stek - 1671 przepisów (strona:3/112)

Stek z pieczonymi warzywami 290

gorsza i mój organizm nie domaga się go często. Jako że mięsożercą jednak jestem, to czasami napada mnie ochota na kawałek dobrej wołowiny czy kaczuchy. Zazwyczaj kupuję jeden-dwa steki, cienko kroję i wykorzystuję na sałatki. Teraz jednak na sałatę w ogóle nie miałam ochoty, a steki chciałam skontrastować z czymś lekkim. Padło na pieczone warzywa. Stek z pieczonymi warzywami(...)strzał w 10! Powinien zadowolić zarówno panów jak i panie. Jako że stek to główny składnik – zdecydowałam się na drogą, lecz idealną na steki polędwicę. Kawał mięsa i słodkie warzywa – prawdziwa uczta. Do tego cierpki, winny sos – dla koneserów. Stek z pieczonymi warzywami: 2-3 steki z polędwicy wołowej (każdy ok. 2,5 cm grubości) 3/4 szklanki

Poezja smaku
Stek z antrykotu z patelni 181

Skuszeni dobrymi opiniami o jakości polskiej wołowiny sprzedawanej w Makro, postanowiliśmy sprawdzić czy steki ze znaczkiem QMP - Dobra Wołowina są faktycznie warte swojej ceny. Przygotowałam stek zgodnie z opisem załączonym na opakowaniu, czyli najprościej jak można. Bez długiego marynowania, trochę oliwy czosnku i soku z cytryny. Stek średnio wysmażony. Mięso wyszło rewelacyjne. Miękkie, soczyste, pyszne! składniki stek(...)antrykotu - Rib Eye Steak (ok 300g) oliwa 1 ząbek czosnku sok z cytryny lub limonki przygotowanie Stek wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem, aby ogrzał się do temperatury pokojowej. Umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Oliwę wymieszać z posiekanym czosnkiem , dodać nieco soku z limonki. Stek natrzeć doprawioną  oliwą z oliwek. Przed samym smażeniem posypać mięso solą i pieprzem

Stare Gary
Sznycel wiedeński z domowymi frytkami 141

Pokażę Wam jak przygotować pyszny sznycel wiedeński z domowymi frytkami. Danie to może nie należy do najbardziej dietetycznych, ale raz na jakich czas można sobie pozwolić

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Steki. I sos z marynowanego pieprzu 168

Moje pierwsze steki? Nikt mnie nie uczył. Czytałam, szukałam. Praca na pół gwizdka za najniższą krajową, wynajmowane mieszkanko bez normalnej kuchni, z pożyczoną, miniaturową kuchenką elektryczną… Wiadomo, w takich warunkach o polędwicy wołowej nie ma co marzyć. Pani w mięsnym poleciła w granicach mojego ówczesnego budżetu-uwaga – ligawę.   Nie. Wbrew opinii pani z mięsnego (i jeszcze kilku innych(...)znawców”), ten fragment wołu nie nadaje się na steka. Jak już przygotowałam z namaszczeniem te nieszczęsne dwa cieniutkie steki z ligawy jak bozia kazała – 2,5 minutki z jednej, 2,5 z drugiej, odwracanie, odpoczywanie, itd. okazało się, że żeby poradzić sobie ze zjedzeniem tego mięsa trzeba by pożyczyć sztuczną szczękę od sąsiada lub mieć najlepszy model szwajcarskiego scyzoryka

Karo in the Kitchen
Stek wołowy w marynacie 178

Dobry sposób na stek. Robimy trochę na odwrót niż zwykle, gdyż najpierw steki smażymy a potem moczymy w marynacie. Tak przygotowany stek,    pokrojony w cienkie paski,  jest dobry  z dodatkiem zielonej sałaty. U nas dodatkiem był  też makaron. Pomysł zaczerpnęłam ze strony Nigelli Lowson   składniki 2 steki wołowe ( u mnie antrykot) marynata 5 łodyg(...)oliwek skórka i sok z ½ cytryny 1/2  łyżeczki soli pieprz przygotowanie W szerokim naczyniu wymieszać  tymianek, czosnek, oliwę,sok i skórkę z cytryny,  sól i pieprz. Steki umyć i osuszyć. Odciąć  tłuszcz z brzegu mięsa. Rozgrzać patelnię ( robiłam na grillowej) Posmarować stek  olejem aby uniknąć przyklejania się do patelni. Smażyć  przez 3 minuty

Stare Gary
Sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką 178

Już nie raz mieliśmy ochotę z Madzią na sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką. Akurat mieliśmy chwilę wolne czasu, więc postanowiliśmy zrealizować nasze plany… Nasza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak zrobić perfekcyjny stek z polędwicy wołowej, który będzie rozpływał się w ustach? 410

rośnie a portfele, co niektórych Polaków są coraz grubsze więc miejmy nadzieję, że wkrótce będzie ona bardziej dostępna również dla przeciętnej osoby. Na wszelki wypadek już dziś napiszę o stekach. Steki są nieodłączną częścią kultury kulinarnej USA. Mój pierwszy kontakt ze stekiem miał miejsce tutaj. Rodzajów steków są dziesiątki, ale ten który zrobił na mnie pierwsze niezapomniane wrażenie był polędwicy(...)Pamiętam kiedy po raz pierwszy za namową znajomych zamówiłam w restauracji mniej niż średnio wysmażony (medium rare), stek z polędwicy wołowej zwany tu „fillet mignon”. Ku mojemu zdziewniu przyniesiono mi na talerzu niewielki, może 6 centymetrów w średnicy, ale za to wysoki na minimum 5 centymetów kawałek mięsa. Zupełnie nie wiedziałam co mam o tym myśleć. Im dłużej

Jem więc Jestem
Steki z kalafiora w ziołowej panierce 116

Steki z kalafiora… kto raz spróbował będzie chciał jeść je ciągle. Przepyszne danie, bardzo łatwe do przygotowania. Czas: 45 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Steki z kalafiora są naszym odkryciem tego lata. Robiliśmy już wcześniej to danie, ale dopiero teraz odpowiedni przepis wpadł nam w ręce. Tajemnica dobrych steków tkwi w musztardowo-majonezowej bejcy i panierce, dodawanych(...)koniec pieczenia. Serio, steki z kalafiora to wyjątkowe danie – wyjątkowo pyszne. Dwie ważne sprawy: do steków potrzebujesz twardych, zwartych główek, bo wtedy nie rozpadają się podczas krojenia. Dlatego najlepsze są kalafiory kupowane latem i jesienią, kiedy jest na nie sezon. Druga sprawa to wykrawanie steków. Z jednej główki wykroisz dwa solidne steki z kalafiora, lub trzy cieńsze, ale do tego

Niedzielny kucharz
Dietetycznie: stek w sosie z pieczoną marchewką 182

Dzisiaj propozycja na porządny obiad. Na pewno Wasz facet z chęcią przyłączy się do uczty, bo kto by pogardził kawałem pysznego mięsa, a dokładnie stekiem?! Do tego cudowna surówka z pieczoną marchewką. No cudo! Przepis pochodzi z książki "Szczypta smaku". Składniki: NA STEKI: 600 g rostbefu bez kości 1 szalotka 2 kieliszki czerwonego wytrawnego wina 2 goździki 2 łyżki klarowanego(...)marynatą i odstawiamy na kilka minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Marchewkę rozkładamy na blasze z papierem do pieczenia i pieczemy ok 7 min. Rostbef kroimy na 4 steki, myjemy, osuszamy. Oprószamy grubo mielonym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej - 3 minuty z każdej strony. Steki odkładamy na deskę aby odpoczęły. Na patelni na łyżce masła zeszklij posiekaną szalotkę i goździki

Brzuszki Łakomczuszki
Stek z sosem grzybowym z whisky 26

muszkatołowej oraz imbiru. Rezerwacje są gotowe do odbioru już następnego dnia, co bardzo mnie ucieszyło, bo nie lubię długo czekać, gdy pomysły już krążą po głowie. Sposób na soczystego steka Alkohole z nutą słodyczy rewelacyjnie sprawdzają się w daniach z czerwonym mięsem. Postawiłam więc na klasyk – sezonowane steki z rostbefu. To mój ulubiony fragment mięsa na steki – jest(...)przyrządzimy, czyli nie zamęczymy go zbędnymi przyprawami (sól morska i świeżo zmielony pieprz w zupełności wystarczą) i nie przetrzymamy zbyt długo na patelni. Jaki jest mój sposób na soczystego steka? wyjęcie mięsa z lodówki na min. 30 minut przed smażeniem dokładne osuszenie mięsa posypanie solą i pieprzem przed smażeniem smażenie na patelni żeliwnej tu mogę wywołać kontrowersje – obracanie steka

Na-talerzu.pl
Stek wołowy & Kurczak przygotowane na grillu gazowym 81

Stek wołowy & Kurczak przygotowane na grillu gazowym Stek wołowy z grilla.   Jeśli tak jak ja kochasz przygotowywać jedzenie na grillu gazowym, to ten wpis jest dla Ciebie. Ale, ale.. jeśli jeszcze nie przekonałaś / przekonałeś się do grilla gazowego to mam nadzieję, że ten wpis Cię przekona. Ja też długo nie mogłam uwierzyć w ten sprzęt. Teraz lubię(...)taras gdzie dachu nie ma. Przygotwujemy na grillu gazowym w lecie prawie wszystko, rano szakszukę, na obiad kurczaka na przykład ( przepis poniżej ), a na kolację np steki. Ale to nie jest tak, że to są tylko mięsne potrawy, robimy też warzywa , sery i zdażało się też słodkości. Ja uwielbiam steki, ale muszą być medium rare – czyli średnio krwiste, takie

Kuchnia na wzgórzu
Stek wołowy z rostbefu 126

Stek wołowy z rostbefu to smaczne i szybkie do zrobienia danie. U mnie męska część domowników uwielbia steki i jest zachwycona, gdy podaję je na obiad. Jak zrobić dobre steki? Podstawowe zasady, których należy przestrzegać przy smażeniu steków: dobrej jakości sezonowana wołowina: polędwica, antrykot, rostbef mięso przed smażeniem nie powinno być prosto z lodówki najlepiej nie solić mięsa przed smażeniem(...)smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, którą tylko delikatnie smarujemy tłuszczem po usmażeniu pozwolić mięsu odpocząć steki na patelni obracać szczypcami lub łopatką, aby nie przekłuć i nie wypuścić soku Staram się przestrzegać powyższych zasad i raczej nie zdarzyło się, aby stek był twardy lub niesmaczny. U mnie wszyscy lubią steki średnio wysmażone (medium), dlatego smażę je z każdej strony

Gotuj w domu
Stek z polędwicy z grilla – średnio wysmażony. 146

marynaty. Przykryć  folią  spożywczą  i wstawić do lodówki na 24 godziny. Polędwice w tym czasie należy kilka razy odwrócić. Polędwicę wyjąć z marynaty, pokroić na 4 steki po 25 dkg. Polędwicy nie należy rozbijać żadnym tłuczkiem, wystarczy lekko rozpłaszczyć naciskając dłonią leżące steki na desce. Smażyć na dobrze nagrzanym  grillu po 4 minuty z każdej strony(...)następnie przesunąć steki w chłodniejszą część grilla. Mięso powinno odpocząć. W terminologii kucharskiej  - leżakować, podczas którego zamyka w sobie wszystkie soki.  W domu smażyć  na dobrze  nagrzanej patelni  grillowej, a następnie przełożyć  na inną patelnię, nakryć   folią aluminiową i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 100 C na około 6 minut. Zdeglasować patelnię

Kulinarny karnet Christophera
Steki wołowe 174

mną już stolica USA, teraz kolej na Nowy Jork. Zawsze o tym marzyłam, a teraz to się spełnia, niesamowite uczucie :)  W USA miałam przyjemność spróbować prawdziwych wołowych steków, są przepyszne. Dlatego postanowiłam zrobić je sama. Największym problemem przy przygotowaniu steków jest wybór mięsa. Najlepiej do tego nadaje się polędwica wołowa, jednak jest ona bardzo droga (powyżej 100zł/kg) i trudno(...)dostępna. W takim wypadku można ją zastąpić np. rostbefem lub udźcem. Nie polecem ligawy - jest bardzo twarda! STEKI WOŁOWE - polędwica wołowa/udziec wołowy/rostbef - sól, świeżo zmielony czarny pieprz - masło do smażenia Polędwice pokroić na około 4 cm plastry i lekko rozbić dłonią. W przypadku udźca lub rostbefu pokroić plastry o grubości około 2-2,5 cm. Mięso oprószyć solą

