Ostrość curry i chilli łagodzą kawałki brzoskwiń. Sos – lekko pikantny, śmietanowy z wyczuwalną nutą brzoskwiń. Wszystko w przepięknym pomarańczowo-żółtym kolorze. Jeżeli lubicie połączenie mięsa i owoców to musicie koniecznie spróbować. Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy: – ok 500g kurczaka/indyka – 1 puszkę brzoskwiń – 1 kubeczek śmietany kremówki – 1 cebulę – czosnek (wg uznania, ja dałam(...)kostkę i dodać pod sam koniec gotowania (żeby się nie rozgotowały). Podawać z ryżem, kaszą jaglaną, kuskusem lub chlebem. Ja do naszej wersji dorzuciłam kaszę jaglaną i gotowałam z sosem
Szybko Tanio Smaczniesmaku Obie kapusty obieramy, wykrawamy środek i szatkujemy (ja zrobiłam to w robocie kuchennym). Marchewki myjemy, obieramy i trzemy (tutaj znowu pomógł mi robot) i dodajemy do kapusty. Przygotowujemy sos – w miseczce mieszamy orzechy, jogurt, oliwę i przyprawy. Sałatkę mieszamy z sosem i podajemy (ewentualnie doprawiamy). Smacznego
Szybko Tanio SmacznieUwielbiam sosy, których głównym składnikiem jest soczewica. Sosy są gęste, bardzo aromatyczne. Czy to będzie czerwona czy zielona soczewica, nie gra roli, lubię wszystkie! Sosy podaję do mięsa lub jako samodzielne vegańskie danie. Dzisiejsza propozycja zawiera czerwoną soczewicę, szpinak, moją ulubioną kolendrę i oczywiście mnóstwo przypraw rodem z Indii . Smaczny sos musi być dobrze przyprawiony. Niech Was nie przeraża długa(...)lista składników. Pasta masala w tym sosie to jak suszone grzyby w bigosie. Jest ostra, a jej zapach przywraca o zawrót głowy. Dopiero po dodaniu soczewicy sos nieco łagodnieje…może mi się tylko tak wydaje… Odporność na ostre przyprawy już dawno się u mnie objawiła. Soczewica w sosie to pożywne danie bogate w białko, witaminy i minerały. Wartą
codojedzeniaDzisiaj zapraszam Was na sos tysiąca wysp. Sos jest konkretny, ja robię go w wersji ostrawej, dla prawdziwych twardzieli dodając dodatkowo tabasco. Jeśli serwujecie go dzieciom, to pomijamy ten dodatek Sos świetnie sprawdza się do mięs grillowanych czy pieczonych warzyw, jajek, na kanapki, ale również jako dressing do sałaty czy dip na imprezę. Jeśli decydujecie się używać go jako dressing(...)Teraz wraca do mojej kuchni w wielkim stylu i w nieco uproszczonej wersji niż oryginał. Jeśli używacie kupnego ketchupu, nie dodawajcie już cukru, bo wychodzi słodki ulep a nie sos Jeśli dodajcie własny ketchup, wtedy spróbujcie i sami rozważcie, czy warto dodawać jeszcze cukier. Skąd tak nieco dziwna nazwa tego sosu? Nazwa pochodzi od regionu położonego między USA a Kanadą
Mieszam w Garnkurośnie do okazałych rozmiarów a przy tym skórka pozostaje dość miękka i łatwo się go obiera. Ale każdy rodzaj jest mile widziany w tym przepisie. W ubiegłym roku robiłam sos z dodatkami innych warzyw, nie tylko cukinii - znajdziecie go tutaj. W tym roku natomiast będą sałatki do obiadów, oraz sos który dziś widzicie - beż żadnych dodatków. Jest to bardzo(...)gęsty sos, który smakuje podobnie do sosu bolognese - gotowego sosu jaki można kupić w słoikach. Choć moim zdaniem jest o niebo lepszy. Ci, którzy mają nadmiar kabaczków, będą mi dziękować za ten przepis ;-) Siedziałam nad stworzeniem idealnych proporcji kilka godzin, bo jak wiadomo, kabaczek musi się przegryźć zanim osiągnie ostateczny smak. Tak więc zanim go zapakowałam do słoików, sprawdziłam dokładnie
