sosy - 72234 przepisów (strona:79/4816)

Pierś w migdałach i pomidorowym sosie 179

zawsze musi być nudno.Tym razem do panierowania piersi do bułki tartej dodałam tarte migdały.Do tego pomidorowy sos i makaron,wyszło smacznie . Składniki: pierś z kurczaka 2 szt bułka tarta 3 łyżki migdały mielone 2 łyżki jajko 1 szt pomidory w puszce 1 szt cebula mniejsza 1 szt czosnek 3 ząbki olej z pomidorami 3 łyżki sól ,cukier,bazylia ,pieprz(...)dwóch stron. Na patelni rozgrzać olej dodać drobno pokrojoną cebulę, lekko zeszklić i dodać drobno pokrojony czosnek. Chwilkę podsmażać cały czas mieszając. Dodać pomidory z puszki i zagotować. Sos doprawić do smaku. Przelać sos do naczynia do zapiekania, ułożyć usmażone piersi. Na każdej piersi położyć plasterek pomidora i mozzarelli. Oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do rozpuszczenia

Ala piecze i gotuje
Gruszki w różowym winie z sosem karmelowym 182

informacji o winach i dużo smacznych przepisów. Składniki: 2 gruszki 250 ml francuskiego wina różowego CELEBRO 4 łyżki cukru 3 goździki kawałek kory cynamonu kawałek laski wanilii żurawina staropolska Sos karmelowy 200 g cukru 150 ml kremówki Przygotowanie:  Gruszki obrać z skórki pozostawiając ogonek, wydrążyć gniazda nasienne.  Do wina dodać cukier, goździki, korę cynamonu. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż(...)wyskrobać ziarenka i razem z kawałkami laski dodać do wina. Do wina włożyć gruszkę i gotować około 10-15 min na lekkim "mruganiu". Gruszki wyjąć i ostudzić. Sos karmelowy: cukier lekko karmelizować dodać śmietanę i mieszać do połączenia składników. Do środka każdej gruszki dodać żurawinę staropolską. Zimny sos przelać  na talerzyk, ułożyć  gruszki i udekorować  listkami mięty

Ala piecze i gotuje
Łosoś w sosie żurawinowym 185

sprawdzone, dobrze nam wszystkim znane dania rybne. Jednak zawsze staram się, by było też coś nowego. W tym roku niewątpliwie będzie to wypróbowany wcześniej łosoś w towarzystwie żurawiny. Sos jest rewelacyjny, kwaskowa żurawina równoważona przez porto doskonale pasuje do ryby i sprawia, że z chęcią sięga się po kolejną jej porcję.  72 544x376 Normal 0 21 false false false(...)bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Łosoś w sosie żurawinowym   Składniki: 4 filety z łososia 2 szalotki 200 g świeżej żurawiny 100 ml porto 100 ml bulionu warzywnego 10 g masła olej Kujawski tłoczony na zimno do smażenia

Przysmaki Karolki
Szaszłyki z kurczaka z sosem korma 183

testowanie, tym razem kuchni indyjskiej. Kuchnia indyjska pojawiała się już na blogu, jako samodzielne moje dania. Teraz będzie inaczej, bo do przetestowania otrzymałam produkty firmy Patak's z sosami indyjskim. Jako pierwszy został użyty sos korma, najbardziej delikatny, kremowy i aromatyczny. W yczuć w nim anyż, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i wiele innych przypraw indyjskich. Idealnie pasuje do delikatnej(...)piersi kurczaka. Ale muszę się do czegoś przyznać, bo obiadu nie ja gotowałam, ale córka. A poniżej jej interpretacja z wykorzystaniem tego sosu i muszę przyznać ze idealnie się komponowały, nawet nie trzeba było dodawać do niego śmietany, bo jego konsystencja była idealna do tych szaszłyków i ryżu. Dla każdego chcącego poznać kuchnie indyjska te produkty mogą być dobrym pierwszym

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowy sos tatarski na domowym majonezie 220