Zgrabne Gotowanie
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 75

Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią … Szczerze? Pleśń w tytułach potraw osobiście mnie zawsze odstraszała. Jeśli z Wami jest podobnie – niepotrzebnie. Potrawy wzbogacane dodatkiem sera z niebieską pleśnią zyskują na aromacie i kompletnie nie posiadają smaku surowego sera, za którym ja osobiście nie przepadam. Ale dania z jego dodatkiem – wow 🙂 Kolejna sprawa(...)steki i wołowina, której (pomimo tego, że jest zdrowym i chudym mięsem) unikałam jak ognia. Ale zachęcona sukcesami smakowymi potraw z przepisów samego Gordona Ramsay’a postanowiłam i tutaj się przełamać. I nie żałuję! Jak zwykle wszystko wyszło wyśmienite. Obiad iście świąteczny, więc polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Jeszcze kwestia wysmażenia steków. Kogokolwiek nie pytam, każdy z bliskich

Moja Delicja
Stek z warzywami 189

spożywanie jawne mięsa jest równoznaczne z wydaniem na siebie wyroku banicji towarzyskiej. Mimo tego zdarzają się osobniki męskie ochoczo spożywające mięso. Ba, znam nawet panie lubujące się w krwistych stekach. To utwierdza mnie w przekonaniu, że świat dąży do równowagi i nic w przyrodzie nie ginie. O mięsie napisano już chyba wszystko — że zdrowe, że niezdrowe, że ma minerały(...)stronę takowego białka. Jednak kiedyś podjęliśmy razem z Najcierpliwszym decyzję, że blog będzie dla wszystkich. Więc dziś post dla mięsożerców, wielbicieli krwawych opowieści i admiratorów krów w postaci steku. Potrzebujemy: stek tomahawk lub antrykot z kością gałązkę rozmarynu dwa ząbki czosnku, zgniecione i nieobrane dwie łyżki masła kilka marchewek kilka ziemniaków pietruszka ½ selera korzeniowego ½ pora 1 cebula główka czosnku dwie

ladykitchen
Stek pieprzowy – wyjątkowe steki znane z kuchnii francuskiej 175

Stek z pieprzem ( Steak au poivre) to danie z kuchni francuskiej na które tradycyjnie składa się filet mignon pokryty grubo zmielonym / rozdrobnionym czarnym pieprzem. Tak przygotowane steki możemy znaleźć w wielu francuskich restauracjach. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby już dziś przygotować takie steki u Siebie. Te pyszne steki wymagają tylko kilku składników. Wystarczy pamiętać aby do ich przygotowania(...)używać grubo zmielony czarny pieprz. Tak przygotowane steki z cała pewnością zachwycą nas i naszych gości. Składniki: 6 ulubionych steków 2 ½ łyżeczki świeżo rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu (przy pomocy moździerza) 1 łyżeczka białego pieprzu 2 łyżeczki płatków soli morskiej 1 ½ łyżeczki chili w proszku Przygotowanie: Połączyć czarny pieprz, biały pieprz, płatki soli morskiej i chili w proszku. Obie strony steków

naRuszcie
Aromatyczny grillowany stek na burbonie i miodzie 139

Przepis jest wielką wariacją jeżeli chodzi o steki, za zwyczaj grilluję samo mięso i doprawiam je pysznymi sosami jednak dzisiaj marynowałam i to nie krótko. Długo zastanawiałam się nad sosem albo jakimś fajnym dodatkiem. Jednak miałam okazję przetestować Maximiliana  i musiałam sprawdzić jak sobie poradzi z trzymaniem zapachów, otóż mogę go zdecydowanie polecić. Zaimponował mi szczelnością, a nie każdy(...)nieprzejmowanie zapachów. Po wyciągnięciu mięsa, miska nie przejęła  ani jednego zapachu, a sami zobaczycie marynata jest bardzo aromatyczna no i z czosnkiem :D  Składniki : 4 steki ok 1,5 - 2 kg marynata 1/4 szklanki miodu 0,5 filiżanki burbonu  0,5 łyżeczki płatków czerwonej papryki 3 żabki czosnku 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżeczka zmielonego

Niezły Młynek