Filet mignon to stek z polędwicy wołowej, z jej środkowej części. Najbardziej delikatna i pożądana część wołowa, a zarazem najbardziej kosztowna. Takie podanie jest jednym z moich ulubionych. Jednak nie zapomnijcie o najważniejszym, o dobrej jakości wołowiny i sprawdzony dostawcy. Składniki : 2 steki z polędwicy wołowej (ok 200 g, grubość 2,5 cm każdy) świeżo(...)pieprzem i oliwą z chilli (ok 4 łyżek), po czym odstawiamy na mniej więcej 40 min w temperaturze pokojowej. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej z grubym i nieprzywierającym dnem). Układamy steki i smażymy bez przewracania około 4 min po czym przekładamy stek na drugą stronę i smażymy kolejne 4 min (stek średnio wysmażony). Steki zdejmujemy z patelni na talerz, przykrywamy folią
Niezły Młynekdanie idealne na „leniwe dni”, ja bardzo często przygotowuje je w lecie, kiedy upały zniechęcają do długich posiadowek w kuchni. Łatwe i smaczne, bardzo polecam. SKŁADNIKI: 6 STEKÓW Z PIERSI INDYKA 5 ŚREDNICH POMIDORÓW 250 G SERA MOZZARELLA KILKA GAŁĄZEK TYMIANKU KILKA GAŁĄZEK ZIELONEJ PIETRUSZKI 2 – 3 ŁYŻKI PESTO Z BAZYLII SOL I PIEPRZ DO SMAKU OLEJ(...)SMAŻENIA ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: STEKI LEKKO ROZBIĆ TŁUCZKIEM DO MIĘSA I PRZYPRAWIĆ SOLA I PIEPRZEM DO SMAKU. NA GORĄCEJ PATELNI ROZGRZAĆ 1 -2 ŁYŻKI OLEJU I ZRUMIENIĆ NA NIM STEKI. STEKI SMAŻYĆ OKOŁO 2 – 3 MINUTY Z KAŻDEJ STRONY. USMAŻONE STEKI PRZEŁOŻYĆ DO ŻAROODPORNEGO NACZYNIA I POSMAROWAĆ Z WIERZCHU PESTO. KOTLETY UŁOŻYĆ W NACZYNIU
Pani M - kuchnia smakowitabardzo mięsne, nie ma w nich bułki, a z cebulką tworzą pyszną całość. Innymi słowy, tradycyjny mielony ma bardzo silną konkurencję. Koniecznie spróbujcie steków z siekanej wieprzowiny. Składniki: pół kilograma mielonej wieprzowiny, pół kilograma karczku lub łopatki wieprzowej w kawałku, 2 jaja, sól, pieprz, 5 cebul, olej. Zrób tak: przygotowanie steków wymaga troszkę zachodu, ale uwierzcie, warto. Mięso w kawałku(...)najpierw pokrój w jak najdrobniejszą kostkę, następnie posiekaj dużym i ostrym nożem. Kawałki nie powinny mieć więcej niż 5 mm. Dzięki temu zabiegowi steki będą miały bardzo “mięsną” konsystencję. Posiekane mięso wymieszaj z mięsem mielonym, dodaj jaka, dopraw i ponownie wymieszaj. Masę odstaw do lodówki na minimum pół godziny. W tym czasie nabierze odpowiedniej konsystencji. Zwilżonymi wodą dłońmi
Kulinarna Polskaochotę to stanie przy garach. Jednak coś ciepłego na ząb miło byłoby wciągnąć więc przygotowuję zazwyczaj coś szybkiego i sycącego zarazem. W takich chwilach niezastąpiony jest stek, gdyż robi się go dosłownie w kilka chwil. Dziś zapraszam na steka z grzybami w sosie śmietanowym z dodatkiem parmezanu. Danie to jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze(...)przepyszne! Do tego frytki i obiad jak znalazł. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Stek w śmietankowym sosie z grzybami (4-5 porcji) Składniki: 600 g steka pokrojonego w większą kawałki 1 łyżka oleju roślinnego 3 ząbki czosnku, posiekanego 250 g grzybów pokrojonych w grube plasterki lub w ćwiartki 1/3 szklanki białego wina 1 szklanka śmietanki
karmelowyWcześniej ligawa kojarzyła mi się tylko z tatarem, który uwielbiam ( przepis na tatar ). Dlaczego więc nie zrobić z niej steku z patelni grillowej? Przygotowanie nie różni się praktycznie niczym od grillowania steku z rostbefu, antrykotu itd. Trzeba jednak wyciągnąć ligawę trochę wcześniej z lodówki, natrzeć oliwą z oliwek i pieprzem. Musimy także pamiętać, żeby bardzo mocno rozgrzać patelnię. Warto wspomnieć(...)ligawa jest też dosyć tania jak na wołowinę, ponieważ za kilogram zapłacimy 30-35 złotych. Jeżeli chodzi o ligawę to w porównaniu do innych części wołowiny steki wychodzą nieco twardsze ale równie smaczne. Gorąco zapraszam do sprawdzenia przepisu i podzielenia się swoimi doświadczeniami z ligawą. Ja na pewno jeszcze do niej wrócę i sprawdzę inne przepisy. Składniki 200 g ligawy
