stek - 1671 przepisów (strona:6/112)

Stek wołowy z antrykotu. Przepis krok po kroku 112

Stek wołowy z antrykotu. Przepis krok po kroku.   Dzisiaj mam dla Was przepis na stek wołowy z antrykotu. Wpis ten rozwieje dużo wszystkie wątpliwości odnośnie przygotowywania steka z antrykotu. Sporo też dowiecie się na temat przygotowania i obróbki termicznej wołowiny. Czy solimy przed smażeniem, czy też nie. Jakich przypraw(...)użyć i jakie dodatki zaserwować. Tego wszystkiego dowiecie się w tekście poniżej.       Składniki:   stek wołowy o wadze około 220-250 g kilka gałązek świeżego tymianku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 50 g masła sól, czarny pieprz sos do steków i burgerów (ja użyłem sosu

kuron.com.pl
Grillowany stek wołowy 202

fajnym zamiennikiem, który każdy może sobie zafundować jest patelnia grillowa. Dziś na blogu znajdziecie parę słów o tym jak grillować mięso na takiej właśnie patelni, a także przepis na stek wołowy. Ja podałam go z  faszerowanymi pieczarkami . Zapraszam ! Jak grillować steki Patelnia grillowa ( koniecznie bez teflonu) to bardzo fajny przydaś kuchenny. Mam patelnię grillową wykonaną z żeliwa, która doskonale(...)sprawdza się do smażenia. Bardzo często na niej grillujemy  mięsa i warzywa, ostatnio z dużym upodobaniem różnego typu steki wołowe. Wiem, że wiele osób nieco obawia się naszej polskiej wołowiny, która uważana jest za twardą i trudną w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego, od kilku lat w Polsce  produkowane jest wyśmienita wołowina pozyskiwana ze specjalnie wyselekcjonowanych ras bydła, hodowanych

Kulinarne przygody Gatity
Steki wołowe zawijane w bekonie, na sosie pieczarkowym 146

tradycyjnej kostki rosołowej – więcej soli już nie używamy. Wrzucamy na patelnię 4 plasterek masła, mieszamy do rozpuszczenia. Sos dodatkowo zagęszczamy wsypując łyżeczkę mąki i całość dokładnie mieszamy. Dwa małe steki wykroiłam z jednego kawałka steku z rostbefu – wycinamy je tak, by łatwo dały się uformować w równe i okrągłe imitacje steków z polędwicy. Krawędzie każdego ze steków zawijamy w cieniutkie(...)plastry surowego wędzonego boczku – użyłam po dwa plastry na jeden stek. Obwiązujemy steki ciasno bawełnianą grubą nicią, żeby boczek podczas smażenia nie odpadł, a steki zachowały swój kształt . Mięso leciutko smarujemy oliwą i pieprzymy. Na drugiej patelni rozpuszczamy pozostałe dwa plasterki masła. Na gorące masło kładziemy steki i smażymy do czasu osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia. Swoje steki ze zdjęć smażyłam

Karo in the Kitchen
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 173

Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią … Szczerze? Pleśń w tytułach potraw osobiście mnie zawsze odstraszała. Jeśli z Wami jest podobnie – niepotrzebnie. Potrawy wzbogacane dodatkiem sera z niebieską pleśnią zyskują na aromacie i kompletnie nie posiadają smaku surowego sera, za którym ja osobiście nie przepadam. Ale dania z jego dodatkiem(...)Kolejna sprawa to steki i wołowina, której (pomimo tego, że jest zdrowym i chudym mięsem) unikałam jak ognia. Ale zachęcona sukcesami smakowymi potraw z przepisów samego Gordona Ramsay’a postanowiłam i tutaj się przełamać. I nie żałuję! Jak zwykle wszystko wyszło wyśmienite. Obiad iście świąteczny, więc polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Jeszcze kwestia wysmażenia steków. Kogokolwiek nie pytam

Moja Delicja
Grillowany stek wołowy 201

strony klarowanym masłem, dodajemy sporo pieprzu i szczyptę soli. Odstawiamy na bok, aż mięso uzyska temperaturę pokojową. 3. Patelnię grillową rozgrzewamy "do czerwoności". Dodajemy odrobinę masła klarowanego i wrzucamy steki. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony. 4. Zdejmujemy steki z patelni i zostawiamy na kilka minut aby "odetchnęły". Przekładamy na talerz i polewamy powstałym sosem z talerza i patelni

