pracochłonny miesiąc, nie było zbytnio czasu na zdjęcia, gotowanie i pieczenie. Trzeba to zdecydowanie zmienić, bo wierzę, że z niecierpliwością czekacie na nowe przepisy. Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować wyborny sos, który możecie przygotować w wolnowarze (lub tradycyjnie, jeśli ktoś nie posiada tego urządzenia). Jest aromatyczny i jesienny, śliwki węgierki dają mu fajną słodycz, a po długim gotowaniu tworzą gęsty(...)sos, który otacza delikatne mięso. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kaszy. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćmój K. przywiózł do domu 23 kilową dynię, praktycznie króluje w każdym posiłku ;-). W końcu trzeba ją jakoś przerobić hihihi, ale to warzywo uwielbiam! Placuszki podałam z dorszem w sosie żurawinowym! Palce lizać! Przepis na placuszki z dyni: - 2 szklanki startej na tarce dyni - 3 jajka - sól morska - pieprz kolorowy - 4 czubate łyżki mąki pszennej - olej rzepakowy do smażenia(...)łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem pieczenia ściągnij folię. Sos zgęstnieje i się skameralizuje. Podawaj gorące
SMYKWKUCHNIdużo czasu na gotowanie, dlatego wciąż poszukuje pomysłów na szybki i prosty obiad. Dzisiejsza propozycja to właśnie takie danie. Mój ulubiony makaron w delikatnym kremowym sosie serowym z chrupiącym dodatkiem w postaci pestek słonecznika. Naprawdę warto wypróbować ten przepis bo efekt jest zaskakująco przyjemny dla podniebienia :) Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300g różnych rodzajów żółtego sera(...)kostkę sery. Mieszamy na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Dodajemy śmietanę oraz doprawiamy obficie pieprzem. Słonecznik prażymy na osobnej patelni. Ugotowany makaron dorzucamy na patelnie i mieszamy z sosem. Nakładamy na talerz i posypujemy prażonym słonecznikiem. Możemy ozdobić listkiem bazylii. Smacznego
Kolizje SmakówSos tatarski Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 4-5 ogórków konserwowych pół słoika marynowanych pieczarek majonez sól, pieprz Wykonanie: Jajka, ogórki i pieczarki ścieramy na grubej tarce. Dodajemy majonez, mieszamy i przyprawiamy
Kulinarne przygody Gatitypomysł, to danie, które przygotowuje się bardzo szybko, prawie tyle co trwa ugotowanie makaronu. Korzystajcie, póki jeszcze szparagi królują w sklepach i na bazarach. Makaron z sosem szparagowym Składniki: 300 g zielonych szparagów 100 ml bulionu 2 ząbki czosnku masło do smażenia sól pieprz świeżo straty parmezan 250 g makaronu rurki Wykonanie: Szparagi myjemy i odłamujemy(...)zalewamy bulionem. Dusimy 10 minut, pod koniec dodajemy główki szparagów i przyprawiamy. Uduszone warzywa miksujemy. Makaron gotujemy al dente, według przepisu producenta. Odcedzonym makaron mieszamy z sosem, wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem
Kulinarne przygody GatityPrzez jarstwo rozumieć należy wszystko co czyni człowieka jarym, krzepkim, mocnym, hożym, pogodnym, wesołym.” Reasumując: jarosz i wegetarianin to synonimy. Obydwoje wybierają dietę roślinną bądź warzywno-białkową. JAJKA W SOSIE CHRZANOWYM /własny;/ 8 jajek na twardo 1 duża cebula odrobina oleju roślinnego 3-4 słoiczki tartego chrzanu (te 180g) 200 ml śmietanki 12 % 250 ml bulionu warzywnego sól, pieprz(...)odrobina cukru Cebulę obieram i drobno siekam, szklę na oleju. Wrzucam chrzan ze słoiczków, chwilę przesmażam, po czym dodaję śmietankę, bulion i przyprawy. Całość zagotowuję, a do gotującego się sosu wrzucam ugotowane na twardo i obrane jajka. Chwilę podgrzewam i i wyłączam palnik. Podaję z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiczosnku WYKONANIE: Bułkę namoczyć w mleku. Dodać do mięsa bułkę, jako, przyprawy, wyciśnięty czosnek. Pulpety wyrobić, gotować ok 20 min na wodzie. Wyjąć, a na wywarze zrobić sos. Można do smaku dodać kostkę rosołową. Do wywaru sporządzamy zawiesinę z mąki, mleka i łyżeczki musztardy. Zagęszczając wywar cały czas mieszamy żeby nie było grudek. Dodajemy pulpety(...)gotujemy jeszcze z sosem 5 min żeby wszystkie składniki się ładnie połączyły.Podawać z ziemniakami i surówką lub z pieczywem. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewypatelnię a z białek ubijam pianę na sztywno. Pianę dodaję do misy z mięsem, mieszam ręcznie i powoli do jednolitej masy. Smażę z obu stron na złocisto. Podaję z sosem z curry i pestkami dyni z zalewy. Sos z curry : łyżka margaryny łyżeczka mąki łyżeczka curry 200 ml śmietany 30% sól Margarynę rozpuszczam w rondlu, dodaję mąkę energicznie mieszając, dodaję
Mechanik w kuchnimięso w postaci roladek. W tej wersji użyłam schabu i aby zaostrzyć nieco smak mięsa do środka dałam salami, marynowaną paprykę, czerwoną cebulę i zielone oliwki. Roladki dusiłam w sosie śmietanowym, dodając pod koniec majeranek. Podałam je w towarzystwie kaszy jaglanej z dynią. Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm) salami w plastrach kilka kawałków(...)papryki, pokrojonej w paski (użyłam marynowanej) 1 mała cebula, najlepiej czerwona mały słoik zielonych oliwek suszony czosnek zioła do pizzy sól i pieprz olej do smażenia Sos: 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki majeranku 2 łyżki mąki zioła do pizzy 2 gałązki posiekanej natki sól, pieprz do smaku Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie
Czerwień i błękitNiby to samo co pulpety w sosie pomidorowym , ale jednak przyrządzone ciut inaczej. Przepis przechodził z rąk do rąk i trafił do mnie... Składniki : 1/2 kg pieczarek 1/2 kg mięsa mielonego 2 duże cebule,ewewntualnie ciut cukru 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 30 % - 230 g 1/2 słoiczka keczupu o takiej samej objętości Przygotowanie: Cebulę pokroić w półpierścienie i smażyć na szklisto(...)koniec gotowania dołożyć keczup i koncentrat - wymieszać i dogotować jeszcze około 5 min. Jeśli uznamy, że mało słony i słodki to doprawić do smaku, -ale uważać, bo sos ma już swój smak od koncentratu i keczupu :), jeśli jest za gęsty dolać wody. Najlepsze na drugi dzień po przyrządzeniu
Proste Potrawyjajka można dodać 2 łyżki dobrej, tłustej śmietany. Marchewkę po obraniu kroimy w długie paski, gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z odrobiną masła, soli i cukru. Taki sos zapewne byłby wspaniałym dodatkiem do ryby smażonej, ale w wersji minimalistycznej też jest ok. To obiecany przepis dla Olimpii W. , może skorzystasz :) ? Polecam do makaronu również sos pieczarkowy
Proste PotrawySezon na śliwki w pełni, więc postanowiłam wykorzystać je inaczej niż zwykle, a mianowicie przygotować sos do mięsa na bazie tych owoców. Z owocowymi połączeniami mam różnie. Nie każde mi smakuje, jednak to zaskoczyło mnie pozytywnie i z pewnością nie raz ten obiadek powtórzę, w szczególności, że porcja śliwek na zimę leży już w zamrażalniku. Składniki na 4 porcje(...)smaku cynamonem, rozmarynem i słodką papryką oraz dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić do miękkości mięsa, ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby sos jeszcze zagęścić mąką rozmąconą z wodą. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówstron (około 10 minut). Zdjęłam mięso z patelni. Na tłuszcz, na którym smażyłam mięso wrzuciłam banany i smażyłam około 2 minut. Jogurt grecki wymieszałam z mąką i zagotowałam, aż sos zgęstniał. Doprawiłam go solą, pieprzem, curry i imbirem. Przed podaniem do sosu wrzuciłam mięso i banany wraz z tłuszczem z patelni i podgrzałam. Podawałam z ryżem
Kulinarny Pamiętnikjest bajecznie pyszne ;) Składniki: pierś z kurczaka pół opakowania mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku cebula gałka muszkatołowa bazylia rozmaryn oregano pieprz ziołowy sól 150g śmietany 18% do zup i sosów odrobina masła do smażenia Pierś z kurczaka nacieramy przyprawami: rozmarynem, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Zostawiamy na 30 minut. Cebulkę siekamy drobno, smażymy na maśle. Czosnek obieramy, przecikamy przez(...)szpinak i smażymy, aż pozbędziemy się nadmiaru wody. Na koniec dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Mięso grillujemy z obu stron na rumiano i układamy na talerzu. Polewamy sosem. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaobiad muszą być potrawy mięsne? Nie. Na pewno będą smakowały kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej sól Ugotowane ziemniaki studzimy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną. Z wyrobionego ciasta robimy nieduże kulki i obtaczamy w mące pszennej. W środku robimy palcem dołek. Kluski wrzucamy na posoloną(...)wrzącą wodę i gotujemy 1-2 minuty. Sos pieczarkowy: 30 dag pieczarek 1 mała drobno posiekana cebula 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany sól, pieprz Pieczarki czyścimy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki i wraz z cebulą dusimy na maśle. Mąkę łączymy z bulionem warzywnym i zalewamy nim pieczarki. Gotujemy i pozostawiamy
Salonik smaków