Programista w kuchniStek z dojrzałego rostbefu smakuje równie dobrze jak z polędwicy. Razem z frytkami tworzy niezwykle smaczny, męski obiad. Jeżeli jesteś fanem lub fanką wołowiny musisz spróbować go koniecznie. Oczywiście nie znajdziesz tutaj przepisu na frytki, bo tego chyba nie muszę opisywać. Pamiętaj, że taki stek może być także świetnym pomysłem, aby zaskoczyć swojego męża, narzeczonego czy chłopaka. Życzę smacznego! Składniki(...)Stek z rostbefu (około 200 g) Sól, przyprawa grill klasyczny Oliwa z oliwek Przygotowanie Przede wszystkim musimy wyciągnąć mięso z lodówki około 1,5 godziny przed smażeniem, aby uzyskało temperaturę pokojową. Patelnię grillową natłuszczamy oliwą z oliwek za pomocą ręcznika papierowego. Na tym etapie możemy przyprawić nasz rostbef delikatnie przyprawą ale nie solimy. Warto nie przesadzać z przyprawą
Programista w kuchniWcześniej ligawa kojarzyła mi się tylko z tatarem, który uwielbiam ( przepis na tatar ). Dlaczego więc nie zrobić z niej steku z patelni grillowej? Przygotowanie nie różni się praktycznie niczym od grillowania steku z rostbefu, antrykotu itd. Trzeba jednak wyciągnąć ligawę trochę wcześniej z lodówki, natrzeć oliwą z oliwek i pieprzem. Musimy także pamiętać, żeby bardzo mocno rozgrzać patelnię. Warto wspomnieć(...)ligawa jest też dosyć tania jak na wołowinę, ponieważ za kilogram zapłacimy 30-35 złotych. Jeżeli chodzi o ligawę to w porównaniu do innych części wołowiny steki wychodzą nieco twardsze ale równie smaczne. Gorąco zapraszam do sprawdzenia przepisu i podzielenia się swoimi doświadczeniami z ligawą. Ja na pewno jeszcze do niej wrócę i sprawdzę inne przepisy. Składniki 200 g ligawy
Programista w kuchniFilet mignon to stek z polędwicy wołowej, z jej środkowej części. Najbardziej delikatna i pożądana część wołowa, a zarazem najbardziej kosztowna. Takie podanie jest jednym z moich ulubionych. Jednak nie zapomnijcie o najważniejszym, o dobrej jakości wołowiny i sprawdzony dostawcy. Składniki : 2 steki z polędwicy wołowej (ok 200 g, grubość 2,5 cm każdy) świeżo(...)pieprzem i oliwą z chilli (ok 4 łyżek), po czym odstawiamy na mniej więcej 40 min w temperaturze pokojowej. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej z grubym i nieprzywierającym dnem). Układamy steki i smażymy bez przewracania około 4 min po czym przekładamy stek na drugą stronę i smażymy kolejne 4 min (stek średnio wysmażony). Steki zdejmujemy z patelni na talerz, przykrywamy folią
Niezły MłynekJest to szybki i łatwy sposób na grillowane steki z łososia. Możemy zachować wspaniały smak łososia, ale również uzyskać łagodny smak dymu z tlących się drewnianych desek. Składniki: 4 steki z łososia 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej 1-2 ząbki czosnku 1 deska cedrowa namoczona w wodzie Przygotowanie(...)Grilla rozgrzać do średniej temperatury. Połączyć oliwę, musztardę, pieprz, sól i czosnek. Mieszaninę rozprowadzić po obu stronach steków z łososia. Umieścić steki z łososia na desce cedrowej, która była moczona w wodzie przez co najmniej 30 minut. Umieścić steki z deską na ruszcie i grillować w średniej temperaturze 20-30 minut. Grillowane steki z łososia polecamy podawać z grillowanymi warzywami
naRuszcieSkładniki: 4 steki z polędwicy wołowej 1 ząbek czosnku sól i świeżo zmielony czarny pieprz odrobinę oliwy z oliwek Ballymaloe Original Relish Przygotowanie: Na około godzinę przed grillowaniem steków należy je wyjąć z lodówki. Przekroić ząbek czosnku na pół i natrzeć nim po obu stronach nasze steki. Ten prosty krok intensyfikuje smak wołowiny. Steki skropić oliwą z oliwek, opruszyć solą(...)pieprzem. W ostatnich chwilach grillowania można natrzeć steki odrobiną sosu Ballymaloe . The post Idealny stek z sosem Ballymaloe appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieDodaj niesamowitego zapachu dymu cedrowego do swojego steka. A smak jego podkreśl lekką nutą słodkości i przypraw. Składniki: dla steka: 4 ulubione steki 4 deski cedrowe (moczone w wodzie przez 4 godziny) sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 4-5 gałązek świeżego rozmarynu (drobno posiekane) ½ łyżki płatków czerwonej papryki ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego (drobno(...)pokrojony w cienkie plasterki sól koszerna i czarny pieprz do smaku ½ szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki marynaty. Marynować w niej mięso do 24 godzin. Przed grillowaniem steki odstawić na godzinę do miejsca w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotować grilla, rozgrzać do średniej/wysokiej temperatury, oczyścić ruszt, dobrze naoliwić. Namoczone deski wyłożyć na ruszt i lekko ogrzać
naRuszcieDodaj niesamowitego zapachu dymu cedrowego do swojego steka. A smak jego podkreśl lekką nutą słodkości i przypraw. Składniki: dla steka: 4 ulubione steki 4 deski cedrowe (moczone w wodzie przez 4 godziny) sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 4-5 gałązek świeżego rozmarynu (drobno posiekane) ½ łyżki płatków czerwonej papryki ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego (drobno(...)pokrojony w cienkie plasterki sól koszerna i czarny pieprz do smaku ½ szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki marynaty. Marynować w niej mięso do 24 godzin. Przed grillowaniem steki odstawić na godzinę do miejsca w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotować grilla, rozgrzać do średniej/wysokiej temperatury, oczyścić ruszt, dobrze naoliwić. Namoczone deski wyłożyć na ruszt i lekko ogrzać
naRuszcieJeden z tych obiadów na szybko. Na usmażenie dwóch steków, naszykowanie sałaty i szparagów nie potrzebujecie więcej niż 20 minut. Wróciliśmy z rowerów. Zmęczeni. To była najszybsza obiadowa opcja. I najsmaczniejsza! Steki oczyśćcie, osuszcie mięso papierowym ręcznikiem, posmarujcie je oliwą wymieszaną z sosem sojowym, mocno popieprzcie z obu stron. Szparagi trzeba umyć i odciąć ich zdrewniałe końce. Łodyżki szparagów pokroić(...)pieprzu. Przeciśnijcie ząbek czosnku przez praskę. Czosnek i miętę wymieszajcie z jogurtem, doprawcie do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polejcie sałatę, posypcie pokrojonym szczypiorem. Grzejemy patelnię na steki, bez tłuszczu. Steki usmażcie na swój ulubiony sposób. Jeśli nie wiecie, jaki to sposób albo nie pamiętacie, ile minut Wam potrzeba, zerknijcie TUTAJ . Na drugiej małej patelni rozpuszczamy masło
Karo in the KitchenWystarczy je rozmrozić (najszybciej pod bieżącą wodą, na sitku), odcedzić i wysuszyć na papierowym ręczniku. Nabijam po 4 na patyczki od szaszłyków, smaruję oliwą i posypuję mieszanką przypraw. Steki ogrzewamy do temperatury otoczenia, nacieramy oliwą i przyprawami z każdej strony. Moje steki miały lekko ponad 3cm grubości – żeby szybko i równomiernie usmażyły się na elektrycznym grillu, na którym(...)mieszając, do miękkości ziemniaków i mocnego zrumienienia z zewnątrz. Zajmie to około 15-20 minut. Po 10 minutach warto wrzucić (jeśli macie) gałązki świeżego rozmarynu. Nadadzą ziemniakom świetny aromat. Steki smażymy do momentu, aż osiągną Wasz ulubiony stopień wysmażenia . U mnie to zawsze medium rare. Na ostatnie 2 minuty na grilla wrzucamy krewetki – po minucie z każdej strony w zupełności
Karo in the Kitchennaszemu ta część wołowego mięsa nazywana jest łatą i pochodzi z odcinka brzuszno-lędźwiowego. To sprawia, że mięso ma widoczne długie i charakterystyczne włókna mięśniowe. I jest super na steki! Przez swój charakterystyczny kształt i strukturę bavette jest często wybierane na steki przeznaczone do grillowania. Jest to też jeden z tańszych fragmentów mięsa, ale na pewno nie gorszy niż(...)często używany na steki antrykot. Nie wiem nawet czy nie lepszy, bo moim zdaniem chyba bardziej wszechstronny. Bavette jak już napisałam można grillować w całości, smażyć w całości lub plastrach, piec. Idealne mięso do woka. Dobrze jej robi krótkie marynowanie – np. w marynacie na bazie oliwy i sosu Worchestershire czy sosu sojowego i octu balsamicznego. Do podania – dużo zdrowsza wersja