My Culinary Art
Steki z rostbefu z grilla 128

Sezon grillowy praktycznie zakończony, ale jeśli się ma grilla elektrycznego to można grillować przecież cały rok. Tym razem na ruszt wrzuciliśmy steki z rostbefu, w marynacie z przepisu z opakowania, w którym steki zostały kupione. Dodałam zioła żeby wzmocnić smak. Mięso wyszło kruche i delikatnie upieczone. Takie jakie lubimy najbardziej. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pikantny stek wieprzowy 111

Pikantny stek wieprzowy. Pikantny tomahawk steak . To mój kolejny pomysł na wykorzystanie steku wieprzowego . Stek wieprzowy z kością zamiast tradycyjnego panierowanego kotleta schabowego, każdy kto nas zna powie, że najbardziej ze słodyczy uwielbiamy MIĘSO! Znów kupiłam piękne steki wieprzowe z kością, każdy ważył po 300 g, z myślą, że zrobię pikantny tomahawk steak z dodatkiem domowego sosu sweet chilli . Takie(...)steki wieprzowe z kością to kotlet schabowy z kością żebrową, w specjalny sposób wycina się ten schab aby zawierał główny mięsień schabowy oraz inne mini mięśnie i kroi w grube plastry wraz z jednym żebrem. Ta kość ułatwia obracanie mięsa podczas grillowania, smażenia czy pieczenia, podobnie jak w kotlety jagnięce z kością . Składniki na pikantne steki wieprzowe dla 2 osób

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kanapka ze stekiem, jarmużem i karmelizowaną cebulą – The Last of Us 2 92

uczestników imprezy nie zachował się zbyt uprzejmie wobec Ellie, stąd podczas jej wizyty w knajpie Tipsy Bison (podpity bizon :D), winny chce zrekompensować się bohaterce, oferując kanapki ze stekiem jako prowiant na najbliższy patrol. Ta jednak dumnie unosi się i nazywa kanapki określeniem „bigot” (fanatyk, dewota, świętoszek), oddając prezent swojemu koledze z patrolu, Jessiemu. Ze względu na dość(...)stwarza przytulny klimat. Zdecydowanie chciałoby się spędzić tu więcej czasu, zwłaszcza, że mroźna aura za drzwiami nie zachęca do spacerów! Podejrzewam, że w przypadku warunków, które panują w Jackson, stek mógł być prawdopodobnie zrobiony z kawałka dziczyzny i oczywiście możecie jak najbardziej spróbować takiej wersji, jeśli macie dostęp do tego rodzaju mięsa. W „normalnej” sytuacji użyjemy standardowego steka

Nerds Kitchen
Jak zrobić steki z wołowiny? Pomysł na danie z grilla 99

Steki z wołowiny to zarazem prosta i najtrudniejsza potrawa. Steki to mięso wołowe poddawane dość krótkiej obróbce termicznej, ale bardzo często bywa tak, że ich nieprawidłowe przygotowanie całkowicie psuje efekt końcowy i zamiast jeść soczystego steka, żujemy zelówkę.  Jak przygotować steka z wołowiny? Przede wszystkim wybrać dobre mięso. Łatwo napisać, trudniej zrobić. Niestety w Polsce mamy fatalnej jakości mięso(...)uwędzonych szynek, skrupulatnie oplatanych sznurkiem. Dzisiaj to już chyba nierealne zjeść taką szynkę. Ale wróćmy do Pań w sklepach mięsnych. Kiedy spytasz albo poradzisz się jaką wołowinę kupić na steka, założę się w ciemno, że wybierze Ci, jak najchudszy kawałek mięsa, bez tłuszczyku. Druga kwestia to tak naprawdę w naszych sklepach jest niewielki wybór w wołowinie. Po pierwsze jeśli szukasz

SMYKWKUCHNI
Surf&Turf a’la Kate’s Kitchen 93

jakoś nic z nóg specjalnie nie zwala. Burger, pizza no i oczywiście moje „ulubione” policzki wołowe. Ileż można. Odpada. Szukamy dalej. – to może YYY (stekownia dla odmiany). Taaaak. Dobry stek nie jest zły. Chora cena za to jest zła. Nie jestem amatorką oszczędzania na dobrym jedzeniu, jednak każda marża ma jednak swoje granice. Przyzwoitości również. Kopiemy dalej – to może surf(...)turf? Ty szukaj, ja dorobię kawy… – o taaak… zjadłbym langustę. Na steku. Takim wiesz… Rozmarzył się M – taaa… wiem. Kurczę… akurat langusta średnio moja bajka, ale… no to szukaj dalej jakiejś knajpy. I znów lipa. – wiesz co M? jedziemy do Makro, sami sobie zrobimy. I tak oto stało się. Wena wróciła! Langusty na szczęście, tzn. niestety, akurat nie było

