowała do grillowanych lub pieczonych ziemniaków. Składniki: 4 ulubione steki do przyprawy: 2 łyżki czarnego pieprzu 2 łyżeczki papryki 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka chili w proszku 2 łyżki soli koszernej 1 łyżeczka sumaka 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu cayenne Przygotowanie: W małej patelni połączyć pieprz, paprykę(...)chili. Przyprawy podgrzewać na patelni aż zaczną się palić. Następnie umieścić przyprawy w moździerzu i przy jego pomocy dobrze zmielić. Dodać pozostałe składniki przyprawy i wymieszać. Następnie przygotować steki, osuszyć je przy pomocy ręcznika papierowego, skropić oliwą i obficie obsypać przygotowaną wcześniej przyprawą. Steki grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Pozwolić im odpocząć przez około 5 minut przed podaniem. Zobacz

naRuszcie
Steki wołowe z grilla marynowane w whiskey 231

ebooka będą dostępne również w serwisie Fooder , do którego serdecznie zapraszam. Tematem przewodnim ebooka będą mięsa, więc na początek polecam danie dla prawdziwych mięsożerców z krwi i kości. Steki. Wolicie krwiste, medium, czy wysmażone? W razie potrzeby poniżej załączam ściągawkę. Składniki dla 2 osób: 2 steki wołowe po ok. 300g 3 łyżki whiskey 3 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem(...)gałązki tymianku 3 lekko rozgniecione ziarna czarnego pieprzu 40 g masła ½ ząbka czosnku Whiskey wymieszać z olejem, dodać 3 gałązki tymianku i pieprz. Steki ułożyć w naczyniu, zalać marynatą, wetrzeć ją w mięso. Przykryć, odstawić do lodówki na noc. Steki wyjąć min. 2 godziny przed grillowaniem. Masło rozetrzeć z listkami z czwartej gałązki tymianku i czosnkiem, doprawić solą. Mocno schłodzić

Pełny talerz
Weber Genesis – Sezon na grilla trwa cały rok 32

przygotowałem dla Was dwa kompletnie różne przepisy grillowe. Pierwszy to pomysł na sezonowe letnie śniadanie z brzoskwiniami i burratą. Drugi to przepis na azjatyckie warzywa z woka z grillowanym stekiem wołowym. Oba dania przygotowałem na grillu Genesis od Weber . Muszę przyznać, że ten model mnie totalnie oczarował. Mam wrażenie, że ma wszystko na czym mi zależy: sondę, duży ruszt, palnik(...)Pieczywo opiecz na grillu. Następnie na grzankach ułóż sałatkę z pomidorów i awokado. Burrate delikatnie rozerwij palcami. Nałóż grillowane brzoskwinie, polej oliwą, udekoruj bazylią. Warzywa stir fry z grillowanym stekiem wołowym Składniki: 2 czerwone cebule 250 g brązowych pieczarek 3 małe kolorowe papryki 2 ogórki gruntowe 1 papryczka chili ¼ główki brokuły 2 steki wołowy ribeye 4 łyżki oleju roślinnego

kuron.com.pl
Filet mignon podany ze szpinakiem 79

Filet mignon to stek z polędwicy wołowej, z jej środkowej części. Najbardziej delikatna i pożądana część wołowa, a zarazem najbardziej kosztowna. Takie podanie jest jednym z moich ulubionych. Jednak nie zapomnijcie o najważniejszym, o dobrej jakości wołowiny i sprawdzony dostawcy.  Składniki :   2 steki z polędwicy wołowej (ok 200 g, grubość 2,5 cm każdy) świeżo(...)pieprzem i oliwą z chilli (ok 4 łyżek), po czym odstawiamy na mniej więcej 40 min w temperaturze pokojowej.  Rozgrzewamy patelnię (najlepiej z grubym i nieprzywierającym dnem). Układamy steki i smażymy bez przewracania około 4 min po czym przekładamy stek na drugą stronę i smażymy kolejne 4 min (stek średnio wysmażony). Steki zdejmujemy z patelni na talerz, przykrywamy folią