Karo in the Kitchenwybacza. Wystarczy kilkanaście sekund za długo na patelni i zamiast soczystego kawałka ryby, zostanie nam tylko suchy, wiórowaty tuńczyk, nadający się tylko do zapuszkowania :P Bardzo ważna jest grubość steków, zwłaszcza jeśli smażymy ich kilka naraz powinny mieć one taką sama grubość inaczej będą wymagały różnego czasu smażenia. Z reguły wybieram dość cienkie steki ok 3cm i smażę(...)minucie z każdej strony. Wtedy tuńczyk w środku ma delikatną "plamkę, mięso jest soczyste, zwarte i znika z talerza w zastraszającym tempie :) SKŁADNIKI (2 porcje) tuńczyk 2 steki z tuńczyka 2 łyżki sosu sojowego /teryiaki 2 łyżki oliwy z oliwek salsa 1/2 pomarańczy 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki pestek z granatu 1/2 cebuli kilka ziarenek czerwonego pieprzu
DefinicjaSmakuOstra w smaku rzodkiewka doskonale paruje się z grillowaną wołowiną i słodkim mango. Składniki: 2 ulubione steki o grubości około 3-4 cm 6 filiżanek mixu sałat 2 szklanki kiełków fasoli 1 szklanka pomidorków cherry 1 mango pokrojone w bardzo cienkie paseczki ½ długiego ogórka pokrojonego w cienkie paseczki 2 rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki ½ czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki(...)przez około 15 minut, wycisnąć i mamy sok z tamaryndowca) Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy przez 5 minut w wysokiej temperaturze. Następnie zmniejszamy temperaturę do średniej. Ruszt nacieramy oliwą z oliwek. Steki grillujemy stosując się do poradnika grillowania steków, w sumie 8 minut. Steki wyjmujemy z grilla i pozwalamy im odpocząć około 5 minut. Następnie tniemy je w cienkie paski w poprzek
naRuszcieWitajcie! Coraz częściej jest kupywana i coraz popularniejsza staje się wołowina w formie steku i tzw steki minutowe. Trzeba wiedzieć że takie steki minutowe to ładnie i poprawnie ucięte mięso lecz jest to mięso które zwykle kupuje się z myślą o gulaszu wołowym a nazywa się ono udziec wołowy. W żadnym wypadku nie kwalifikuje się na robienie steku(...)popełniajcie tego błędu i nie próbujcie robić go na szybko. Warto natomiast łatwym sposobem przyrządzik taki o to stek wybierając duszenie - zachowa się więcej wartości odżywczych i mięso będzie kruche i delikatne. Soki z mięsa będą świetną bazą do sosu jeśli będziecie chcieli dodać go do mięsa. Ponadto nie pobrudzicie sobie naczyń bo steki udusimy owinięte folią aluminiową. Dodamy aromatyczne
Kuchnia PROzdrowotnaStek z polędwicy wołowej, papryki, chili i płatków kokosowych z pewnością Cię zaskoczy smakiem Stek z polędwicy wołowej to moje ostanie danie z Mauretanii, chociaż jeszcze jutro tu zawitam 😉 Bez wątpienia to egzotyczne danie jest idealne na zakończenie mojej podróży kulinarnej po Mauretanii. Ze względu na składniki użyte w tym daniu jak cienko pokrojony stek z polędwicy wołowej, smażony(...)koniec życzę Ci smacznego i zapraszam na jutro, na zakończenie podróży kulinarnej do Mauretanii. 👥 – 1-2 ⏰ – 30 minut 🇲🇷 – Mauretania Składniki jakich potrzebujemy by zrobić steka 125 g polędwicy wołowej 250 g zielonek papryki ja użyłem Padron 150 g płatków kokosowych 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku 200 ml mleka kokosowego płynnego 5 łyżek sosu sojowego
RafalCookOstatnio na moim IG zrobiłam ankietę stek z kalafiora czy stek z polędwicy, oczywiście stek z polędwicy wygrał tę nierówną walkę. Pewnie Ci, którzy głosowali za polędwicą nie próbowali steka z kalafiora. Steki z kalafiora są niezwykle szybkie w przygotowaniu, to pyszny sposób na wprowadzenie warzyw do codziennej diety. Będziesz potrzebować kalafior - 1 większy oliwa z oliwek - 3 łyżeczki miód(...)całkowitego ozpuszczenia gorgonzoli. Pod koniec przypraw według uznania (sól,pieprz). Etap I - kalafior kalafior obierz z listków, przekrój na pół i dokładnie umyj. Zaczynając od środka wykrawaj steki (plastry 2-3 cm). Etap II - marynata W miseczce wymieszaj miód z oliwą, następnie dodaj paprykę, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Etap III - pieczenie W brytfance ułóż kalafiorowe plastry. Plastry posmaruj dokładnie marynatą
Wylizany RondelOstatnio na moim IG zrobiłam ankietę stek z kalafiora czy stek z polędwicy, oczywiście stek z polędwicy wygrał tę nierówną walkę. Pewnie Ci, którzy głosowali za polędwicą nie próbowali steka z kalafiora. Steki z kalafiora są niezwykle szybkie w przygotowaniu, to pyszny sposób na wprowadzenie warzyw do codziennej diety. Będziesz potrzebować kalafior - 1 większy oliwa z oliwek - 3 łyżeczki miód(...)całkowitego ozpuszczenia gorgonzoli. Pod koniec przypraw według uznania (sól,pieprz). Etap I - kalafior kalafior obierz z listków, przekrój na pół i dokładnie umyj. Zaczynając od środka wykrawaj steki (plastry 2-3 cm). Etap II - marynata W miseczce wymieszaj miód z oliwą, następnie dodaj paprykę, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Etap III - pieczenie W brytfance ułóż kalafiorowe plastry. Plastry posmaruj dokładnie marynatą
Wylizany Rondelwyprofilowaną deskę bambusową, metalową podkładkę i najważniejsze – kamień wulkaniczny do grillowania. Dodatkowo do zestawu mam jeszcze prostokątny talerz z czarnego kamienia łupkowego (i dwa kwadratowe), noże do steków, a także piękną deskę do podawania potraw. Jakby tego było mało, zauważcie, że produkty są z moim logotypem! <3 Kamień wulkaniczny dzięki odpowiednim właściwościom przewodzenia ciepła, pomimo wysokiej temperatury(...)domowe potrzeby) czy na kuchence elektrycznej. Kamienie kumulują temperaturę i później utrzymują mniej więcej tą samą przez około pół godziny – w sam raz na przygotowanie na przykład steków. Po tych 45 minutach nagrzewania, nabrałam na łyżeczkę trochę wody i wylałam na kamień, woda momentalnie się zagotowała i wyparowała. Trochę się obawiałam jak przełożyć nagrzane kamienie, ale poradziłam sobie
DietologGrubo mielony pieprz, koniak, mocna śmietana i solidny kotlet – cztery składniki szlachetnego, ekskluzywnego obiadu, który naprawdę zrobi każdy w kilkanaście minut. Steak au poivre, czyli stek panierowany w pieprzu jest wyrazisty w smaku, ale bynajmniej nie jest specjalnie pikantny. Nutę ostrości nadaje mu koniak. Równoważy i łagodzi ją śmietana. Steki panierowane w pie;przu najlepsze są oczywiście z delikatnej(...)polędwicy, ale równie dobre kotlety wyjdą z rostbefu i antrykotu Steki au poivrem czyli panierowane w pieprzu to danie absolutnie wybitne, niebywale proste i niesamowicie smaczne. Piękna jest w nim nieoczywistość, polegająca na tym, że pomimo dużej ilości pieprzu (u nas bardzo dużej, ponieważ bardzo lubimy tego steka), danie nie jest bardzo ostre. Pieprz podczas smażenia łagodnieje, nadając stekom przyjemnego
Niedzielny kucharzGrubo mielony pieprz, koniak, mocna śmietana i solidny kotlet – cztery składniki szlachetnego, ekskluzywnego obiadu, który naprawdę zrobi każdy w kilkanaście minut. Steak au poivre, czyli stek panierowany w pieprzu jest wyrazisty w smaku, ale bynajmniej nie jest specjalnie pikantny. Nutę ostrości nadaje mu koniak. Równoważy i łagodzi ją śmietana. Steki panierowane w pie;przu najlepsze są oczywiście z delikatnej(...)polędwicy, ale równie dobre kotlety wyjdą z rostbefu i antrykotu Steki au poivrem czyli panierowane w pieprzu to danie absolutnie wybitne, niebywale proste i niesamowicie smaczne. Piękna jest w nim nieoczywistość, polegająca na tym, że pomimo dużej ilości pieprzu (u nas bardzo dużej, ponieważ bardzo lubimy tego steka), danie nie jest bardzo ostre. Pieprz podczas smażenia łagodnieje, nadając stekom przyjemnego
Niedzielny kucharzpoprzek włókien, dzięki czemu wołowina poddana późniejszej obróbce termicznej będzie miękka i soczysta. Jeśli mięso wołowe pokroimy wzdłuż włókien, to będzie ono trudne do pogryzienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Robisz steki? Grubość kawałków mięsa ma znaczenie Steki są jednymi z najpopularniejszych dań tworzonych z mięsa wołowego (potrawę tą wykonujemy m. in. z polędwicy lub karkówki). Oczywiście także w tym przypadku należy(...)kroić wołowinę w poprzek włókien mięśniowych. Im grubszy będzie stek (standardowy ma ok. 2 cm grubości), tym dłuższy będzie czas jego smażenia, choć jest to zależne od preferencji osób go spożywających. Można go wysmażyć w dowolnym stopniu – całkowicie (ok. 6 minut z każdej strony), średnio (ok. 4 min. każda strona) lub pozostawić surowym w środku (stek krwisty smażony
Kulinarne Przebojemiękkie mięso, które nie tylko wybornie smakuje ale i świetnie się prezentuje. Smażenie nie trwa długo, więc jeżeli wcześniej się przygotujemy, taki obiad zrobimy w kilka chwil. Postanowiłem połączyć Stek Bavette z mixem sałat oraz pomidorkami koktajlowymi. Dla mnie bomba, na pewno jeszcze nie raz zobaczycie podobne połączenia na blogu. Składniki Stek Bavette (około 300 g) Mix sałat (w moim(...)przypadku Sałatka florencka z lekko orzechową nutą) Pomidorki koktajlowe Oliwa z oliwek Sól, pieprz Przygotowanie Stek Bavette solimy i pieprzymy, wyciągamy z lodówki na około 1,5 godziny przed smażeniem. Wrzucamy go na mocno rozgrzaną patelnię natłuszczoną oliwą z oliwek. Smażymy po 3 minuty z każdej strony – uzyskamy wysmażenie medium. Jeżeli lubisz stek “well done”, czyli dobrze
Programista w kuchniDziś przedstawiam danie idealne na szybki obiad w zabieganym tygodniu. W moim domu ziemniaki i zamrożony w czeluściach zamrażarki stek jest zawsze, więc pewnego pewnego dnia wybór był dosyć prosty Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu smażone ziemniaki ze stekiem i ziołami świetnie sprawdzą się na sycący obiad. Czasami właśnie takie najprostsze dania są najsmaczniejsze Scroll down for recipe(...)English Ziołowe ziemniaki ze stekiem (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki masła 450 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w 1,5-2cm cm kostkę i podgotowanych przez 10 minut w osolonej wodzie 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka posiekanego tymianku 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 1 łyżeczka posiekanego oregano 600 g ulubionego steka, natartego porządnie solą
karmelowyObiad na zakończenie cukiniowego sezonu – prosty, świeży, sycący i pyszny. Makaron z cukinii jest szybki do przygotowania, pełny błonnika, soczysty i lekki. Steki w tym zestawie to główne źródło białka a sos – mocno ziołowy, pikantny i odrobinę tłusty – idealnie spaja całość. Obiad w 20 minut – czas start! Stek ogrzewamy do temperatury pokojowej – wyjmijcie go z lodówki odpowiednio wcześniej. Cukinie myjemy(...)oliwę z oliwek i miksujemy (lub ucieramy w moździerzu) wszystko razem na gęsty sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i zaczynamy smażyć stek – przed samym smażeniem osolony i posypany grubo mielonym pieprzem (steki nauczycie się smażyć TUTAJ ). W dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, przeciskamy do niej pozostały ząbek czosnku i smażymy mieszając
Karo in the Kitchendłuższe i cieplejsze, każda okazja będzie znakomita do grillowania na świeżym powietrzu. Dla większości z nas grill głównie kojarzy się z mięsnymi potrawami, ja jednak podrzucam Wam wegetariańską propozycję- steki z młodego kalafiora, pachnące delikatnie wędzoną papryką, czosnkiem oraz bazylią i posypane parmezanem. Oprócz pozytywnej energii, dobrego towarzystwa i pysznego jedzenia nie ma grilla bez... ketchupu! Mój wybór padł(...)suszona bazylia - po 1 łyżeczce * parmezan- około 40 g * ketchup Kotlin Extra Hot Z piekła rodem- do podania Główkę kalafiora opłucz i pokrój wzdłuż w 2 cm plastry tzw. steki. Roztopione masło wymieszaj z olejem oraz przyprawami i każdy stek obficie posmaruj z dwóch stron. Steki połóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj około 4-5 minut z każdej ze stron
