gorsza i mój organizm nie domaga się go często. Jako że mięsożercą jednak jestem, to czasami napada mnie ochota na kawałek dobrej wołowiny czy kaczuchy. Zazwyczaj kupuję jeden-dwa steki, cienko kroję i wykorzystuję na sałatki. Teraz jednak na sałatę w ogóle nie miałam ochoty, a steki chciałam skontrastować z czymś lekkim. Padło na pieczone warzywa. Stek z pieczonymi warzywami(...)strzał w 10! Powinien zadowolić zarówno panów jak i panie. Jako że stek to główny składnik – zdecydowałam się na drogą, lecz idealną na steki polędwicę. Kawał mięsa i słodkie warzywa – prawdziwa uczta. Do tego cierpki, winny sos – dla koneserów. Stek z pieczonymi warzywami: 2-3 steki z polędwicy wołowej (każdy ok. 2,5 cm grubości) 3/4 szklanki
Poezja smakuSkuszeni dobrymi opiniami o jakości polskiej wołowiny sprzedawanej w Makro, postanowiliśmy sprawdzić czy steki ze znaczkiem QMP - Dobra Wołowina są faktycznie warte swojej ceny. Przygotowałam stek zgodnie z opisem załączonym na opakowaniu, czyli najprościej jak można. Bez długiego marynowania, trochę oliwy czosnku i soku z cytryny. Stek średnio wysmażony. Mięso wyszło rewelacyjne. Miękkie, soczyste, pyszne! składniki stek(...)antrykotu - Rib Eye Steak (ok 300g) oliwa 1 ząbek czosnku sok z cytryny lub limonki przygotowanie Stek wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem, aby ogrzał się do temperatury pokojowej. Umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Oliwę wymieszać z posiekanym czosnkiem , dodać nieco soku z limonki. Stek natrzeć doprawioną oliwą z oliwek. Przed samym smażeniem posypać mięso solą i pieprzem
Stare GaryPokażę Wam jak przygotować pyszny sznycel wiedeński z domowymi frytkami. Danie to może nie należy do najbardziej dietetycznych, ale raz na jakich czas można sobie pozwolić
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Moje pierwsze steki? Nikt mnie nie uczył. Czytałam, szukałam. Praca na pół gwizdka za najniższą krajową, wynajmowane mieszkanko bez normalnej kuchni, z pożyczoną, miniaturową kuchenką elektryczną… Wiadomo, w takich warunkach o polędwicy wołowej nie ma co marzyć. Pani w mięsnym poleciła w granicach mojego ówczesnego budżetu-uwaga – ligawę. Nie. Wbrew opinii pani z mięsnego (i jeszcze kilku innych(...)znawców”), ten fragment wołu nie nadaje się na steka. Jak już przygotowałam z namaszczeniem te nieszczęsne dwa cieniutkie steki z ligawy jak bozia kazała – 2,5 minutki z jednej, 2,5 z drugiej, odwracanie, odpoczywanie, itd. okazało się, że żeby poradzić sobie ze zjedzeniem tego mięsa trzeba by pożyczyć sztuczną szczękę od sąsiada lub mieć najlepszy model szwajcarskiego scyzoryka
Karo in the KitchenDobry sposób na stek. Robimy trochę na odwrót niż zwykle, gdyż najpierw steki smażymy a potem moczymy w marynacie. Tak przygotowany stek, pokrojony w cienkie paski, jest dobry z dodatkiem zielonej sałaty. U nas dodatkiem był też makaron. Pomysł zaczerpnęłam ze strony Nigelli Lowson składniki 2 steki wołowe ( u mnie antrykot) marynata 5 łodyg(...)oliwek skórka i sok z ½ cytryny 1/2 łyżeczki soli pieprz przygotowanie W szerokim naczyniu wymieszać tymianek, czosnek, oliwę,sok i skórkę z cytryny, sól i pieprz. Steki umyć i osuszyć. Odciąć tłuszcz z brzegu mięsa. Rozgrzać patelnię ( robiłam na grillowej) Posmarować stek olejem aby uniknąć przyklejania się do patelni. Smażyć przez 3 minuty
Stare GaryJuż nie raz mieliśmy ochotę z Madzią na sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką. Akurat mieliśmy chwilę wolne czasu, więc postanowiliśmy zrealizować nasze plany… Nasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rośnie a portfele, co niektórych Polaków są coraz grubsze więc miejmy nadzieję, że wkrótce będzie ona bardziej dostępna również dla przeciętnej osoby. Na wszelki wypadek już dziś napiszę o stekach. Steki są nieodłączną częścią kultury kulinarnej USA. Mój pierwszy kontakt ze stekiem miał miejsce tutaj. Rodzajów steków są dziesiątki, ale ten który zrobił na mnie pierwsze niezapomniane wrażenie był polędwicy(...)Pamiętam kiedy po raz pierwszy za namową znajomych zamówiłam w restauracji mniej niż średnio wysmażony (medium rare), stek z polędwicy wołowej zwany tu „fillet mignon”. Ku mojemu zdziewniu przyniesiono mi na talerzu niewielki, może 6 centymetrów w średnicy, ale za to wysoki na minimum 5 centymetów kawałek mięsa. Zupełnie nie wiedziałam co mam o tym myśleć. Im dłużej
Jem więc JestemSteki z kalafiora… kto raz spróbował będzie chciał jeść je ciągle. Przepyszne danie, bardzo łatwe do przygotowania. Czas: 45 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Steki z kalafiora są naszym odkryciem tego lata. Robiliśmy już wcześniej to danie, ale dopiero teraz odpowiedni przepis wpadł nam w ręce. Tajemnica dobrych steków tkwi w musztardowo-majonezowej bejcy i panierce, dodawanych(...)koniec pieczenia. Serio, steki z kalafiora to wyjątkowe danie – wyjątkowo pyszne. Dwie ważne sprawy: do steków potrzebujesz twardych, zwartych główek, bo wtedy nie rozpadają się podczas krojenia. Dlatego najlepsze są kalafiory kupowane latem i jesienią, kiedy jest na nie sezon. Druga sprawa to wykrawanie steków. Z jednej główki wykroisz dwa solidne steki z kalafiora, lub trzy cieńsze, ale do tego
Niedzielny kucharzDzisiaj propozycja na porządny obiad. Na pewno Wasz facet z chęcią przyłączy się do uczty, bo kto by pogardził kawałem pysznego mięsa, a dokładnie stekiem?! Do tego cudowna surówka z pieczoną marchewką. No cudo! Przepis pochodzi z książki "Szczypta smaku". Składniki: NA STEKI: 600 g rostbefu bez kości 1 szalotka 2 kieliszki czerwonego wytrawnego wina 2 goździki 2 łyżki klarowanego(...)marynatą i odstawiamy na kilka minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Marchewkę rozkładamy na blasze z papierem do pieczenia i pieczemy ok 7 min. Rostbef kroimy na 4 steki, myjemy, osuszamy. Oprószamy grubo mielonym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej - 3 minuty z każdej strony. Steki odkładamy na deskę aby odpoczęły. Na patelni na łyżce masła zeszklij posiekaną szalotkę i goździki
Brzuszki Łakomczuszkimuszkatołowej oraz imbiru. Rezerwacje są gotowe do odbioru już następnego dnia, co bardzo mnie ucieszyło, bo nie lubię długo czekać, gdy pomysły już krążą po głowie. Sposób na soczystego steka Alkohole z nutą słodyczy rewelacyjnie sprawdzają się w daniach z czerwonym mięsem. Postawiłam więc na klasyk – sezonowane steki z rostbefu. To mój ulubiony fragment mięsa na steki – jest(...)przyrządzimy, czyli nie zamęczymy go zbędnymi przyprawami (sól morska i świeżo zmielony pieprz w zupełności wystarczą) i nie przetrzymamy zbyt długo na patelni. Jaki jest mój sposób na soczystego steka? wyjęcie mięsa z lodówki na min. 30 minut przed smażeniem dokładne osuszenie mięsa posypanie solą i pieprzem przed smażeniem smażenie na patelni żeliwnej tu mogę wywołać kontrowersje – obracanie steka
Na-talerzu.plStek wołowy & Kurczak przygotowane na grillu gazowym Stek wołowy z grilla. Jeśli tak jak ja kochasz przygotowywać jedzenie na grillu gazowym, to ten wpis jest dla Ciebie. Ale, ale.. jeśli jeszcze nie przekonałaś / przekonałeś się do grilla gazowego to mam nadzieję, że ten wpis Cię przekona. Ja też długo nie mogłam uwierzyć w ten sprzęt. Teraz lubię(...)taras gdzie dachu nie ma. Przygotwujemy na grillu gazowym w lecie prawie wszystko, rano szakszukę, na obiad kurczaka na przykład ( przepis poniżej ), a na kolację np steki. Ale to nie jest tak, że to są tylko mięsne potrawy, robimy też warzywa , sery i zdażało się też słodkości. Ja uwielbiam steki, ale muszą być medium rare – czyli średnio krwiste, takie
Kuchnia na wzgórzuStek wołowy z rostbefu to smaczne i szybkie do zrobienia danie. U mnie męska część domowników uwielbia steki i jest zachwycona, gdy podaję je na obiad. Jak zrobić dobre steki? Podstawowe zasady, których należy przestrzegać przy smażeniu steków: dobrej jakości sezonowana wołowina: polędwica, antrykot, rostbef mięso przed smażeniem nie powinno być prosto z lodówki najlepiej nie solić mięsa przed smażeniem(...)smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, którą tylko delikatnie smarujemy tłuszczem po usmażeniu pozwolić mięsu odpocząć steki na patelni obracać szczypcami lub łopatką, aby nie przekłuć i nie wypuścić soku Staram się przestrzegać powyższych zasad i raczej nie zdarzyło się, aby stek był twardy lub niesmaczny. U mnie wszyscy lubią steki średnio wysmażone (medium), dlatego smażę je z każdej strony
Gotuj w domumarynaty. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny. Polędwice w tym czasie należy kilka razy odwrócić. Polędwicę wyjąć z marynaty, pokroić na 4 steki po 25 dkg. Polędwicy nie należy rozbijać żadnym tłuczkiem, wystarczy lekko rozpłaszczyć naciskając dłonią leżące steki na desce. Smażyć na dobrze nagrzanym grillu po 4 minuty z każdej strony(...)następnie przesunąć steki w chłodniejszą część grilla. Mięso powinno odpocząć. W terminologii kucharskiej - leżakować, podczas którego zamyka w sobie wszystkie soki. W domu smażyć na dobrze nagrzanej patelni grillowej, a następnie przełożyć na inną patelnię, nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 100 C na około 6 minut. Zdeglasować patelnię
Kulinarny karnet Christopheramną już stolica USA, teraz kolej na Nowy Jork. Zawsze o tym marzyłam, a teraz to się spełnia, niesamowite uczucie :) W USA miałam przyjemność spróbować prawdziwych wołowych steków, są przepyszne. Dlatego postanowiłam zrobić je sama. Największym problemem przy przygotowaniu steków jest wybór mięsa. Najlepiej do tego nadaje się polędwica wołowa, jednak jest ona bardzo droga (powyżej 100zł/kg) i trudno(...)dostępna. W takim wypadku można ją zastąpić np. rostbefem lub udźcem. Nie polecem ligawy - jest bardzo twarda! STEKI WOŁOWE - polędwica wołowa/udziec wołowy/rostbef - sól, świeżo zmielony czarny pieprz - masło do smażenia Polędwice pokroić na około 4 cm plastry i lekko rozbić dłonią. W przypadku udźca lub rostbefu pokroić plastry o grubości około 2-2,5 cm. Mięso oprószyć solą
Zgrabne GotowanieStek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią … Szczerze? Pleśń w tytułach potraw osobiście mnie zawsze odstraszała. Jeśli z Wami jest podobnie – niepotrzebnie. Potrawy wzbogacane dodatkiem sera z niebieską pleśnią zyskują na aromacie i kompletnie nie posiadają smaku surowego sera, za którym ja osobiście nie przepadam. Ale dania z jego dodatkiem – wow 🙂 Kolejna sprawa(...)steki i wołowina, której (pomimo tego, że jest zdrowym i chudym mięsem) unikałam jak ognia. Ale zachęcona sukcesami smakowymi potraw z przepisów samego Gordona Ramsay’a postanowiłam i tutaj się przełamać. I nie żałuję! Jak zwykle wszystko wyszło wyśmienite. Obiad iście świąteczny, więc polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Jeszcze kwestia wysmażenia steków. Kogokolwiek nie pytam, każdy z bliskich
Moja Delicja