Niezły Młynek
Steki z piersi indyka w stylu Caprese. 77

danie idealne na „leniwe dni”, ja bardzo często przygotowuje je w lecie, kiedy upały zniechęcają do długich posiadowek w kuchni. Łatwe i smaczne, bardzo polecam. SKŁADNIKI: 6 STEKÓW Z PIERSI INDYKA 5 ŚREDNICH POMIDORÓW 250 G SERA MOZZARELLA KILKA GAŁĄZEK TYMIANKU KILKA GAŁĄZEK ZIELONEJ PIETRUSZKI 2 – 3 ŁYŻKI PESTO Z BAZYLII SOL I PIEPRZ DO SMAKU OLEJ(...)SMAŻENIA ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: STEKI LEKKO ROZBIĆ TŁUCZKIEM DO MIĘSA I PRZYPRAWIĆ SOLA I PIEPRZEM DO SMAKU. NA GORĄCEJ PATELNI ROZGRZAĆ 1 -2 ŁYŻKI OLEJU I ZRUMIENIĆ NA NIM STEKI. STEKI SMAŻYĆ OKOŁO 2 – 3 MINUTY Z KAŻDEJ STRONY. USMAŻONE STEKI PRZEŁOŻYĆ DO ŻAROODPORNEGO NACZYNIA I POSMAROWAĆ Z WIERZCHU PESTO. KOTLETY UŁOŻYĆ W NACZYNIU

Pani M - kuchnia smakowita
Steki z siekanej wieprzowiny pod cebulką. Pyszna alternatywa dla mielonego [PRZEPIS] 10051

bardzo mięsne, nie ma w nich bułki, a z cebulką tworzą pyszną całość. Innymi słowy, tradycyjny mielony ma bardzo silną konkurencję. Koniecznie spróbujcie steków z siekanej wieprzowiny. Składniki: pół kilograma mielonej wieprzowiny, pół kilograma karczku lub łopatki wieprzowej w kawałku, 2 jaja, sól, pieprz, 5 cebul, olej. Zrób tak: przygotowanie steków wymaga troszkę zachodu, ale uwierzcie, warto. Mięso w kawałku(...)najpierw pokrój w jak najdrobniejszą kostkę, następnie posiekaj dużym i ostrym nożem. Kawałki nie powinny mieć więcej niż 5 mm. Dzięki temu zabiegowi steki będą miały bardzo “mięsną” konsystencję. Posiekane mięso wymieszaj z mięsem mielonym, dodaj jaka, dopraw i ponownie wymieszaj. Masę odstaw do lodówki na minimum pół godziny. W tym czasie nabierze odpowiedniej konsystencji. Zwilżonymi wodą dłońmi

Kulinarna Polska
Stek w śmietankowym sosie z grzybami / Creamy steak with mushrooms 164

ochotę to stanie przy garach. Jednak coś ciepłego na ząb miło byłoby wciągnąć więc przygotowuję zazwyczaj coś szybkiego i sycącego zarazem. W takich chwilach niezastąpiony jest stek, gdyż robi się go dosłownie w kilka chwil. Dziś zapraszam na steka z grzybami w sosie śmietanowym z dodatkiem parmezanu. Danie to jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze(...)przepyszne! Do tego frytki i obiad jak znalazł. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Stek w śmietankowym sosie z grzybami (4-5 porcji) Składniki: 600 g steka pokrojonego w większą kawałki 1 łyżka oleju roślinnego 3 ząbki czosnku, posiekanego 250 g grzybów pokrojonych w grube plasterki lub w ćwiartki 1/3 szklanki białego wina 1 szklanka śmietanki

karmelowy
Steki z ligawy wołowej 183

Wcześniej ligawa kojarzyła mi się tylko z tatarem, który uwielbiam ( przepis na tatar ). Dlaczego więc nie zrobić z niej steku z patelni grillowej? Przygotowanie nie różni się praktycznie niczym od grillowania steku z rostbefu, antrykotu itd. Trzeba jednak wyciągnąć ligawę trochę wcześniej z lodówki, natrzeć oliwą z oliwek i pieprzem. Musimy także pamiętać, żeby bardzo mocno rozgrzać patelnię. Warto wspomnieć(...)ligawa jest też dosyć tania jak na wołowinę, ponieważ za kilogram zapłacimy 30-35 złotych. Jeżeli chodzi o ligawę to w porównaniu do innych części wołowiny steki wychodzą nieco twardsze ale równie smaczne. Gorąco zapraszam do sprawdzenia przepisu i podzielenia się swoimi doświadczeniami z ligawą. Ja na pewno jeszcze do niej wrócę i sprawdzę inne przepisy. Składniki 200 g ligawy

Programista w kuchni
Stek z rostbefu z frytkami 163

Stek z dojrzałego rostbefu smakuje równie dobrze jak z polędwicy. Razem z frytkami tworzy niezwykle smaczny, męski obiad. Jeżeli jesteś fanem lub fanką wołowiny musisz spróbować go koniecznie. Oczywiście nie znajdziesz tutaj przepisu na frytki, bo tego chyba nie muszę opisywać. Pamiętaj, że taki stek może być także świetnym pomysłem, aby zaskoczyć swojego męża, narzeczonego czy chłopaka. Życzę smacznego! Składniki(...)Stek z rostbefu (około 200 g) Sól, przyprawa grill klasyczny Oliwa z oliwek Przygotowanie Przede wszystkim musimy wyciągnąć mięso z lodówki około 1,5 godziny przed smażeniem, aby uzyskało temperaturę pokojową. Patelnię grillową natłuszczamy oliwą z oliwek za pomocą ręcznika papierowego. Na tym etapie możemy przyprawić nasz rostbef delikatnie przyprawą ale nie solimy. Warto nie przesadzać z przyprawą

Programista w kuchni
Steki z ligawy wołowej 132

Wcześniej ligawa kojarzyła mi się tylko z tatarem, który uwielbiam ( przepis na tatar ). Dlaczego więc nie zrobić z niej steku z patelni grillowej? Przygotowanie nie różni się praktycznie niczym od grillowania steku z rostbefu, antrykotu itd. Trzeba jednak wyciągnąć ligawę trochę wcześniej z lodówki, natrzeć oliwą z oliwek i pieprzem. Musimy także pamiętać, żeby bardzo mocno rozgrzać patelnię. Warto wspomnieć(...)ligawa jest też dosyć tania jak na wołowinę, ponieważ za kilogram zapłacimy 30-35 złotych. Jeżeli chodzi o ligawę to w porównaniu do innych części wołowiny steki wychodzą nieco twardsze ale równie smaczne. Gorąco zapraszam do sprawdzenia przepisu i podzielenia się swoimi doświadczeniami z ligawą. Ja na pewno jeszcze do niej wrócę i sprawdzę inne przepisy. Składniki 200 g ligawy

Programista w kuchni
Filet mignon podany ze szpinakiem 160

Filet mignon to stek z polędwicy wołowej, z jej środkowej części. Najbardziej delikatna i pożądana część wołowa, a zarazem najbardziej kosztowna. Takie podanie jest jednym z moich ulubionych. Jednak nie zapomnijcie o najważniejszym, o dobrej jakości wołowiny i sprawdzony dostawcy.  Składniki :   2 steki z polędwicy wołowej (ok 200 g, grubość 2,5 cm każdy) świeżo(...)pieprzem i oliwą z chilli (ok 4 łyżek), po czym odstawiamy na mniej więcej 40 min w temperaturze pokojowej.  Rozgrzewamy patelnię (najlepiej z grubym i nieprzywierającym dnem). Układamy steki i smażymy bez przewracania około 4 min po czym przekładamy stek na drugą stronę i smażymy kolejne 4 min (stek średnio wysmażony). Steki zdejmujemy z patelni na talerz, przykrywamy folią

Niezły Młynek
Grillowane steki z łososia na desce cedrowej 159

Jest to szybki i łatwy sposób na grillowane steki z łososia. Możemy zachować wspaniały smak łososia, ale również uzyskać łagodny smak dymu z tlących się drewnianych desek. Składniki: 4 steki z łososia 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej 1-2 ząbki czosnku 1 deska cedrowa namoczona w wodzie Przygotowanie(...)Grilla rozgrzać do średniej temperatury. Połączyć oliwę, musztardę, pieprz, sól i czosnek. Mieszaninę rozprowadzić po obu stronach steków z łososia. Umieścić steki z łososia na desce cedrowej, która była moczona w wodzie przez co najmniej 30 minut. Umieścić steki z deską na ruszcie i grillować w średniej temperaturze 20-30 minut. Grillowane steki z łososia polecamy podawać z grillowanymi warzywami

naRuszcie
Idealny stek z sosem Ballymaloe 158

Składniki: 4 steki z polędwicy wołowej 1 ząbek czosnku sól i świeżo zmielony czarny pieprz odrobinę oliwy z oliwek Ballymaloe Original Relish Przygotowanie: Na około godzinę przed grillowaniem steków należy je wyjąć z lodówki. Przekroić ząbek czosnku na pół i natrzeć nim po obu stronach nasze steki. Ten prosty krok intensyfikuje smak wołowiny. Steki skropić oliwą z oliwek, opruszyć solą(...)pieprzem. W ostatnich chwilach grillowania można natrzeć steki odrobiną sosu Ballymaloe . The post Idealny stek z sosem Ballymaloe appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Grillowane steki na desce cedrowej z rozmarynem i miodem 146

Dodaj niesamowitego zapachu dymu cedrowego do swojego steka. A smak jego podkreśl lekką nutą słodkości i przypraw. Składniki: dla steka: 4 ulubione steki 4 deski cedrowe (moczone w wodzie przez 4 godziny) sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 4-5 gałązek świeżego rozmarynu (drobno posiekane) ½ łyżki płatków czerwonej papryki ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego (drobno(...)pokrojony w cienkie plasterki sól koszerna i czarny pieprz do smaku ½ szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki marynaty. Marynować w niej mięso do 24 godzin. Przed grillowaniem steki odstawić na godzinę do miejsca w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotować grilla, rozgrzać do średniej/wysokiej temperatury, oczyścić ruszt, dobrze naoliwić. Namoczone deski wyłożyć na ruszt i lekko ogrzać

naRuszcie
Grillowane steki na desce cedrowej z rozmarynem i miodem 130

Dodaj niesamowitego zapachu dymu cedrowego do swojego steka. A smak jego podkreśl lekką nutą słodkości i przypraw. Składniki: dla steka: 4 ulubione steki 4 deski cedrowe (moczone w wodzie przez 4 godziny) sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 4-5 gałązek świeżego rozmarynu (drobno posiekane) ½ łyżki płatków czerwonej papryki ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego (drobno(...)pokrojony w cienkie plasterki sól koszerna i czarny pieprz do smaku ½ szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki marynaty. Marynować w niej mięso do 24 godzin. Przed grillowaniem steki odstawić na godzinę do miejsca w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotować grilla, rozgrzać do średniej/wysokiej temperatury, oczyścić ruszt, dobrze naoliwić. Namoczone deski wyłożyć na ruszt i lekko ogrzać

naRuszcie
Steki wołowe, szparagi na maśle i sałata z miętowym dressingiem – obiad w 20 minut 186

