stek - 1671 przepisów (strona:10/112)

Poniedziałek: Panzanella ze stekiem i pieczonymi warzywami 130

Prosta sałatka z chleba, która latem robiona jest z najsłodszych pomidorów. Poza sezonem świetnie dają radę pieczone warzywa. Smak i walory energetyczne panzanelli wzmacnia solidny kawał steka. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Panzanella – pyszny sposób na czerstwe pieczywo Typowo chłopska potrawa, która trafiła na królewskie stoły. Panzella to prosty sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa(...)naszym przepisie zamiast świeżych pomidorów, użyliśmy pieczonych, bo o tej porze roku trudno o dobre pomidorki. Upieczone nabierają słodyczy i smaku. W sałatce są też: pieczona papryka, bakłażan oraz stek. Dodatek mięsa sprawia, że to letnie danie zmienia się w pełnowartościowy obiad. Przepis inspirowany blogiem myrecipes.com Składniki: 2 steki (polędwica, rostbef) 2 sałaty rzymskie 2 ciabaty lub kawałek bagietki

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Panzanella ze stekiem i pieczonymi warzywami 140

Prosta sałatka z chleba, która latem robiona jest z najsłodszych pomidorów. Poza sezonem świetnie dają radę pieczone warzywa. Smak i walory energetyczne panzanelli wzmacnia solidny kawał steka. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże   Typowo chłopska potrawa, która trafiła na królewskie stoły. Panzella to prosty sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Początkowo sałatka składała się z oliwy(...)zamiast świeżych pomidorów, użyliśmy pieczonych, bo o tej porze roku trudno o dobre pomidorki. Upieczone nabierają słodyczy i smaku. W sałatce są ponad to pieczona papryka i bakłażan. Oraz stek. Dodatek mięsa sprawia, że to letnie danie zmienia się w pełnowartościowy obiad. Przepis inspirowany blogiem myrecipes.com Składniki: 2 steki (polędwica, rostbef) 2 sałaty rzymskie 2 ciabaty lub kawałek bagietki

Niedzielny kucharz
Środa: Steki z kalafiora 135

Uczta nie tylko dla wegetarian. Solidny, dobrze przyprawiony stek z kalafiora ucieszy każdego stekożercę. Przygotowanie : 5 minut Pieczenie : 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Tradycjonalista pewnie w najlepszym razie wywróci oczami na hasło „stek z kalafiora”. Dla stekożerowców słowo „stek” zarezerowane jest tylko dla solidnego kawałka mięsa (co najmniej ćwiećfunciaka;) i koniec. My, choć stek jest bardzo bliski(...)naszemu podniebieniu, wszelkie wegetariańskie wynalazki szanujemy i doceniamy inwencję twórczą w kreowaniu nowych dań z warzyw. Stek z kalafiora jest jednym z najciekawszych kulinarnych wynalazków i szczerze polecamy go wszystkim mięsożercom i ręczymy, że solidny kawał pieczonego, dobrze doprawionego kalafiora potrafi dać mnóstwo przyjemności z jedzenia. Stek z kalafiora doskonale smakuje z gotowanym pęczakiem lub ryżem. Wersja z pieczonymi ziemniakami

Niedzielny kucharz
Wyrolowany stek bavette- włoska rolada z łaty wołowej 234

Stek to nie tylko rzucony na patelnię i odpowiednio wysmażony kawałek mięsa. Potraktowany z większą atencją, z kilkoma aromatycznymi dodatkami i z niewielką ilością przypraw, jeden stek jest w stanie zaspokoić głód dwóch dorosłych osób. I to w całkiem elegancki i prosty sposób. Stek do tego przepisu może być wyjęty prosto z lodówki – jest z nim chwila zabawy, chwilę spędza(...)blacie nabierając smaku dodatków, a dodatkowo później – szybko obsmażamy go na maśle. Stek rozcinamy z szerszej strony ostrym nożem, nie do końca – rozkładamy go tak jak książkę, cienko rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Uważamy, żeby nie zrobić dziur. Mięso solimy (tak, solimy, tutaj solenie wołowiny w żaden sposób mięsa nie wysuszy), pieprzymy, posypujemy cebulką i czosnkiem. Pomidory odcedzamy

Karo in the Kitchen
Stek z jagnięciny wielkanocny 137

Propozycja na wielkanocny obiad, stek z jagnięciny. Mięciutki i różowy, nie jakaś szara podeszwa! Nie powiem zdarzyło mi się i taki stek upiec. Człowiek uczy się na błędach…Najpierw trzeba mięso zrumień na patelni, później piec przez około półtorej godziny, a na koniec zawinąć w folię i odstawić na 15 minut. Stek będzie wtedy soczysty. Stek z jagnięciny(...)tradycyjne danie na szwedzkim wielkanocnym stole. Jako dodatek proponuję pieczone ziemniaki i sałatkę z buraczków . Stek z jagnięciny Składniki: około 1,5 kg steka z jagnięciny 4 ząbki czosnku killa gałązek świeżego rozmarynu sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju Mięso oczyść z błon i usuń kości. Natrzyj utartym czosnkiem, solą i pieprzem. Oprósz pokrojonym rozmarynem. Włóż do siatki

codojedzenia
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 212

Mój artykuł o tym jak przyrządzić perefkcyjny stek z polędwicy wołowej stał się prawdziwym hitem. Najwyraźniej spożycie jakościowej wołowiny w Polsce wzrosło. Co bardzo mnie cieszy. Tak czy inaczej będąc Polakami powinniście kultywować własne tradycje kulinarne i nie wymazywać z jadłopisu wieprzowiny. Tak jak steki wołowe są nieodłączną częścią kultury kulinarnej USA, tak kotlety schabowe są nieodłączną częścią kultury kulinarnej(...)domach schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej? Nie? W takim razie koniecznie powinniście zapoznać się z detalami i tajnikami poniższego przepisu i zachować go w zakładkach komputera. Schabowy „Po amerykańsku” Składniki

Jem więc Jestem
Stek z polędwicy wołowej z masłem czosnkowym 175

Pamiętacie notkę o przygotowaniu polędwicy wołowej na steki ? Jeśli posiedliście już wiedzę teoretyczną to najwyższy czas na praktykę :) Sezon grillowy wprawdzie już za nami, ale nic nie szkodzi powalczyć ze stekami w zaciszu domowej kuchni. My najbardziej lubimy steki z polędwicy wołowej, ale równie dobrze możecie je przygotować z antrykotu lub rostbefu. Ważnym jest, aby mięso zanim trafi na patelnie(...)grilla nie było prosto z lodówki. Wyjmijcie je wcześniej, aby nabrało temperatury pokojowej. W zależności od tego, jaki stopień wysmażenia mięsa preferujecie, smażymy steki odpowiednią ilość czasu. Niemniej jednak należy pamiętać o tym, że nie przewracamy mięsa na patelni tysiące razy. Smażymy najpierw z jednej, a następnie z drugiej strony. Ciągłe obracanie mięsa powoduje, że staje się ono suche, mało

W kuchni Katie
Święta krowa - słów kilka o polędwicy wołowej, na steki rzecz jasna ;) 212

wieś, gdzie odbyło się pożegnanie lata. Co prawda lato już daaawno temu się skończyło, jednak jesienna, słoneczna aura dopisała i zrobiliśmy grilla. I jak na burżujów przystało, grillowaliśmy steki z polędwicy wołowej :) I tak sobie pomyślałam, że mogłabym Wam co nieco opowiedzieć o tym szlachetnym kawałku mięsa. Polędwica to długi, wąski mięsień znajdujący się w tylnej części półtuszy wołowej(...)prostu bierzemy nóż do filetowania (długi, cienki, elastyczny), delikatnie wbijamy pod powięź i odkrawamy po kawałku. Tak oczyszczona polędwica wołowa gotowa jest na to, aby pokroić ja na steki. W zależności od wielkości polędwicy wołowej (najlepsza będzie taka w granicach 2 kilogramów) kroimy oczyszczony warkocz w poprzek włókien mięśniowych na plastry o grubości 3 - 4 cm. Dobrze jeśli surowy stek

W kuchni Katie
Stek wołowy z sosem béarnaise 70

Pierwszy tydzień pracy po urlopie za mną. Czas dodać również nowy przepis! Co powiecie na stek wołowy z sosem béarnaise? Taki obiad to przede wszystkim porcja dobrego mięsa i pyszny sos. Uwielbiam wołowinę, a stek wołowy to już naprawdę obiad na medal. Wołowina jest pyszna i krucha, jeśli ją się dobrze przyrządzi. Nie może być przesuszona, bo wtedy będzie smakować(...)podeszwa. Stek wołowy najbardziej lubię mocno różowy, czyli tak zwany medium rare. To prawdziwy raj dla podniebienia. Oczywiście do tak luksusowego mięsa potrzebne są dodatki. Pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa i sos to podstawowe dodatki w tym daniu. Dzisiaj proponuję Wam przepis na béarnaise. Jest to sos podobny do holenderskiego, ale z dodatkiem estragonu. Jakoś za estragonem nie przepadam, więc

codojedzenia
Stek z Zagrzebia – Zagrebački Odrezak 91

Stek z Zagrzebia Stek z Zagrzebia, czyli Zagrebački Odrezak to danie tak popularne w Chorwacji, że zjesz je w 8 z 10 restauracji w całym kraju.  Szukając informacji, skąd pochodzi Stek z Zagrzebia, nie znalazłem konkretnej daty, czy miejsca powstania, ale zważywszy na to, że Chorwacja to mieszanka europejskich, kuchni, można stwierdzić, że danie ma coś z – wiedeńskiego(...)šnicla – czy Rumuni – Şniţel-. Dla mnie najważniejsze jest to, że gdy pokazałem mojemu Chorwackiemu koledzy, co dziś na obiad od razu zgadł 😉, więc myślę, że mój Stek z Zagrzebia, wygląda jak oryginalny Zagrebački Odrezak.  Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego.  Oczywiście potrzebujemy kilku składników 4 kotlety wieprzowe 8 plastrów szynki

RafalCook
Odwórcona metoda grillowania steków średnio-wysmażonych 122

Tradycyjnie steki zaczynamy przygotowywać na bardzo dużym ogniu aby zakończyć je na dużo bardziej delikatnym. A metoda ta odwraca kolejność, i obejmuje najpierw przygotowanie mięsa w niskiej temperaturze a wykończenie go w bardzo wysokiej temperaturze. Przygotowując steka odwróconą metodą nie będziemy mieli wewnętrznego pierścienia, który będzie obrazował Nam stopień wysmażenia mięsa, zamiast tego będziemy mieć idealnie wysmażonego praktycznie całego steka(...)wyjątkiem zewnętrznej warstwy. Do przygotowania steków tą metodą będziemy potrzebować termometru do mięsa. Test palcami Nam tutaj nie pomoże. Choć przygotowanie steków tą metodą trwa dłużej od metody standardowej to jest on od razu gotowy do spożycia i nie wymaga „odpoczynku” – dzięki czemu można jeść go na gorąco. Składniki: 1 gruby stek (Rib-Eye z kością jest idealny