Poezja Smaków - blog kulinarnymiejscu, co sugerują napisy na tablicach. Jednak nadszedł czas na zmiany! W ubiegłą sobotę każdy z nas miał okazję przeprowadzić szczegółową ocenę organoleptyczną nowych burgerów. Począwszy od oceny wszystkich sosów (oczywiście domowej roboty!) po spróbowanie ich już po skomponowaniu. Zestawiłem je poniżej w formie małego rankingu. ElPasoburger wołowina / nachosy / rukola / sos mole poblano / grillowane jalapeño / pikantna salsa z mango(...)pomidorów, czerwonej cebuli, kolendry i mięty Moja ocena: 3+ Zdawałoby się, że połączenie idealne. Doskonały sos mole o fantastycznym głębokim czekoladowym aromacie z optymalnie dostosowanym stopniem ostrości. Również salsa mango była jak najbardziej cudowna, orzeźwiająca, lekko słodka i również pikantna w sam raz. Więc co mi tu nie gra? Połączenie tych dwóch sosów razem. Oba pyszne, jednak niekoniecznie tworzą dobry
Food SquareLazania to przepyszna zapiekanka, która świetnie wygląda, ładnie się kroi i jest baaaardzo smaczna. Dzisiaj przepis na lazanię tradycyjną, z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, ale jeżeli ktoś ma ochotę na ten smak w wersji uproszczonej, to przypominam, że na blogu nie tak dawno był taki łatwy przepis - konkretnie na zapiekankę bolońsk ą. Składniki które podałam w przepisie wystarczą(...)kostkę 1 marchew, starta na tarce o dużych oczkach 2 puszki pomidorów z puszki - łącznie około 800 g łyżka suszonej bazylii, pieprz i sól jako przyprawy liść laurowy sos beszamelowy: 800 ml mleka 2 kopiaste łyżki mąki pszennej gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka pieprz i sól płaska łyżeczka czosnku w proszku Wykonanie: Makaron podgotować wkładając na wrzącą, posoloną wodę
Poezja Smaków - blog kulinarnywarzywa – na surowo, na parze, na maśle, na oleju, gotowane, grillowane. Ryż lub kasza. Mięso ryba lub zamiennik – tofu, tempeh, rośliny strączkowe, jajko. Zielenina, pestki i nasiona, spajający całość sos. Megazdrowe i ultrapyszne! Amerykanie nazywają taki zestaw ‘Buddha Bowl’ – dla mnie to zdrowa miska rozmaitości. Trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad rozłożony na części pierwsze. Do zjedzenia na ciepło(...)wersji z mięsem czy w wersji całkowicie wegetariańskiej jest pyszny, pełen wartościowych składników, zdrowych tłuszczy, mikro i makroelementów, witamin, koloru i smaku. TOFU SŁODKO-PIKANTNE Srirachę mieszamy z miodem, sosem sojowym i octem ryżowym. Odstawiamy. Tofu osuszamy, kroimy w kostkę o boku około 1,5cm. Obtaczamy tofu w skrobi, nadmiar mąki strząsamy, odkładamy kostki na papierowy ręcznik. Na patelni rozgrzewamy
Karo in the KitchenWitam serdecznie Chciałabym zaproponować bardzo szybki i prosty w przygotowaniu sos chrzanowy z jabłkiem. Sos jest bardzo smaczny i idealnie nadaje się do podania z mięsem, wędlinami lub jajkami, można również nim posmarować kanapki. Dodatkowo sos możemy przygotować dwu kolorowy, dodając do części sosu ćwikłę, sos z ćwikłą jest również bardzo smaczny a dodatkowo na stole bardzo ładnie się prezentuje(...)Także jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego sosu to polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 100 g startego chrzanu ze słoika lub świeżego (około 4 łyżki z górką) 250 g śmietany kwaśnej 12% lub 18% (około 8 łyżek) 1 jabłko (około 150 g przed obraniem) do smaku: 2 łyżeczki soku z cytryny 2 szczypty cukru kryształ 2 szczypty soli jeżeli chcemy
Uwaga Babcia GotujeUwielbiam ostre smaki, więc chili sos z pieczonej, zielonej chili absolutnie przypadł mi do smaku. Ten chili sos wykorzystuję głównie do makaronowych zapiekanek lub enchiladas. Chili sos świetnie pasuje również do mięsa i drobiu. Jest to sos na ciepło i w odróżnieniu od tego chili sosu ,przyrządzony z zielonego chili. Bardzo aromatyczny bo zrobiony z upieczonego chili, czosnku i cebuli(...)Piecone dodatki zawsze podkreślają charakter sosu. Spróbujcie sami. Sos doprawiłam trybulą. Rzadko używam tego tak popularnego w krajach Beneluksu zioła, Kupiłam je praktycznie przez pomyłkę, myśląc, że to pietruszka. Uschła mi w doniczce, więc pomyślałam, że wykorzystam ją do sosu. A Wy, natrafiliście kiedyś na trybulę w sklepie? A może uprawiacie ją w ogródku? Chili sos Składniki: 3 zielone chili
codojedzeniaSoczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki, podana z puree ziemniaczanym i brokułem ugotowanym al dente. Przepyszne danie, którego smak wspominany był, aż do końca dnia. Idealne danie na romantyczny obiad we dwoje, np. w Walentynki. Pierś z kaczki nie może być absolutnie przeciągnięta (wtedy jest sucha i gumowa), a sosu nie można absolutnie pominąć. Sos przyrządzić można(...)wcześniej, a robi się go z nogi kaczki z dodatkiem warzyw i bulionu (najsmaczniejszy jest domowy bulion cielęcy, ale jeśli go nie macie, możecie użyć np. drobiowego). Sos jest intensywny, gęsty i co najważniejsze – naturalny (bez sztucznych dodatków, bez mąki, bez śmietany). Pierś z kaczki smażona jest od strony skóry, następnie bardzo krótko z drugiej strony, po czym trafia
Moja Delicjajajka – sól, pieprz – zioła i inne przyprawy (wg uznania; ja wykorzystałam oregano, koperek) – dodatki u nas ricotta, ale świetnie sprawdzą się wszelkie warzywa Dyniowy sos: – ok 200 g upieczonej dyni – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – szczypta soli oraz pieprzu – ok 100 ml bulionu warzywnego W misie blendera umieszczamy kalafior i miksujemy go aż całość(...)kształt (ciasto nie powinno być zbyt grube). Kalafiorowy spód wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Gdy spód będzie podpieczony, studzimy. Po chwili nakładamy sos i rozprowadzamy go tworząc jednolitą warstwę. Na wierzchu układamy kawałki ricotty i posypujemy ziołami. Wkładamy na kolejne 15-20 minut do piekarnika
Szybko Tanio SmacznieCieszę się, że miałam okazję zapoznać się z bogatą ofertą sosów firmy Folwark . Chyba nikogo nie muszę przekonywać, że dobrze doprawione danie jest jednym z elementów sukcesu kulinarnego. Sosy Folwark to taka przysłowiowa kropka nad "i". Bardzo wielka kropka... Firma posiada bardzo ogromny wybór swoich produktów, więc każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Sosy idealnie łączą się z różnego(...)typu potrawami i sądzę, że nie muszę zachwalać ich jakości - smak i skład mówi sam za siebie. Szczerze - to rzadko kupuję gotowe sosy. Przerażają mnie dodatki, które są w nich zawarte. Jednak z czystym sumieniem mogę zaufać marce Folwark . Wraz z moją rodziną - jesteśmy na Tak ! Pokrótce zaprezentuję Wam propozycję firmy Folwark, które miałam możliwość osobiście poznać: Romualda duńska
Di gotujepewno część umieszczę na blogu, oczywiście postaram się wszystko dodać. Ale dziś jak w tytule, coś domowego, pysznego i sprawdzonego o niezawodnym smaku i aromacie. Taki sos, co go robili babcia z dziadkiem, mama a teraz ja z nim eksperymentuje. Niby zwyczajny sos na żeberkach, ale to jest jednak "TEN" sos, który zawsze jest idealny, pachnący w połączeniu(...)młodą kapustą pachnącą koprem, doprowadzają ślinianki do istnego szaleństwa . Tak więc, na sos potrzebne nam: około 1 kg żeberek w paskach bądź trójkątach 2 szalotki 2-3 ząbki czosnku ośródka z jednej kromki chleba (bez różnicy pszenny lub pełnoziarnisty) garść suszonych grzybów, a nawet jeszcze więcej Młoda kapusta z koprem: główka młodej kapusty pęczek świeżego koperku
Kuba Gotujeskośnie równe kawałki. W garnku podgrzewamy lekko osoloną wodę i gdy będzie wrzała wrzucamy kopytka i gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia na wierzch. W tym samym czasie przygotowujemy sos – roztapiamy 2-3 łyżki masła, dodajemy łyżkę posiekanego tymianku oraz sok z limonki. Ugotowane kopytka wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy świeżym tymiankiem
Szybko Tanio Smacznie