Kraina Miodem Płynącasprawą tych steków niemalże poczułam lato! Bo grill, jaki by nie był, nawet elektryczny albo nawet patelnia grillowa, to jednak jakieś wspomnienie lata zawsze. Dzisiaj mam dla Was pyszne i banalnie proste steki z cielęciny, dokładnie z udźca cielęcego. Steki a'la minut, czyli bardzo cienkie, takie, które jak sama nazwa wskazuje wystarczy grillować około 1 minuty z każdej strony(...)Inspiracją do tego przepisu był pomysł Karola Okrasy na bawetę wołową w postaci steków a'la minut. Postanowiłam właśnie ten sposób obróbki mięsa zastosować w przypadku cielęciny, która to jest znacznie delikatniejsza niż wołowina. Dodatkowo steki robiłam na patelni grillowej, dzięki czemu mogłam wszystko z niej odzyskać i stworzyć idealny sos do mięsa. Polecam na szybki obiad! PRZEPIS NA STEKI
SMYKWKUCHNIJeśli macie ochotę na rewelacyjną rybę to polecam Wam właśnie stek z tuńczyka. Nie jest to tanie danie, ale od czasu do czasu można przygotować sobie takie pyszności :) . Stek smażymy krótko, wszystko zależy jaka jest jego grubość. Musi on być w środku lekko różowy tak aby nie był suchy. Podałam go z sosem na bazie śmietany. Domownicy zachwyceni, a stek(...)znikał w ekspresowym tempie. Polecam! Składniki: 4 steki z tuńczyka o grubości około 2 cm oliwa sól pieprz sok z 1/2 cytryny Sok z cytryny, oliwę sól i pieprz wymieszać w miseczce. Każdy stek natrzeć mieszanką oliwy i cytryny z dwóch stron i odstawić na około 10-15 minut. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć steki po trzy minuty
O kuchni z uczuciemmiękkie mięso, które nie tylko wybornie smakuje ale i świetnie się prezentuje. Smażenie nie trwa długo, więc jeżeli wcześniej się przygotujemy, taki obiad zrobimy w kilka chwil. Postanowiłem połączyć Stek Bavette z mixem sałat oraz pomidorkami koktajlowymi. Dla mnie bomba, na pewno jeszcze nie raz zobaczycie podobne połączenia na blogu. Składniki Stek Bavette (około 300 g) Mix sałat (w moim(...)przypadku Sałatka florencka z lekko orzechową nutą) Pomidorki koktajlowe Oliwa z oliwek Sól, pieprz Przygotowanie Stek Bavette solimy i pieprzymy, wyciągamy z lodówki na około 1,5 godziny przed smażeniem. Wrzucamy go na mocno rozgrzaną patelnię natłuszczoną oliwą z oliwek. Smażymy po 3 minuty z każdej strony – uzyskamy wysmażenie medium. Jeżeli lubisz stek „well done”, czyli dobrze
Programista w kuchniSteki z tuńczyka są ostatnio wszędzie już prawie dostępne - i to świeże - nie tylko w wersji mrożonej :) Dzisiaj proponuję Wam przepis inspirowany recepturą Magdy Gessler - w tej wersji steki bardzo nam posmakowały :) SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja 300 kcal) 4 steki z tuńczyka - każdy po ok. 180 g (2 cm grubości) 1 łyżka suszonego rozmarynu 2 łyżki(...)oliwy z oliwek 1/2 cytryny świeżo mielony kolorowy pieprz sól morska PRZYGOTOWANIE Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, rozmarynem i świeżo mielonymi przyprawami. Smarujemy steki z obu stron i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Patelnię grillową/grill mocno rozgrzewamy i smażymy steki z obu stron po około 2-3 minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeMoja Książka kucharska proponuje dzisiaj na grilla niesamowite STEKI Z MASŁEM IMBIROWYM. Tak przyrządzone steki najlepiej smakują podane z chutneyem z mango, zieloną sałatą w sosie winegret oraz opieczonymi na grillu kromkami bagietki. Doskonałym dodatkiem będzie też czerwone wino. Polecam przepis na steki z masłem imbirowym na grilla i na przyjęcie. ----------------------------------------- Liczba porcji : 8 Czas przygotowania(...)minut ----------------------------------------- SKŁADNIKI: 3 dag świeżego imbiru pęczek natki pietruszki 8 łyżek miękkiego masła 8 steków wołowych ( po ok. 180g ) 8 łyżek oliwy po 1/2 pęczka bazylii, tymianku i rozmarynu sól pieprz pomidory do dekoracji dodatki: kilka opieczonych na grillu kromek bagietki czerwone wino sałata w sosie winegret chutney z mango kilka cząstek pomidora do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Imbir