Wielkanoc to jajka, a jak jajka to dla mnie tylko sos tatarski, jakoś za chrzanem nie przepadam. Kiedyś bardzo często używałam kupnego sosu tatarskiego, ale kiedy pierwszy raz zrobiłam go sama to już wiem że żaden nie smakuje tak jak ten domowy zrobiony na własnoręcznie ukręconym majonezie. Do tego własne marynowane ogórki i grzybki i pełnia szczęścia gotowa. Uwierzcie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
łosos w sosie bazyliowym 193

Dzisiaj zapraszam na łososia w sosie bazyliowym Skladniki: ok 0,5 fileta z łososia sol, papryka I sok z cytryny Sos bazyliowy: Bazylia- listki ok 200 ml smietany- cream fraiche ( gesta ) ok 100-150 ml smietany fresh cream ( plynna ) sol, pieprz, zabek czosnku 0,5 lyzeczki cytryny Wykonanie: Sos- Do garnka wrzucic listki bazyli I cala gesta smietane. Polozyc

Smaki Edyty
Wolowina w sosie winno-smietanowym :) 144

Zapraszam na wolowine w sosie winno-smietanowym Najpierw przygotowujemy sos z cebuli, wina czerwonego, koncentratu pomidorowego I oliwki. W drugim garnku smazymy wolowine I dodajemy pieczarki Laczymy wolowine z sosem winnym dodajemy smietane. Smacznego

Smaki Edyty
Losos ze szparagami w sosie koperkowym 186

Zapraszam na lososia ze szparagami w sosie koperkowym: Sos koperkowy: Roztapiamy 3 łyżki masła, dodajemy ok 3 lyzek maki laczymy, na małym gazie. Zalewamy mąkę rosołem z kostki kurczakowej (250 ml)- łaczymy mieszając. Zciagamy z ognia dodajemy ok 300-400 ml smietany-miksujemy- blendujemy. Dodajemy pęczek świeżego lub suszonego koperku I pieprz do smaku. Stawiamy na ogniu(...)Porcje ukladamy na szparagach. Wkladamy do nagrzanego piekarnika 200 C na 10 min. Wyciagamy- I ukladamy szparagi, posypujemy parmezanem. Wkladamy na 3-5 min. Podajemy z pieczonymi ziemniakami I sosem koperkowym Smacznego

Smaki Edyty
Sos z sera camembert z łososiem - salmon with camembert sauce 182

Uwielbiam takie obiady jak dzisiaj. Jest pyszny I nie zajmuje dlużej niż 30 min by zrobić. Zapraszam na sos camembert z łososiem.  Składniki: 200gr sera camembert- pokroić w kostkę ok 500 ml śmietany 2 ząbki czosnku łyżka masla sól,pieprz 4-5 suszonych pomidorów szczypior I natka pietruszki  Wykonanie: Na rozpuszczonym maśle smażymy na wolnym ogniu(...)pieczenia. Opłukany , pokrojony w większe kawałki, posolony, popieprzony, skropiony soskiem z cytryny- wkładamy do piekarnika na 180C na 10 min.  Łososia kroimy w mniejsze cząstki - wrzucamy do sosu. Kroimy pomidory I tez dodajemy do sosu. Obiad gotowy.  Podajemy z ulubionym makaronem. Smacznego

Smaki Edyty
Sałatka z tortelloni z sosem śmietankowym 309

Przepyszna sałatka na każdą okazję- grilla, przyjęcie, jako przekąska ...Jest przepyszna I zadziwi Was smakiem ... Zaczynamy : Składniki: 1 op ulubionego tortelloni 1 słodka papryka sałata rocket sos koperkowy- znajdziecie tutaj Szykujemy sos koperkowy Gotujemy tortelloni wedlug przepisu . Kroimy paprykę. I sałatka gotowa :) Tortelloni dajemy do miseczek, dodajemy paprykę I sałatę rocket, polewamy sosem koperkowym - Smacznego

Smaki Edyty
Kurczak w sosie szparagowo-pieczarkowym 244

Dobrze, szybko i smacznie ...:)Zapraszam na kurczaka w sosie pieczarkowo- szparagowym. Cały dzień zastanawiałam się co zrobić- pomysł przyszedł nagle i wiedziałam że to jest..:) obiad w 30 min ...uwielbiam takie cuda Zaczynamy  Składniki: 200 gr pieczarek op szparagów 4 piersi z kurczaka 2 cebule 1 łyżka mąki 300 ml śmietany 250 ml bulionu kurczakowego sól(...)mieszamy- dolewamy śmietanę i bulion. Zagotowujemy, nie przestając mieszać. Dodajemy kurczaka, szparagi i wyciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętajmy by odkroić ok 1-2 cm z końcówek szparagów. Sos pozostawiamy na gazie jeszcze ok 5 min, doprawiają w razie potrzeby. Obiad gotowy. :) Do sosu podałam ziemniaki Smacznego

Smaki Edyty
Nadziewane naleśniki z sosem pieprzowym 259

Dzisiejszy obiad to wariacje na temat naleśników :) Przecież nie musi być nudno. A dodatek sosu pieprzowego  nada naleśnikom nowego smaku.  Jest przepysznie I wykwintnie. Pychota I serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu . Zaczynamy:  Składniki na farsz: 500 gr mięsa wołowego mielonego 150 gr małych pieczarek 1 cebula 1 żółta papryka olej sól, pieprz, papryka, natka pietruszki, Wykonanie(...)przepis tutaj. Na gotowe naleśniki wykładamy farsz- po 2-3 łyżki- zwijamy . Wkładamy do nagrzanego piekarnika I pieczemy ok 10 min w tempareaturze 200 C.  W międzyczasie szykujemy sos pieprzowy . składniki: 50 gr masła 2-3 łyżki mąki 200 ml bulionu wołowego 200 ml śnietany 1-2 łyżki pieprzu Masło rozpuszczamy, dodajemy make, mieszamy. Zalewamy bulionem, nie przestając mieszać

Smaki Edyty
Tilapia w marynacie z sosu chili 164

Sosy chili Tao-Tao doskonale sprawdzają się jako przyprawy lub składniki dań. Mam ich całą baterię - i taki z   chili z ananasem   , z limonką i kolendrą, cytryną, czosnkowy, śliwkowy i kilka innych . Zajmują całą półkę na drzwiach lodówki - zawsze pod ręką . Eksperymentowałam juz chyba ze wszystkimi. Dziś pora na słodko-kwaśny do marynaty którą zaleję Tilapię. Czas(...)rozmrozić w lodówce i po opłukaniu dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. 6 łyżek oleju z pestek winogron 1/3 cytryny 1 czubata łyżeczka brązowego nie rafinowanego cukru 1,5 łyżki sosu słodko-kwaśnego chili ( Tao-Tao) szczypta soli mąka do oprószenia 2 łyżki masła Przygotować marynatę z 4 łyżek oleju ( biorę z pestek winogron), soku z 1/3 cytryny,1 czubatej łyżeczki

Buniabaje w kuchni
,,Cukiereczek,, drobiowy z sosem chrzanowym 285

Można planować to danie specjalnie -można wykorzystać pozostałości po rosole. U mnie jest do potrawa z cyklu dla dzieci , chorych i na diecie ( pomijam sos chrzanowy który można zastąpić innym np. koperkowym. Czas: 45 minut 1 ugotowane udko z kurczaka ( obrane ze skórki , kości i chrząstek) 1 jajko 1/4 szklanki rosołu 3 łyżeczki kaszy manny sól do smaku pieprz mielony(...)brzegi. Ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 20 minut od chwili gdy woda zacznie wrzeć. Obok położyć drugą marchew by się podgrzała. W tym czasie zrobić sos. Rozpuścić w garnuszku masło. Zasypać mąką . Dodać chrzan. Wymieszać. Rozprowadzić wodą. Dodać śmietanę. Doprawić do smaku. Wyjęte ,, cukiereczki" po wyjęciu zostawić na parę minut by lekko przestygły bo inaczej będą

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania