sosy - 72234 przepisów (strona:93/4816)

Trzy chińskie sosy, które mnie ratują, gdy mam ochotę na noodle 237

przygotować chińskie noodle  w 15-20 minut . Kiedy mam na nie ochotę, zamiast zamawiać jedzenie z knajpki, błyskawicznie robię je sama. Wychodzi i szybciej, i taniej. Co oprócz sosu? Zanim podam przepisy, pozwolę sobie jeszcze na kilka zdań o tym, co trzeba mieć pod ręką, by w każdej chwili być gotowym na przygotowanie domowego chińskiego fast-foodu. Noodle, czyli(...)warzywa, a nie mrożone danie azjatyckie. Te pierwsze to po prostu zahibernowane, zdrowe warzywa. Natomiast mrożone dania mogą zawierać różne dziwne dodatki, które są nam do niczego nie potrzebne. Sosy Sos przygotowujemy szybko zanim jeszcze zaczniemy smażenie. Mieszamy wszystkie składniki w kubeczku, żeby potem tylko wlać całość na patelnię. Podane proporcje podaję dla dania dla 2 osób. Sos podstawowy

W kuchni wieczorem
Zielona fasola z sosem musztardowym 126

arganowego – sól, pieprz do smaku Fasolce odrywamy/odkrawamy końce, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 20-30 minut (wrzucamy do gotującej się wody). W tym czasie przygotowujemy sos – w garnku umieszczamy musztardę, olej oraz miód i delikatnie podgrzewamy (składniki muszą się połączyć). Fasolkę wykładamy na półmisek i polewamy jeszcze ciepłym, płynnym sosem. Niewątpliwym atutem tej propozycji jest

Szybko Tanio Smacznie
Jedzenie jak z powieści 176

nich rzeczy magiczne. W końcu podobno róże są dla meksykanów afrodyzjakiem. U nas obyło się bez konnych przejażdżek nago, na słowiańskie geny chyba ta mieszanka nie działa. Ale ten sos... ten sos z pewnością ma w sobie jakąś magię. Kiedy czytałam powieść Laury Esquivel nawet nie marzyłam, że uda mi się kiedyś przygotować którekolwiek z czarodziejskich dań tworzonych przez Titę(...)ważne żeby nie były słodzone) -pitaya (dość regularnie pojawia się w Selgrosie) Przepiękna!  Kiedy już niczym alchemik zgromadzicie potrzebne cuda, możecie zacząć kuchenne czary.  PRZEPIÓRKI W RÓŻANYM SOSIE KASZTANOWYM 12 gotowanych kasztanów jadalnych (u nas z puszki, w zalewie) ok 50 świeżych płatków róży pomarszczonej (nasze!) 1 pitaya 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki miodu

les mirabelles
Pappardelle z cukinii w sosie pomidorowym 177

odrobiną soli – gdy woda będzie gorąca, wrzucam pokrojoną cukinię, ale nie gotuję. Zostawiam na ok 10 minut po czym wykładam na talerz. W drugim, mniejszym garnku przygotowuję sos – wlewam mleko, dodaję koncentrat oraz przyprawy i całość mieszam. Gorącym sosem polewam pappardelle. Smacznego! Dajcie znać czy jedliście już taki „makaron

Szybko Tanio Smacznie
Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym 402

dość swobodnie operować stosownie do indywidualnych upodobań. Dodatek imbiru i białego pieprzu oraz użycie lekko ostrej musztardy Dijon dodadzą naszemu kurczakowi również umiarkowanej pikanterii. Warto od razu zaznaczyć, że sos miodowo-musztardowy, o którym mowa w tym przepisie to sos „na gorąco”, którego nie należy mylić z „zimnym” sosem miodowo-musztardowym stosowanym zwykle do sałatek, a do którego wrócimy przy(...)kurczak idealnie nadaje się do grillowania – i zapewne pojawi się na naszym blogu również i w tej wersji, wówczas jednak z zupełnie innym zestawem dodatków. Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym to bardzo proste w przygotowaniu danie, które nie powinno sprawić problemów nawet początkującym. Nie jest też w rzeczywistości czasochłonne – co prawda marynowanie to co najmniej kilkanaście godzin, jednak