Moja Książka KucharskaOpis: Wołowe steki z grilla to prawdziwy męski przysmak. Jednak przyrządzając je musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Stek musi otaczać cienka warstwa tłuszczu, mięso wtedy nie będzie suche. Jak również to, że mięso na steki kroimy zawsze w poprzek włókien. Mamy różne stopnie wypieczenia steków, co jest indywidualną kwestią upodobań. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej Ziarna czarnego pieprzu Ziele(...)smarujemy przygotowaną marynatą. Tak zamarynowane mięso musimy przykryć i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Mięso musi dobrze wchłonąć cały aromat. Po tym czasie z zamarynowanej polędwicy wykrawamy steki. Wielkość steków zależy od naszych preferencji. Bezpośrednio przed grillowaniem mięso należy delikatnie oprószyć solą. Grill musi być dobrze rozgrzany. Stopień wysmażenia zależy od naszych indywidualnych upodobań. Jednak najpopularniejszym stopniem wysmażenia
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneostatnio nawet drobiowego i podrobów. Sklep posiada również duży wybór prawdziwych wiejskich wędlin, wyprodukowanych w regionalnym podlaskim zakładzie mięsnym. Co najczęściej kupuję i co mogę polecić ze sklepu Super-stek. Numerem jeden na liście moich zakupów i od czego rozpoczęłam przygodę ze sklepem, był i jest prawdziwy stek wołowy , którego rodzajów w sklepie jest spory wybór. Steki zazwyczaj przygotowuję(...)glazurą: Składniki: stek o wadze około 250 g i grubości 2,5 - 3 cm sól pieprz odrobina oliwy glazura: 2 łyżki masła 1 łyżka octu balsamicznego pieprz sól 1 - 2 łyżeczki rozmarynu (najlepiej świeżego) 2 ząbki czosnku Opis wykonania znajdziecie tutaj: Stek wołowy . Męska część domowników zachwyca się smakiem prawdziwej wołowej kiełbasy Kmicica, która jest przygotowana w tradycyjny sposób poprzez
Kuchcik gotujeWołowy stek to klasyka wśród potraw. Oczywiście najlepszy stek jest z polędwicy. Dzisiaj jednak prezentuję stek z rozbefu nacierany kolorowym pieprzem. Składniki: Dowolna ilość steków wołowych z rozbefu Pieprz kolorowy Sól Olej Wykonanie: Steki oczyszczamy, porządnie masujemy ( nie rozklepujemy ) i nacieramy kolorowym pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy steki. W zależności jaki lubimy stopień wysmażenia(...)długo smażymy, lecz nigdy nie jest to więcej niż kilka minut. Po usmażeniu pozostawiamy steki aby „odpoczęły” tyle czasu ile były smażone. Solimy dopiero przed podaniem. SMACZNEGO
Smaki Ewyporzeczek, akcentami wanilii i śliwek. Ładne przyjemne taniny. Kolejnym mięsem była lata wołowa czyli bavette. I kto by pomyślał, że z łaty ( mięsień podtrzymujący żołądek) może być tak wspaniały stek (rasa baskijska). Do niego podano nam Prima z Bodegas Maurodos. To kupaż w 90% Tinta de Toro i 10 % Garnacha. Wino spędziło 14 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego(...)owoców z kwiatowymi akcentami, które nadają mu energii i żywotności. W ustach odnajdujemy smaki jeżyn i przypraw. Taniny choć wyraźne to ładnie wtopione i zaokrąglone. Następnie przyszedł czas na steki z antrykotu, ze starzonej wołowiny baskijskiej . Mięso sezonowane jest około 2 tygodni. Polega ono na skruszeniu mięsa odpowiednio długo w określonej temperaturze i wilgotności i nadaniu mu dzięki temu niepowtarzalnego
królestwo garów