Kate's Kitchen
Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem grillowanej papryki i cukini 145

Klasyka. Elegancja. Wykwintność. Pełnia smaku. Kulinarne doznanie. Dla mięsożerców po prostu seks na talerzu. Wszelkie słowa są zbędne. Prawdziwy stek z polędwicy z masłem czosnkowym. Składniki na 2 porcje: 300 g polędwicy wołowej (2x po 150 g) 1 cukinia 1 papryka czerwona 50 g masła 2-3 ząbki czosnku natka pietruszki – 2 cm 1/2 łyżeczka soli oliwa z oliwek(...)plus pieprz syczuański sól łódeczki ziemniaczane – najlepiej ze świeżych ziemniaków mytych, w najgorszym wypadku gotowe mrożone Wykonanie: Polędwicę wyjąć z lodówki około 30 minut przed przygotowaniem (mięso na steki MUSI być do smażenia w temperaturze pokojowej!!!). Mięso natrzeć solą i pieprzem, odstawić. Cukinię pokroić w kostkę, paprykę w paski i dalej w kostkę. W osobnych miskach posolić i popieprzyć

Pociąg Do Kuchni
Steak et frites czyli Stek z frytkami z jarzyn 164

pierwszy obiad 2014 roku! smaczny ale przede wszystkim łamiący wcześniejsze opory bo wołowinę uwielbiam ale nie mam odwagi z nią kombinować i jadaliśmy ją głównie mieloną. To mój pierwszy stek w życiu! Przepis pochodzi z "Małej paryskiej kuchni" Rachel Khoo. 1 stek z antrykotu (ok 500 g gruby na min.1 cm) sól, pieprz frytki: 250 g mielonych migdałów 2 łyżki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Steki z rostbefu z patelni grillowej 144

Szybkie i smaczne! Pod warunkiem, że mięso pierwsza klasa :) składniki 3 steki z rostbefu z kostką  - niezbyt grube 3 - 4 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz przygotowanie Mięso umyć i dobrze osuszyć. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Mięso skropić oliwą, obłożyć plasterkami czosnku, posypać pieprzem, zawinąć w folię i wstawić na parę godzin do lodówki. Przed smażeniem steki doprowadzić

Stare Gary
Stek z sosem grzybowym / Steak with mushroom sauce 196

Dziś przedstawiam coś dla fanów soczystych i rozpływających się w ustach steków. Przygotowanie dobrego steka to wcale nie jest taka skomplikowana sprawa. Sekret tkwi tylko w tym, żeby na bieżąco wiedzieć jaka jest temperatura w środku. W tym celu zakupiłam termometr kuchenny z sondą, który po osiągnięciu odpowiedniej ustawionej temperatury daje znać, że stek jest gotowy do wyjęcia z piekarnika(...)lubię średnio wysmażony i na taki też podaję tutaj czas i temperaturę. Podałam go ze śmietankowym puree ziemniaczanym i obłędnym sosem grzybowym z boczkiem i śmietanką, wyszło przepysznie! Ten stek to wielki stek typu tomahawk, ale z termometrem każdy wyjdzie idealny, zapraszam! Scroll down for recipe in English Stek z sosem grzybowym ( 2-3 porcje) Składniki na steki: 2 steki

karmelowy
Steki wołowe z antrykotu z krewetkami– ribeye surf & turf 190

Ribeye to najładniej poprzerastana część antrykotu, wycięta pomiędzy 6 i 12 żebrem. Steki z antrykotu, pod warunkiem dobrze sezonowanego mięsa, przez naturalną zawartość równomiernie, marmurkowo rozłożonej tkanki tłuszczowej są zawsze kruche i soczyste. Dodajcie jeszcze krewetki i frytki – żyć nie umierać!   Surf and turf to połączenie w głównym daniu mięsa – najczęściej właśnie wołowiny w postaci soczystego steka – i czegoś(...)pływało – krewetek, ryb, homara, małży, przegrzebków, etc. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon. W wersji niskobudżetowej – krewetki i antrykot będą równie dobre. Steki które kupiłam mają po 2cm grubości i do takiej grubości dopasowany jest czas ich smażenia do stanu medium rare. Jeśli Wasze steki są grubsze – czas odpowiednio należy wydłużyć, przyjmując kolejną minutę smażenia

Karo in the Kitchen