Kulinarna Pokusa
Lazania z ragu' z soczewicy 190

Bardzo smaczna zapiekanka  makaronowa z pomidorowym sosem z soczewicą i świezymi liśćmi bietoli /lub szpinaku/ . Całość wykończona tradycyjnym sosem beszamelowym i  obowiazkowo zółtym serem.  Ragu' z soczewicy przygotowuje się  podobnie jak  tradycyjny, włoski sos mięsny.  Potrzebujemy  do tego   warzywa /cebula, marchew i seler/ przecier pomidorowy,a zamiast mięsa soczewicę. Aby przygotować(...)moją wersję sosu należy  wcześniej ugotować soczewicę ,  a następnie  połączyć ją z podgotowanym  sosem pomidorowym . Tym  razem jednak do  zapiekanki użyłam  gotowej   soczewicę z kartonu /świetne rozwiązanie/.  Zamiast liści bietoli można  wykorzystać  świeży szpinak. Ilośc składników / u mnie tylko przykładowa / można dowolnie zmieniać w zalezności od tego ile warstw

Zakamarki mojej kuchni
Kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina 192

paryskiej kuchni", bo tam znalazłam ten wspaniały przepis. W oryginale kurczak ale do zastąpienia indykiem. Danie smakowało nawet Synciowi choć on jadł bez pieczarek. Zapraszam :) Kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina sos: 30 g masła 30 g mąki 450 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 125 ml białego wina 4 łyżki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym 194

klopsiki w bulionie około 15 minut. Potem dodajemy puszkę pomidorów w wraz z sokiem z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Później robimy zaklepkę z mąki i wody. Zaklepkę wlewamy do sosu i energicznie mieszamy trzepaczką, gotujemy około 5 minut. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem.  Klopsiki podajemy z makaronem spaghetti Klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym W dłoniach formujemy klopsiki

Bon Appetit Małgorzaty
Kurczak na kiju w miodzie i sosie sojowym 211

słodko - słony smak.  Składniki: 2 filety z kurczaka 1 mała cukinia 1 papryka kilka pomidorków koktajlowych  4 małe cebule 2 łyżki miodu  1 łyżka sosu sojowego  + dowolne zioła Możemy też  dodać  pieczarki. Kurczaka marynujemy w miodzie i sosie sojowym przez około pół godziny. W tym czasie moczymy też patyczki w wodzie, żeby

Bon Appetit Małgorzaty
Tagliatelle z kurkami w sosie serowym aromatyzowane tymiankiem 159

czosnek, później dodajemy kurki (te większe przekrawamy na mniejsze cząstki) , wlewamy wino i bulion, i czekamy aż się zredukuje.(Wszystko smażymy około  7-10 minut). Makaron polewamy sosem serowym z kurkami, przyprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i posiekanym świeżym tymiankiem. Kurki duszone w sosie z serków topionych

Bon Appetit Małgorzaty
Buchty /pampuchy/ kluski drożdżowe na parze z sosem mięsnym 173

firanki i stąd to skojarzenie :). Na Śląsku mówi się buchty i je się głównie na słodko. W innych rejonach mówi się pampuchy i je się je z sosem mięsno-grzybowym i też takie ja zrobiłam, ponieważ nie toleruję obiadów na słodko ;) Przepis wzięłam z książki kucharskiej z 1989 roku "Ślaska kucharka doskonała" ...od uczty szlacheckiej do siemieniotki śląskiej(...)parze. Ja użyłam parowara, ale można sobie pomóc, płócienną ściereczką, i obwiązać sznurkiem tak jak robiły nasze babcie :). Kluski podawać z sosem mięsno - grzybowym i najlepiej z kapustą :)  rozczyn wyrobione ciasto wycięte kółeczka gotowanie na parze

Bon Appetit Małgorzaty
Śledzie z pieczarkami w sosie pomidorowym 9160

kawałki (ok. 2 cm)  Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki.  Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Kiedy sos wystygnie mieszamy go z pokrojonymi śledziami.  Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby się smaczki  "przegryzły". śledzie z pieczarkami i cebulką w pomidorach

Bon Appetit Małgorzaty
Pulpety w sosie koperkowym 188

minut. Mięso wyjąć. 5. W miseczce rozrobić mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, wlać do wywaru, zagotować. Dorzucić posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Ponownie włożyć pulpety do sosu i całość chwilkę dusić. Smacznego!!! Zapraszam Was także na pulpety z piekarnika zapiekane w sosie koperkowym: KLIK

Kuchnia domowa Ani
Farfalle z sosem szpinakowo - łososiowym 153

małym ogniu. Dodać pokrojonego na małe kawałki łososia. Dobrze wymieszać, doprawić cytryną i podgrzewać na niewielkim ogniu. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie  makaron (zgodnie z opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3  łyżki wody z gotowania makaronu. Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem szpinakowo - łososiowym, posypać koperkiem i kaparami. Smacznego

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania