sosy - 72234 przepisów (strona:83/4816)

Sos z marynowanego zielonego pieprzu. Klasyczny francuski sos do steków 373

Kremowy i wyrazisty sos z marynowanego zielonego pieprzu. Dzisiaj krok po kroku, tak żeby wyszedł już zawsze i każdemu – bez rozwarstwiania, bez grudek – gładki i kremowy. Mocny i wyrazisty sos nie tylko do steków i frytek, ale i do ryb: łososia czy tuńczyka , do jagnięciny, baraniny i do drobiu. Musicie go umieć! Sos z marynowanego pieprzu należy do sosów kremowych(...)Przy tego typu sosach bardzo ważna jest kolejność i określony moment dodawania kolejnych składników – jeśli już opanujecie te podstawy, a przy tym i płonącą patelnię, niewiele sosów będzie Wam strasznych. Najważniejsze – wszystko gotowe, na miejscu, czyli mise en place. Odmierzamy i szykujemy sobie wszystkie składniki przed robieniem sosu – później, gdy patelnia/rondelek wylądują na ogniu – nie ma na to czasu. BULION

Karo in the Kitchen
Sos do mięs na bazie jogurtu, curry i żurawiny 119

musiałam od razu wypróbować. I choć brzmiały dziwnie, to moje kubki smakowe po pierwszym smaku tańczyły z radości. Mam nadzieję, że Wasze podniebienie też będzie się cieszyć! Do przygotowania sosu potrzebujemy: – 5 łyżek jogurtu wegańskiego bez laktozy – 3 czubate łyżeczki curry – 3 łyżki konfitury z żurawiny Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i schłodzić. Sos będzie idealny

Szybko Tanio Smacznie
Pomidorowy sos do gołąbków 141

Kilka razy zdarzyło mi się przeczytać, iż poszukiwany jest idealny sos do gołąbków. Sama do tej pory takiego nie miałam więc zaczęłam kombinować - no i chyba się udało :-) Sos niczym nowym nie zaskoczy, ale jest na pewno lepszy od poprzedniego, który był po prostu zagęszczonym mąką przecierem pomidorowym. POMIDOROWY SOS DO GOŁĄBKÓW 1 mały słoik sosu do spaghetti 1 mały(...)łyżeczka cukru pieprz ulubione przyprawy Pomidory wyjmujemy ze słoików i wkładamy do małego garnuszka. Pozostawiamy czosnek, listek laurowy usuwamy a następnie miksujemy. Garnuszek umieszczamy na małym ogniu i podgrzewamy sos od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami. Jeśli sos będzie za kwaśny dodajemy trochę cukru (niekoniecznie całą łyżeczkę). Na końcu sos delikatnie zagęszczamy mąką dokładnie rozrobioną

peggiwkuchni
Jajka panierowane z sosem estragonowym z szybkowaru 173

Jeśli masz ochotę na coś nowego, coś innego i coś smacznego, co nada się idealnie na Wielkanocny stół, zapraszam!  Chrupkie, złoto - rumiane jajka polane aromatycznym sosem estragonowym. Ugotowane jajka panierowałam dwukrotnie w bułce tartej i smażyłam na głębokim tłuszczu, a następnie serwowałam z sosem estragonowym na mleku i wywarze drobiowym. Jajka s makują wyśmienicie natychmiast po przygotowaniu(...)Sos fantastycznie nadaje się również jako dodatek do gotowanych warzyw, delikatnych ryb i mięs jak np. kurczak, indyk. Smakuje on wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz oczywiście użyć do sosu swoje ulubione zioło lub w ogóle je pominąć. Jajka na twardo Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 6 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: wedle uznania JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI

Szybko Szybkowar
Wyjątkowe irlandzkie sosy do potraw z grilla i nie tylko – Ballymaloe Tomato Original Relish i Ballymaloe Jalapeno Pepper Relis 210

Irlandzkie sosy Ballymaloe są produkowane przez rodzinną firmę. Sosy te są gotowane z wykorzystaniem tradycyjnych metod i składników najwyższej jakości. W wyniku czego otrzymywany jest produkt najwyższej jakości. W ofercie DYNAMIC Centrum Grilla będzie można znaleźć 2 sosy: Sos pomidorowy i sos paprykowo-pomidorowy Ballymaloe. Dlaczego warto wybierać sosy Ballymaloe? Bez sztucznych dodatków Bez glutenu Odpowiednie dla wegetarian Znikoma zawartość(...)tłuszczu Ballymaloe Tomato Original Relish jest pysznym, uniwerslanym sosem pomidorowym. Doskonale pasuje on do mięs, serów, burgerów wołowych. Wspaniale również pasuje podawany do lekkich posiłków z grilla. Sos ten doskonale zachowuje bogaty owocowy smak podkreślony przyprawami. Składniki Pomidory (41%) Ocet Cukier Cebule Rodzynki Sól morska Nasiona gorczycy Przyprawy     Ballymaloe Jalapeno Pepper Relish – t en pikantny sos nadaje

naRuszcie
Zielony sos gorngonzola z ziołami 193

Składniki: 1 duży jogurt naturalny opakowanie sera gorgonzola pęczek koperku oraz bazyli pieprz   W blenderze lub łyżką mieszamy jogurt z serem oraz ziołami i pieprzem. Sos jej idealny do sałatek. Np. z sałatką z awokado i szpinakiem, który znajduje się w moim następnym poście :) Sos gorgonzola

Bon Appetit Małgorzaty
Sos pomidorowy 163

Najszybsza i najprostsza wersja sosu do gołą bków i nie tylko - według przepisu mojej mamy. Trochę i nny sos na bazie soku z pomidorów może cie znaleźć tutaj . Składniki: 1 cebulka olej mąka gorąca woda koncentrat pomidorowy kostka rosołowa sól, pieprz Sposób przy gotowania: 1. W rondelku rozgrzewamy trochę oleju, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy na ma łym ogniu

Kuchnia domowa Ani
Sos grzybowy 159

leśnych świeżych grzybów. A grzyby ciągle są w naszych podkarpackich lasach :) Z ostatniej porcji jaką zebrałam, zrobiłam sos :) Pyszności! Składniki: 400-500 g leśnych grzybów (u mnie maślanki, podgrzybki, bagniaki i turki) 1 cebula 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz 1 szklanka wody 1-2 łyżki śmietany 18% 1-2 łyżki mąki 2 łyżki masła Sposób przygotowania(...)ziele angielskie. Dusimy do momentu, aż grzyby będą miękkie (nie trwa to długo). 4. W osobnej misce mieszamy mąkę ze śmietaną i dodajemy odrobinę zimnej wody, całość wlewamy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze 1 minutkę. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sos z maślaków 166

Grzybów u nas co niemiara! W ostatni weekend nazbierałam cały kosz maślaków. Grzyby podzieliłam i  przeznaczyłam na sos, suszenie oraz mrożenie. Składniki: ok 1/2 kg maślaków 1 cebula 1 łyżka oleju 1 listek laurowy 3 ziela angielskie sól, pieprz woda 2 łyżki śmietany 18% + 2 łyżki mąki + odrobina zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Grzyby oczyścić i obrać ze śliskiej(...)zakryła grzyby. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, dodać odrobinę soli. Dusić ok 10-15 minut. 5. Na koniec wlać mąkę ze śmietaną i zimną wodą, gotować do zagęszczenia się sosu. Doprawić pieprzem i solą. Można też dodać siekaną natkę selera. Polecam! Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Gęsty sos grzybowy z suszoną śliwką 145

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na wyśmienity sos grzybowy z sekretnym składnikiem, który nadaje delikatnej słodyczy i bardzo ciekawego smaku, a jest to... suszona śliwka. Sos przygotowywany jest na bazie warzyw, które są gotowane wraz z grzybami, następnie zmiksowane, dzięki czemu nie potrzebny jest zagęszczacz w postaci mąki- więc jest nie tylko smaczny, ale i wartościowy. Zamiast wywaru warzywnego

Kraina Miodem Płynąca
Razowe świderki w sosie mocno pomidorowym 367

dziś makaron. Razowe świderki, ale oczywiście kto co lubi i co ma pod ręką, zresztą wszelkie przepisy na sosy do makaronu należy traktować jako inspirację i punkt wyjścia dla naszych ulubionych smaków i upodobań. Składniki dodajemy na oko i na spróbowanie, tu nie ma miejsca na aptekarską dokładność. Jeśli chcemy możemy z mojego przepisu usunąć np. cukinię, lub dodać oprócz(...)mocno osolonej wody. Odcedzamy. Wrzucamy do wielkiej michy, posypujemy startym serem parmezanem, grana padano lub dowolnym ulubionym. Mieszamy na tyle długo, by ser dokładnie obkleił makaron. Wylewamy na to sos. Dokładnie mieszamy. Całość powinna nam zająć max 40 minut. Smacznego

Z butelką mleczka w tle
Risotto z sosem pomidorowym 247

Ryż i warzywa łączymy, ewentualnie doprawiamy. Przekładamy do natłuszczonej oliwą formy, przykrywamy i wstawiamy do piecyka nagrzanego do temperatury około 180 stopni. Zapiekamy przez około pół godziny. Podajemy z sosem pomidorowym: średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 3-4 łyżki masła, łyżka mąki, 2 szklanki soku pomidorowego (lub 2 szklanki wody i mały koncentrat pomidorowy(...)wodę i koncentrat. Zagotować mieszając energicznie. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i cukier. Gotować przez około 2 minuty na bardzo delikatnym ogniu.  Gotowe risotto podawać polane sosem :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomidory z mięsem zapiekane w sosie własnym 168

Sezon pomidorowy w pełni, a co za tym idzie mnogość pomysłów, jak je przygotować. Na zimno, na ciepło. Zapiekane, gotowane w zupie i jako sosy do makaronu. Keczupy, przeciery i sałatki. Hulaj dusza :)  Zimą brakuje mi pomidorów, więc staram się najeść ich "na zapas" teraz. Bo te zimowe to takie nie-pomidory. Napompowane chemią, bez ich pięknego zapachu - tego(...)zapiekania wraz z resztą wydrążonego pomidora i kawałeczkami masła. Naczynie przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni na około pół godziny. Podczas pieczenia powstaje pyszny, aromatyczny sos.  Taki pomidor smakuje z wieloma dodatkami, nawet z bułką :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania