najbardziej znana sałatka świata. Banalnie prosta, okrutnie smaczna i w żaden możliwy sposób nie dietetyczna. To czysty hedonizm pod przykrywką słowa „sałatka” – świeżutka, chrupka sałata rzymska, pyszne grzanki i sos, którego smak ciężko jest wyrzucić z pamięci. Ona tylko wygląda niepozornie, to umami w najczystszej postaci! Zawsze zadziwia mnie fakt, jak jedna bardzo prosta sałatka może być z premedytacją(...)niszczona – na miliony sposobów. Przez użycie do sosu zwykłego majonezu (sic!), przez pomijanie najważniejszych składników, przez zamienianie sałaty rzymskiej na lodową lub co gorsza byle jaką masłową, smażenie grzanek zamiast ich pieczenia, siekanie sałaty, przez dodatek pomidorów, cebuli, bekonu, kurczaka i Bóg wie czego jeszcze… Historii pochodzenia tej najczęściej spieprzonej (pardon my French) sałatki świata jest kilka. Najbardziej przemawia
Karo in the Kitchenciecierzycę do hummusu, można robić to na ciecierzycy z puszki ale to nie to samo. Warto czasem, dla lepszego efektu, poświęcić chwilę. Oprócz rozgotowanej ciecierzycy, hummus idealny to również sos. Sos z tahini, soku z cytryny, soli i czosnku. Zdradzę wam w sekrecie, że ten sos jest świetny jako dressing do sałatek. Zapytacie co to ta tahini? To pasta(...)robić przerwy. Tahini bez problemu kupicie w większości sklepów i internecie. Kupujcie wersję jasną. Przed wami hummus idealny, w wersji jedynej i słusznej, czyli mojej hehe. Potrzebujemy: na sos 1 główka czosnku ¾ szklanki soku z cytryny ½ łyżeczki soli 230g pasty tahini ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego Obieramy ząbki czosnku i miksujemy je razem z sokiem z cytryny i solą. Wyjdzie gęsty
ladykitchenczasochłonne, a ilość kalorii w daniu może przyprawić o zawrót głowy. Co prawda moja naleśnikowa wersja też jest na bogato, ale zdecydowanie szybciej się ją przygotowuje. W środku znajdziecie sos a'la bolognese z boczkiem i pieczarkami, mozzarellę i parmezan. Użyłam odrobiny sosu beszamelowego, ale przy naleśnikach nie jest on potrzebny. Danie jest bardzo sycące i smakowite - warto wypróbować także(...)innymi nadzieniami! Lasagne przygotowałam w naczyniu o wymiarach 31 x 21 x 6 cm. Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 250 g boczku surowego wędzonego 2 łodygi selera naciowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka czerwonego wina 1 szklanka bulionu wołowego lub warzywnego 500 g passaty
Cooking Monsterpodzielona – na wybrzeżu, co zrozumiałe, kuchnia opiera się na rybach i owocach morza. Zaś głąb lądu to królestwo mięs i kiełbas. A na koniec przepis! Do przygotowania hiszpańskiego sosu pomidorowego potrzebujemy: – 2 puszki pomidorów – papryki grillowane (daję zazwyczaj 2-3 sztuki, mogą być ze słoika) – oliwki czarne (mały słoiczek) – 2/3 ząbki czosnku – sól, pieprz(...)najlepiej zacząć od jednej skibki) – oliwę z oliwek – łyżkę czerwonego wina Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe. Choć najlepszy sos jest na drugi dzień kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”. Przepyszny na ciepło i na zimno. Do mięs, pizzy czy różnych przekąsek. Życzę Wam smacznego! ps. Dziękuję mojej Teściowej
Szybko Tanio SmacznieCykorii nie kojarzyłam mi się jakoś konkretnie z kuchennymi eksperymentami. Do momentu kiedy moja Mama przyrządziła cykorie, owinięte aromatyczną szynką, zapieczone w beszamelowym sosie i oprószone żółtym serem. Taki jesienny „comfort food”. Tak naprawdę to bardzo ciekawe i zdrowe warzywo. Pozwolę sobie przytoczyć kilka faktów na jej temat: – zzieleniałe listki świadczą o tym, że warzywo zgorzkniało(...)dodaję 1 łyżeczkę cukru). Gdy będą miękkie, wyjąć z wody, ostudzić i odciąć końce. Każdą cykorię zawinąć z plaster szynki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać startym serem, zalać sosem i na wierzchu również posypać serem. Zapiekać ok. 30-40 w 180 stopniach, aż wierzch się zrumieni. Podawać gorące
Szybko Tanio SmacznieOstrość curry i chilli łagodzą kawałki brzoskwiń. Sos – lekko pikantny, śmietanowy z wyczuwalną nutą brzoskwiń. Wszystko w przepięknym pomarańczowo-żółtym kolorze. Jeżeli lubicie połączenie mięsa i owoców to musicie koniecznie spróbować. Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy: – ok 500g kurczaka/indyka – 1 puszkę brzoskwiń – 1 kubeczek śmietany kremówki – 1 cebulę – czosnek (wg uznania, ja dałam(...)kostkę i dodać pod sam koniec gotowania (żeby się nie rozgotowały). Podawać z ryżem, kaszą jaglaną, kuskusem lub chlebem. Ja do naszej wersji dorzuciłam kaszę jaglaną i gotowałam z sosem
Szybko Tanio Smaczniesmaku Obie kapusty obieramy, wykrawamy środek i szatkujemy (ja zrobiłam to w robocie kuchennym). Marchewki myjemy, obieramy i trzemy (tutaj znowu pomógł mi robot) i dodajemy do kapusty. Przygotowujemy sos – w miseczce mieszamy orzechy, jogurt, oliwę i przyprawy. Sałatkę mieszamy z sosem i podajemy (ewentualnie doprawiamy). Smacznego
Szybko Tanio SmacznieUwielbiam sosy, których głównym składnikiem jest soczewica. Sosy są gęste, bardzo aromatyczne. Czy to będzie czerwona czy zielona soczewica, nie gra roli, lubię wszystkie! Sosy podaję do mięsa lub jako samodzielne vegańskie danie. Dzisiejsza propozycja zawiera czerwoną soczewicę, szpinak, moją ulubioną kolendrę i oczywiście mnóstwo przypraw rodem z Indii . Smaczny sos musi być dobrze przyprawiony. Niech Was nie przeraża długa(...)lista składników. Pasta masala w tym sosie to jak suszone grzyby w bigosie. Jest ostra, a jej zapach przywraca o zawrót głowy. Dopiero po dodaniu soczewicy sos nieco łagodnieje…może mi się tylko tak wydaje… Odporność na ostre przyprawy już dawno się u mnie objawiła. Soczewica w sosie to pożywne danie bogate w białko, witaminy i minerały. Wartą
codojedzeniaDzisiaj zapraszam Was na sos tysiąca wysp. Sos jest konkretny, ja robię go w wersji ostrawej, dla prawdziwych twardzieli dodając dodatkowo tabasco. Jeśli serwujecie go dzieciom, to pomijamy ten dodatek Sos świetnie sprawdza się do mięs grillowanych czy pieczonych warzyw, jajek, na kanapki, ale również jako dressing do sałaty czy dip na imprezę. Jeśli decydujecie się używać go jako dressing(...)Teraz wraca do mojej kuchni w wielkim stylu i w nieco uproszczonej wersji niż oryginał. Jeśli używacie kupnego ketchupu, nie dodawajcie już cukru, bo wychodzi słodki ulep a nie sos Jeśli dodajcie własny ketchup, wtedy spróbujcie i sami rozważcie, czy warto dodawać jeszcze cukier. Skąd tak nieco dziwna nazwa tego sosu? Nazwa pochodzi od regionu położonego między USA a Kanadą
Mieszam w Garnkurośnie do okazałych rozmiarów a przy tym skórka pozostaje dość miękka i łatwo się go obiera. Ale każdy rodzaj jest mile widziany w tym przepisie. W ubiegłym roku robiłam sos z dodatkami innych warzyw, nie tylko cukinii - znajdziecie go tutaj. W tym roku natomiast będą sałatki do obiadów, oraz sos który dziś widzicie - beż żadnych dodatków. Jest to bardzo(...)gęsty sos, który smakuje podobnie do sosu bolognese - gotowego sosu jaki można kupić w słoikach. Choć moim zdaniem jest o niebo lepszy. Ci, którzy mają nadmiar kabaczków, będą mi dziękować za ten przepis ;-) Siedziałam nad stworzeniem idealnych proporcji kilka godzin, bo jak wiadomo, kabaczek musi się przegryźć zanim osiągnie ostateczny smak. Tak więc zanim go zapakowałam do słoików, sprawdziłam dokładnie
Poezja Smaków - blog kulinarnymiejscu, co sugerują napisy na tablicach. Jednak nadszedł czas na zmiany! W ubiegłą sobotę każdy z nas miał okazję przeprowadzić szczegółową ocenę organoleptyczną nowych burgerów. Począwszy od oceny wszystkich sosów (oczywiście domowej roboty!) po spróbowanie ich już po skomponowaniu. Zestawiłem je poniżej w formie małego rankingu. ElPasoburger wołowina / nachosy / rukola / sos mole poblano / grillowane jalapeño / pikantna salsa z mango(...)pomidorów, czerwonej cebuli, kolendry i mięty Moja ocena: 3+ Zdawałoby się, że połączenie idealne. Doskonały sos mole o fantastycznym głębokim czekoladowym aromacie z optymalnie dostosowanym stopniem ostrości. Również salsa mango była jak najbardziej cudowna, orzeźwiająca, lekko słodka i również pikantna w sam raz. Więc co mi tu nie gra? Połączenie tych dwóch sosów razem. Oba pyszne, jednak niekoniecznie tworzą dobry
Food SquareLazania to przepyszna zapiekanka, która świetnie wygląda, ładnie się kroi i jest baaaardzo smaczna. Dzisiaj przepis na lazanię tradycyjną, z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, ale jeżeli ktoś ma ochotę na ten smak w wersji uproszczonej, to przypominam, że na blogu nie tak dawno był taki łatwy przepis - konkretnie na zapiekankę bolońsk ą. Składniki które podałam w przepisie wystarczą(...)kostkę 1 marchew, starta na tarce o dużych oczkach 2 puszki pomidorów z puszki - łącznie około 800 g łyżka suszonej bazylii, pieprz i sól jako przyprawy liść laurowy sos beszamelowy: 800 ml mleka 2 kopiaste łyżki mąki pszennej gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka pieprz i sól płaska łyżeczka czosnku w proszku Wykonanie: Makaron podgotować wkładając na wrzącą, posoloną wodę
Poezja Smaków - blog kulinarnywarzywa – na surowo, na parze, na maśle, na oleju, gotowane, grillowane. Ryż lub kasza. Mięso ryba lub zamiennik – tofu, tempeh, rośliny strączkowe, jajko. Zielenina, pestki i nasiona, spajający całość sos. Megazdrowe i ultrapyszne! Amerykanie nazywają taki zestaw ‘Buddha Bowl’ – dla mnie to zdrowa miska rozmaitości. Trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad rozłożony na części pierwsze. Do zjedzenia na ciepło(...)wersji z mięsem czy w wersji całkowicie wegetariańskiej jest pyszny, pełen wartościowych składników, zdrowych tłuszczy, mikro i makroelementów, witamin, koloru i smaku. TOFU SŁODKO-PIKANTNE Srirachę mieszamy z miodem, sosem sojowym i octem ryżowym. Odstawiamy. Tofu osuszamy, kroimy w kostkę o boku około 1,5cm. Obtaczamy tofu w skrobi, nadmiar mąki strząsamy, odkładamy kostki na papierowy ręcznik. Na patelni rozgrzewamy
Karo in the KitchenWitam serdecznie Chciałabym zaproponować bardzo szybki i prosty w przygotowaniu sos chrzanowy z jabłkiem. Sos jest bardzo smaczny i idealnie nadaje się do podania z mięsem, wędlinami lub jajkami, można również nim posmarować kanapki. Dodatkowo sos możemy przygotować dwu kolorowy, dodając do części sosu ćwikłę, sos z ćwikłą jest również bardzo smaczny a dodatkowo na stole bardzo ładnie się prezentuje(...)Także jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego sosu to polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 100 g startego chrzanu ze słoika lub świeżego (około 4 łyżki z górką) 250 g śmietany kwaśnej 12% lub 18% (około 8 łyżek) 1 jabłko (około 150 g przed obraniem) do smaku: 2 łyżeczki soku z cytryny 2 szczypty cukru kryształ 2 szczypty soli jeżeli chcemy
Uwaga Babcia GotujeUwielbiam ostre smaki, więc chili sos z pieczonej, zielonej chili absolutnie przypadł mi do smaku. Ten chili sos wykorzystuję głównie do makaronowych zapiekanek lub enchiladas. Chili sos świetnie pasuje również do mięsa i drobiu. Jest to sos na ciepło i w odróżnieniu od tego chili sosu ,przyrządzony z zielonego chili. Bardzo aromatyczny bo zrobiony z upieczonego chili, czosnku i cebuli(...)Piecone dodatki zawsze podkreślają charakter sosu. Spróbujcie sami. Sos doprawiłam trybulą. Rzadko używam tego tak popularnego w krajach Beneluksu zioła, Kupiłam je praktycznie przez pomyłkę, myśląc, że to pietruszka. Uschła mi w doniczce, więc pomyślałam, że wykorzystam ją do sosu. A Wy, natrafiliście kiedyś na trybulę w sklepie? A może uprawiacie ją w ogródku? Chili sos Składniki: 3 zielone chili
codojedzenia