Jeden z tych obiadów na szybko. Na usmażenie dwóch steków, naszykowanie sałaty i szparagów nie potrzebujecie więcej niż 20 minut. Wróciliśmy z rowerów. Zmęczeni. To była najszybsza obiadowa opcja. I najsmaczniejsza! Steki oczyśćcie, osuszcie mięso papierowym ręcznikiem, posmarujcie je oliwą wymieszaną z sosem sojowym, mocno popieprzcie z obu stron. Szparagi trzeba umyć i odciąć ich zdrewniałe końce. Łodyżki szparagów pokroić(...)pieprzu. Przeciśnijcie ząbek czosnku przez praskę. Czosnek i miętę wymieszajcie z jogurtem, doprawcie do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polejcie sałatę, posypcie pokrojonym szczypiorem.   Grzejemy patelnię na steki, bez tłuszczu. Steki usmażcie na swój ulubiony sposób. Jeśli nie wiecie, jaki to sposób albo nie pamiętacie, ile minut Wam potrzeba, zerknijcie TUTAJ . Na drugiej małej patelni rozpuszczamy masło

Karo in the Kitchen
Surf & Turf – stek wołowy i krewetki z rustykalnymi ziemniakami 191

Wystarczy je rozmrozić (najszybciej pod bieżącą wodą, na sitku), odcedzić i wysuszyć na papierowym ręczniku. Nabijam po 4 na patyczki od szaszłyków, smaruję oliwą i posypuję mieszanką przypraw.   Steki ogrzewamy do temperatury otoczenia, nacieramy oliwą i przyprawami z każdej strony. Moje steki miały lekko ponad 3cm grubości – żeby szybko i równomiernie usmażyły się na elektrycznym grillu, na którym(...)mieszając, do miękkości ziemniaków i mocnego zrumienienia z zewnątrz. Zajmie to około 15-20 minut. Po 10 minutach warto wrzucić (jeśli macie) gałązki świeżego rozmarynu. Nadadzą ziemniakom świetny aromat. Steki smażymy do momentu, aż osiągną Wasz ulubiony stopień wysmażenia . U mnie to zawsze medium rare. Na ostatnie 2 minuty na grilla wrzucamy krewetki – po minucie z każdej strony w zupełności

Karo in the Kitchen
Steki bavette – z łaty wołowej, z pieczonymi plastrami ziemniaków i karmelizowaną cebulą 291

naszemu ta część wołowego mięsa nazywana jest łatą i pochodzi z odcinka brzuszno-lędźwiowego. To sprawia, że mięso ma widoczne długie i charakterystyczne włókna mięśniowe. I jest super na steki! Przez swój charakterystyczny kształt i strukturę bavette jest często wybierane na steki przeznaczone do grillowania. Jest to też jeden z tańszych fragmentów mięsa, ale na pewno nie gorszy niż(...)często używany na steki antrykot. Nie wiem nawet czy nie lepszy, bo moim zdaniem chyba bardziej wszechstronny. Bavette jak już napisałam można grillować w całości, smażyć w całości lub plastrach, piec. Idealne mięso do woka. Dobrze jej robi krótkie marynowanie – np. w marynacie na bazie oliwy i sosu Worchestershire czy sosu sojowego i octu balsamicznego. Do podania – dużo zdrowsza wersja

Karo in the Kitchen
Tuńczykowy stek z salsą imbirowo- pomarańczową 211

wybacza. Wystarczy kilkanaście sekund za długo na patelni i zamiast soczystego kawałka ryby, zostanie nam tylko suchy, wiórowaty tuńczyk, nadający się tylko do zapuszkowania :P Bardzo ważna jest grubość steków, zwłaszcza jeśli smażymy ich kilka naraz powinny mieć one taką sama grubość inaczej będą wymagały różnego czasu smażenia. Z reguły wybieram dość cienkie steki ok 3cm i smażę(...)minucie z każdej strony. Wtedy tuńczyk w środku ma delikatną "plamkę, mięso jest soczyste, zwarte i znika z talerza w zastraszającym tempie :)  SKŁADNIKI (2 porcje) tuńczyk 2 steki z tuńczyka 2 łyżki sosu sojowego /teryiaki 2 łyżki oliwy z oliwek salsa 1/2 pomarańczy 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki pestek z granatu 1/2 cebuli kilka ziarenek czerwonego pieprzu

DefinicjaSmaku