sosy - 72734 przepisów (strona:88/4849)

Kotleciki rybno-ziemniaczane z sosem koperkowym 203

Muszę przyznać, że zestawienie delikatnych rybnych kotlecików z równie delikatnym sosem koperkowym jest super. Zresztą równie dobre są w sosie grzybowym czy innym. Ważne , że jest to potrawa ,,oszczędnościowa". Mały kawałek ryby , trochę ziemniaków , które zostały z obiadu i już mamy następny obiad. O jednym trzeba tylko pamiętać , że ryba z reguły jest chudym mięsem( pomijając np. halibuta

Buniabaje w kuchni
Gęsty sos z białych warzyw ( z imbirem lub chrzanem) 268

Inspirowany ,,Marchewkowym sosem albo-albo ( imbir albo chrzan)" . Jeśli można zrobić dietetyczny sos z ugotowanej w rosole marchewki z dodatkiem imbiru lub chrzanu - to czemu nie z pozostałych warzyw z rosołu czyli selera i pietruszki ? Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Leczo , sos do makaronu bądź ryżu według mojej mamy 217

Wspaniały przepis na coś jak leczo do zjedzenia bez dodatków , bądź dobry sos do makaronu czy też do ryżu. Jak dla mnie idealny. Zajadałam się , zajadałam ! Muszę zrobić go ponownie. Składniki : * kolorowe papryki * marchewka * cebula * cukinia * pieczarki , grzyby leśne  * mielone mięso  * sól , pieprz , ulubione przyprawy * pomidory w puszce   * koncentrat pomidorowy * ketchup pikantny  * olej rzepakowy * opcjonalnie czerwona(...)będą miękkie dodać mięso mielone i wszystko dusić razem z ulubionymi przyprawami do miękkości mięsa. Wlać pomidory , dodać koncentrat i ketchup. Można podawać jako samodzielne danie , ale i jako sos do makaronu , ryżu czy ziemniaków. Jest pyszny

Magiczne Życie Marty
Najlepszy sos pomidorowy do pizzy 205

Jest to mój ulubiony sos do pizzy który nadaje się idealnie na ciasto jak i do polania pizzy po upieczeniu. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Zapraszam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Na rozgrzaną oliwę wrzucić obrany czosnek. Dodać pomidory i przecier. Gotować aż cała woda odparuje. Odstawić do przestygnięcia. Dodać bazylię. Zmiksować na gładki gęsty sos, gdyby był za rzadki można dodać oliwy. Przyprawić do smaku

Magiczne Życie Marty
Sos z boczniaków 171

Sos który idealnie pasuje do ziemniaków, placków ziemniaczanych czy wytrawnych naleśników. Jeśli jeszcze nie robiliście to bardzo polecam.  Składniki : * 2 łyżki masła * mała cebula * 300g boczniaków * pół litra wody bądź buliony warzywnego * 1 łyżka mąki pszennej * 1 łyżka śmietany 18% * sól, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie : Na maśle zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać boczniaki pokrojone(...)paseczki, przesmażyć, dolać wodę lub bulion i dusić do miękkości grzybów. Całość przyprawić do smaku. W śmietanie rozprowadzić mąkę, dodać kilka łyżek sosu, wymieszać i dodać do garnka. Zagotować. Można dodać posiekany świeży koperek

Magiczne Życie Marty
Sos włoski do sałatek 888

Post Sos włoski do sałatek pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sos czosnkowo-koperkowy 201

znam nikogo, kto nie lubi sosu czosnkowego. Pasuje praktycznie do wszystkiego, szczególnie jeśli chodzi o przekąski. Przyda Wam się również na nadchodzący sezon grillowy :) Jego przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje nie więcej niż 5 min. SOS CZOSNKOWO-KOPERKOWY Składniki: - opakowanie jogurtu greckiego (200 gram) - 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) - 1 ząbek czosnku - łyżka posiekanego koperku - pół łyżeczki soli

Zgrabne Gotowanie
Sos pieczeniowy ciemny 316

Post Sos pieczeniowy ciemny pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sos miodowo-musztardowy do sałatek i mięs 1061

Post Sos miodowo-musztardowy do sałatek i mięs pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sos holenderski 236

Post Sos holenderski pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pieczony łosoś w sosie pomidorowo – cebulowym 217

Post Pieczony łosoś w sosie pomidorowo – cebulowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sos beszamelowy 195

Całość energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Pozostawiamy do momentu spienienia- wtedy mamy pewność, że mąka nie jest surowa. Dolewamy mleko ( można je wstępnie podgrzać dzięki czemu zyskamy jedwabisty sos)- mieszamy. Co jakiś czas mieszamy i kontrolujemy, aby nie wykipiało. Dodajemy pieprz, sól i gałkę do smaku ( ok. pół łyżeczki soli i gałki + trochę mielonego czarnego pieprzu do podkreślenia(...)smaku). Gotujemy do momentu zgęstnienia. Aby uniknąć tworzenia się kożuchów na sosie należy przykryć folią spożywczą. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Steki z młodej kapusty – przepis na lekki i smaczny obiad 79

Eksperymentuj z przyprawami. Do marynaty możesz dodać sok z cytryny, świeże zioła lub odrobinę musztardy dla wyrazistszego smaku. Jak podawać steki z młodej kapusty Smak pieczonej młodej kapusty podkręca sos. Steki można podawać z dowolnym sosem – od klasycznego czosnkowego po egzotyczny mango-chilli. Szczególnie dobrze będzie pasował sos ziołowy z limonką lub sosy na bazie tahini: sos tahini z czosnkiem(...)limonkowy sos tahini. Dla wielbicieli mocnych smaków przygotuj sos z tahini i chili albo sos tahini z czosnkiem. W wersji łagodnej sprawdzi się sos tahini z jogurtem lub po prostu sos jogurtowy czosnkowo-koperkowy lub sos czosnkowo-ziołowy..Nie zapomnij oczywiście też o młodych ziemniakach! Młode ziemniaki z koprem będą świetnym uzupełnieniem na talerzu. Steki będą bardzo smaczne również

Wiszniówka
Sajgonki z kurczakiem i warzywami – azjatycka uczta w domowym wydaniu 67

Wersja z makaron ryżowym, kurczakiem i mrożonką chińską jest bardzo prosta do zrobienia, a do tego sycąca, smaczna i aromatyczna. Z czym podać sajgonki? Oto kilka propozycji: Klasyczne połączenia: Sos sojowy: Jest to najpopularniejszy wybór, który podkreśla smak farszu. Możesz użyć zarówno sosu sojowego jasnego, jak i ciemnego, w zależności od preferencji. Sos słodko-kwaśny: Idealny dla tych, którzy lubią(...)słodko-kwaśne połączenia. Doskonale komponuje się z chrupiącą skórką sajgonek. Sos chili: Dla miłośników pikantnych smaków. Sos chili doda sajgonkom ostrości i głębi smaku. Alternatywne propozycje: Sos orzechowy: Gęsty sos na bazie orzechów ziemnych, który nadaje sajgonkom kremowej konsystencji i orzechowego aromatu. Sos sriracha: Jeśli lubisz naprawdę ostre smaki, sos sriracha będzie doskonałym wyborem. Sos hoisin: Ten słodko-słony sos

e-PrzepisyKulinarne