Szukacie pomysłu na wyjątkowe śniadanie? Zapraszam na zielone szparagi z jajkiem poszetowym na włoskim sosie z dodatkiem zielonych oliwek i świeżego koperku. Cudowne połączenie chrupkości szparagów z lejącym się żółtkiem jajka, do tego pięknie pachnący chleb wiejski. ;-) SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: - 1/2 dużego pęczka szparagów zielonych - 4 jajka - 3 łyżki masła do smażenie szparagów NA SOS WŁOSKI: - 1łyżka jogurtu(...)ogniu. Jajko poszetowe: jajko wbij do gotującej się wody gotuj 1,5 do 2 minut, wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej. Żółtko powinno pozostać płynne! Na środku talerza nakładamy sos, na to szparagi na sam wierzch jajka poszetowe (zwane też jajkami w koszulce), ozdabiamy koperkiem. Pięknie wygląda i tak smakuje! ;-) SMACZNEGO! ZAPRASZAM TEŻ NA MOJĄ STRONĘ NA FB SMYKWKUCHNI
SMYKWKUCHNIPyszna i delikatna poledwiczka w sosie kurkowym. Mięsko delikatne więc szybko się robi. Sosik podałam z kaszą jęczmienną perłową. składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ok 600 g 300-400 g kurek 0,5 l wody 100 ml smietany 30% sól z pieprzem Kamis 1,5 łyżeczki mąki ryżowej natka pietruszki do posypania masło do smażenia kasza jęczmienna perłowa Do garnka wlać(...)kolor. Dodać do garnka z kurkami. Wszystko dusić ok 15 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać słodką śmietankę. Mąkę ryżową wymieszać z odrobiną wywaru i zagęścic sos. Gotowe polędwiczki podawać z kasza jęczmienną polane sosem kurkowym . Na wierzchu posypać posiekaną natką pietruszki
Monia miesza i gotujeplacki ziemniaczane, mogłabym je jeść codziennie, a więc dzisiaj czas na odchudzone placki ziemniaczane. Placki są przepyszną przekąską ale równie dobrze mogą być obiadem. Do placków wystarczy, że podamy sos jogurtowo - tymiankowy i mamy cudowne danie. :) Przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu". Składniki: PLACKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku garść liści świeżego majeranku 1 małe jajko(...)sól, pieprz olej rzepakowy do wysmarowania blachy SOS: 1 jogurt naturalny 0% 1 łyżeczka chrzanu sól i pieprz Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Następnie obieramy cebulę i ścieramy na drobnych oczkach. Do masy dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy. Całość mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy pędzelkiem zanurzonym w oleju rzepakowym. Nakładamy
Brzuszki Łakomczuszkiodkładamy na deskę aby odpoczęły. Na patelni na łyżce masła zeszklij posiekaną szalotkę i goździki, dodaj wino i odparuj 80% płynu. Dodaj kolejną łyżkę masła, posól i mieszaj by sos maksymalnie zgęstniał. Przed podaniem zanurz steki delikatnie w sosie i przez chwilę podgrzewaj. Marchewkę posyp solą morską. Steki możesz polać pozostałym sosem
Brzuszki Łakomczuszkipodzielić się z Wami moją recepturą. Do dzieła! Lasagne to danie zapiekane w piekarniku, układane w formie do zapiekania warstwami. Dlatego też składniki będę wymieniała według poszczególnych warstw. Składniki: Sos beszamelowy dwie łyżki masła dwie łyżki mąki pół litra mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Aby sos beszamelowy był udany i bez grudek ważne jest(...)składniki ( w tym przypadku masło i mleko) były schłodzone a jeden ( mąka) o temperaturze pokojowej. Przestrzeganie tej zasady pozwoli nam cieszyć się gładkim i kremowym sosem beszamelowym. 2. Sos pomidorowy cebula czerwona dwa ząbki czosnku 300 gram mięsa mielonego wieprzowego passata pomidorowa pół czerwonej papryki starta marchewka sól pieprz bazylia, oregano łyżka oliwy z oliwek papryczka chili
Mango Papajamiłe doświadczenie i przygoda dla naszych kubków smakowych. Lasagne to danie zapiekane w piekarniku, układane w formie do zapiekania warstwami. Dlatego też składniki będę wymieniała według poszczególnych warstw. Składniki: Sos beszamelowy dwie łyżki masła dwie łyżki mąki pół litra mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Aby sos beszamelowy był udany i bez grudek ważne jest(...)składniki ( w tym przypadku masło i mleko) były schłodzone a jeden ( mąka) o temperaturze pokojowej. Przestrzeganie tej zasady pozwoli nam cieszyć się gładkim i kremowym sosem beszamelowym. 2. Sos pomidorowy cebula czerwona dwa ząbki czosnku 500 gram mięsa mielonego wieprzowego passata pomidorowa pół czerwonej papryka sól pieprz bazylia, oregano łyżka oliwy z oliwek papryczka chili
Mango Papajazrobiłam wszystko według przepisu z pewnego bloga. Wyszła jedna wielka klucha.. No nic.. poratowałam się saszetką budyniu, która na szczęście była w pogotowiu. Budyń podałam na owocowym sosie, do którego wykorzystałam mrożone owoce. Składniki: 1 budyń śmietankowy ziarenka z 1/2 laski wanilii 400ml mleka 4-5 pastylek stewii 1/2 łyżeczki masła Na sos/mus owocowy: 100ml wody(...)wypłukanych zimną wodą miseczek bądź foremek na muffinki (ja użyłam właśnie takich, silikonowych). Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy na ok 30 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos owocowy. Rozpuszczamy pastylki stewii w 100ml wody, następnie dodajemy owoce i gotujemy aż do ich częściowego bądź całkowitego rozpuszczenia, jak kto woli :) Budyń wyjmujemy z foremek i podajemy
Ze smakiem i z pasjąłyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka listków rozmarynu świeżego - dodatkowo do dekoracji 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka startej skórki z limonki Sos Balsamiczny i Truskawki: 5 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu lub 2 łyżki syropu z agawy Skworcu 2 łyżeczki soku z limonki 1,5 łyżki extra vergine sól świeżo zmielony(...)rozmaryn, oliwę, sok i skórkę z limonki, wymieszać i tą mieszanką natrzeć filety. Filety wstawić do lodówki na około godzinę, można też na dłużej. Do miski włożyć wszystkie składniki sosu balsamicznego, dodać truskawki i wymieszać. Ryż: Ryż płuczemy lub jak mamy czas to namaczamy w zimnej wodzie (20 minut), aby pozbyć się zanieczyszczeń i usunąć nadmiar skrobi
Blondynka Gotujeprzepis jest właśnie taki. Do tego jest superszybki, co dla mnie jest niewątpliwie ogromną zaletą. Dziś już bez dłuższych wstępów zapraszam na... Makaron z kaparami i wędzoną szynką w sosie z suszonych pomidorów Potrzebujemy: 170 g suszonych pomidorów 50 g kaparów ok. 300 g wędzonej szynki (warto kupić sprawdzoną wędlinę naprawdę dobrej jakości, inaczej tylko popsuje całe danie) 1 średnią(...)Szynkę kroimy w kilkucentymetrowe słupki, resztę pomidorów odsączamy i kroimy w kostkę lub w paseczki. Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy go i szybko przerzucamy z powrotem do garnka. Zalewamy sosem, dodajemy szynkę, kapary, resztę pomidorów i cebulkę. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy. Chwilę podgrzewamy. Makaron podajemy udekorowany suszonymi pomidorami lub listkami świeżej bazylii. Bardzo lubię smak suszonych pomidorów
Ratunku obiaddziw się temu - sernik, tzw. "lany", z babcinego przepisu zasługuje na chwałę. Smakuje obłędnie i zawsze wychodzi,nawet wtedy, gdy odważę się na małą modyfikację. ULUBIONY SERNIK Z SOSEM TRUSKAWKOWYM. /z babcinego przepisu; nieco zmodyfikowany;/ na spód: 2 opakowania czekoladowych herbatników lub jakichś kruchych ciastek 90g masła na sernik: 1,2 kg białego półtłustego sera 4 jajka szklanka cukru(...)opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki oleju 1 niepełna szklanka mleka do podania: sos truskawkowy (opcjonalnie) Spód: Ciasteczka rozgniatam na proszek, mieszam z miękkim masłem i wylepiam prostokątną formę, wyłożoną papierem do pieczenia lub aluminiową folią. Sernik: Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę, dodają pod koniec ubijania połowę cukry tak, aby piana stała się twarda i lśniąca
W kuchni Karmel-itkinaleśniki smarować pół serem, pół kremem czekoladowym i zwijać w rulon. Naleśniki podsmażyć. Na patelnię wrzucić 2 łyżki masła, łyżkę miodu i smażyć naleśniki z obu stron na rumiano. Sos jeżynowy: 1,5 szkl. jeżyn 4 łyżki cukru płaska łyżka mąki ziemniaczanej trochę wody do rozrobienia mąki Jeżyny udusić w rondelku dodając cukier. Gdy owoce się rozpadną, wlać rozrobioną(...)wodzie mąkę ziemniaczaną - zagotować. Naleśniki podawać na sosie lub polane sosem. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: Farsz: 1 opakowanie mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku pieprz 0,5 kg twarogu Sos: 10-15 szt. pieczarek pół dużej cebuli 0,5 l bulionu ziele angielskie liść laurowy 3 łyżki mąki śmietana do zagęszczenia pieprz sól Dodatkowo ok. 15 naleśników. Sposób przygotowania: 1.Rozmroź szpinak z odrobiną oleju na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą(...)plasterki, podduś na tłuszczu. Cebulę pokrojoną w kostkę także poddusić na oleju. 3.Ugotuj bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodaj pieczarki i cebulę, gotuj jakiś czas. Zagęść sos mąką rozrobioną ze śmietaną. Dopraw do smaku. 4.Polej naleśniki tuż przed podaniem gorącym sosem
Pasja SmakuKolejny szybki makaron - w takim kształcie jeszcze go nie jadłam, więc postanowiłam wypróbować. Do tego sos pomidorowo-paprykowy z bazylią. Polecam. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style(...)podsmażyć na patelni. Dodać posiekaną cebulę, smażyć przez chwilę, dodać pomidory pokrojone w ćwiartki i paprykę pokrojoną w kostkę. Przekroić chili, usunąć nasionka i wrzucić na patelnię. Do sosu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną, na koniec dodać posiekane listki bazylii. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odsączyć i polać sosem. Udekorować
Pasja Smakusmakiem, ale wiem, że moi domownicy już tak. Z nadzieją na wielki sukces poświęciłam 15 minut z bardzo zajętego dnia, wstawiłam do lodówki... i się rozczarowałam. Bardzo mocno. Sos, przynajmniej mój taki był - jest wręcz okropny, nie przepadam za karmelem, ale tego prawie nie dało się jeść. Swojej porcji zjadłam tylko pół, mama tylko skosztowała sosu, a pozostałym domownikom(...)wstawić do lodówki na 1,5 godziny. Zawartość mniejszej saszetki przesypać do szklanki, zalać gorącą wodą i wymieszać. Ostudzić i wstawić do lodówki. Deser wykładać na talerzyki i polewać sosem. Niestety z pewnością drugi raz nie mam ochoty tego próbować
Pasja Smakuzamrażalniku odkryłam kilka woreczków z kurkami (jak ja je uwielbiam!), więc szybko pomyślałam o dodatkach i ugotowałam sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami. Do tego makaron i trochę wina. Pyszne jedzenie, nie tylko na codzienny obiad. Składniki: 1 pierś z kurczaka 250 g kurek 1 cebula 1 opakowanie ulubionego makaronu (u mnie muszelki) 200 ml białego wina(...)już gotowy, dodać kurki i cebulę oraz wino. Smażyć przez chwilę, aż w większości odparuje i na koniec dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dusić, aż sos zgęstnieje. Sos wymieszać z makaronem i podawać od razu
Pasja Smaku