naRuszcie
Polędwica wołowa z grilla w herbacianej marynacie 143

był za grill! Niedawno, całkiem przypadkowo, znalazłam bardzo intrygujący przepis na herbacianą marynatę do steków z grilla. Jako, że w domu u nas wszyscy (poza Młodym) są fanami steków, nie omieszkałam wspomnieć o moim „znalezisku”;) Reakcja była natychmiastowa i taka jak oczekiwałam – wszyscy się na te steki napaliliśmy i jeszcze w tym samym tygodniu rozpaliliśmy grilla. Polędwica(...)wołowa do najtańszych nie należy, więc szczerze mówiąc lekkie obawy miałam czy aby wyjdzie i będzie smakować…. Na szczęście smakowała, i to bardzo!!!! Nie raz robimy w domu steki, najczęściej jednak wybieramy troszkę tańsze mięso, ale muszę powiedzieć, że tak dobrych steków jeszcze nie jadłam. Nawet w restauracji;) Mięso wyszło mięciuteńkie, choć ciemne. Gdy po rozkrojeniu zobaczyłam

Smaki Na Talerzu
Steki z polędwicy wołowej 123

Steki z polędwicy wołowej Jak dla mnie nie ma lepszego dania mięsnego jak dobrze przyrządzony stek wołowy. Do tego pyszna surówka ze świeżych warzyw i jestem w niebie Ja najbardziej lubię średnio wysmażone steki, czyli takie, które są mocno brązowe z wierzchu i pięknie różowiutkie oraz mięciutkie w środku. Po prostu niebo w ustach!       Składniki: polędwica wołowa(...)nacinać! *** *** Po tym czasie mięso zdejmujemy z patelni i dajemy mu odpocząć przez 1-2 minuty. Odstawienie mięsa umożliwia równomierne rozpłynięcie się krwi i soków po całym kawałku steku *** *** Następnie steki przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy jeszcze przez 3 do 5 minut – w zależności czy chcemy uzyskać krwiste czy średnio wysmażone

Blog z Apetytem
Wołowina z grilla 149

wołowe jest też bogate w L-karnitynę i usprawniającą metabolizm witaminę B6 Jak wybrać wołowinę na grilla Do grillowania i smażenia najlepiej wybrać antrykot, rostbef lub polędwicę. Aby nasze steki miały odpowiednią kruchość wołowina powinna być sezonowana. Sezonowanie wołowiny (nazywane także dojrzewaniem) ma na celu nadanie jej delikatności i aromatu. Ci z Was, którzy korzystają w domu ze zgrzewarek próżniowych(...)dostępnych na polskim rynku produktów z wołowiny. Nie sposób w tym poście omówić cały asortyment, nie jest to zresztą moim celem, przybliżę więc tylko kilka wyrobów, które najbardziej lubimy. Steki z polędwicy (Główka i Filet Mignon) to najwspanialsza uczta dla miłośników grillowania. Wykrawane z najsmaczniejszej część tuszy wołowej są delikatne, kruche i soczyste. Wspaniale smakują z grilla i z patelni

Cztery Fajery
Wołowina z grilla 169

wołowe jest też bogate w L-karnitynę i usprawniającą metabolizm witaminę B6 Jak wybrać wołowinę na grilla Do grillowania i smażenia najlepiej wybrać antrykot, rostbef lub polędwicę. Aby nasze steki miały odpowiednią kruchość wołowina powinna być sezonowana. Sezonowanie wołowiny (nazywane także dojrzewaniem) ma na celu nadanie jej delikatności i aromatu. Ci z Was, którzy korzystają w domu ze zgrzewarek próżniowych(...)dostępnych na polskim rynku produktów z wołowiny. Nie sposób w tym poście omówić cały asortyment, nie jest to zresztą moim celem, przybliżę więc tylko kilka wyrobów, które najbardziej lubimy. Steki z polędwicy (Główka i Filet Mignon) to najwspanialsza uczta dla miłośników grillowania. Wykrawane z najsmaczniejszej część tuszy wołowej są delikatne, kruche i soczyste. Wspaniale smakują z grilla i z patelni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Stek wołowy po filipińsku z laurową cebulą i sosem z limonki 149

Stek wołowy po filipińsku z laurową cebulą i sosem z limonki na bazie sosu sojowego to zupełnie inne spojrzenie na steki. Stek wołowy po filipińsku jest bardzo wytrawny w smaku, ale jednocześnie niezwykle lekki i świeży. Cebulka podsmażona i krótko podduszana z liśćmi laurowymi (najlepiej świeżymi, także ze względu na kolor i estetykę dania) nabiera niezwykłego aromatu, które wieńczy szybko(...)zgrillowane mięso. Stek wołowy po filipińsku jest dodatkowo okraszony sosem z soku limonki i sosu sojowego. Kuchnia filipińska jako taka na tle innych kuchni azjatyckich (tajskiej, chińskiej, wietnamskiej etc.) wydaje się dość uboga. W większości potraw, opartych na owocach morza i ryżu, dostrzec można silne wpływy kuchni chińskiej, malajskiej oraz hiszpańskiej. Filipińczycy kochają także słodycze (o ile można do nich

Pociąg Do Kuchni
Menu na tydzień – jesienią zielono mi 136

wyjątkowo mało, za to najwyższej jakości. Naprawdę trudno o coś lepszego i łatwiejszego do przyrządzenia niż ładny kawałek steka. Być może niektórych z was trwoży myśl o robieniu steków, bo to mega proste danie obrosło mityczną otoczką związaną ze stopniem wysmażenia, że trzeba termometrem mierzyć temperaturę, albo naciskać palcem mięso i odpowiednią część dłoni w celu sprawdzenia, czy jest rare(...)minutę. Dla steka o grubości 1,5 cm 4,5 minuty smażenia po 2 minuty z hakiem z każdej strony wystarczy do uzyskania średniego stopnia wysmażenia. 2-centymetrowy stek potrzebuje około 6 minut obróbki cieplnej. Nie bójcie się jeść steków rare, a nawet blue, czyli niemal surowych. Jeśli lubicie tatara, polubicie też krwisty stek. Tu jedna ważna uwaga: na patelnię

Niedzielny kucharz
Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym 172

Wołowina bavette to najlepsza część łaty wołowej. Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym są bardzo aromatyczne, soczyste, kruche. Najlepiej podawać je wysmażone w średnim stopniu, różowe w środku. Tutaj przedstawiam Wam steki z wołowiny bavette z bardzo lekkim i delikatnym sosem na bazie rumu. Taką wołowinę można dostać w bardzo dobrej cenie w sieci sklepów z owadem ;)   Składniki(...)wołowiny bavette, najlepiej już pokrojonej na steki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól, pieprz 100 ml śmietany 18% (do sosów, nie kwaśnej) ok. 130 ml rumu opcjonalnie: prażona cebulka (1 łyżka), kilka szparagów Wykonanie: Mięso wyjąć z lodówki pół godziny przed przygotowaniem (musi być w temperaturze pokojowej). Lekko posolić i posypać pieprzem (najlepiej świeżym grubomielonym). Na patelni rozgrzać oliwę

Pociąg Do Kuchni
Steki z antrykotu 188

Dzisiejszy przepis na steki - to przepis i wykonanie mojego Męża :) Moje tylko zdjęcia i degustacja - pycha :) Bez zbędnego zadęcia i filozofii robienia steków - bez termometrów, mierzenia poziomu wysmażenia itp... Wychodzą  nie przesmażone, ale też nie krwiste :) Pyszne i proste steki wołowe :) SKŁADNIKI steki z antrykotu wołowego (grubości ok. 2,5 cm - z tłuszczem :)) sól pieprz  łyżka masła(...)jeden stek   PRZYGOTOWANIE Steki (w temperaturze pokojowej) kładziemy na mocno rozgrzany grill (u nas płyta - temp. na max). Smażymy po 3 minuty z każdej strony - odwracamy tylko raz - nie nakłuwając widelcem - najlepiej przy pomocy łopatki. Po zdjęciu z grilla doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy stek kładziemy łyżkę masła i zawijamy w folię aluminiową na 4-5 minut. Podajemy

Moje Kuchenne Rewelacje